Tam adı sistemik lupus eritematosus (SLE) olan hastalık kısaca lupus olarak bilinmektedir. Bağışıklık sisteminin zarar görmüş olması sonucunda birçok hastalığın peş peşe oluşması durumu lupus hastalığının en önemli belirtileri arasındadır. Öncelikle eklem ağrıları ile ortaya çıkan bu hastalık en çok kadınlarda görülmektedir.
Bağışıklık sistemi ile yakından ilgili olduğu düşünülse de yapılan araştırmalar lupus hastalığının nedenlerini kesin olarak ortaya koyamamaktadır. Teşhis ve tedavide geç kalındığı takdirde insanın yaşamını tehdit eden bir hastalık olarak, en çok kalp ve böbreklerde ağır tahribatlara yol açmaktadır. Vücut direncine göre kişiden kişiye göre şiddeti değişen bir hastalıktır, ciddi vakalar olabileceği gibi hafif seyreden vakalar da görülebilir.
[renkbox baslik="Graves (Basedow) Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi
" link="https://bilgihanem.com/graves-basedow-hastaligi-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/05/graves-hastaligi-nedir-nedenleri-belirtileri-korunma-yollari-ve-tedavisi.jpg" renk="mavi" yenisekme="evet"][/renkbox]
Lupus hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçların son derece ağır özellikte olmalarından dolayı bazı yan etkilere maruz kalmak da söz konusudur. Bu nedenle ilaç ile tedavi noktasında kişilerin mutlaka doktor kontrolünde olmaları gerekir.
Lupus Hastalığı Nedir?
Bağışıklık sisteminin kendi doku ve organlarına karşı bir tutum içinde olması sonucunda gelişen kronik bir hastalıktır. Daha çok 20-40 yaş arası kadınlarda meydana gelmektedir. Cilt, böbrek, kalp ve kan hücreleri gibi birçok kısım lupus hastalığı tarafından tutulabilir. Hastalığın vücutta gösterdiği belirtilerin pek çok hastalığa benzer yönlerinin olması teşhisin zorlaşmasına neden olmaktadır. Ancak bu hastalığı diğer pek çok hastalıktan ayıran temel belirtisi cilt yüzeyinde görülen kızarıklıklardır. Hastalık döküntülerle birlikte halsizlik ve ateşe de neden olmaktadır.
Kızartılı lupus, belirtileri ve şiddeti bünyeden bünyeye değişen bir rahatsızlıktır. Bağışıklık sistemini etkisi altına alan iltihaplar cilt yüzeyinde çeşitli kızarıklıklara ve halsizliğe neden olmaktadır. Kızartılı lupus hastalığının da kendi içinde birçok türü bulunmaktadır. Bunlardan biri olan disk tipi, diğerlerine göre en zararsız olanıdır. Genellikle güneş ışınlarına karşı hassas olmaları nedeniyle gelişen bu hastalığı güneşten korunarak geriletmek mümkündür.
Kızarıklıkların geçmesi sonucunda hafif izlerin kalması söz konusudur. Bazı kişilerde lezyonlar sonrasında o kısmın tüysüz kalması da olasılıklar dahilindedir. Doğurganlık dönemi içinde bulunan kadınlarda sıkça rastlanan bir hastalık olarak, annesinde lupus olan bir bebeğin de lupus hastalığına sahip olarak doğması mümkündür. Bebeklerde geçici olan bu durum ilk 6 ay sonunda kaybolmaktadır.
Lupus Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
Sağlıklı bir bünyeye sahip olmak ve zararlı dış etkenlerden korunmak için bağışıklık sistemi oldukça önemlidir. Lupus hastalığında ise bağışıklık sisteminin normal dışı davranış sergileyerek kendi organlarına karşı savaş içinde olması durumudur. Bağışıklık sisteminin kendi organlarına karşı olması birçok organ ve dokuda iltihap ve tahribat meydana gelmesine neden olmaktadır. Nedeni kesin olarak belirlenemese de zararlı güneş ışınları, ilaçlar ve toksinler gibi birçok dış faktörün lupus hastalığını tetiklediği düşünülmektedir.
