7’den 70’e milyonların sevgisini kazanan Kemal Sunal hakkında öğrenilmesi gereken bir dizi şey vardır. Örneğin; hayat hikayesiyle bildiklerimizin çok ötesinde olan usta sanatçı, 48 yaşındayken yaptığı tezinde kendisini konu almıştır. Ve bu kararını “beni kimse araştırmayacak galiba” diye düşünerek almıştır.
Ayrıca 10 Kasım 1944’te doğan Kemal Sunal, daha sonra doğum tarihini 11 Kasım olarak ilan etmiş, bu durumu “Mustafa Kemal Atatürk’ün vefat ettiği günde doğum günü kutlayamam” diyerek açıklamıştır. İlaveten; Balalayka filminin çekimleri için bindiği uçakta kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden Kemal Sunal’ın çocukken fazlasıyla çekingen olduğu bilinmektedir. Yani büyük oyuncu, ekranlarda gördüğümüzden çok daha fazlasıdır.
[renkbox baslik="Cüneyt Arkın Kimdir? Hayatı Hakkında Bilgi" link="https://bilgihanem.com/cuneyt-arkin-kimdir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2018/02/cuneyt-arkin-kimdir-hayati-ve-eserleri-1024x597.jpg" renk="yesil" yenisekme="evet"][/renkbox]
Kısacası; gülen yüzü, halkın içinden çıkan karakterleri olabildiğince doğal canlandırması ve dahasıyla Kemal Sunal, hakkında bilgi sahibi olunması gereken sanatçılar arasındadır. İşte bu nedenle sizlere Kemal Sunal’ın biyografisi, filmleri ve ödülleri gibi bilgileri bulacağınız bu yazıyı hazırladık.
Kemal Sunal Kimdir?
Türk sinemasının en sevilen oyuncuları denildiğinde akla gelen ilk isimlerdendir Kemal Sunal! Halit Akçatepe, Şener Şen, Adile Naşit, Ayşen Gruda gibi oyuncularla birlikte rol aldığı Süt Kardeşler’le, Şabanoğlu Şaban’la, Tosun Paşa’yla, Çöpçüler Kralı’yla, Zübük’le, Kibar Feyzo’yla ve daha nice filmiyle hafızalarımızda yer etmiştir.
Ayrıca pek çok kişi onu İnek Şaban tiplemesini canlandırdığı Hababam Sınıfı ile hatırlamaktadır. Fakat pek tabi Kemal Sunal’ın daha birçok başarılı filmi bulunmaktadır. Neticede; karşımızdaki kişi kariyeri boyunca 82 filmde rol almış, hemen hepsinde de beğeni toplamayı kazanmış büyük bir oyuncu! Türkiye’nin yetiştirdiği komedi ustası, aniden gelen ölümüyle milyonları ağlatmıştır. Fakat Kemal Sunal, filmleriyle ölümsüzleşen ünlüler arasında yer almıştır.
Kemal Sunal’ın Hayatı
10 Kasım 1944’te Malatya, Küçükpazar’da Saime Sunal ile Migros’tan emekli olan Mustafa Sunal’ın en büyük çocuğu olarak dünyaya geldi. Cemil ile Cengiz isimlerinde kendisinden küçük iki kardeşi olan Kemal Sunal, ilkokulu Mimar Sinan İlkokulu’nda bitirdi. İlköğretim yıllarında utangaçlığı ve efendiliğiyle tanınan sanatçı, lise yıllarında utangaçlığını yendi.
Vefa Lisesi’nde okuyan Kemal Sunal, bu yıllarda çekingenliğinden kurtularak kendi deyimiyle haylazlık yapmaya başladı. Dar gelirli bir ailede büyümesine rağmen mutlu bir çocukluk dönemi olan oyuncu, lise yıllarında tiyatroyla ilgilendi. Öğretmenin de yardımıyla tiyatro sahnelerinin tozunu yutmaya başlayan Kemal’in babası onun bu isteğine karşı çıksa da sonrasında oğlunun isteğini kabul etti.
