Dünyanın en ağır hayvanı unvanına sahip olan mavi balina aynı zamana halk arasında gök balina olarak da tanınmaktadır. Yaşayan en büyük ve ağır canlı olması, balinanın diğer pek çok hayvandan farklı olarak incelenmesini mecbur kılmaktadır. Mavi balina yalnızca diğer hayvanlar arasında değil kendi familyasının içinde de ayrıcalıklı özelliklere sahiptir.
Yapılan araştırmalar sonucunda mavi balinaların dünya tarihinde en iri hayvanlar olduğu saptanmış, bu konuda dinozorları da geri bıraktıkları tespit edilmiştir. Yaşamış olan en büyük dinozorun 90 ton ağırlıkta olduğu iddia edilmiştir. Bilimsel kayıtların dışında mavi balinaların dinozorlardan daha küçük olduğunu iddia eden araştırmacılar olsa da belgelenmediği için mavi balinalar unvanlarını korumaya devam etmektedir.
[renkbox baslik="Ton Balıkları Hakkında Bilgi; Orkinos Balığı Nedir? Özellikleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/ton-baliklari-hakkinda-bilgi/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/05/ton-baliklari-hakkinda-bilgi.jpg" renk="mavi" yenisekme="evet"][/renkbox]
Yapılan araştırmalar sonucunda sığ okyanuslarda yaşamayı tercih eden mavi balinalar gruplar halinde görülmektedir. Yalnız dolaşan balinaların olduğu bilinse de pek çoğu ailesi ile beraber hayat sürmektedir. Oldukça uzun olan ömürlerinde dünyanın hemen her denizini gezen mavi balinalar yalnızca Arktik okyanusa uğramamaktadırlar. Kuzey buz denizi mavi balinanın yaşam şartlarına hitap etmemektedir.
Mavi Balina Nedir?
Balinagiller familyasına ait olan mavi balina, Cetus isminden gelmektedir. Büyük ve iri anlamını karşılayan kelime, bilim dünyasına Yunancadan geçmiştir. Boyları yaklaşık olarak 30-33 metreyi bulan mavi balinaların ağırlıklarının ise 130-140 tona kadar ulaştığı bilinmektedir. Resmi olmayan kaynaklarda ise gök balinaların 150 tonluk ağırlıklara sahip olabildiği vurgulanmaktadır.
Su hayvanı olmasına rağmen memeli bir canlı olan mavi balina devamlı suyun üstüne uğramak zorundadır. Bu şekilde karbondioksiti boşaltıp oksijen alarak suya yeniden dalmaktadır. Sıradan bir balık gibi yumurtlayarak ürememeleri de memeli olmalarından kaynaklanmaktadır. Doğurmak ve emzirmek mavi balinaların doğalarında vardır.
Mavi Balinaların Özellikleri Nelerdir?
Mavi balinalar diğer balıkların aksine suya göre vücut ısısı değiştirmezler. Dolayısıyla sıcakkanlı olduklarını söylemek doğru olacaktır. Suya göre değişen vücut ısıları olmadığı için kemikleri özel bir yapıya sahiptir. Kemik içlerinde 45 cm kalınlığında yağ katmanı yer almaktadır. Bu şekilde ısı değişimine adapte olabilmektedirler.
Üstelik memeli ve sıcakkanlı olmalarının yanı sıra akciğerleri ile solunum yapmaktadırlar. Bu nedenle solungaçları bulunmamaktadır. Kuyruk şekilleri çatallı olan mavi balinaların gövdeleri ise mekik işaretini almaktadır. Diğer balıkların aksine gök balinalarda pul ya da tüylü deri yoktur. Kaygan ve parlak derileri bulunmaktadır. Oldukça sert yapıda olduğu da bilinmektedir.
Denizlerde yaşayan, deniz memelisi grubuna dahil olan mavi balinalar olağanüstü canlılar olarak kabul edilmektedir. Büyüklükleri, yaydıkları ses dalgaları ve güzellikleri ile gören herkesi büyüleyen gök balinalar bilim adamları tarafından devamlı incelenmektedir. Teknolojinin de gelişmesi ile her geçen gün haklarında daha detaylı bilgi sahibi olunan bu balinaların keşfedilecek pek çok yönünün olduğuna inanılmaktadır.
