Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV)’in doğum gününü kutlamak amacıyla her yıl düzenli olarak kutlanan Mevlid Kandili, mevlid adı verilen özel uygulamalar çerçevesinde gerçekleştirilmekte ve ibadetlerle bu gün İslam dinine en uygun şekilde değerlendirilmektedir.
Tüm İslam dünyasının beğenisini kazanmış olan mevlid-i şerif veya halk arasında kısaca söylenen mevlid, son peygamber olan Hz. Muhammed (SAV)’in doğum gününü nitelemesinin ardından onun en yüce özelliklerinin övüldüğü eserlerdir. Kuran-ı Kerim’de mevlidin önemli bir yere sahip olmamasına rağmen, Peygamber Efendimize yönelik övgüleri içermesinden dolayı, ülkemiz başta olmak üzere pek çok İslam ülkelerinde kabul gömüş olan geleneklerden biri haline gelmiştir.
[renkbox baslik="Tevhid Nedir? Tevhid Çeşitleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/tevhid-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/02/tevhid-hakkinda-bilgi-960x560.jpg" renk="siyah" yenisekme="evet"][/renkbox]
Hz. Muhammed (SAV)'in doğum gününü yansıtmasının yanı sıra, sünnet ve düğün gibi özel günlerin İslam’a uygun olarak kutlanması için mevlid okutulması ailelerin en çok uyguladığı geleneklerden biridir. Okunan mevlid ise Süleyman Çelebi tarafından yazılmış bir eserdir.
Mevlid-i Şerif Nedir?
Arapça kökenli olan mevlid kelimesi, Hz. Muhammed (SAV)'in doğum gününün ve hayatının önemli kesitlerini kapsayan ve edebi özelliği bulunan türlerden biridir. Okunan mevlidin içeriğinde Hz. Muhammed (SAV)’in mucizeleri ve ona olan övgüler yer almaktadır.
İlk olarak hazırlanmış olan mevlid oldukça uzun olsa da günümüze kadar ulaşmış olan kısmı kısadır. Son Peygamber Hz. Muhammed (SAV)’in önceki peygamberlerden olan üstünlüğünü ve değerini anlatmak için Süleyman Çelebi tarafından yazılan mevlid, bir müddet Kuran-ı Kerim okunduktan sonra okunmaya başlanır.
Hz. Muhammed (SAV)'in doğduğu geceye ve bu doğumu nitelendiren eserlere "Mevlid" denmektedir. Mevlid Kandili Arabi aylardan Rebrülevvelin 12. gecesidir. Bugün kullandığımız hicri takvimde her yıl başka bir güne denk gelmektedir.
Mevlid-i Şerif Okutmanın Önemi Nedir?
Mevlid-i şerif Hz. Muhammed Mustafa (SAV) Efendimiz için peygamberimizi bize en güzel yönleriyle tanıtmaya çalışan, onun hayatını, yaptıklarını anlatan güzel yüreklerle yazılmış bir şiirdir. Süleyman Çelebi'nin yazdığı gibi birçok mevlid yazılmıştır. Fakat hiçbiri onunki kadar güzel anlatılan ve dile getirilen bir eser olmamıştır. Yazıldığı günden bu yana Osmanlı Türkleri arasında yayılmaya başlamış ve sade, okunaklı ve güzel olması bu merasimin devamını sağlamıştır. Mevlid ilk defa Gulatı Şia'nın hakim olduğu Fatımı devletinde okunmaya ve topluluğa hitap edilmeye başlanmıştır. Fatımiler Resuli Ekrem'in doğum gecesi, Hz.Ali'nin ve ehli Beyt'in doğum günlerinde de okunmaya devam etmiştir.
Mevlid-i Şerif Nasıl Okunur?