Lupus Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Teşhisi oldukça zor bir hastalık olması, gösterdiği belirtilerin diğer hastalıklara benzer nitelikte olmasından kaynaklanmaktadır. Lupus hastalığını belki de hiç akla getirmeyecek halsizlik, saç dökülmesi ve kansızlık gibi sağlık sorunları belirtileri arasında yer alabilmektedir. En belirgin belirtisi ise ciltte görülen ve burundan yanaklara doğru giden kelebek şeklindeki döküntülerdir. Ağız içerisinde sıkça oluşan yaralar, eklem yerlerinde ağrılar ve böbreklerde oluşan bazı rahatsızlıklar bu hastalığın teşhisini kolaylaştırabilecek belirtiler arasındadır.
Vücut direnci yüksek olan kişilerde belirtiler hafif seyrederken, direnci düşük olan kişilerde inme ya da felç gibi durumlarla sonuçlanabilmektedir. Saç dökülmesine ek olarak, saç derisindeki pul pul döküntüler de lupus hastalığını akla getirmektedir. Erken teşhisi mümkün hale getirebilmek için kendisinde bu belirtilerden birini dahi gören kişilerin vakit kaybetmeden doktora başvurmaları önerilir.
Lupus Hastalığından Korunma Yolları Nelerdir?
Birçok hastalıkta olduğu gibi, lupus hastalığından korunmak için de nedenlerini ortadan kaldırmaya yönelik önlemler almak etkili olacaktır. Nedenleri net olarak bilinmeyen lupus hastalığında bağışıklık sistemini güçlendirici önlemler almak gerekir. Bunun için öncelikle sağlıklı beslenmek ve kişisel hijyene özen göstermek dikkat edilmesi gereken noktalar arasındadır.
[renkbox baslik="Gül (Roza) Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi
" link="https://bilgihanem.com/gul-hastaligi-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/04/gul-hastaligi-nedir-nedenleri-belirtileri-korunma-yollari-tedavisi.jpg" renk="pembe" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Birçok kişi lupus hastalığı adını ilk kez duymuş olsa da görülme sıklığı oldukça yaygın olan bir rahatsızlıktır. Yapılan araştırmalar 20-40 yaş arasındaki kadınların %85 oranında risk altında olduklarını ortaya çıkarmaktadır. Bazı ailelerde daha sık görülen bir hastalık olması ise, lupusun genetik faktörlere dayalı bir hastalık olduğunu akla getirmektedir. Bu nedenle ailesinde lupus hastalığı olan kişilerin en ufak bir belirtide hemen muayene olmaları erken teşhis ile tedavi olasılığını artıracaktır.
Lupus Hastalığının Tedavisi Nedir?
Lupus hastalığını tamamen vücuttan yok edici bir tedavi şekli henüz bulunabilmiş değildir. Uygulanan yöntemlerin birçoğu hastaların yaşadıkları şikayetleri azaltmaya yönelik uygulamalardır. Hastalığın seyri hafif olanlar için çok fazla endişelenecek bir durum olmazken, seyri ağır olan hastaların yaşamı tehdit altındadır. Bazı hastalar için basit ilaç tedavisi ve güneşten korunmak yeterli gelirken, bazı hastalar için kortizon tedavisi mutlaka olması gereken bir tedavi seçeneğidir. İlaç tedavisinin yanı sıra bağışıklık sistemini korumaya ve güçlendirmeye yönelik sağlıklı beslenme reçeteleri de tedavi sürecinin vazgeçilmezlerinden biridir.
lupus en çok norolojik bulgularla ortaya çıkıyor.unutkanlık,kendini müdafa edememek en ağır durumda dahi cevap verememe,konşma bozukluğu,agır yorgunluk yutkunma zorluğu gibi belirtiler kas ve kemik ağrılarıyla ağrılar şiddetleniyor,benim çok ağır oluyor tutulumlarım….ben tedavinin antikorları baskı altına almakla vucudu koruyan bakterilerinde baskı altına almasıyla vucudu daha hasta konuma soktuğunu düşünüyorum….vucuda hücre yenileyici vitaminler verilerek vucudu güçlendirmek antikorların çekilmesini sağlar diye düşünüyorum.ben sle den dolayı böbreklerimi kaybettim.
Lupus hastalığını tamamen yok edecek bir tedavi yokmuş.
Kadınlarda daha çok görülüyormuş neden acaba merak ettim.