Felsefe öğretmeni Belkıs Bakır’ın aracılığıyla Müşfik Kenter’le tanıştı ve Sunal ilk tiyatro oyunu Deli İbrahim’de yer aldı. Hiç konuşmamasına rağmen seyirciyi güldürmeyi başaran genç sanatçı, daha sonra tiyatro çalışmalarına devam etti. Kenter Tiyatrosu’nda fazla kalmayan Kemal Sunal, Pendik Tiyatrosu’nda sahne almaya başladı. Burada hayatı boyunca arkadaş kalacağı Bülent Kayabaş ile tanıştı.
Pendik Tiyatrosu’nun kapanmasıyla Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nda sahnelenen Dün Bugün isimli oyunda Münir Özkul’un dikkatini çekmeyi başardı. Özkul’un yönlendirmesiyle Ertem Eğilmez’le yolları kesişti ve Tarık Akan ile Filiz Akın’ın başrol oynadığı Tatlı Dillim isimli filmde oynadı. Tatlı Dillim’in ardından pek çok filmde rol alan Kemal Sunal’ın yıldızı parladı ve Türk sinemasının en büyük komedyenlerinden biri oldu.
1975 yılında Gül Sunal ile evlendi ve çiftin Ali ile Ezo isimlerinde iki çocuğu oldu. 1977 yılında Kapıcılar Kralı ile 14. Antalya Film Şenliği’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandı. Ayrıca 1998’de 35. Antalya Film Şenliği ile Yaşam Boyu Onur Ödülü ve 1989’da 2. Ankara Film Şenliği’nde Düttürü Dünya ile En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandı.
12 Eylül döneminde bırakmak zorunda kaldığı üniversite eğitimine devam etti ve 1995’te Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nden mezun oldu. Kendi hayatını konu alan tezi de daha sonra ailesi tarafından TV ve Sinemada Kemal Sunal Güldürüsü ismi ile kitap haline getirildi.
Neticede; toplam 82 filmde rol alan Kemal Sunal, canlandırdığı karakterleriyle 7’den 70’e milyonların kalbini fethetmeyi başarmış bir oyuncu olarak hafızalara kazındı. Ve 3 Temmuz 2000’de Balalayka filminin çekimleri için bindiği uçakta kalp krizi geçirerek hayata veda etti.
Kemal Sunal’ın Ölümü
Ali Özgentürk’ün çekeceği Balalayka filmi için Batum’a gitmek üzere bindiği uçakta hayatını kaybeden Kemal Sunal’ın ölümüyle ilgili ayrıntılar yıllar sonra ortaya çıkmıştır. Ali Özgentürk’ün verdiği bir röportajda ortaya çıkan detaylara göre Kemal Sunal, aslında o uçağa binmeyi istememiştir. Uçağa binmekten pek hoşlanmayan Kemal Sunal’a Özgentürk arabayla gitmeyi teklif etmiş, Sunal önce bu teklifi kabul etse de daha sonra “çok uzun sürer” diyerek kararını değiştirmiştir.
Ardından Özgentürk’e “sen yanımda oturursan gideriz” demiş ve o gün Sunal’ın bir yanına Özgentürk, diğer yanına da oğlu Ali Sunal oturmuştur. Yönetmenin dediğine göre Sunal; uçağın kalkmaya hazırlandığı sırada hiçbir korku belirtisi göstermemiş, yanındakilerle sohbetine devam etmiştir.
Fakat Sunal’ın başı aniden Özgentürk’ün omzuna düşmüş, yönetmen “doktor yok mu” diye bağırdıktan sonra bayılmıştır. Kemal Sunal ise yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamış ve 56 yaşındayken hayatını kaybeden büyük sanatçı için ilk tören Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenmiştir.