Hz. Muhammed (SAV)’in doğum gününü kutlamak ve ona övgüler sunmak için belirli bir makam çerçevesinde okunan mevlid, gazel ve kaside türlerine en güzel örneklerden biridir. Mevlid bid’at noktasına ulaşmaması için yapılan övgülerin belirli sınırlar içinde kalması ve Allah’ın Resulünü övdüğü şekilde olduğu sürece İslam dini için sakıncası olmayan bir gelenektir.
Kur’an’da yer almayıp sonradan Müslümanların hayatına giren mevlidin kurallar dahilinde yapıldığı sürece yararlıdır denebilir. Günümüzde mevlid okutmanın amacını aşmadan, kadın ve erkekler arasındaki mahremiyet çizgisine dikkat edildiği sürece, mevlid okutmak çocukların da Hz. Muhammed (SAV) sevgisi kazanması amacıyla önemlidir. Ancak bu işi gösteriş amacıyla yapmak sevap yerine günah kazandıracaktır.
Hangi Durumlarda Mevlid-i Şerif Okutulur?
Mevlidin konusu Peygamber efendimizi över ve onun mucizelerinden bahseder. Sünnet törenlerinde, vefat eden kişilerin arkasından, bebek doğumlarının 40. gününde, özel dini gecelerde, bolluk bereket amacıyla evlerde, anma gecelerinde Müslüman kişiler toplanarak mevlid okutulur. Bu müslümanların adeti olup, gelenek görenek amacıyla tekrarlanmaktadır.
Mevlid-i Şerif Ne Zaman Yazıldı?
Bir süre Ulu Camii'de imam olarak çalışan Süleyman Çelebi’nin Şii mezhebine ait bir vaizin sonrasında mevlid-i şerifi yazmaya karar vermiştir. Vaazında gelmiş geçmiş bütün peygamberlerin aynı üstünlükte olduğunu dile getiren sözlerine karşılık mevlidi yazarak Hz. Muhammed (SAV)’in üstünlüğünü ve insanlık için oldukça değerli olan mucizelerini dile getirmiştir.
[renkbox baslik="Mirac Kandili Nedir? Ne Zaman Kutlanır? Önemi Nedir?" link="https://bilgihanem.com/mirac-kandili-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/04/mirac-kandili-nedir-ne-zaman-kutlanir-onemi-nedir.jpg" renk="turuncu" yenisekme="hayir"][/renkbox]
İranlı vaiz ile bu konu hakkında derin tartışmaya giren Süleyman Çelebi’nin kesin noktayı koymak adına mevlidi yazdığı bilinmektedir. Altı kısımdan oluşan mevlid, özellikle Mevlid Kandili'nde olmak üzere, sünnet ve diğer dini günlerde sıklıkla okunmaktadır. Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan mevlid, en güzel dini etkinliklerden biridir.
Mevlid-i Şerif Kim Tarafından Yazıldı?
Süleyman Çelebi’nin Vesile’ü Necat isimli kitabında Hz. Muhammed (SAV)'e olan sevgisini dile getirmek üzere yazdığı mevlidin ilk hali günümüze kadar ulaşmamıştır. Orjinali daha uzun olmakla birlikte kısaltılarak okunup gelmesiyle günümüzdeki bu halini almıştır.
Ulu Camii'de imamlık yaptığı dönemde Peygamberlere iman şartının en güzel örneğini gösteren Süleyman Çelebi, o dönemde vaizlik yapan İranlı bir vaizin söylediklerine karşı çıkmak amacıyla mevlid-i şerifi yazmıştır. Belirli bir makama ve besteye göre okunması dinleyenlerin oldukça etkilenmelerine neden olmaktadır. Müslümanların peygamberlerini hatırlamaları ve doğum gününü onu överek anmaları için geride oldukça başarılı bir eser bırakmış olan Süleyman Çelebi, kişiliği ve eserleri ile son derece başarılı olmuş olan bir zattır.
Ilk olarak kime okunmuştur
Dinlerken huzur veriyor resmen.
Çok önemli bir konu herkes bilinçlenmeli bence.