Terleme çayı, patlangıç, mindiraç, sultanotu, telligelin, mındar ağ, melesir, kara mürver ve şifalı mürver gibi isimlerle bilinen, çiçekli bitkiler ailesinden olan mürver, yaklaşık otuz kadar çeşidi bulunan bir bitkidir. Siyah ve mavi mürver gibi böğürtlen gibi meyve veren çeşitleri bulunmaktadır. Geçmiş yıllarda sağlık alanında sıkça yararlanılan bir bitki olan mürver, sayısız faydaları ile halen günümüzün alternatif tıp alanında da önemli bir yer kaplamaktadır. Familya olarak Hanımeligiller (Capriffoliaceae) ailesine mensup olan bitki, Almanya gibi ülkelerin yanında, ülkemizde de yetişebilmektedir.
Mürver bitkisinin çiçekleri pek çok hastalığa şifa özelliği taşısa da bu bitkinin yapraklarında bulunduğu söylenilen zehirli maddelere karşı dikkatli olmakta fayda vardır. Bu nedenle mürver bitkisini kullanmadan önce uzman doktorların bilgisine başvurmak gerekir. Ekildikten sonra çok fazla özen istemez ve kendi kendine rahatlıkla yetişebilmektedir. Ülkemizde Akdeniz bölgesi dışında hemen her yerde yetişebilmektedir.
[renkbox baslik="Ciğer Otu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/ciger-otu-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/10/ciger-otu-hakkinda-bilgi.jpg" renk="mor" yenisekme="evet"][/renkbox]
Yaprak ve çiçeklerinde bulunan müshil etkisi pek çok kişinin doğal müshil olarak mürver çiçeğinden yararlanmalarına neden olmaktadır. Meyvesinin özü birçok yerde şarabı renklendirmek için kullanılır. Anne sütünü artırıcı etkisinden zayıflamaya kadar birçok konuda faydalı bir bitki olarak, mürver bitkisi hakkındaki bilgiler sağlığına önem veren herkesin bilmesi gereken şeylerdir.
Mürver Nedir?
Genellikle dere kenarlarında yetiştiği görülen mürver bitkisi (Sambucus) yaraları iyileştirici özelliğinden haşere kovucu özelliğine kadar birçok faydalı içeriği bulunmaktadır. Çalı formunda veya ağaç şeklinde olabilir. Patlangıç, terleme çayı, sambucus bilinen diğer isimleridir. Boncuk şeklindeki meyveleri ve güzel kokusu nedeniyle süs bitkisi olarak da mürver çiçeklerinden yararlanmak mümkündür. Başlarda beyaz ve sarımsı olan çiçekleri olgunlaşınca türüne göre siyah, kırmızı, beyaz gibi renklere dönüşür ve üzüm salkımını andırır. Bu meyveler 6-10 mm çapında yuvarlak tanecikler halindedir.
Yaprak ve çiçeklerinden sağlık açısından farklı yöntemle istifade etmek son derece kolayken, pek çok farklı şekillerde de bu bitkiden yararlanılmaktadır. Avrupa ülkelerinde oldukça yaygın olan mürver bitkisi pek çok şekillerde değerlendirilmektedir. Ancak mürver bitkisine dair yapılan incelemeler sonucunda ülkemizde bu bitkiden alternatif tıp alanında sıkça faydalanmaya başlamıştır.
Mürver otunun yaklaşık 30 çeşidi vardır. Genellikle 3-10 cm arasında çalı formundandır ancak ağaç kadar büyüyen türleri de bulunmaktadır. Oval olan yaprakları beş parçalıdır. Kenarları hafif kertikli ve kalın olan yapraklar koyu yeşil renktedir. Bunlardan en yaygın olarak yetişen türleri; kara mürver, Meksika mürveri, güney mürveri, Amerika mürveri, kırmızı meyveli mürver, dağ kırmızı mürveri, sarı mürver, beyaz mürver, Asya bodur mürveri, kara meyveli mürver, mavi meyveli mürver, Peru mürveri, Florida mürveri ve kadife mürverdir.
