Şahmeran Efsanesi: Nedir? Kimdir? Hakkında Bilgiler

Şahmeran Efsanesi: Nedir? Kimdir? Hakkında Bilgiler

Şahmeran İran-Pers mitolojisine göre belden aşağısı yılan, üst tarafı ise insan şeklinde olan büyük olasılıkla kadın olduğuna inanılan bir varlıktır. Efsaneye göre Şahmeran her derde deva, her hastalığı iyileştirebilecek bir bilgiye sahiptir. Şahmeranı ilk gören kişiye "Lokman" denmektedir. Çünkü Şahmeran bilgisini Lokman Hekim'e aktarmıştır. Bu makalede sizlere ünlü bir şehir efsanesi olan “Şahmeran Efsanesi” hakkındaki bilinmeyenleri detaylı bir biçimde anlatacağız.

Yasemin Saygın

Şahmeran Efsanesi insanoğlunun kendisine yapılan iyiliğe karşın, kötülükle karşılık vermesini anlatan ünlü bir şehir efsanesidir. Rivayete göre, yer altında bir yerde Şahmeran adında kraliçe bir yılan ve onun emrinde pek çok yılan yaşarmış. Bu yılanlardan insanoğlunun haberi yokmuş. Ta ki bir gün arkadaşları tarafından kuyuya atılan Cemşab, Şahmeran’ın izini buluncaya dek.

Cemşab kuyuda ışık bulmaya çalışırken, Şahmeran’ın beyaz pullu vücudu ile karşılaşmıştır. Şahmeran’ın belden aşağısı yılan, belden üstü genç ve güzel bir kadındır. Cemşab ve Şahmeran kısa zamanda iyi dost olmuşlar ve uzun yıllar birlikte yaşamışlardır.

[renkbox baslik="Pompei Şehri Hakkında Bilgiler; Nerededir, Özellikleri ve Tarihçesi" link="https://bilgihanem.com/pompei-sehri-hakkinda-bilgiler/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/05/tas-kesilen-sehir-pompei-hakkinda-bilgi-960x560.jpeg" renk="gri" yenisekme="evet"][/renkbox]

Günün birinde Cemşab artık Şahmeran’ın yanından ayrılıp ailesine dönmek istemiş ve beş yıldan sonra geri ailesine kavuşabilmiştir. Fakat gel gör ki Cemşab, Şahmeran’dan ayrılırken ona çeşitli sözler vermiş ve bu sözlerde duramayıp istemeden Şahmeran’ın ölümüne kadar sebep olmuştur.

Şahmeran Kimdir?

Şahmeran Kimdir?

Şahmeran İran-Pers mitolojisine göre belden aşağısı yılan, üst tarafı ise insan şeklinde olan büyük olasılıkla kadın olduğuna inanılan bir varlıktır. Farsçada şahmeran, yılanların şahı anlamına gelir. En belirgin özelliği hiç yaşlanmaması ve ölünce ruhunun kızına geçmesidir.

Şahmeran Efsanesi Nedir?

Şahmeran Efsanesi Nedir?

Şahmeran ve birlikte yaşadığı Meran adı verilen yılanlar yer altı ülkesinde yaşayan iyi ve merhametli canlılar olarak yaşamlarını sürdürmektedir. Efsaneye göre genç ve güzel bir kadın olan Şahmeran’ı hiçbir insan canlı olarak görmemiştir.

Şahmeran ve Cemşab’ın Tanışma Anı

Bir gün Cemşab adında fakir, odun satan bir genç arkadaşlarıyla birlikte gezerken içi bal dolu bir mağarayı keşfetmiş ve içine girmek istemişlerdir. Sonrasında arkadaşları Cemşab’ı mağaradan balı alması için mağaranın dibine sallandırmışlardır. Cemşab balı almış fakat arkadaşları daha fazla pay bal almak için Cemşab’ı mağaranın dibinde bırakmışlardır.

Kuyu gibi bir yerde karanlıkta tek başına kalan Cemşab, birden bir delikten sızan ışığı görmüştür. Işığa doğru yönelmiş ve aydınlık yolu takip etmeye başlamıştır. Elindeki bıçağıyla kazarak deliği büyütmüş ve sonunda göz alıcı bir bahçeye girmiştir. Cemşab bu bahçede çeşit çeşit çiçekler, havuzlar ve çeşit çeşit yılanlar görmüştür. Havuzun başında beyaz vücutlu bir yılan oturmakta bu yılan da yılanların şahı Şahmeran’dır.

Cemşab, Şahmeran ile tanışıp onun güvenini kazanmıştır. Uzun yıllar Şahmeran’dan tıp ile ilgili pek çok bilgi edinmiştir. Şahmeran’ın Cemşab’a verdiği bilgiler insanların henüz bilmediği ilimlerdir. Cemşab’a Lokman Hekim de denilmektedir.

Cemşab’ın Şahmeran’dan Ayrılması

Uzun yıllar Şahmeran’ın yanında kalan Cemşab, bir süre sonra aile ve memleket özlemine dayanamayıp artık onun yanından ayrılmak istemiştir. Şahmeran Cemşab’ın gitmesini istememesine rağmen, Cemşab’ın kararlılığına karşılık, gitmesine izin vermiştir.

Cemşab giderken, Şahmeran ona yerini asla kimseye söylememesi gerektiğini söylemiş ve o şartla Cemşab’ı salıvermiştir. Cemşab sözünü tutmuş ve evine döndükten sonra kimseye olanlardan bahsetmemiştir. Döndükten sonra herkes onu öldü bildiği için nerede olduğunu yakın çevresi ısrarla sormuş fakat o bir cevap vermemiştir.

