Çocukluğunu İstanbul Nişantaşı'nda geçiren, hep bir ressam ve mimar olma hayaliyle büyüyen bir isim; Orhan Pamuk. Adını hem ülkemizde hem de dünya genelinde duyurmuş başarılı bir isim. 3 yıl mimarlık eğitimi aldıktan sonra okulu bırakan Orhan Pamuk kendini yazarlığa vermiş ve bu sayede de başarıyı yakalamıştır. Yazdığı romanlar 100'den fazla ülkede yayımlanarak 64 dile çevrilmiştir. Orhan Pamuk dünyada postmodern romanlar yazan edebiyatçı olarak bilinmektedir.
Pek çok kişi bilmez ama, Orhan Pamuk aynı zamanda bir senaristtir. 1992 yılında Ömer Kavur tarafından yönetilen “Gizli Yüz” adlı filmin senaristi, yazar Orhan Pamuk'tur. Kendisi kimine göre, ülkemizin adını dünyaya tanıtan başarılı bir edebiyatçı ve sanat adamıdır; kimine göre ise bu ülkenin geçmişi hakkında kullandığı üsluptan dolayı yabancı ülkeler tarafından alkışlanan bir şahıstır.
[renkbox baslik="Oscar Wilde Kimdir? Hayatı ve Eserleri
" link="https://bilgihanem.com/oscar-wilde-kimdir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/06/oscar-wilde-kimdir-hayati-eserleri.jpg" renk="gri" yenisekme="evet"][/renkbox]
Bizler tüm bu spekülasyonlardan uzak kalarak yazarı olduğu gibi sizlere tanıtmaya karar verdik. Uğur Mumcu’nun dile getirdiği gibi “Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayınız”. İşte sizler için hazırladığımız, Yazar Orhan Pamuk’un hayatından bazı kesitler...
Orhan Pamuk Kimdir?
Tam adı Ferit Orhan Pamuk olan yazar, 7 Haziran 1952 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. 2006 yılında kazandığı Nobel Ödülü ile ismini dünyaya tanıtmıştır. Ayrıca, Nobel Ödülü’nü kazanan en genç ikinci kişidir. 2007 yılının Mayıs ayında düzenlenen 60. Cannes Film Festivali’nde, kendisine “Jurilik” görevi verilmiştir. Fransa’dan, 2006 ve 2012 yıllarında 2 ayrı devlet nişanı almıştır. Bu nişanlar sırasıyla; Fransa Ordre des Arts et des Lettres Kumandanı Nişanı ve Fransa Legion d’honneur Subayı Nişanı’dır.
Orhan Pamuk'un Hayatı
1952, İstanbul doğumlu olan Orhan Pamuk, yazarlık hayatına 1974 yılında adım atmıştır. Liseyi İstanbul'daki Robert College'de okuyan başarılı isim, üniversiteyi ise İstanbul Teknik Üniversitesi'nde okudu. Fakat mimarlık bölümünde 3 yıl boyunca eğitim alan Pamuk, daha sonra fakülteyi bırakma kararı aldı. 23 yaşından itibaren de roman yazarı olmaya karar vererek kendini bu yöndeki çalışmalarına adadı.
1990 yıllarında yazdığı yazılarda Türk devletine karşı eleştirel yorumlar olan yazılar kaleme almaya başladı. Yazar Orhan Pamuk, İsviçre’de verdiği bir röportajda, Türklerin yaklaşık 30 bin masum kürdü ve 1 milyon masum Ermeni'yi katlettiğini öne sürmüştür. Bunun üzerine kendisine dava açılmıştır. Kendisine açılan bu dava yüzünden, Türkiye yabancı devletlerden pek çok tepki görmüştür. Daha sonra gelişen süreçte, dava düşmüştür.
Orhan Pamuk’un Nobel Ödülü alması, Türkiye içinde büyük tartışmalara sebep olmuştur. Pek çok kişi, aslında Orhan Pamuk’un bu ödülü hak etmediğini sırf Türkiye tarihi ile ilgili yazdığı yorumlardan dolayı bu ödüle layık görüldüğünü belirtmiştir. Hatta kendisi bu ödülü kazanmadan önce Cumhuriyet Gazetesi’nden Erol Manisalı, Orhan Pamuk’la ilgili çok çarpıcı bir yazı yazarak; Pamuk’un bu gidişle Nobel’i kazanacağını yazmıştır. Gerçekten de bu yazıdan yaklaşık bir yıl sonra Nobel Ödülü, Orhan Pamuk’a verilmiştir. Ve sonrasında Erol Manisalı'nın o günkü yazısı gündeme oturmuştur.
Orhan Pamuk’un aldığı en büyük eleştirilerden biri de, Atatürk hakkında kullandığı üsluptur. Bir ülkenin kurucusuna ve silah arkadaşlarına karşı kullandığı üslubun, kendisini Nobel Ödülü’ne götüren sebeplerden biri olduğu konuşulmaktadır.
