Reflü, toplumda oldukça sık rastlanan bir sağlık sorunudur. Haftada bir kez reflü sorunu yaşan kişiler üzerinde yapılan araştırmada, toplumun %20'sinde görüldüğü tespit edilmiştir. Görülme sıklığına cinsiyet açısından bakıldığında, kadın ve erkek arasında bir fark olmadığı gözlemlenmiştir. Belirtileri sık sık ülser ile karıştırılsa da ikisi farklı hastalıklardır ve her ikisi de ciddiye alınarak tedavi edilmelidir.
Reflü birçok insanın günlük hayatını zorlaştıran, oldukça rahatsız edici ve farklı sonuçlar doğurabilen, ciddi bir mide hastalığıdır. Genellikle yanmalar olmadıkça pek önemsenmez ama ilerleyen zamanlarda mide yanması fazlasıyla rahatsız edici hale gelir. Reflünün görülmesinde yemek borusunun ve mide kapakçığının etkileri büyüktür. Bu ikisinin düzgün çalışmaması reflüye neden olabilir. Dünyada da sıkça görülen bir hastalıktır ama ülkemizde her 5 kişiden biri reflü hastasıdır.
[renkbox baslik="Ülseratif Kolit Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi" link="https://bilgihanem.com/ulseratif-kolit-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/02/ulseratif-kolit-hakkinda-bilgiler.jpg" renk="turuncu" yenisekme="evet"][/renkbox]
Bu durumun son zamanlarda artış göstermesinin en önemli nedenleri, hazır gıda tüketiminin artması ve sağlıksız yaşam şartlarıdır. Reflü kimi zaman da genetik faktörler nedeniyle görülebilir. Reflü hastalığının bulunması durumunda anlaşılmamasına imkan yoktur. Sürekli mideyi ve boğazı yakan bir asit söz konusudur. Hatta bazen öksürüğe bile neden olabilir ve soğuk algınlığı sonucunda görülen öksürükle karıştırılabilir. Doğal olarak tedavi sonrasında iyileşme görülmez ve çok sonra reflü olduğu anlaşılır.
Reflü Nedir?
Midedeki asit doğal olarak bulunması gereken bir maddedir ama çeşitli nedenlerle asidin artması ve bu asidin, mideden yemek borusuna oradan da ağza kadar gelmesi reflü olarak tanımlanır. Uzun sürmesi halinde yemek borusu tahriş olur ve kendini koruyamadığı için tahriş olmaya devam eder. Reflüden korunmak için yaşamınıza özen göstermeli yeme-içme alışkanlıklarınızı değiştirmelisiniz.
Reflü sadece bir mide hastalığı olarak düşünülmemeli, tedavi edilmediği şartlarda beraberinde getireceği hastalıklar da bilinmelidir. Örneğin mide kapakçığından kaçan asit eğer akciğere ulaşırsa zatürreye yol açabilir. Genelde yetişkinlerde görülür ancak, çocuklarda meydana gelen reflü büyüme ve gelişmeyi olumsuz etkiler. Midenin bir kısmı daralır, sindirim kanalında kanamalar olur. Özofajit, larenjit, farenjit, astım ve bronşit meydana gelebilir. en tehlikelisi de mide kanserine yol açabilir.
Reflünün Nedenleri Nelerdir?
Reflünün nedenleri arasında en genel olarak yanlış beslenme yer almaktadır. Kişilerin son zamanlarda sık sık tükettiği hazır gıdalar bu durumu tetiklemiştir. Bunun dışında asitli meyve sebzelerden ve asitli içeceklerden çok fazla tüketmek, reflünün nedenleri arasındadır. Yeme-içme alışkanlıkları dışında genetik faktörler ve stres de reflü konusunda etkilidir.
Gastroözafagial reflülerin asıl sebebi yemek borusunun uzun süredir ve aşırı miktarda mide asidi ile temas etmesidir. Mide asidik içeriği eğer uzunca bir süre yemek borusu ile temas ederse, burada tahribat yaratacak ve yenilen yakıcı veya acı gıdalardan sonra yanma hissi oluşturacaktır.
Reflünün Belirtileri Nelerdir?
Mideden boğaza doğru gelen yanma hissi özellikle geceleri artış gösterir. Bazen akciğerlerde bile yanma hissi görülebilir. Asit neticesinde de boğazda ağrı, öksürük görülebilir. Asit salgısı çok arttığında mide bulantısı yaşanabilir. Mide bulantısıyla beraber yiyeceklerden tiksinme durumu gözlemlenebilir. Eğer asit midede tahrişe neden olmuşsa ve yaralar mevcutsa ağrı da görülebilir. Ağıza gelen acı su ve oluşan ağız kokusu bir diğer belirtilerdir.
Reflünün sebep olduğu göğüs ağrısı bazen kalp ağrısı ile karıştırılır. Hatta hastaların bir kısmı bu şikayetlerle doktora başvurur. Ancak yapılan tetkikler sonucun reflü teşhisi konur. Bundan başka geçmeyen sürekli öksürük, boğazda dolgunluk hissi buna bağlı olarak sürekli temizleme isteği, ses tellerinde nodül oluşması, larenjit ve farenjit gibi boğaz enfeksiyonları da reflüyü işaret eden durumlardır.
