Kenan Hulusi Koray Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Kenan Hulusi Koray Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Kenan Hulusi Koray, Cumhuriyet döneminde kurulan Yedi Meşaleciler adlı topluluğun tek hikaye yazarıdır. Ayrıca yine Cumhuriyet döneminde korku türünde hikayeler yazan ilk yazardır. Bu makalemizde sizlere Kenan Hulusi Koray'ın hayatı, eserleri ve edebi yönünden bahsedeceğiz.

Erkan Karaca

Türk edebiyatının usta kalemlerinden biri olan Kenan Hulusi Koray, edebiyatseverler tarafından öykü yazarı olarak tanınmaktadır. Öyküde profesyonel isimlerden biri olan yazar, eserlerini kaleme alırken her zaman bir gözlemci gibi davranmış çevresini kaleme almayı sevmişti. Gördüklerini, hissettikleriyle birleştirmiş sonrasında karakterleri hayattan yaratarak eserlerine şekil vermiştir.

Yedi Meşaleciler grubundan biri olan Kenan Hulusi Koray, grupta yalnızca öykü yazan tek sanatçıdır. Bu yönüyle yazarın ayrıca takdir kazandığı bilinmektedir. Cumhuriyet Dönemi, Kenan Hulusi ile ayrı bir renk kazanmıştır çünkü yazar daha önce Türk edebiyatında denenmemiş bir şeyi denemiştir. İlk kez korku hikayeleri yazmıştır.

[renkbox baslik="Yaşar Nabi Nayır Kimdir? Hayatı ve Eserleri" link="https://bilgihanem.com/yasar-nabi-nayir-kimdir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/03/yasar-nabi-nayir-kimdir-hayati-ve-eserleri.jpg" renk="gri" yenisekme="evet"][/renkbox]

Okurlar tarafından çok sevilen küçük hikayeleri, Kenan Hulusi’nin yıllarca akıllarda kalmasını sağlamıştır. Kurgusu bir hayli sağlam olan eserleriyle kendinden sonra gelen yazarlara ışık tutan yazar, edebiyatta yeni bir pencere aralamıştır. Tüm bunlarla beraber yaşadığı dönemi de bu kurguların içinde saklamayı ihmal etmemiştir.

Kenan Hulusi Koray Kimdir?

Yedi Meşaleciler grubu yazarlarından biri olan Kenan Hulusi Koray, Türk edebiyatı öykü yazarıdır. Ayrıca köşe yazarlığı ve gazetecilik de yaptığı bilinmektedir. Bu yönüyle adım attığı her alanda adından söz ettiren usta sanatçı, işini layıkıyla yapmıştır.

Halkı anlatmayı sevdiği eserlerinde Anadolu’nun işçi ve köylüsünü bolca kaleme almıştır. Hemen her hikayesinde halktan birilerinin bulunması dikkat çekmektedir. Ayrıca yapılan sohbet ve diyaloglar da halkın yöresel detaylarını barındırmaktadır. Kenan Hulusi, dönemine realist şekilde bakabilen nadir sanatçılardan biri olmayı başarmıştır.

Kenan Hulusi Koray’ın Hayatı

9 Haziran 1906'da dünyaya gelen Kenan Hulusi Koray, gözlerini İstanbul’da açmıştır. İlköğrenimini bitirdikten sonra İstanbul Erkek Lisesi’ni tamamlayan yazar daha sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesine başlamıştır.

Edebiyat fakültesinde okurken Servet-i Fünun grubuyla tanışan yazar, eserlerini dergide yayımlama fırsatı bulmuştur. Daha sonra farklı bir bakış açısıyla 1928 yılında Yedi Meşaleciler grubuna dahil olmuştur. Gazete ve dergi işlerini sürdüren yazar, 1934 yılında Vakit gazetesi yazarlarından biri olmuş, kısa süre sonra terfi alarak yazı işleri müdürlüğüne yükselmiştir. 1943 yılında askerliğe giden Kenan Hulusi Koray, burada hayata gözlerini yummuştur.

Kenan Hulusi Koray’ın Çalıştığı Gazete ve Dergiler

Yedi Meşaleciler grubuna dahil olduktan sonra edebiyata bakış açısı değişen Kenan Hulusi Koray’ın kısa sürede topluluktan ayrılması gerekmiştir. Grupta bulunan tek öykü yazarı olması yazarın anlaşılmasını zorlaştırmış üstelik kısa süre sonra öyküden beklentileri farklı bir hal almıştır.

