Kadın güzel olmak ister, güzelliğinin farkına varılsın ister, güzel olmasa da herkes onu güzel görsün ister… İşte tüm bu bitmek tükenmek bilmeyen istekler için kadının bir sihre ihtiyacı vardır. Makyaj adı verilen bu sihirli dokunuşlar sayesinde en mutsuz, en bakımsız kadın bile bir anda kendini dünyanın en güzel kadını hissedebilir. Makyaj yapılırken çeşitli renklerde malzemeler, kremler, losyonlar gibi kozmetik ürünler kullanılmaktadır.
Makyaj farklı teknik ve malzemelerle yapılan, kişiyi olduğundan daha güzel gösteren, kusurlarını kapatıp yüz hatlarını daha belirgin hale getirmeyi başaran bir işlemdir. Genel hatlarıyla bu kozmetik ürünler içerisine; rimel, ruj, göz farları, allık, kapatıcı, fondöten, göz kalemi, eyeliner, dudak kalemi ve çeşitli makyaj fırçaları gibi daha birçok ürün girmektedir. Başarılı bir göz makyajı sayesinde gözleriniz olduğundan büyük ve dikkat çekici görünebilir.
[renkbox baslik="DD Krem Nedir? Nasıl Kullanılır? Ne İşe Yarar?" link="https://bilgihanem.com/dd-krem-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/04/dd-kremler-hakkinda-bilgi.jpg" renk="turuncumavi" yenisekme="evet"][/renkbox]
Belli belirsiz olan elmacık kemikleriniz, doğru tonlarda seçilmiş ve başarılı fırça darbeleri ile uygulanmış bir allık sayesinde belirgin bir hale getirilebilir. Aynı şeyler kirpikler, dudaklar ve cilt için de geçerlidir. Renginize uygun ve doğru tekniklerle uygulanmış bir fondöten veya pudra sayesinde pürüzsüz bir cilt yaratabilirsiniz. Günümüzde bazı kadınlar naturel dediğimiz belli belirsiz doğal makyajları tercih ederken, yüz hatlarında belirgin değişimler yapmak ve daha dikkat çekmek isteyen kişiler ise kontur dediğimiz ağır ve zor makyaj uygulamasınız tercih etmektedir.
Makyaj Nedir?
En genel haliyle makyaj nedir tanımlamak gerekirse; çeşitli kozmetik ürünlerle kişinin dış görünüşü üzerinde değişiklikler yapılmasını ve gizlemek istediği kusurlarını kapatmasını sağlayan bir uygulamadır. Kadınların makyajındaki asıl amaç güzelliği ve çekiciliği ön plana çıkarmaktır.
Günümüzde makyaj uygulaması sadece kadınların vazgeçemediği bir alışkanlık değildir. Bakımlı olmak isteyen erkekler de küçük makyaj tekniklerine başvurmaktadırlar. Bunun yanında filmlerde, tiyatrolarda veya diğer sahne oyunlarında oyunculara farklı makyaj teknikleri uygulanmaktadır.
Makyaj Çeşitleri Nelerdir?
Makyajı günlük ve gece makyajı diye iki ana kategoriye ayırabiliriz fakat bana göre belirli sınırlar çerçevesinde kısıtlayıp sınıflandırmak pek de doğru değildir. Çünkü makyaj kadının canının ne zaman istediğine, hangi ruh halinde olduğuna ve yüzünden hangi duyguları yansıtmak istediğine bağlı olarak değişmektedir.
Sabah güne gözlerini açmış bakımsız bir kadın, o günü çok koyu bir göz makyajıyla geçirebilir veya gece herhangi bir davete, düğüne gidecek olan bir kadın çok hafif tonlarda, belli belirsiz bir makyaj yapabilir. Genel hatlarıyla makyaj çeşitlerinden bahsedecek olursak;
Günlük – Doğal Makyaj
Günlük hayatta insanlar genel olarak doğal ve bakımlı görünmek isterler. Kişinin tarzına uygun seçtiği bir kıyafet ve bakımlı saçlara bir de hafif makyaj eklenmesi yeterlidir. Günlük makyajda öncelikle cilt tipine uygun bir nemlendirici sürülür, üzerine cilt kusurlarını kapatacak ölçüde fondöten uygulanır. Fondöten üzerine ise cildin parlaklığını kapatmak için hafif dokunuşlarla pudra sürülür. Son yıllarda fondötenden daha hafif ve uygulaması daha pratik olan BB kremler kadınların vazgeçilmezi olmuştur.
Eğer gözaltlarınıza kapatıcı veya aydınlatıcı kullanıyorsanız bunu çok aşırıya kaçmadan yapmaya özen gösterin. Gözlerinize herhangi bir renkte far sürmeyin. Bunun yerine cildinize uyguladığınız pudrayı, sünger yardımıyla gözlerinizin üstüne 1-2 defa sürün. Sürdüğünüz pudra cilt renginizle aynı tonda olduğu için hiçbir işlem yapılmamış havası vererek doğal bir görünüme ulaşmanızı sağlayacaktır.
Daha sonra kat kat olmayacak şekilde sürülmüş bir rimel ve hafif tonlarda bir ruj ile makyajınızı tamamlayabilirsiniz. Allık kısmında ise uzmanlar özellikle gündüzleri şeftali tonlarını önermektedir. Esmerler, beyaz tenliler ve kumrallar fark etmeksizin birçok tene giden şeftali tonundaki allıklar gerçekten doğal bir görünüme ulaşmanızı sağlıyor.