Türk Basını’nın yakından tanıdığı isimlerden biri olan Murat Bardakçı, 2002 yılında yaptığı bir açıklamada, Orhan Pamuk’un “Benim Adım Kırmızı”yı tamamen kopyalayarak yazdığını iddia etmiştir. Murat Bardakçı, elindeki belgeleri 2002 Mayıs ayında yayınlamış ve o romanın aslında Amerikalı yazar Norman MAILER tarafından kaleme alındığını okuyucularına duyurmuştur. İddiaya göre Norman MAILER’ın yazdığı “Ancient Evening” adlı romanı Orhan Pamuk önce Türkçe’ye çevirmiş, ardından da sanki kendisi yazmış gibi piyasaya sürmüştür.
Orhan Pamuk'un Eserleri
Bugüne kadar yazdığı kitaplar yaklaşık altmış dile çevrilmiş, yüzden fazla ülkede satılmıştır. Kitaplarının satış adedi 10 milyonu geçmiştir. 2006 yılında TIME, ünlü edebiyatçımızı dünyanın en etkili 100 insanından biri seçmiştir. Henüz 27 yaşındayken, “Karanlık ve Işık” adlı romanını bitirmiştir. Bu kitabıyla, Milliyet Roman Yarışması’na katılmış ve birinci olmuştur. Bu roman günümüzde “Cevdet Bey ve Oğulları” adıyla bilinmektedir. Aynı kitap daha sonra 1983 yılında, Orhan Kemal Roman Ödülü’nü de kazanmıştır.
1983 yılında yayımlanan kitabının ismi “Sessiz Ev”dir. Orhan Pamuk, bu kitabıyla Madralı Roman Ödülü’nü kazanmaya layık görülmüştür. Bu kitabı daha sonra Fransızca’ya çevrilmiştir. Yazarımız bu kitabıyla Fransa’da Prix de la Découverte Européenne Ödülü’nü kazanmıştır. Yazar Orhan Pamuk, 53 yaşındayken “Beyaz Kale” adlı romanını bitirmiştir. Bu kitabı, yazarımızın dünya çapında tanınmaya başladığı ve ününün arttığı ilk kitaplardandır. Yayımlandıktan 5 sene sonra ABD’den Independent Award for Foreign Fiction Ödülü’nü kazanmıştır.
1998 yılındayken, “Benim Adım Kırmızı” romanı gündeme bomba gibi düşmüş ve Orhan Pamuk bu romanla ününe ün katmaya devam etmiştir. “Benim Adım Kırmızı” tam 24 dile çevrilmiş, dünyanın dört bir yanından milyonlarca kişiye ulaşmıştır. Yayımlandıktan 5 yıl sonra İrlanda’da International IMPAC Dublin Literary Award Ödülü’nü kazanarak, dünya çapında başarılarına devam etmiştir.
[renkbox baslik="Ahmed Arif Kimdir? Hayatı ve Eserleri
" link="https://bilgihanem.com/ahmed-arif-kimdir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/11/ahmet-arif-kimdir-hayati-ve-eserleri.jpg" renk="siyah" yenisekme="hayir"][/renkbox]
“Kar” isimli kitabını yayımladığı 2002 yılında, adı Türkiye’de sıkça tartışılmaya başlanmıştır. Bu kitap haftalarca TV programlarında tartışılmış, gazetelerde köşe yazılarına konu olmuştur. Aynı kitabı 2004 yılında ABD’de "Yılın En İyi 10 Kitabı"ndan biri seçilmiştir. Bunun dışında, o güne kadar yapmış olduğu söyleşileri de bir araya getirmek isteyen yazarımız, 1999 yılında bazı seçme yazıları ve söyleşilerinden oluşan “Öteki Renkler” adlı kitabını yayımlamıştır. Bu kitabın içinde ayrıca, kendisinin yazmış olduğu bir hikaye de bulunmaktadır
Yazarın şimdiye kadar yayımlanmış eserlerini şöyle listeleyecek olursak;
- Cevdet Bey ve Oğulları, 1982
- Sessiz Ev, 1983
- Beyaz Kale, 1985
- Kara Kitap, 1990
- Gizli Yüz, 1992
- Yeni Hayat, 1994
- Benim Adım Kırmızı, 1998
- Kar, 2002
- Babamın Bavulu, 2007
- Masumiyet Müzesi, 2008
- Ben Bir Ağacım, 2013
- Kırmızı Saçlı Kadın, 2016
- Hatıraların Masumiyeti, 2016
Neredeyse tüm romanlarını okudum. Çok başarılı bir edebiyatçı ülkemizi temsil ediyor.
Bir yazar bence sadece edebi yönüyle ele alınmalı, Orhan Pamuk’a da bu gözle bakarsanız ne kadar başarılı olduğunu görürsünüz.
‘sessiz ev’ kitabı için yukarıdaki yazıda 1984 yılında yayınlandığı söylenmiş aynı kitabı eser listesinde yer almış ve yayınlandığı tarihe 1983 denilmiştir. Düzeltilmesi umuduyla…
Dikkatiniz için teşekkür ederiz Elif Hanım, düzeltme yapılmıştır.