Fatih Korusu muhteşem boğaz manzarası ile ünlü olan, yeşilliklerle kaplı bir doğa harikasıdır. Halk arasında Fatih Korusu ve Otağtepe Parkı olarak adlandırılan yerin tam adı; Fatih Korusu TEMA Vehbi Koç Doğa Kültür Merkezi'dir. İstanbul’un Anadolu yakasındaki Beykoz ilçesinde, boğazın yanında dizilmiş sıra sıra tepelerden birinde bulunmaktadır. Köprüden ya da boğazın karşı tarafından ayırt edilmesi zordur ancak kısaca tarif etmek gerekirse, ikinci köprüden Anadolu yakasına geçerken görebileceğiniz o muhteşem büyüklükteki Türk Bayrağı’nın bulunduğu tepededir.
İstanbul’u fethetmeye çalışan Fatih Sultan Mehmet Han, savaşı başlatmadan önce emrindeki orduyla beraber bu bölgeye çadırını kurmuştur. Ardından fetih harekatı başarılı olunca, bu tepeye Fatih Korusu adı verilmiştir. Fatih Korusu’na bugün giderseniz, hemen girişinde 2 ağaç vardır ve o 2 ağacı dikkatle incelerseniz bir atın üzerinde şahlanmış insan silüeti vardır. Bir rivayete göre Fatih Sultan Mehmet’in çadırı, bu 2 ağacın bulunduğu yerin tam ortasına kurulmuştur.
[renkbox baslik="İshak Paşa Sarayı Hakkında Bilgiler; Nerededir, Mimarisi ve Tarihçesi
" link="https://bilgihanem.com/ishak-pasa-sarayi-hakkinda-bilgiler/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2014/12/ishak-pasa-sarayi-hakkinda-bilgiler.jpg" renk="turuncu" yenisekme="evet"][/renkbox]
Aslında Fatih Korusu ve Otağtepe Parkı ayrı ayrı yerler değildir. Otağtepe Parkı, Fatih Korusu’nun eski adıdır. Bu alan daha sonra bakımsızlıktan ötürü karayolları tarafından TEMA Vehbi Koç Vakfına bağışlanmıştır. Fatih Korusu, Tema Vehbi Koç Vakfı’na geçtikten sonra bakıma sokulmuş, yeşillendirilmiş ve ortaya muhteşem bir şaheser çıkmıştır. Bugünkü makalemizde sizlere İstanbul’un en güzel manzaralarından birine sahip olan Fatih Korusu’nu, yani nam-ı diğer Otağtepe Parkı’nı tanıtacağız.
Otağtepe Parkı - Fatih Korusu TEMA Vehbi Koç Doğa Kültür Merkezi Nerededir?
Fatih Korusu, İstanbul’un Anadolu Yakası’ndaki Beykoz ilçesinde bulunmaktadır. Kavacık dolaylarında bulunan bir tepenin eteklerindedir. Anadolu Hisarı’nın üst kısmında bulunmaktadır ve doyumsuz boğaz manzarasıyla ünlüdür. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün üst kısmında, Boğaziçi Köprüsü’nün sağına düşen bölgede yer almaktadır. Fatih Korusu’nda dalgalanan devasa Türk Bayrağı, boğazın pek çok noktasından açıkça görülmektedir. Fatih Korusu, 152 bin metrekarelik bir alanı kapsamaktadır.
Otağtepe Parkı - Fatih Korusu TEMA Vehbi Koç Doğa Kültür Merkezi'ne Nasıl Gidilir?
Fatih Korusu’na gitmek için pek çok İETT otobüslerini ya da özel dolmuşları kullanabilirsiniz. Eğer Kadıköy’deyseniz 14M numaralı İETT otobüsü, sizi Fatih Korusu’na götürecektir. Üsküdar’dan ise 15M numaralı İETT’ye binmeniz gerekecektir. Ayrıca Beykoz’dan kalkan sarı dolmuşlar da sizi Fatih Korusu’na götürür.
Eğer kendi arabanızla Avrupa Yakası’ndan geliyorsanız, FSM köprüsü bitiminde Anadolu Hisarı’na veya Kavacık Mahallesi’ne giden yola dönmelisiniz. Otağtepe Caddesi üzerinden Fatih Korusu’na varırsınız. Eğer Boğaziçi Köprüsü’nden geliyorsanız, Çengelköy Mahallesi’ne sapmalısınız. Sahil yolundan sırasıyla Kuleli’yi, Vaniköy’ü ve Kandilli Caddeleri’ni geçerek Anadolu Hisarı Mahallesi’ne varmalısınız. Sonrasında İnönü Caddesi veya Otağtepe Caddesi’nden ilerleyerek Fatih Korusu’na varırsınız.
Otağtepe Parkı - Fatih Korusu TEMA Vehbi Koç Doğa Kültür Merkezi'nin Özellikleri
Fatih Korusu, İstanbul’un, güzelliğini ve özelliğini kaybetmeyen nadide yerlerinden biridir. Resmi makamlardaki adı "Fatih Korusu TEMA Vehbi Koç Doğa Kültür Merkezi"dir. Parkın girişinde Vehbi Koç büstü vardır. Güzelliği ve tarihi mirasıyla, Avrupa’nın Ortak Miras Kampanyası’na dahil edilen Fatih Korusu’na ilk açıldığında TEMA Vakfı tarafından bölgenin doğal ekolojisine uygun olarak 136 farklı tür bitki dikilmiştir. Bugün ise yaklaşık 16 bin 500 adet bitkiye ev sahipliği yapmaktadır.
