Dünya üzerinde yer alan yılan türleri arasında ayrı bir yere sahip olan kaplan yılanı, ürkek bir yapısı olmasına rağmen saldırdığı zaman oldukça tehlikeli olabilen bir canlıdır. Kaplan yılanı kendi ailesine ait olan diğer yılan türlerinin aksine bir hayvan ya da bir insan ile karşı karşıya kaldığı zaman ilk olarak kaçmaya çalışmaktadır. Ancak köşeye sıkıştırılması ya da kaçamaması durumunda kendini korumak amacıyla saldırarak ısırmaktadır.
Dünyada bulunan en zehirli yılanlar içerisinde yer alan kaplan yılanı ısırdığı zaman karşısındaki kişiyi yoğun olarak terletmektedir ve terlemenin akabinde yaklaşık yarım saat içerisinde ısırığın sonu ölümle bitmektedir. Erişkin bir kaplan yılanı ortalama 2 metreye kadar uzayabilmektedir.
[renkbox baslik="Arılar Hakkında Bilgi; Arı Nedir? Özellikleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/arilar-hakkinda-bilgi/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2019/02/arilar-hakkinda-bilgi-ari-nedir-ozellikleri-nelerdir.jpg" renk="sari" yenisekme="evet"][/renkbox]
Ancak dünya üzerinde boyu 3 metreyi aşabilen kaplan yılanlarının bulunduğu da bazı araştırmalar ile tespit edilmiştir. Kaplan yılanı adını derisinin üzerinde yer alan ve kaplanlarda bulunan geometrik şekillerden almaktadır. Kaplan yılanının ufak bir ısırığı bile içeriğinde barındırdığı yüksek oranda zehir nedeni ile ortalama 8 insanı birden öldürebilecek güçtedir.
Kaplan Yılanı Nedir?
Binomial adı Notechis olan kaplan yılanı, aslında Elapidae ailesinin barındırdığı iki zehirli yılan türüne verilen ortak bir addır. Avustralya bölgesinin güneyinde ve en çok da Tazmanya’da yaşamaktadır. Kaplan yılanı bugün dünya üzerinde pek çok ülkede koruma altındadır. Avlanması ise hayvanları koruma kuruluşları tarafından kesinlikle yasaklanmıştır. Bir kaplan yılanının öldürülmesi ya da herhangi bir şekilde yaralanması durumunda bunu yapan kişi veya kişilere 3.000 dolar ila 7.500 dolar arasında bir para cezası kesilmektedir. Dünyada yer alan bazı eyaletlerde ise ortalama 18 ay kadar hapis cezası bulunmaktadır. Öldürülme ve yaralanmanın yanı sıra Avustralya’da yaşayan kaplan yılanlarının yurt dışına çıkarılmasına da izin verilmemektedir. Bu tür çabalara giren kişilere de aynı şekilde para cezası ve daha ağır durumlarda hapis cezası ön görülmektedir.
Kaplan Yılanının Özellikleri Nelerdir?
Turuncu, sarı, siyah gibi çok çeşitli renklerde bulunabilen kaplan yılanının en ayırt edici özelliği adeta bir kaplanı andıran deri yüzeyidir. Avustralya’nın en değerli hayvanlarından birisi olan kaplan yılanı, ailesine ait olan diğer yılan türlerine nazaran daha az agresif olup, genellikle kurbağalar ya da küçük hayvanlar ile beslenmektedir. Ancak Avustralya’da kurbağaların gün geçtikçe azalması ile birlikte kaplan yılanlarının da sayısı buna bağlı olarak düşmeye başlamıştır. Kaplan yılanları Avustralya’nın genelinde yaşayabilecek özellikte olsalar da en çok Kow Bataklığı’nda yer alan Murray Nehri’nin etrafında yoğunluk göstermektedirler.
Benzer İçerik: Engerek Yılanı Hakkında Bilgi
Yetişkin bir kaplan yılanının zehrinin çok fazla nörotoksin, hemolisin, myotoksin ve koagülant içerdiği bilinmektedir. İçerisinde barındırdığı bu zehirli maddeler nedeniyle de kaplan yılanının tek bir ısırığı bile dünyadaki pek çok yılan türünden daha fazla öldürücü etkiye sahiptir. Yapılan bazı araştırmalara göre 1 yaşını geçmiş olan kaplan yılanlarının vücutlarında yer alan zehrin tamamının yaklaşık 118 koyunu öldürebilecek güçte olduğu belirlenmiştir. Yeni doğan ya da genç kaplan yılanlarının zehri ise en tehlikeli olanlarıdır.
Kaplan yılanının zehrinin başlıca semptomları arasında boyun bölgesinde ve ayakların genelinde ağrı, vücutta şiddetli titreme, halsizlik, uyuşma ve terleme görülmektedir. Tüm bu belirtilerden sonra ise nefes alma zorlaşırken, kısmi felç ya da vücudun tamamında felç durumu başlamaktadır. Kaplan yılanı zehrinin panzehri bulunmaktadır ve doğru tedavi uygulandığı takdirde ısırdığı kişilerin yaşaması sağlanabilmektedir. Ancak herhangi bir panzehir uygulanmadığı zaman kaplan yılanı zehrinin ölüm oranı %40 ila %50 arasındadır.
Kaplan Yılanının Bilimsel Sınıflandırması
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Alt Şube: Vertebrata (Omurgalılar)
Sınıf: Reptilia (Sürüngenler)
Takım: Squamata (Pullular)
Familya: Elapidae
Cins: Notechis