Şebboy Çiçeği Nedir? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Şebboy Çiçeği Nedir? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

İçeriğinde bulunan uçucu yağlar sayesinde olağanüstü kokuya sahip olan şebboy çiçeğinin yetiştirilmesi de çok kolaydır. Turpgiller familyasından olan şebboy çiçeğinin bilimsel adı, Cheiranthus cheiridir.

Yasemin Saygın

Şebboy Turpgiller ailesine mensup oldukça güzel bir görüntü ve büyüleyici bir kokuya sahip bir çiçek türüdür. Kokusu ile meşhur olan bu çiçek adını Farsçadaki şebbuy yani gece kokusu kelimesinden almıştır. Hem saksıda hem de bahçelerde oldukça kolay bir şekilde yetişen bir bitki türüdür.

Kokusunun özellikle geceleri veya kapalı havalarda artarak ortaya çıktığı bilinir. Anavatanı Akdeniz civarları özellikle de Akdeniz havzasıdır. Şebboy çiçeği bir sıra üzerinde sıralanarak çoklu bir yapı oluşturur.

[renkbox baslik="Orkide Nedir? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/orkide-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/01/orkide-hakkinda-bilgiler.jpg" renk="mor" yenisekme="evet"][/renkbox]

Evcil ve yabani olmak üzere sayısız türü bulunan şebboylar 50-60 cm civarlarına varan uzunluklara ulaşabilir. Doğada yabani ot kümeleri arasında oluşumları da gözlenmektedir. Bu türlerin boyu evcil olanlara göre daha fazla uzunluk gösterir. Şebboy çiçeği, ününü borçlu olduğu kokusunu yapraklarında bulunan uçucu yağlara borçludur. Güzel kokusu nedeni ile sanayi ve kozmetikte de kullanılmakta olan bir bitki türüdür.

Şebboy Çiçeği Nedir?

Şebboy Çiçeği Nedir?Şebboy denince akla ilk gelen büyüleyici kokusudur. Bilimsel adı Cheiranthus cheiri olan şebboy çiçeği çok farklı renklere sahiptir. Kokusu ile ünlü olan bu çiçek, 50-60 cm arasında sap uzunluğuna sahiptir ve çok zorlayıcı bir bakım veya yetiştirme süreci yoktur.

Bu nedenle evlerde de kolayca büyütülebilir. 100 cm uzunluğuna ulaşan şebboy türleri de bulunmaktadır. Tek yıllık ve çok yıllık bitkiler olarak gelişimlerini sürdürürler.

Şebboy Çiçeğinin Çeşitleri Nelerdir?

Şebboy Çiçeğinin Çeşitleri Nelerdir?Şebboy diğer bahçe bitkilerine nazaran kısa sürede çiçeklenen, sağlam bir gövdeye sahip otsu bir çiçektir. Dik gövdesi, şerit biçiminde griye çalan yeşil bir renk taşımaktadır. Dallarının ucunda ise kümeler oluşturan taç yapraklı çiçek kısmı görülür. Değişik renklerde yalın kat veya katmerli seçenekleri mevcuttur.

Şebboy bitkisinin beyaz, turuncu, pembe ve mor renk seçenekleri vardır. Beyaz şebboy saflığı ve temizliği, mor şebboy derin sevgiyi ve bağlılığı, pembe şebboy ise aşk içerisinde olmayı ifade etmektedir.

Şebboy Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Şebboy Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?Turpgiller familyasından gelen şebboyun yabani çeşitlerine özellikle Avrupa kıtasının güney kesimlerinde çayırlık ve dağlık alanlarda sıklıkla rastlamak mümkündür. Özellikle sıcak renk tonlarından oluşan geniş renk skalasındaki çiçekleri ile şebboy bakımı ve görüntüsü oldukça keyif veren bir çiçek niteliğindedir.

Şebboy özellikle hoş kokusu ile bilinen bir bitkidir. Kokusunun kaynağı yapraklarında bulunan uçucu yağlardan ileri gelir. Bu nedenle şebboyların kokusu nedeni ile sanayi ve kozmetikte de kullanımı yaygındır.