Bugün Fatih Korusu’nu gezenler tespih ağacı, saçlı meşe, kelebek çalısı, sarkık keçi söğüdü, kutsal bambu, keçi sakalı, inci çaylısı, kartopu ve avize gibi binlerce bitki ve ağacı görebilirler. Günümüzde sevgililerin romantik mekanı olarak öne çıkan Fatih Korusu aynı zamanda muhteşem manzarasından dolayı düğün fotoğrafları için de vazgeçilmez bir mekandır. Ancak maalesef bu tarihi mekan, FSM Köprüsü inşaatı sırasında şantiyeye çevrilmiştir.
Esasında 252 bin metrekarelik alana sahip olan Otağtepe Parkı’nın yaklaşık 100 bin metrekaresini gecekonducular istila ettiği için, geriye 152 bin metrekarelik alan kalmıştır. 30 bin metrekarelik yeşil alanı olan Fatih Korusu’nda çimlerin üzerinde özgürce dolaşabilirsiniz, çünkü yasak değildir. Ancak piknik yapıp mangal yakamazsınız ya da üzerinde top oynayamazsınız. Yaklaşık 10 km’lik koşu ve yürüyüş alanında dilediğinizce spor yapabilirsiniz.
Projesi Ankara Üniversitesinden Prof. Yüksel Öztan tarafından hazırlanan Fatih Korusu’nun yeniden ıslahı çalışmaları için, 1996 yılında yaklaşık 2.5 milyon mark para harcanmıştır. Ve bu paranın tamamı TEMA Vehbi Koç Vakfı tarafından karşılanmıştır. Yaklaşık 2 yıl süren çalışmalarda; tarihi Bizans Su Sarnıcı tamir edilmiş, ilk etapta 1711 ağaç, 5089 çalı ve 8500 yer bitkisi dikilmiştir. Artezyen kuyusu açılarak 500 metreküp hacmindeki su deposu kurulmuş, parkın ihtiyacı doğrultusunda sulama ve elektik tesisatı kurulmuştur. Parka giriş ise ücretsizdir.
Otağtepe Parkı - Fatih Korusu TEMA Vehbi Koç Doğa Kültür Merkezi'nin Tarihçesi
Fatih Korusu, İstanbul’u fethetmeye çalışan Hz. Osman’dan, 1453 yılında fetheden Fatih Sultan Mehmet’e kadar hep, İstanbul’da yapılan muharebelerin merkezi olmuştur. Eskiden savaşlar günümüzdeki gibi değildi; iki düşman ordusunun askerleri bir meydanda toplanır ve o şekilde savaşa tutuşurlardır. O meydan savaşlarında bugünkü kadar sivil ölümleri de pek yaşanmazdı. Fatih Korusu, sayısız meydan muharebesine ev sahipliği yaptığından, üzerinde saymakla bitiremeyeceğimiz hatıralar ve şehit kanları bulunmaktadır.
Tarihte, İstanbul’u fethetmeye çalışan orduların ilk ele geçirmek istedikleri noktalardan biri hep Otağtepe Parkı, yani bugünkü adıyla Fatih Korusu olmuştur. Çünkü Anadolu Yakası’ndaki bu tepe, İstanbul’a çok hakim bir noktadadır. Ayrıca Anadolu’dan Bizans sınırlarına geçmek için de en kolay yer olmuştur. İstanbul’u fethetmek isteyen Yıldırım Beyazıt Han, Bizans sınırları içinde kalan İstanbul’u (bugünkü Avrupa yakası) fethetmek için, inşa ettirdiği Anadolu Hisarı’nın planlarını ve çalışmalarını Otağtepe’de yapmıştır.
[renkbox baslik="Kız Kulesi Hakkında Bilgiler; Nerededir, Mimarisi ve Tarihçesi
" link="https://bilgihanem.com/kiz-kulesi-hakkinda-bilgiler/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/02/kiz-kulesi-hakkinda-bilgiler-nerededir-mimarisi-ve-tarihcesi.jpg" renk="mavi" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Fatih Sultan Mehmet ise, İstanbul’u fethetmek için Bizanslılara karşı çarpışırken, Ruslardan Bizanslılara gelecek yardımları engellemek amacıyla inşa ettirdiği Rumeli Hisarı’nın planlarını ve hazırlıklarını yine Otağtepe’de yapmıştır. Bir rivayete göre, Otağtepe’de İstanbul’un fetih planlarını hazırlayan Fatih Sultan Mehmet, iki selvi fidesini toprağa diker. O selviler bugün Otağtepe Parkı’nın girişindeki ağaçlardır. İlginç olan şey şudur ki; o ağaçlara uzaktan baktığınızda şaha kalkmış bir at ile onun üzerinde bir insan silüeti görürsünüz. Bu silüetin, ata binmiş Fatih Sultan Mehmet'i simgelediğine inanılır.
Otağtepeye hiç gidemedim. Bir gün inşallah gideceğim. Biraz araştırma yapıyordum. Sayenizde bilinçlendim.
İstanbula kaç defa gittim ama burayı görmedim, inşallah bi dahakine ziyaret ederim.
Çok güzel bir tanıtım olmuş.Koç ailesinin bu tarz sosyal sorumluluk projelerine verdiği destek çok güzel.