Ofset Baskı Nedir? Nasıl Yapılır? Kullanım Alanları Nelerdir?

Ofset Baskı Nedir? Nasıl Yapılır? Kullanım Alanları Nelerdir?

Ofset baskı makinesi, hemen hemen her türlü baskı yapabilen en gelişmiş baskı makineleridir. Baskı yapacağınız ürün ister büyük oranlarda ister küçük kartvizit boyutlarında olsun her türlü ihtiyacı karşılayabilmektedir. Ofset baskı makinesi çalışma prensibi, kullanım alanları dahil birçok bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Selim Ateş

İngilizce bir kelime olan OFF-SET sözcüğü Türkçe'ye ofset olarak geçmiştir. Matbaacılık terimi olarak kullanılan bu kelimenin anlamı; boyanın, kağıttan önce kauçuk üzerine oturmasıdır.

Birçok baskı tekniği bulunmakla beraber en yeni olanın ofset baskısı olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla hakkında bilgi sahibi olunan yeni nesil bir baskı modelidir. Yalnızca tek yönlü baskılar değil, kabartma ve damgalama konusunda da farklı baskı yolları sunmaktadır.

[renkbox baslik="Hologram Nedir? Nasıl Yapılır? Nerelerde Kullanılır?" link="https://bilgihanem.com/hologram-nedir-nasil-yapilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/10/hologram-nedir-nasil-yapilir-nerelerde-kullanilir.jpg" renk="gri" yenisekme="evet"][/renkbox]

1799 yılında bulunan taş baskının farklı bir versiyonu olan ofset baskı, bugün gazete, dergi, kitap, broşür ve kartvizit baskılarda en çok tercih edilen baskı türü olarak bilinmektedir. Baskı konusunda her türlü ihtiyaca cevap vermektedir.

Ofset Baskı Nedir?

Ofset Baskı Nedir?

Renkli baskı türlerinden biri olan ofset aynı anda birden fazla baskı gerçekleştirebildiği için en kullanışlı baskı modeli olarak bilinmektedir. Yağ bazlı bir mürekkeple düz bir kireç taşı üzerine çizilen baskı daha sonra özel bir çözelti kullanılarak kalıplar halinde baskılanan görüntü çıkarılmaktadır.

Ofset baskının özellikle düşük maliyetli olması nedeniyle daha çok tercih edildiği bilinmektedir. Hem kaliteli baskı yaparak hem de az miktarda ödeme yapmak pek çok ürün için avantaj sağlamaktadır. Bu nedenle ofset baskı bilhassa binlerce basımın yapılacağı ürünler için karlı olmaktadır.

Ofset Baskı Nasıl Yapılır (Çalışma Prensibi Nasıldır)?

Ofset Baskı Nasıl Yapılır, Çalışma Prensibi Nasıldır?

Ofset baskının çalışma prensibi, su ve mürekkebin birbirine bulaşmaması noktasına değinmektedir. Basılacak yüzey ile basılmayacak yüzey arasında herhangi bir fark yoktur. Dolayısıyla mürekkebin su ile karışması mümkün değildir. Cihazın içerisindeki parçalar su tutarken, mürekkebi baskı üzerine doğru iter.

Baskı yapılacak olan kağıdın yüzeyi emülsiyon ile kaplanır. Baskının yapılacağı yüze mürekkep verilirken diğer yüze suyun verilmesi esasına dayanmaktadır. Cihaz baskı yaparken birbirinden farklı silindir mekanizmalar kullanılmaktadır. Bunun yanında mürekkep için ayrı, su için ayrı merdaneler bulunmaktadır. Baskı yapılırken mürekkepli yerler blankete aktarılır. Blanket üzerinde esnek kauçuklar yer alır. Hem kağıda hem de baskı mekanizmasına temas eden blanket, görüntünün düz şekilde aktarılması için önemli bir görev görmektedir.

Ofset Baskının Özellikleri Nelerdir?

Ofset Baskının Özellikleri Nelerdir?

Ofset baskı, fabrikasyon ve elle hazırlanan kalıplar üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Elle hazırlanan kalıplar daha ucuz ancak basit olurken fabrikasyon kalıplarla daha kaliteli ancak maliyetli baskılar gerçekleştirilebilmektedir. Son teknolojinin kullanılıyor olması ofset baskının her geçen gün yaygınlık kazanmasına yardımcı olmaktadır.

Ofset baskının içerisinde yer alan farklı renk baskı silindirleri, basılmak istenen ürünün çok renkli olabilmesini sağlamaktadır. Dolayısıyla ofset baskı istendiğinde sarı, kırmızı, mavi ve siyah merkezli baskılar oluşturulabilmektedir. Baskılar gerçekleştirilirken bilgisayardan kağıda uygulama yapılmaktadır. Dolayısıyla bilgisayar ortamında hazırlanan herhangi bir görüntü doğrudan baskıya alınabilmektedir. Kullanılan teknik sayesinde kısa süre içerisinde çok az hatayla kalıplar istenildiği gibi hazırlanabilmektedir.

Ofset Baskı Çeşitleri Nelerdir?

Ofset Baskı Çeşitleri Nelerdir?

Ofset baskı temelde 2 ayrı baskı seçeneğine ayrılmaktadır. Bunlar tabaka ofset baskı ve web ofset baskıdır.

