Kuyruk sokumu kemiği, omurgamızın en alt ve en uç kısmında bulunan, üçgenimsi bir kemiktir. Sakrum, koksiks, pöçük gibi isimlerle anılmaktadır. Bu bölgede meydana gelen ağrı bel, kalça ve bacaklardaki tüm sinirleri etkisi altına alarak, kişinin günlük yaşamını negatif yönde etkilemektedir. Genellikle sert bir darbe alma, hızlı bir şekilde oturma veya uzun süre aynı pozisyonda oturma gibi durumlarda meydana gelen kuyruk sokumu ağrısı, ciddiye alınması ve tedavi edilmesi gereken bir sağlık problemidir.
Yaralanmanıza gerek olmaksızın kuyruk sokumunuzda ağrı oluşması mümkündür. Omurga ağrısıyla karıştırılan kuyruk sokumu ağrısı, omurganızın alt kısmındaki çok parçalı kemiğin bulunduğu bölgede, kalçanızın tam orta noktasında meydana gelen ağrıdır. Kuyruk sokumu aslında kuyruk kemiği olarak da bilinir ve vücut için son derece önemlidir. Oturduğunuzda sizi dengelemeye yardımcı olur ve bölgede birçok tendon, kas ve bağ bulunmaktadır.
[renkbox baslik="Menisküs Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi" link="https://bilgihanem.com/meniskus-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2015/02/meniskus-hakkinda-bilgiler.jpg" renk="turuncumavi" yenisekme="evet"][/renkbox]
Kuyruk kemiği (kuyruk kemiğinin veya anüsün üst kısmındaki kalçaların arasında derinleşen kemikli alanın) iltihabı, koksidini olarak adlandırılır. Koksidini, kalça arasındaki kuyruk kemiğinin ucundaki ağrı ve hassasiyet ile ilişkilidir. Ağrı genellikle oturdukça kötüleşir. Bu nedenle devamlı olarak aynı pozisyonda oturmak ve saatlerce sabit durmak ağrının artmasına neden olacaktır. Aslında kuyruk sokumu Yunanca "guguk" kelimesinden türetilmiştir ve kuyruk sokumunda bulunan kemik kuş gagasına benzemektedir.
Kuyruk Sokumu Ağrısı Nedir?
Kuyruk sokumu ağrısı, bel ve kalça bölgesi arasında kalan kısmın içten veya dıştan bir darbe sonucu zedelenmesi ile ortaya çıkan acıdır. Ağrının şiddeti travmanın büyüklüğüne bağlı olarak değişebilir. Kimi zaman bu ağrı, zararlı uyaranlar ortadan kalkınca geçse de kimi zaman hayat boyu sürebilir. Çok ender olarak görülse de kuyruk sokumu ağrısı kanser veya tümöre işaret olabilir. Bu nedenle çok uzun süren ağrılarda doktora gidilmesi kesinlikle önemlidir.
Kuyruk Sokumu Ağrısının Nedenleri Nelerdir?
Kuyruk sokumu kemiği, sert bir zemin veya diğer rahatsız edici yüzeylerde uzun süre oturmak kadar basit bir şey yüzünden zarar görmüş olabilir. Düşmeler ve diğer travmalar, kuyruk kemiklerinizi çürütebilir, yerinden oynatabilir veya kırabilir. Çok ağır bir eşya kaldırıldığında da, aşırı zorlanmadan kuyruk sokumunda bir ağrı meydana gelebilir.
Sürekli tekrarlayan hareketler veya genel aşınma ağrılarınızı artırabilir. Ayrıca yaşlanmaya bağlı kemik erimesi vb. eklem hasarları da kuyruk sokumu ağrısına neden olabilir. Gebelikte de vücut ağırlaştığından, omurgaya fazla ağırlık biner. Ulusal Sağlık Sistemi'ne göre bu yüzden kadınlar erkeklerden daha sıklıkla kuyruk ağrısı yaşamaktadırlar.
Eğer kilolu iseniz, aynı zamanda kuyruk kemiği problemlerine daha eğilimli olursunuz. Ancak ağırlığı çabucak kaybederseniz, kuyruk kemiğinizi koruyan dolguyu kaybedersiniz ve ağrı olasılığı daha yüksek olabilir. Yani çok fazla kilolu insanların, uzman kontrolünde ve yavaş yavaş kilo vermeleri gerekmektedir. Nadir vakalarda koksik ağrı nedeni, bir enfeksiyon veya tümör olabilir. Kuyruk sokumunda ağrıya sebep olan faktörler genel olarak şunlardır;
- Çocuk doğurmak bu ağrının meydana gelmesinde bir risk faktörüdür. Çünkü doğum esnasında bebeğin başı annenin kuyruk sokumuna baskı yapmaktadır. Bu baskı neticesinde o bölgede eklem hasarı olur ve ağrıya yol açabilir.
- Bankacı ve memurlar gibi sürekli masa başında oturmak zorunda olan insanlar da tehlike altındadır. Özellikle yanlış oturma pozisyonu kuyruk sokumu ve bel ağrılarına davetiye çıkarmaktadır. Sert bir zeminde oturmak ve uzun yol şoförleri gibi sürekli araba kullanmak zorunda olan insanlarda da bu ağrı meydana gelebilir.
- Kalçanın üzerine düşme, darbe alma ve incinme gibi durumlar ağrıya yol açabilir.
- Depresyon! Evet yanlış duymadınız. Yapılan araştırmalar, depresyonun da kuyruk sokumunda ağrıya yol açtığını, kullanılan antidepresan ilaçlar sayesinde bu ağrıdan kurtulunabildiğini göstermektedir.