Şebboyun genel özelliklerini şu şekilde toparlayabiliriz;

  • Yaprakları çiçeklerine göre daha azdır. Çiçekleri oldukça gür ve gösterişlidir.
  • Anavatanı Avrupa olan çiçek hoş kokusu sayesinde parfüm ve kozmetik sanayinde kullanılmaktadır.
  • Yetiştirilmesi oldukça kolaydır.
  • İki veya çok yıllık otsu bir bitkidir.
  • Genellikle tohumla yetiştirilmektedir.
  • Ortalama boyu 50 - 80 cm olan bitki, çiçeklerini erkence açar.
  • Toprağı her daim hafif nemli olmalıdır. Ayrıca drenajının iyi yapılmış olması ve mineral açısından zengin olması gerekmektedir.
  • Bakımına özen gösterildiği takdire yıl boyunca canlılığını korumaktadır.
  • Soğuğa karşı çok fazla dayanıklı değildir, öte yandan çok yüksek sıcaklığı da sevmezler.
  • Çiçekçilik sektöründe kullanılması amacıyla serada yetiştirenler, ortam sıcaklığını doğru ayarladıkları takdirde, çok yüksek verim alabilirler. Kış aylarında 10 derece sıcaklığa kadar dayanabilen bitki, yaz aylarında 20-25 derece sıcaklıklarda rahatlıkla yetişebilmektedir.
  • Direkt güneş ışığı alan yerlerde konulabilir. Fakat özellikle yaz aylarında susuz bırakılmamalı ve toprağın her zaman hafif nemli olması sağlanmalıdır.
  • Çürümeye elverişli bir çiçektir. Bu nedenle toprağın havalandırmasına çok özen gösterilmeli, çok sıkı olan topraklarda saksı değişimi yapılmalıdır.
  • Sulamanın ise damlama usulü yapılması daha iyi sonuç verecektir.
  • Ormanlarda ve çalılık alanlarda dağınık şekilde yetişebildiği gibi saksılarda ve bahçelerde yetiştirilmeye de uygundur.
  • Oldukça geniş bir renk yelpazesine sahiptir.
  • Hem görüntüsüyle hem de kokusuyla en çok tercih edilen çiçek türlerinden biridir.
  • Eğer bahçede yetiştirilecekse yabani ot ve sarmaşık benzeri oluşumlar temizlenmeli, toprağın havalandırılması gerekmektedir. Havalandırılmamış bir toprağa ekilen şebboylar çok yavaş büyürler ya da büyümeden çürürler.
  • Çoğaltma işlem tohum ile yapılmaktadır. Saksılara ekilecek tohumlar tek bir noktaya konulabilir fakat bahçeye ekilecekse, her tohum arasında 20 cm boşluk bırakılmalıdır.

Şebboy Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Şebboy Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?Şebboy çiçeği bahçede yetiştirilecekse mutlaka drenajı iyi yapılmış bir toprağa ihtiyaç vardır. Buna ek olarak şebboyların humuslu toprakları sevdikleri de bilinmektedir. Eğer bahçe ekimi söz konusu ise ekim yapılacak alan yabani ot ve sarmaşıklardan arındırılmalı ve iyice bellenerek havalanması sağlanmalıdır.

Aksi takdirde şebboyun büyümesi tamamen durabilir veya yavaşlar. Şebboy aşırı sıcak sevmeyen bir bitkidir bu nedenle çok yüksek sıcaklıklardan uzak tutulması büyümesine yardımcı olacaktır. Ayrıca şebboyun, güneş ışığına olan isteği yüksektir.

Bu nedenle de direkt güneş ışığı alan bölgelere konumlandırılabilir. Şebboy ayrıca, dikkatli sulanması gerekli olan bir bitkidir. Özellikle yaz aylarında susuz bırakılmamalı ancak kış aylarında da fazla sulamadan kaçınılmalıdır.