Tabaka ofset baskı; tabaka halinde bulunan kağıtların kullanıldığı ofset baskı olarak bilinmektedir. Farklı boyutlarda birbirinden farklı pek çok kağıda ofset baskı yapılmaktadır. Çoğunlukla 25 ila 100 cm materyaller kullanılmaktadır. Tabaka ofset baskıda 2’den 12’ye kadar renk seçeneği bulunmaktadır. Özellikle kartvizit gibi küçük baskılar için tabaka ofset baskı tercih edilmektedir.

Web ofset baskı; bobin veyahut rulo kağıtların kullanıldığı baskı modelleridir. Daha ucuz olan bu baskı çeşidi, yüksek hızda daha fazla baskı yapabilme şansı sunmaktadır. Büyük boylu baskılar için web baskının tercih edildiği bilinmektedir. Özellikle gazete ve dergi boylar için oldukça idealdir.

Ofset Baskının Kullanım Alanları Nelerdir?

Ofset Baskının Kullanım Alanları Nelerdir?

Ofset baskının en yaygın kullanım alanı, kitap kapaklarıdır. Bilgisayar ortamında hazırlanan kapak modelleri rahatlıkla kitapların kapaklarına yansıtılabilmektedir. Bunun dışında gazete ve dergilerde de kullanılan ofset baskı ayrıca kartvizit, broşür, ilan, karton ambalaj ve faturalarda da tercih edilebilmektedir. Kullanım alanı yaygınlık gösteren baskının, mağaza camlarına giydirme yapılan filmlerde de kullanıldığı dikkat çekmektedir.

Ofset Baskının Avantajları Nelerdir?

Ofset Baskının Avantajları Nelerdir?

Ofset baskıyı tercih etmenin en büyük avantajı, düşük maliyetle istenildiği kadar baskı yapılabilmesidir. Diğer baskı türlerine nazaran ofset baskı daha fazla ürün kazandırmaktadır. Baskı makinelerinde basılacak her renk için ayrı birimler bulunmaktadır. Ofset baskıda birkaç rengi bir arada yapabilmek büyük bir avantaj sağlamaktadır. Hem zamandan kazandıran hem de hızlı sonuçlanan bir iş oluşturmaktadır.

[renkbox baslik="PDF Dosyası Nedir? Nasıl Yapılır, Nasıl Düzenlenir?" link="https://bilgihanem.com/pdf-nedir-nasil-yapilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2014/10/pdf-dosyasi-nedir-nasil-yapilir-960x560.jpg" renk="kirmizi" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Ofset baskıyı tercih ettiğinizde renkli baskının ve görüntünün kalitesi oldukça yüksek olmaktadır. Maliyetine göre sunduğu kalite oldukça karlı bir baskı yapılmasını sağlamaktadır. Hacim konusunda matbaacılıkta en geniş hacme sahip olan baskı türü, ofsettir.

Ofset baskı tercih edildiğinde her sektöre yönelik iş çıkarılabilmektedir. Her sektörün broşürü, kartviziti rahatlıkla basılabilmektedir. Ofset baskı kullanıldığında elde edilen ürünler farklı boyutlarda olabilmektedir. Küçük baskılarda bulunan kalite ile büyük baskılarda bulunan kalite arasında herhangi bir fark yoktur.

Ofset Baskının Tarihçesi

Ofset Baskının Tarihçesi

Ofset baskı ilk olarak 1904-1905 yıllarında Amerikalı Ira W. Rubel tarafından icat edilmiştir. Taş baskıyı çeşitlendirme konusunda çalışan Rubel, farkında olmadan ofset baskı makinesini keşfetmiştir. Atılan bu ilk adımın arkasından 1907 yılında Alman Caspar Harman, 3’lü silindir sistemini geliştirerek ofset baskı projesini çeşitlendirmeye başlamıştır.

Birinci Dünya Savaşı ve sonraki birkaç yıl boyunca kullanılan bu basit makineler, 1930 yılından sonra daha fazla talep görmeye başlamıştır. İkinci Dünya Savaşı sonrasında pozitif kopya kalıp sistemi de geliştirilmiş, teknolojik olarak bugünkü ofset baskı sistemine geçilmiştir.

Ofset baskı, baskı teknolojisinin son halidir. Hemen her çeşit baskı bu makinelerle yapılabilmektedir. Büyük boyutlarda yapılabilecek en kaliteli baskı ofset baskı makinelerinde gerçekleştirilmektedir.
Siz ofset baskı makinesiyle baskı yaptırdınız mı? Kalitesinden memnun kaldınız mı?
Ofset baskı ile ilgili sahip olduğunuz farklı bilgiler varsa paylaşır mısınız?
Ofset baskı makinesi ile sık sık çalışıyorsanız çalışma prensipleri ile ilgili bilgiler paylaşır mısınız?
Ofset baskı makinesinin kullanımı kolay mı? Kullanabilmek için ne kadar süre eğitim almak gereklidir?



Okur Yorumları
  1. Ofset baskıyı bir kere kullandım ama çok fazla bilgim olmadığı için pek beceremedim. Araştırmalar yapıyorum videolar izliyorum. Bakalım bir kere daha deneyeceğim.

  2. Matbaanın olmadığı zamanları düşününce, günümüz teknolojisi cidden inanılmaz ilerledi. Artık her şey çok daha kolay ve zaman almadan yapılabiliyor. Ofset baskı da en çok kullanılan teknolojilerden biri.