Gece Makyajı
Gece makyajında ise amaç gündüz makyajındakinin tam tersi, dikkat çekecek kadar belirgin renkler kullanmaktır. Düğün, nişan, davet, özel yemek gibi gecelerde kadınlar tüm dikkatlerin üzerinde olmasını ve kendilerine hayran kalınmasını isterler. Bu doğrultuda hiçbir kısıtlama yapmadan, istenildiği kadar koyu ve dikkat çekici renkler kullanılabilir
Gece makyajında da ilk adım her makyajda olduğu gibi bir nemlendirici sürerek işe başlamaktır. Daha sonra fırça yardımıyla fondöteni dekolte bölgeniz de dahil tüm cilde uygulayın. Aydınlatmak amacıyla kullanılan kapatıcıları gözaltlarınıza ve burun kenarlarınıza sürebilirsiniz. Göz farı olarak öncelikle açık tonlarda gri, pembe veya ten rengini sürüp, üzerine kıyafetininiz tonlarında koyu gölgeler yapabilirsiniz.
Alt kirpiklerinize koyu renk far sürüp, ince bir çizgi halinde yayarak gözlerinizin daha iri görünmesini sağlayabilirsiniz. Gece makyajının olmazsa olmazı eyelinerdır, daha etkileyici bakışlara sahip olmak için biraz daha uzun ve kıvrık çekebilirsiniz. Rimeller ise gündüz makyajının aksine daha yoğun olmalıdır, tercihen de takma kirpik kullanabilirsiniz. Eğer seyrek veya açık renk kaşlarınız varsa son yıllarda popüler olan kaş kalemlerini kullanabilirsiniz.
Uzmanlar en ideal allık sürme yöntemini şu şekilde tanımlamaktadır; burundan 2 parmak, dudaklardan 2 parmak mesafe bırakılacak şekilde uygulanmalı. Eğer allığınızı bu yöntemle uygularsanız elmacık kemikleriniz ideal olacak şekilde belirginleşecektir.
Rujdan önce mutlaka dudak kalemi sürmelisiniz, bu sayede rujun dağılmasını önlemiş olursunuz. Rujun rengi ise tabi ki kırmızı veya bordo olmalıdır. Son olarak göz pınarlarınıza ve kaş altlarına parlak aydınlatıcılar sürerek gece için hazırladığınız makyajınızı tamamlayabilirsiniz.
Son yıllarda oldukça popüler olan ve her geçen gün kullanım sıklığı artan kontür makyajını da gece makyajı sınıfına alabiliriz. Çünkü yüzün hatlarını değiştirmeye yarayan bu tarzda, cilde kat kat kapatıcılar uygulandığından hem yapılış aşamasının uzunluğu hem de cilde verdiği ağırlık açısından doğal makyajdan çok uzak olarak nitelendirilebilir.
Makyajın Tarihçesi
Estetik ve güzellik merakı insanlığın var oluşundan bugüne kadar süregelen bir durumdur. Arkeolojik araştırmalar makyajın tarihçesinin milattan önce binlerce yıl öncesine dayandığını göstermektedir. Bu araştırmalar o dönemde yaşayan insanların renk pigmentlerini hazırlayıp, yağlı maddeler ekleyerek kimyasal karışımlar elde ettiklerini; bu karışımları ise vücut ve duvar süslemede kullandıklarını göstermektedir.
Mısır ve Asur uygarlıklarının duvar resimlerinde, figürlerin yüzlerinin makyajlı ve boyalı olduğu tespit edilmiştir. Buna ilaveten Mısır kadınlarının eski çağlardan beri gözlerine sürme çektiği bilinen bir gerçektir. Yine Mısır’da yapılan özel törenlerde kral ve rahiplerin yüzlerinin boyandığı, tören makyajı denilen özel bir makyaj yapıldığı bilinmektedir.
Elbette tarihte makyaj yapan tek millet Mısırlılar değildir. MÖ. 1000 yıllarında Pers kadınları saçlarını ve yüzlerini kına ile boyamaktaydılar. Kadınların beyaz bir tene sahip olmanın güzellik unsuru sayıldığı dönemlerde ise, yüzlerini tebeşirle beyazlattıkları bilinmektedir.
[renkbox baslik="Çil Nedir? Nedenleri, Korunma Yolları ve Tedavisi" link="https://bilgihanem.com/cil-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2018/01/cil-nedir-nedenleri-korunma-yollari-ve-tedavisi.jpg" renk="yesil" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Zaman ilerledikçe makyaj artık kadının güzelliğini öne çıkaran, vazgeçilmez olan bir işlem haline gelmiştir. 1700’lü yıllara gelindiğinde yavaş yavaş saçları boyamak, yanak ve dudaklara renk vermek gibi işlemler kadınlar arasında yaygınlaşmaya başlamıştır. 1820 yılında ilk maskara, 1920 yılında ise ilk sıkıştırılmış pudra üretilmiştir. 1914 yılında popüler kadın dergilerinden biri olan Vogue dergisi, Türk kadınlarının göz çevresini siyah olarak belirginleştirme modasını tüm dünyaya duyurdu. Bu sayede Türk kadını tüm dünya kadınları için bir makyaj stili örneği oldu.
1990’lı yıllara gelindiğinde makyaj; renkleri, çeşitleri ve en önemlisi güzellik üzerinde oluşturduğu etkisi ile sınırsız bir boyuta ulaştı. Kadının doğasında olan güzelleşme içgüdüsü sayesinde, tarih öncesi çağlardan günümüze kadar gelmiş olan makyaj, dünyada yaşam var olduğu sürece kadınlar için vazgeçilmez bir unsur olmaya devam edecektir.