Reflü belirtileri genel olarak; alkol, taze sıkılmış meyve suları, aşırı yağlı ve baharatlı gıdalar ile çikolata gibi şeyler yendiği zaman ortaya çıkmaktadır. En sık rastlanan belirti ise yemeklerden sonra ortaya çıkan ve mideden boğaza doğru uzanan yanma hissidir. Reflünün genel belirtilerini akılda daha kalıcı olması adına şu şekilde listeleyelim;
- Ağıza acı tat gelmesi.
- Ağız kokusu.
- Geçmeyen öksürük.
- Ses kısıklığı.
- Geğirti.
- Boğazda gıcık hissi.
- Tedaviye yanıt vermeyen astım nöbetleri.
- Midede yanma hissi.
- Boğazda çok şiddetli yanma hissi.
- Yukunma zorluğu.
- Yutarken yemeklerin boğaza takılıyor hissi.
- Tedavi edilemeyen farenjit.
Reflüden Korunma Yolları Nelerdir?
Reflünün belki de tedavisinden de önemli olan durum önleme yollarıdır. Eğer yaşam tarzınıza ve bazı alışkanlıklarınıza dikkat edersenz bu tür sorunların önüne geçebilir ve o can sıkıcı durumların yaşanmasına engel olabilirsiniz. Reflü oluşumu nasıl önlenir sorusunun ilk cevabı sigarayı bırakmak olmalıdır. Uzmanlar bu şikayetin daha çok uzun zamandır sigara içen insanlarda meydana geldiğini belirtmektedir. Reflüyü önleme yollarından diğerleri ise şu şekildedir;
- Günlük hayatınızda alkolden, asitli hazır içeceklerden, yoğun baharatlardan, soğan ve sarımsaktan uzak durmalısınız. Asitli içeceklerin zararları için tıklayın.
- Yemek yedikten sonra hemen uzanmayın çünkü bu durumda yedikleriniz asitleriyle beraber ağzınıza gelebilir. Üstelik mide asidi salgılanması yatarken çoğalır.
- Yatarken baş ve boyun kısmınızın yukarıda kalmasına özen gösterin.
- Kilolu kişilerde reflü, kendisini daha çok hissettirir. Bu nedenle zayıflamak sizi rahatlatacaktır. Sağlıklı bir şekilde kilo vermek istiyorsanız, bu yazımıza göz atın.
- Aşırı zorlandığınız hareketlerden ve dar kıyafetlerden uzak durun. Bunlar midede baskıya neden olarak asidin kaçmasına sebep olur.
- Sigara tüketimini sonlandırmanız gerekecek çünkü sigara içtikçe mide asidi salgılanmasına artış görülmektedir.
- Az ama sık yemeye çalışın.
- Aşırı yemekten kaçının, midenin uzun süre dolu olması da bir reflü etkenidir.
- Kızartma gibi aşırı yağlı gıdalardan uzak durun.
- Kafeinli içecekleri çok fazla tüketiyorsanız bunu en aza indirmeye çalışın.
- B12 vitamini ve magnezyum eksikliği reflüye sebep olduğundan, vücuttaki az olan mineral ve vitaminleri tespit ederek yerini doldurmaya çalışın.
- Osteoporoz ve kemik kırıklıkları ilaçları ile kanı sulandırıcı ilaçların uzun süreli kullanımı da midede asit yapmaktadır. Bu ise dolaylı olarak reflü sebepleri arasında değerlendirilebilir. O nedenle hangi tür ilaç olursa olsun, uzun süreli kullanımlarda doktorunuza bu durumun oluşturacağı yan etkileri sorarak önlem almalısınız.
Reflü Tanısı Nasıl Konulur?
Reflünün kesin tanısının konulabilmesi için endoskopi yapılması gerekir. Bu şikayetlerle gelen hastalara genellikle yapılır. Endoskopi ile kapakçığın durumu, yemek borusu ve midenin iç yüzeyi gözlemlenebilir. Bazen ağızdan, boğaz kısmına bakarak tahriş, kızarıklık gözlemlenebilir. Ancak şikayetlerle beraber bunlar yetersizdir. Kesin tanı için endoskopi şarttır.
[renkbox baslik="Guatr Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi" link="https://bilgihanem.com/guatr-hastaligi-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/02/guatr-hastaligi-hakkinda-bilgi.jpg" renk="pembe" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Reflünün Tedavisi Nedir?
Reflü hastalarına genellikle asit önleyici ve giderici ilaçlar verilir. Bu ilaçların düzenli kullanılması sonucunda reflü şikayetleri geçer ama nüks etme olasılığı yüksektir. Bu durumda tekrar endoskopi istenmeden ilaçlar verilebilir. Bunun yanında sadece basit asit gidericilerle de çözüm aranabilir.
Ancak tüm bunlara rağmen şikayetler sonlanmıyorsa; cerrahi operasyonlar uygulanmaktadır. Kapakçık operasyonları bunların başında gelir. Operasyon ve tedavi sonrasında alışkanlıklar gözden geçirilmeli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Aksi takdirde cerrahi tedaviden sonra bile tekrar görülebilir.
Reflü için güzel açıklama olmuş. bende de reflü olduğu için makaleniz işime yaradı teşekkürler
Reflü için en güzel reçete bana göre geceleri pek yememek 🙂