Ortak yayının sonunda gazetelerle çalışmayı düşünen yazar önce Vakit gazetesiyle anlaşmıştır. Bunun dışında Milliyet, Resmi Uyanış ve Hayat gazeteleri de yazı yazdığı diğer gazeteler arasındadır. Sonrasında İkdam, Varlık, Yeni Türk ve Tan dergilerinde öykülerini kaleme almaya devam etmiştir.

Kenan Hulusi Koray’ın Edebi Yönü

Hikayede Ömer Seyfettin tarzını koruyan Kenan Hulusi Koray daha sonra olay hikayesi çizgisinden biraz sapmıştır. Durum hikayesini benimsediği sıralarda Ahmet Hamdi Tanpınar ve Sait Faik Abasıyanık’tan etkilenen yazar sonraları bu kararından da vazgeçmiştir. Özellikle kişisellik yönünden baskın bir tarza sahip olması okurları tarafından anlaşılmasını zorlaştırmıştır. Nihayetinde realist bir çizgi benimseyerek hayatın gerçek yönlerini kaleme almayı tercih etmiştir.

Toplumun çektiği sıkıntıları, fakirliği ve köylü halkın çilesini tüm çıplaklığıyla yansıtmayı tercih etmiştir.  Yazdığı hikayelerin pek çoğunu gazete ve dergilerde paylaşan yazar, bu eserleri bir araya getirmemiştir. Yazdıklarına nazaran topladıkları oldukça azdır. Bu nedenle Kenan Hulusi Koray’ın eserleri dönemin diğer yazarlarına nazaran çok daha azdır.

Kenan Hulusi Koray'ın Ölümü

Henüz 37 yaşında olan Kenan Hulusi Koray, iş hayatını düzene koyduktan sonra askerlik için çağrılmıştır. Askerlik yapacağı yer Adapazarı’dır. Yedek subay olarak göreve başladıktan kısa süre sonra hastalanan yazara tifüs hastalığı teşhisi konmuştur. Yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayan Kenan Hulusi kısa süre sonra 23 Mayıs 1943'te vefat etmiştir. Ölümünün arkasından cenazesi Adapazarı’na defnedilmiştir.

Kenan Hulusi Koray’ın Eserleri

Kenan Hulusi Koray’ın Eserleri

1928 yılında Yedi Meşale ortak yayınında yerini almış olan Kenan Hulusi daha sonra tek bir hikayeden oluşan Bir Yudum Su kitabını çıkarmıştır. Okurlar tarafından sevilen ve okunan bu öykünün ardından 1938 yılında Bahar Hikayeleri isimli eserini kaleme almıştır. Aynı yıl uzun hikayesi olan Son Öpüş isimli eserini yazmıştır.

Yazarın 1940 yılında Bir Otelde Yedi Kişi isimli eseri yayımlanmıştır. 1929 yılında yayımladığı Bir Yudum Su hikayesini 1944 yılında yeniden elden geçiren yazar daha sonra Hikayeler isimli kitapta seçili eserlerine yer vermiştir. Seçme hikayelerinden oluşan bu eser 1973 yılında yayımlanmıştır. Bir Otelde Yedi Kişi adlı kitabında fantastik hikayeleri de denemiştir.

[renkbox baslik="Ziya Osman Saba Kimdir? Hayatı ve Eserleri" link="https://bilgihanem.com/ziya-osman-saba-kimdir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/10/ziya-osman-saba-kimdir-hayati-ve-eserleri-960x560.jpg" renk="siyah" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Yazarın 1938 yılında Vakit gazetesinde tefrika edilmiş olan Osmanoflar isimli bir romanı bulunmaktadır. Tefrika edilmesine rağmen hiç kitaplaştırılmamış olan roman, Balkanlarda bulunan Türkleri konu edinmektedir. Ötekileştirilen ve kendilerini ait hissetmeyen halkın sorunlarını tüm detaylarıyla ele aldığı realist bir romandır. 2004 yılında derlenip toparlanarak basılan roman, büyük bir klasik olarak ancak o tarih itibariyle okunabilmiştir. Romanın kaleme alınışı ve Kenan Hulusi’nin üslubu bu eserle gün yüzüne çıkmaktadır.

Kenan Hulusi Koray, hikayeleri ile ünlü bir yazardır. Yedi Meşaleciler grubundaki tek hikaye yazarı olması daha sonra farklı düşünceleri ile gruba yabancılık hissetmesi sonucu ayrılma kararı almıştır.
Kenan Hulusi Koray'ın eserleri hakkında ne düşünüyorsunuz?
Yazarın en beğendiğiniz eseri hangisidir?
Yazarın hangi eserlerini okudunuz?



Okur Yorumları
  1. Yedi Meşaleciler çok önemlidir edebiyatımızda. Kenan Koray da bu isimlerin başında geliyor.