Kara mürverin çiçeklerinde; uçucu yağ, tanen, alkaloid, sabit yağ, reçine ve şeker bulunmaktadır. C ve P vitamini açısından zeengin olan meyvesinde uçucu yağ oranı daha düşüktür. Bitkiden dökülen tohumlar kendi kendine çok kolay bir şekilde yetişebilmektedir. Ormanlık alanlarda daha çok görülen kara mürver eğer yetiştiği toprağı ve ortamı severse, ağaç boyutuna ulaşacak kadar büyüyebilir.
Mürver Nasıl Kullanılır?
Çok amaçlı ve faydaları sayısız olarak nitelenen mürver, yoğun renkli meyveleri ile doğal renklendirici olarak kullanılan bir bitkidir. Hiçbir maddesi ziyan edilmemesi gereken bitkinin yapraklarından, çiçeklerinden, meyvesinden ve hatta ağaç kabuklarından bile fayda elde etmek mümkündür.
Şifa kaynağı olarak mürver bitkisi tercih edilmek istendiğinde kuru ya da yaş olarak suda demleme yöntemi ile mürver bitkisinden fayda elde edilebilir. Özellikle mürver ile yapılan bitki çaylarının tüketilmesi balgam söktürücü ve müshil etkisi ile oldukça rahatlatıcı etkiye sahiptir. Ayrıca siyah olan meyvenin özü, şarabı renklendirmek amacıyla da kullanılır. Şarap yapımı hakkında bilgi almak için tıklayın.
Mürver Çayı Nasıl Hazırlanır?
Ülkemizde sıkça yetişen mürver bitkisini taze ya da kurutulmuş olarak aktarlardan satın almak mümkündür. İhtiyaç halinde mürver bitki çayı hazırlamak için bir fincan kaynamış suya ihtiyaç vardır. Kaynatılmadan demlenmesi gereken mürver bitkisi, yaklaşık 10 dakika boyunca kaynamış suyun içinde demlenerek tüketilir.
Mürver bitkisini kaynatarak demlemeye çalışmak yarar yerine yan etki görmeye neden olacağı için en ideal bitki çayı demleme yöntemi ile hazırlanmalıdır. Kış aylarında mürver çayını düzenli olarak tükettiğinizde, grip ve nezle gibi soğuk algınlığı hastalıklarından büyük oranda korunabilirsiniz. Bu bitki vücudun direncini artırıp, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlamaktadır. Eğer emziren biriyseniz, mürverin faydalarını hem siz hem de bebeğiniz görecektir.
Mürverin Faydaları Nelerdir?
Alternatif tıbbın geçmiş yıllardan beridir en önemli keşiflerinden biri niteliğindeki mürver, pek çok açıdan insanlara şifa kaynağı özelliği taşımaktadır. Sıkça yaşanan soğuk algınlığı hastalıklarında mürver bitki çayının içilmesi kısa sürede iyileşmeyi sağlamaktadır. Doğal ve etkili bir idrar söktürücü olarak günde bir fincan mürver çayı içmek idrar yolu hastalıklarına karşı korunmayı sağlayacaktır.
Kabızlık sorunu yaşayanlar için 1 bardak mürver çayını balla karıştırarak tüketmek hızlı bir müshil etkisi oluşturarak rahatlama sağlar. Böbrekte oluşan rahatsızlıklara karşı birebir olan mürver bitkisine devam ederek şifa bulmak mümkündür. Vücutta oluşan yaralar için de mürver yapraklarını lapa haline getirerek uygulamak yaraların hızla iyileşmesini sağlar. Mürverin en önemli özelliği kusturucu ve müshil etkisidir.
Bunlardan başka; balgam söktürür, vücudun direncini artırır, rahatlatır ve sakinlik verir, terletme özelliği olduğu için vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar. Kabuğu kaynatılarak içilirse kusturucu ve müshil etkisi yaratır. Derinin dış yüzeyine uygulandığında cildiği yumuşatır ve yaraların iyileşmesini sağlar.
Mürverin Yan Etkileri Nelerdir?