Döner dönmez ilk işi annesinden kendisini kuyuya atan arkadaşlarının akıbetini sormak olmuştur. Annesi ise onların çok zengin olduklarını ve ticaretle uğraştıklarını anlatmıştır. Hatta zaman zaman kendisine maddi olarak yardımda bulunduklarını da söylemiştir. Fakat Cemşab ısrarla onlarla görüşmek istemiştir. Görüştüğünde onların vicdan azabı çektiklerini görmesi ve özür adına servetlerinin yarısını Cemşab’a getirmeleri üzerine, Cemşab onları affetmiş ve tekrar dost olmuştur.

Şahmeran’ın Ölümü

Cemşab, Şahmeran’ın yanından ayrıldıktan sonra, halk arasında dönemin hükümdarının hastalandığı haberi yayılmıştır. Bu hastalıktan kurtulmasının tek yolu ise Şahmeran’ın etini yemesidir. Hükümdarın veziri ise Şahmeran’ı bulmak için çeşitli çareler düşünmeye başlamış ve halkın arasında onu bulmaya çalışmıştır.

Şahmeran ile bir kez karşılaşan bir insanın tüm vücudu pullarla kaplandığı için, bu durum vezir için bir ipucu olmuştur. Bu ipucundan yola çıkarak tüm halkı sıra sıra hamama davet etmiş ve bir kenardan gizlice onların yıkanmasını izlemiştir. Sıra Cemşab’a geldiğinde, Şahmeran’ın yerini söylemese de vücudunun pullarla kaplı olduğunu gören vezir onu zorla konuşturmuş ve Şahmeran’ın yerini öğrenmiştir.

Böylece vezir Şahmeran’a ulaşmıştır. Şahmeran çaresizce yakalanmış ve o sırada Cemşab ile karşılaşmıştır. Onun bu durumdan ne kadar mahçup olduğunu görmüş ve üzgünlüğünü fark etmiştir. Zorla konuşturulduğunun ve bunu asla isteyerek yapmadığını anlamıştır. Şahmeran öleceğini anlamış ve ölmeden önce son kez Cemşab ile görüşmek istemiştir.

Cemşab’a kendisini öldürdükleri zaman etini hükümdara yedirmesini, etini kaynatıp suyunu da vezire içirmesini sıkı sıkı tembihlemiştir. Şahmeran öldürülmüş ve Cemşab onun sözlerini uygulamıştır. Eti hükümdara yedirmiş ve hükümdar şifa bulup iyileşmiştir. Etin suyunu ise vezire içirmiş, vezir aynı anda yere yığılıp ölmüştür.

[renkbox baslik="Habib Neccar Dağı Hakkında Bilgi; Özellikleri ve Efsanesi" link="https://bilgihanem.com/habib-neccar-dagi-hakkinda-bilgi/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/10/habib-neccar-dagi-hakkinda-bilgi.jpg" renk="mavi" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Şahmeran Efsanesi’ne göre Şahmeran’ın yılanları olan Meranlar onun öldüğünü asla bilmemektedir. Hatta yılanlar şahlarının öldüklerini öğrendikleri takdirde, Tarsus'u yağmalayıp Şahmeran’ın intikamını almaya çalışacaklardır.

Bazı rivayetlere göre Şahmeran’ın ölümünün asıl amacı insanların sağlığına kavuşması ve şifa bulması olarak yorumlanmış ve Lokman Hekim’in Şahmeran’dan pek çok tıbbi ilmi öğrendiği anlatıla gelmiş şehir efsaneleridir.

Şahmeran Efsanesi Hakkında Kısaca Bilgi

Rivayete göre Şahmeran’ın Akdeniz Bölgesi’nde Tarsus’da yaşadığı bilinmektedir. Şahmeran’ın tüm yılanlarla birlikte yer altı ülkesinde yaşadığı ve tüm yılanların başı olduğu bilinmektedir. Bazı kaynaklar göre; Şahmeran ile buluşan ilk insanın Lokman'dır. Şifalı otların neler olduğunu Lokman Hekim’in Şahmeran’dan öğrendiği iddia edilmektedir. Şahmeran mitolojik bir varlıktır. Yunan Mitolojisi’nde de Şahmeran’a benzer olan bir efsane Medusa’dır. Perseus tarafından kası kesilen Medusa tıpkı Şahmeran’a benzetilmektedir.

Şahmeran Hamamı Nerededir?

Şahmeran Hamamı Nerededir?

Mersin'in Tarsus ilçesindebulunan hamam Efsanevi Şahmeran’ın burada kesildiğine inanıldığından “Şahmeran Hamamı” adı taşımaktadır. Hamamın özelliğini ve Şahmeran'la ilgili efsanesi yörede ünlüdür. Kentin en işlek caddelerinden biri olan Adana Caddesi’nde, üst tarafı insan alt tarafı yılan biçiminde ve gövdesini birçok küçük yılan saran Şahmeran anıtı dikilmiştir.

Şahmeran efsanesi yıllardan beri büyük ilgiyle dinlenmiştir. Fas kökenli bir efsane olan Şahmeran hem Türkiye'de hem de dünyanın dört bir yanında dilden dile aktarılmıştır.
Şahmeran efsanesini dinlediğinizde ne hissettiniz?
Şahmeran'ın Lokman Hekim'e bildiklerini öğretmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Döneminde hiçbir tıp doktorunun bilmediği bilgileri Şahmeran'ın vermesi efsanesi sizi nasıl etkiledi?



Okur Yorumları
  1. Ben Adana’da yaşıyorum, çok doğru ve güzel anlatmışsınız hikayeyi, aynen böyle