Şebboylar değişken ihtiyaçlara sahip ancak bakımı çok da zorlu olmayan bitkilerdir. Gündüzleri sıcaklık ve bol güneş ışığı hızlı gelişme ve büyüme göstermelerinde önemli bir etkendir. Ancak geceleri daha serin ve nemli hava koşulları şebboy için en idealdir. Bu nedenle ülkemizde şebboy en iyi Akdeniz ikliminde büyür ve gelişim gösterir.

Bitkinin çoğaltılması ise tohumları yardımı ile olmaktadır. Tohumlar birden fazla olarak ekilecekse aralarda 20 cm boşluk bırakmak gelişim sürecinde bitkinin sıkıntı yaşamaması için gereklidir. Ekim dönemi olarak genellikle baharın ilk ayları olan Mart ve Nisan günleri ideal dönemlerdir.

Şebboy Çiçeği Nerelerde Kullanılır?

Hoş kokusu ve insanı mutlu eden görüntüsü ile peyzaj sanatının vazgeçilmez çiçekleri arasındadır. Evlerin balkonlarında ve bahçelerinde de yine bu amaçla yetiştirilmektedir.

Bunun dışında bir de tıbbi ve kozmetik kullanımı bulunmaktadır. Yaprak ve çiçeklerinden elde edilen uçucu yağ parfüm yapımında kullanılmaktadır. Yine güzel kokusu ile kozmetik ürünlerinin içeriğinde yer almaktadır.

Uçucu yağının yoğun olması masaj yağı olarak da tercih edilmesini sağlamaktadır. Masaj yüzyıllardır yapılan ve insanı rahatlatan bir uygulamadır. Fakat son yıllarda kişinin ruh haline, zevkine veya amacına uygun olarak farklı yağ çeşitleri kullanılmaktadır. Şebboy çiçeği de masaj yağlarına koku atması amacıyla kullanılmaktadır.

[renkbox baslik="Begonya Çiçeği Nedir? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/begonya-cicegi-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/08/begonya-cicegi-nedir-cesitleri-ve-ozellikleri-nelerdir.jpg" renk="turuncu" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Tohum ve çiçekleri kaynatılarak yaraların iyileştirilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Bu yöntem çok eski zamanlardan bu yana bilinen ve doğal tedavi edici olarak kullanılan bir uygulamadır.

Şebboy Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?

Çiçeğin hangi alanlarda kullanıldığından bahsettikten sonra gelelim faydalarına.

  • Yaydığı hoş koku sayesinde rahatlatıcı ve stresi azaltıcı etki yaratır.
  • Gerginliği azaltır, kişinin daha rahat hissetmesini sağlar.
  • İdrar söktürücü etkisi bulunmaktadır.
  • Topuklarda meydana gelen çatlakları ve dirseklerdeki kuruluğu geçirir. Bunun için kurutulmuş şebboy çiçeğinin yaprakları iyice dövülerek, toz haline getirilir. Daha sonra bal içine eklenerek bir karışım elde edilir. Macun haline getirilen karışım kuru yerlere düzenli olarak sürülürse, kısa sürede yumuşacık olacaktır.
  • Yine aynı karışım ağızda meydana gelen yaraların geçirilmesi amacıyla da kullanılabilir. Bir tatlı kaşığı bal-şebboy karışımı ağza alınır. Bir yudumdan az su ile seyreltilir ve gargara yapılır. Düzenli olarak bu karışım ile ağız çalkalanırsa, yaraların kısa süre içinde geçtiği görülecektir.
Şebboy, yetiştirilmesi kolay, yaydığı hoş koku ve rengarenk çeşitleriyle en sevilen çiçek türlerinden biridir. Yukarıdaki yazımızda çiçek hakkında bilinmesi gereken tüm detaylara değinmeye çalıştık.
Çiçekleri sever misiniz? Evinizde kaç tür çiçek var?
Sizce çiçek yetiştirmenin püf noktası nedir?
Hangi renkte şebboy türlerini gördünüz?



Okur Yorumları
  1. Cicekler açtıktan bir süre sonra kökten kuruyor bence mantarı hastalıklar var tedavi bilgileri ıstiyorum

  2. Şebboy hastalıkları ile ilgili ve tedavileri için gerekli ilaçlar hakkında bilgi almak istiyorum