Herhangi bir hastalığa karşı mürver bitkisinden şifa elde edilmek istendiğinde mutlaka önerilen tariflere uymak oldukça önemlidir. Meyvelerinde bulunan bazı zehirli maddelerin yanlış ya da aşırı kullanımdan dolayı açığa çıkmasıyla bazı yan etkilere maruz kalmak söz konusudur. Bu nedenle son derece dikkatli kullanılması gerekmektedir. Ayrıca genellikle çiçek ve yapraklarının kaynatılmadan kullanılması tavsiye edilen mürver bitkisini günde 2 fincandan fazla tüketmemeye özen göstermek gerekir. Aksi halde fazla tüketmeye dayalı kusma en önemli yan etkilerinden biridir.
[renkbox baslik="Çoban Gülü Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/coban-gulu-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/10/coban-gulu-nedir-nasil-kullanilir-faydalari-ve-yan-etkileri-nelerdir.jpg" renk="sari" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Gebe ve Emziren Kadınlar Mürver Tüketebilir mi?
Etkisi güçlü bir bitki olan mürver hamile kadınların çok dikkatle kullanmas gereken bir bitkidir. Anne adayları için pek çok bitki bu dönemde kısıtlı iken mürver bitkisinden de uzak durmakta fayda vardır. Gerekli görülen durumlarda mutlaka doktor onayı ile mürver çayı ya da meyvesi tüketilmelidir. Hamilelikte yaşanan grip ve soğuk algınlıklarına karşı mürver çiçeğinden yapılan bitki çayı birçok uzman tarafından önerilse de kullanma ve miktarı hususunda dikkatli olunması önerilir. Ancak emzirme döneminde kullanılmasında bir sakınca olmaz. Zaten yazımızın başında da belirttiğimiz gibi mürverin anne sütünü artırıcı etkisi bulunmaktadır.
Mürver Bitkisini Kimler Kullanamaz?
Doğal yoldan sağlık ve şifa bulmak herkesin ortak isteğidir. Ancak bazı bitkilerin yüksek tesir özelliğine sahip olması, bazı kimseler için o bitkilerin uygun olmadığını göstermektedir. Mide rahatsızlığı bulunan ve düzenli ilaç kullanan kişiler bu bitkiyi temkinli kullanmaya özen göstermelidirler. Özellikle idrar söktürücü özelliği yoğun bu bitkiyi idrar söktürücü ilaç kullanan kişiler kullanmaktan kaçınmalıdır. Tansiyon ve şeker hastalarının kullanmaları konusunda herhangi bir öneri bulunmamaktadır. Bu tür kronik rahatsızlığı bulunan kişiler mürver bitkisini kullanmadan önce doktorlarına danışmaları önerilir.
Ben yedişdiriyorum bile
Ben prostat rahatsızlığına faydalı olduğunu duydum.
Biz yivdün diyebilirim Çarşamba yöresinde ço olur
Bizim çocukluğumuzda çok vardı Çarşamba tarafında şu anda dahi vardır biz yivdün deriz
Bugun faranjitim icin eczaneden murverin pastilini aldim benim midrme cok agir geldi mide sancisi ve bulantisi olup kustum normalde midemde gastrit vardi.Mide rahatsizligi olanlara tavsiye etmem
Bu bitkiyi ilk ekz gördüm sayenizde çok değişikmiş.
Ben kırmızı mürver yetiştiriyorum. Mevsiminde taze olarak günde bir avuç yiyorum. Zaten mayhoş bir tadı olduğundan fazlada yenmiyor. Ancak yetiştirmesi zahmetsiz ve verimli bir bitki.
Piyasası nasıl satabiliyormusun
Meyvesi hakkinda cok az bilgi var . Yapraklari ve çiçeklerinden bol bol bahsetmissiniz benim merak ettigim meyvesi bu kadar ballandira ballandira dalini yapragini oveceginize biraz daha detayli meyvesi hakkinda bilgi verseniz daha mantikli ve faydali olur . Ayrica bu meyvenin yurtdisinda meyvesulari satiliyor meyvesi hakkinda bilgi ariyorum .
Ne kadar güzel bir bitki.. kabuğundan, yaprağından, meyvesinden her şeyinden yararlanabiliyormuşuz. bu güzel bilgi için teşekkürler