- Aşırı kilolu olmak veya obezite de ağrıya yol açar. Bel ve omurgaya aşırı yük binmesi, aynı şekilde kuyruk sokumunun da baskı altına kalmasına ve ağrımasına sebep olmaktadır.
- Söz konusu bölgede enfeksiyon veya tümör benzeri oluşumlar varsa ağrı da kaçınılmaz olacaktır.
- Kemik kanseri sadece kuyruk sokumunda değil, vücuttaki tüm eklem ve kemiklerde ağrıya sebep olur. Bu nedenle kuyruk sokumunda bir ağrı hissettiğinizde mutlaka bir doktora görünmelisiniz. Çünkü bu bölgedeki ağrı kemik kanserinin habercisi olabilir.
- Yaşın ilerlemesi ve ihtiyarlık da kaslarda, eklemlerde, kemiklerde ve kıkırdak dokularda zayıflamaya yol açtığından ağrıları da beraberinde getirmektedir.
- Bir başka neden hamileliktir. Tıpkı aşırı kilolu olmakta bahsettiğimiz gerekçe gibi, kuyruk sokumuna fazla yük bindiğinde ağrılar meydana gelebilmektedir.
- Bel fıtığı, kuyruk sokumu ağrısına neden olan faktörler arasında belki de en sık şikayet alınanıdır. Uzmanlar sebebi belirlenmemiş kuyruk sokumu ağrılarının %70'inin altında bel fıtığı yattığını belirtmektedir.
- Eklemlerde meydana gelen romatizmal hastalıklar ağrıya yol açabilir.
- Bir başka önemli neden ise kıl dönmesidir. Kıl dönmesi vakalarının %95'i kuyruk sokumunda meydana geldiği için, şiddetli ağrılar da kaçınılmaz olacaktır.
Kuyruk Sokumu Ağrısının Belirtileri Nelerdir?
Kuyruk sokumu ağrısı hafif ila yoğun arasında değişebilir. Oturduğunuzda, bir sandalyeden kalktığınızda veya otururken geriye yaslandığınızda ağrı daha da kötüleşebilir. Ayrıca banyo yaparken veya cinsel ilişki sırasında ağrıyı belirgin şekilde hissedebilirsiniz. Kadınlar mens (regl) dönemleri boyunca bu bölgede rahatsızlık hissedebilirler. Bazen ağrı bacaklarınıza kadar her tarafınıza vurabilir.
Ayakta durma veya yürüme, kuyruk kemiği üzerindeki baskıyı azaltacağı için rahatsızlığı hafifletmelidir. Kemik kırığı veya kemiğe baskı yapan bir tümör gibi yaralanma belirtileri aramak için bir röntgen veya MR taraması yaptırabilirsiniz. Farklı pozisyonlarda kuyruk kemiklerinizle ilgili olası sorunları göstermek için röntgen resimleri hem otururken hem de ayakta alınabilir.
Kuyruk Sokumu Ağrısı Nasıl Önlenir?
Kuyruk sokumu problemlerinden korunmanın en temel yolu kilo kontrolünüzü sağlamak ve ağrı yaratacak hareketlerin tekrarından kaçınmaktır. Fiziksel tedavi uzmanları, kuyruk sokumunu destekleyen kasları güçlendirmek için egzersizler gösterebilirler. Bunlara mide kasları ve pelvik taban dahildir. Kocksigeal manipülasyon denilen bir tekniği de deneyebilirsiniz. Fiziksel terapiler ağrı olan bölgeyi yumuşatmanın yanı sıra duruş ve postur bozukluklarınızı giderir. Kilo vermek de ağrıların azalmasında önemli rol oynamaktadır.
Kuyruk Sokumu Ağrısının Tedavisi Nedir?
Ağrı birkaç hafta ya da bazen aylarca sürebilir. Kemiğiniz iyileşene kadar rahatsızlıktan kurtulmak için antienflamatuvar ilaçlar deneyebilirsiniz. Öncelikle bu gibi durumlarda gitmeniz gereken doktorun bir ortopedi uzmanı olduğunu belirtelim. Doktorunuz çeşitli testler ve muayene sonrasında gerekli tedavi yöntemini uygulayacaktır.
Daha şiddetli ağrılarda doktorunuz bölgeye, lokal anestetik veya steroid ilaç enjekte edebilir. Bazı insanlar anestezi ve steroid enjeksiyonlarının birleşimini alırlar. Ağrıyı hafifletmek için antidepresan veya nöbet önleyici ilaçlar da ağızdan alınabilir. Tedavi seçeneklerini değerlendirmeden önce doktorunuzla mutlaka konuşun.
[renkbox baslik="Boyun Düzleşmesi Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi" link="https://bilgihanem.com/boyun-duzlesmesi-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/05/boyun-duzlemesi-ve-tedavisi.png" renk="yesil" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Rahatsızlığı hafifletmek için bir ısıtma yastığı veya buz paketine oturarak masaj yapabilirsiniz. Kötü duruş, kuyruk kemiğinize fazla baskı uygulayabilir. Sırtınızı sandalyeye yapıştırarak oturun ve ayaklarınızı yere yatay tutun. Bu hassas bölgedeki baskıyı hafifletmek için özel bir halka veya kama şeklindeki yastıkları da kullanabilirsiniz.
Bunlarda başka ağrının hafiflemesini sağlamak veya ağrıyı şiddetlendirici durumların önüne geçmek de tedaviye destek olacaktır. Örneğin kabızlık esnasında çok zorlamadan kuyruk sokumundaki ağrı artabilir. Bu nedenle bol su içerek ve lifli gıdalar tüketerek, bağırsaklarınızın daha düzenli çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Merhaba,ben 1 aya yakındır kuyruk sokumu ağrısı çekiyorum. Daha ziyade oturturken. Ne yapmam gerekiyor?