Paintball karşılıklı iki takımın, bireysel olarak ya da gruplar halinde rakiplerini yenmek amacıyla oynadıkları bir oyundur. Eğer grup aktivitelerini seven biriyseniz, arkadaşlarınızla veya ailenizle birlikte oynayabileceğiniz paintball tam size göre bir oyun olacaktır. Son yıllarda ülkemizde de popülerliği artan paintball hakkında merak ettikleriniz ve oyunun nasıl oynandığına dair tüm bilgiler aşağıda sizlerle paylaşılmıştır.

Yasemin Saygın

Dilimize boya topu olarak giren paintball, 20 yıldır iyice yaygınlaşan bir oyundur. Rakip takımların içi boya ile dolu olan minik jelâtin ya da plastik topların kullanıldığı silahlarla birbirlerini vurması üzerine kurulmuştur. Belli bir parkur içinde oynanan takım ve strateji oyunudur. Hem çok dikkat gerektirir hem de çok eğlencelidir. Oyunlar genel olarak değişik büyüklüklerdeki açık veya kapalı alanlarda oynanmaktadır. Oyunun temel amacı verilen görevleri yerine getirmektir.

Belli senaryolar uygulanabilir ya da oyun geliştirilebilir. Hedef, belli bir süre içinde karşı takıma ait kalenin bayrağını almak şeklindedir. Diğer hedefler ise rehine kurtarmak, rakip takımın tamamını elemek, vurulmayan son kişi olarak kalmak ve benzeri görevlerdir.

[renkbox baslik="Kriket Nedir? Nasıl Oynanır? Tarihçesi Nedir?" link="https://bilgihanem.com/kriket-nedir-nasil-oynanir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/07/kriket-nedir-nasil-oynanir.jpg" renk="yesil" yenisekme="evet"][/renkbox]

Oyunda temel kural çok basittir; mermilerden birinin kendinize isabet etmesini önlemek. Çünkü mermi değdiği zaman oyundan çıkmak zorunluluğu bulunmaktadır.

Paintball Kuralları Nelerdir?

Paintball Kuralları Nelerdir?Oyun başladığı sırada, oyuncular kendilerine ait kalelerin arkasında yer almalıdır. Başhakem takım kaptanlarından onay alır ve başlama düdüğünü çalar. Böylece oyun başlar. Düdük sesi gelmeden evvel kesinlikle ateş edilmemelidir.

Vurulma; Oyuncu herhangi bir bölgesinden buna taşıdığı ekipmanda dâhil vurulabilir. Mermi herhangi bir yere çarpıp sonra oyuncuya ulaşırsa vurulma geçersizdir. Mermi oyuncuya ulaştığı halde patlayarak renk vermemişse; oyuncunun yapması gereken bunu hakeme bildirerek oyundan çıkmasıdır. Vurulan oyuncu, vurulduğu andan itibaren ellerini başının üstüne koymalı ve silahını kaldırmalıdır. Bu şekilde ceza bölgesine ulaştıktan sonra paintball parkurunu terk eder. Kask alandan çıkana kadar çıkartılmamalıdır. Vurulduğunu ya da vurduğunu düşünen oyuncu hakeme ulaşmalı ve kontrole girmelidir. Hakem bu sırada oyunu durdurur. Sahadaki diğer oyuncular bu esnada yer değiştiremez ve ateş edemez. Bu kurala uymayan oyuncu ceza alır. Oyun esnasında kesinlikle fiziki mücadelelere girilmez.

Oyun devam ederken oyunculardan bir tanesinin mermisi bitmiş olursa; mermi alabilmek için ellerini ya da kendisine ait silahını kaldırır ve başhakemin yanına doğru ilerler. Güvenli bölgeye ulaştığında mermisini alır ve aynı şekilde yalnızca terk ettiği bölgeye dönebilir. Mermi almak için yerinden ayrılan oyuncuya ateş etmek kesinlikle yasaktır ve ateş eden oyuncu da ceza alır.

Rakip takımlardan bir tanesinin tüm oyuncuları vurulduysa ve oyun dışı kaldırsa oyun bitmiş demektir. Takımın tamamının aynı anda mermileri biterse oyun bitmez. Yalnızca mola alınır ve mermi depoları doldurulur. Sonrasında oyun herkes eski yerine geçtiğinde devam eder. Oyun başlamanda önce belirlenen senaryoyu, başarı ile tamamlayan takım da oyunu kazanmış demektir ve oyun sonlanır.

Paintball Süresi Nedir?

Paintball Süresi Nedir?Belirlenen süre dolduktan sonra senaryo tamamlanmasa bile hakemin saatiyle birlikte oyun sonlandırılır. Genellikle verilen süre her set için 15 dakikadır ve toplam set sayısı da 3’ tür. Her set arasında 5 dakikalık mola verilir. Diğer sete başlamadan önce eski sette vurulan oyuncular, yeni başlayacak sette en yakındaki takım arkadaşının yanında oyuna tekrar girer. Hiç vurulmamış oyuncular yeni sete, önceki sette kaldıkları yerde başlarlar. Set başlarken yer değişimi yapan oyuncu cezalandırılır ve oyun dışı bırakılır.

Paintball Klasik Puanlaması

Paintball Klasik Puanlaması

  • Oyun sırasında bir sette vurulan oyuncu -20 puan
  • Vurulan oyuncu kaptan olursa -15 puan
  • Set içerisinde en az vurulan takım +5 puan
  • Teknik anlamdaki cezalar -3 puan
  • Karşı takımın bayrağını almayı başarmak +100 puan
  • Bayrak aldıktan sonra kendi kalesine dönerken oyuncu vurulursa bayrak kazanma 100 puan değil +10 puan
  • Karşı takımın kalesine bayrak asma +1000 puan.

Genel puanlama bu şekildedir ama takımların oyun başlamadan önce anlaşmalarına göre farklılık gösterilebilir.

Okur Yorumları