Buradan polis bandosu ve sevenleri eşliğinde Teşvikiye Camii’ne götürülmüş ve nihayetinde Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilmiştir. Sevilen sanatçının adı pek çok sokağa, caddeye ve durağa verilmiştir.
Kemal Sunal’ın Ailesi
Kemal Sunal, Mustafa Sunal ile Saime Sunal’ın en büyük çocukları olarak dünyaya gelmiştir. Kendisinden sonra Cemil ve Cengiz isimlerinde iki erkek kardeşi olmuştur. 1972 – 1973 tarihlerindeki Ankara turnesi sırasında sonrada eşi olacak Gül Hanım ile tanışmış ve çift 1975 yılında nikah masasına oturmuştur. Kemal - Gül Sunal çiftinin Ali ve Ezo isimlerinde iki çocuğu olmuştur. 1977 doğumlu Ali Sunal babasının izinden giderek sinema ve güldürü dünyasının önemli isimleri arasına katılmıştır.
Yeditepe Üniversitesi'nde İşletme eğitimi almış ve Sadri Alışık Kültür Merkezi Tiyatrosu, Dormen Tiyatrosu, Tiyatro İstanbul gibi topluluklarda çalışmıştır. Şu anda Güldür Güldür Show'da koreografi yönetmenliği yapmaktadır.
1984 doğumlu Ezo Sunal ise Salzburg Mozarteum Üniversitesi’nde eğitimini tamamlamış, 2007’de Tutsak isimli dizi ile ilk oyunculuk deneyimini yaşamıştır. Bir dönem Elele dergisinde editörlük yapan Ezo Sunal, ayrıca Güldüy Güldüy Show isimli çocuk programının sunucusu olarak da bilinmektedir. İlaveten; kendi adını taşıyan Gül Sunal Anaokulu’nda eğitmen olarak görev yapmaktadır.
Kemal Sunal’ın Filmleri
Kemal Sunal’ın ilk sinema filmi 1972 yılında rol aldığı Tatlı Dillim olmuş ve sonrasında pek çok sinema filminde yer almıştır. Sinema kariyerine başladıktan sonra yoğunluktan dolayı tiyatroya ara veren Kemal Sunal toplamda 82 filmde oynamış ve Balalayka filminin çekimleri için bindiği uçakta hayatını kaybetmiştir. Bu nedenle büyük ustanın son filmi 1999’da vizyona giren Propaganda olmuştur. Kemal Sunal ayrıca Saygılar Bizden, Şaban Askerde, Bay Kamber ve Şaban ile Şirin isimli dizilerde oynamıştır.
[renkbox baslik="Oya Aydoğan Kimdir? Hayatı Hakkında Bilgi" link="https://bilgihanem.com/oya-aydogan-kimdir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2018/02/oya-aydogan-kimdir-hayati-hakkinda-bilgi-1024x683.jpg" renk="mor" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Sanatçının filmografisinde yer alan bazı önemli filmleri; Tatlı Dillim, Salak Milyoner, Köyden İndim Şehre, Mavi Boncuk, Salako, Hababam Sınıfı, Tosun Paşa, Süt Kardeşler, Sahte Kabadayı, Meraklı Köfteci, Kapıcılar Kralı, Sakar Şakir, Şabanoğlu Şaban, İbo ile Güllüşah, Çöpçüler Kralı, Yüz Numaralı Adam, Köşeyi Dönen Adam, Kibar Feyzo, İyi Aile Çocuğu, İnek Şaban, Avanak Apti, Umudumuz Şaban, Şark Bülbülü, Korkusuz Korkak, Zübük, Davaro, Yedi Bela Hüsnü, Doktor Civanım, Kılıbık, En Büyük Şaban, Çarıklı Milyoner, Postacı, Gülen Adam ve Propaganda’dır.
Her filmini onlarca kez izlediğimiz ve asla bıkmayacağımız tek isim, çok özlüyoruz valla:(