Mavi Balinaların Ömrü Kaç Yıldır?
Yapılan araştırmalar sonucunda mavi balinaların ömür uzunluğunun oldukça fazla olduğu dikkat çekmektedir. Sağlıklı bir mavi balina yaklaşık olarak 80 yıl yaşayabilmektedir. En uzun yaşayan mavi balinaların ise 90 yıldan fazla yaşadığı bilinmektedir.
Balinaların ölümlerinin pek çoğu yaşlanmaları nedeniyle gerçekleşmektedir. Bununla beraber dişi mavi balinalar doğum sonrasında çeşitli hastalıklar nedeniyle de ölebilmektedirler. Ailece gezmeyi seven mavi balinalar, yalnızlıktan hoşlanmazlar. Bu nedenle yalnız kalan mavi bir balina farklı sesler çıkararak sinyaller gönderip grubunu bulmaktadır.
Mavi Balinalar Nasıl Ürerler?
Mavi balinaların erkekleri 8 yaşından sonra dişileri ise 6 yaşından sonra ergenlik sürecine girmektedirler. Cinsel olgunluğa ulaşmaları ise ergenlik döneminden hemen sonra gerçekleşir. Hamilelik süreçleri 15-24 ay sürmektedir. Bunun yanında 11.aydan itibaren doğumun gerçekleşebildiği bilinmektedir.
Memeli oldukları için doğum sonrası süt ile beslenme dönemleri vardır. Yavru mavi balinaların emme yetisi yoktur. Bu nedenle anne mavi balina sütü yavrusuna kendi fışkırtmaktadır. Yapılan araştırmalara göre mavi balinalar her gün yaklaşık olarak 150 gr almaktadırlar. Bu nedenle kısa bir süre sonra tonlarca ağırlığa sahip olurlar. Üreme mevsimi geldiğinde sürüler halinde göç eden mavi balinalar çoğunlukla yaz aylarında doğum yapmaktadırlar.
Mavi Balinaların Beslenme Nasıldır?
Mavi balinaların ağızlarında dişleri bulunmamaktadır. Bu özellikleri onları pek çok balık türünden ayrı tutmaktadır. Beslenme alışkanlıklarına göz gezdirildiğinde genel olarak kriller ile yani zooplanktonlarla beslendikleri dikkat çekmektedir. Okyanuslarda mavi balinaların en büyük düşmanı katil balinalar olarak bilinmektedir. Bu nedenle olabildiğince ayrı yaşam alanlarında bulunmayı tercih etmektedirler.
Mavi Balinalar Nasıl İletişim Kurarlar?
Mavi balinalar en yüksek ses çıkaran ikinci hayvan olma özelliğine sahiptirler. Çıkardıkları sesin desibeli 170-180 civarındadır. Birbirlerini su içinde ve su dışında bulabilmeleri için bu ses yeteneklerinden faydalanmaktadırlar. Suyun dışından da rahatlıkla duyulabilen yüksek dalgalar göndermektedirler.
[renkbox baslik="Somon Balıkları Hakkında Bilgi; Somon Balığı Nedir? Özellikleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/somon-baligi-hakkinda-bilgi/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/07/somon-baligi-hakkinda-bilgi.jpg" renk="pembe" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Mavi balinalar suyun içinde 9-10 dakikaya kadar dalabilmektedirler. Yapılan araştırmalar sonucunda bazı mavi balinaların 25-30 dakikaya kadar yüzeye çıkmadan dalabildikleri tespit edilmiştir. Her çıkışlarında fışkırttıkları sular karadan dahi rahatlıkla dikkat çekecek büyüklükte olmaktadır.
Mavi Balinanın Bilimsel Sınıflandırması
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Alt Şube: Vertebrata (Omurgalılar)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Alt Sınıf: Eutheria (Eteneliler)
Takım: Cetartiodactyla
Familya: Balaenopteridae (Oluklu Balinagiller)
Tür: Balaenoptera musculus (Mavi Balina)
Mavi balinalar hakkında bilgi verdiğiniz için teşekkürler. Araştırmalarım arasında içeriğinizi buldum çok işime yaradı.
Balinalar hep ilgimi çekmiştir, sitenizde diğer türleri de görmek isteriz. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.