Çamgiller ailesinden olan sedir, herdem yeşil, iğne yapraklı bir ağaç türüdür. Kireçli, kumlu ve killi topraklarda yetişen sedir ağacı daha çok Akdeniz iklimini sever. Her ağaçtan olduğu gibi, sedir ağacından da sağlık sektöründe fayda sağlanmaktadır. Sedir ağacından elde edilen yağ cilt bakımından saç maskesine kadar birçok alanda fayda sağlanmaktadır. Sağlık açısından çok faydalı olan sedir ağacının özellikle cilt sağlığı açısından kattığı değerler saymakla bitmez. Cildin temiz olmasına, temiz kalmasına yardım eden sedir ağacı yağı, sedir ağacından elde edilmektedir.
Ayrıca kilo kontrolü sürecinde bağırsak düzenini kuramayanlar için de sedir ağacı yağı en sağlıklı alternatiflerdendir. Çam ağaçları kategorisinde yer alan sedir ağacı ülkemizin güney kesimlerinde görülebilir. Soğuk havalara dayanıklı olmadıklarından yıl boyu belli bir ısı üzerinde kalan iklimlerde yetişebilmektedir. Sedir ağacından elde edilen yağın keşfedilmiş özellikleri nedeniyle yağ kısa sürede kozmetik sektöründe de ciddi oranda kullanılmaya başlanmıştır.
[renkbox baslik="Ladin Ağacı Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/ladin-agaci-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/01/ladin-agaci-nedir-ozellikleri-ve-faydalari-nelerdir.jpg" renk="mor" yenisekme="evet"][/renkbox]
Özellikle cilt temizlemeye yönelik tonikler ve kremler içinde yerini alabilen sedir ağacı yağı; aktarlarda saf haliyle de bulunabilmektedir. Sedir ağacı gerek özellikleriyle gerekse görünümüyle ilgi çekici ağaç türlerinden bir tanesidir. Kokusunun çok huzur verici ve ferahlatıcı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle sedir ormanları temiz hava almak için ideal mekanlardandır.
Sedir Ağacı Nedir?
Latince ismi ile Pinaceae, dilimizdeki isimli ile Çamgiller familyasına ait olan sedir ağacı, Cedrus Libani cinsini oluşturan iğne yapraklı ağaç türlerine verilmiş isimdir. Ilıman iklimleri seven sedir ağacı, herdem yeşil kalabilen bir ağaç türüdür. Görüntüsü ile beğenilen sedir ağacından birçok şekilde faydalanılmaktadır. Ülkemizde yetişen en değerli orman ağaçlarından biridir.
Kozalaklarının görüntüsü bir piramidi andırmaktadır. Daha çok Lübnan sediri olarak anılmasının sebebi, ortaya çıkış sebebinin Lübnan olmasıdır. Bu nedenle de Lübnan bayrağında sedir ağacının sembolü yer almaktadır. Sedir ağacının uygarlık tarihine yön verdiği rivayet edilmektedir. Ağacın bu deli önemli olmasıın nedeni yapısıyla alakalıdır. Çamgiller ailesinden olan sedir, herdem yeşildir. Yani hiçbir mevsim yapraklarını dökmez. Uygun iklim ve toprak bulduğunda 1000 yıla kadar yaşabilen bu bitki, 30-40 metreye kadar uzayabilmektedir.
Sedir Ağacının Özellikleri Nelerdir?
Ağacın tomurcukları miniktir ve üzeri pullarla örtülmüştür. İğne yapraklar çoğunlukla üç köşelidir. Ağacın yaprakları uzun sürgünler üzerinde dağınık ve seyrek yapıda dizilmişlerdir. Kısa sürgünleri püskül görünümündedir. Yapraklar sedir ağacı üzerinde ortalama 5 yıl kadar kalabilirler. Ağaç üzerindeki erkek çiçekler silindir şeklindedir ve ortalama uzunlukları 5 cm'dir. Erkek çiçeklerin renkleri sarıdır.
Dişi çiçekler ise erkek çiçeklere göre daha miniktir. Renkleri yeşilimsi olan çiçeklerin ortalama boyu 1,5 cm'dir. Çiçeklerde döllenme ilkbaharda gerçekleşmektedir. Ağacın kozalaklarının olgunlaşma süresi ise 26 ay civarındadır. Kozalakların görünümü fıçı ile benzerlik gösterir. Kozalakların sapları kalın ve kısa biçimdedir. Kozalak pulları olgunlaştığı zaman dağılır.
Sedir Ağacı Nerede Yetişir?
Sedir ağacının ana vatanı Akdeniz ülkeleridir. Akdeniz ikliminin koşullarında yetişen ağacın en önemli türlerinden birisi olan Lübnan sediri, Toros dağlarında yetişir. Ağaç güneşli yerleri sevdiğinden Akdeniz iklimi tam ona göredir. Kumlu, kireçli ve killi topraklarda büyür. Dona karşı dayanıklı değildir hatta düşük sıcaklıkta bile zarar görebilir. Sedir ağacı sürekli var olan nemden de hoşlanmaz.
Sıcak iklimleri seven sedirin yarı ışıklı ağaç grubunda olduğunu söyleyebiliriz. Yani verimli bir şekilde büyümesi için ne tam gölge ne de tam güneş olmalıdır. Her iki durumun da sürekli olması ağacın yetişmesinde olumsuz etkendir. Günün farklı saatlerinde alınan güneş, sedir için çok daha yararlı olmaktadır. Tohumları ekildikten 15-20 gün sonra çimlenmeye başlar. Çok yağlı oldukları için uzun süre saklanamaz.
Diğer kozalaklı ağaçlar gibi büyümesi zaman alan sedirlerin odun yapısı oldukça güçlüdür. Ve yine diğer çam ağaçlarında olduğu gibi odunlarında reçine bulunmaktadır. Reçine sedir ağacı için daha doğrusu tüm ağaçlar için hayati öneme sahiptir. Şöyle ki; ağaç herhangi bir nedenle darbe alınır veya kesilirse, reçine açılan bu yaranın üzerini kapatarak ağacın kendi kendini onarmasını sağlamaktadır. Bu nedenle reçine halk arasında mikrop öldürücü bir ilaç gibi algılanmaktadır.
Sedir ağacının güçlü odunu gemi yapımı için oldukça elverişli olduğundan, tarihte birçok devlet denizcilik alanında sedirden faydalanmıştır. Eski Mısırlılardan bu yana hayatın birçok alanında kullanılan sedir ağacının kullanımı günümüzde kısmen azalmış durumdadır. Bunda ağaçların bilinçsiz ve kontrolsüz bir şekilde kesilmesinin de payının büyük olduğu bilinmektedir.
Sedir Ağacının Türleri Nelerdir?
Sedir ağacının kendi içerisinde dört türü vardır. Cedrus atlantica yani Atlas sediri, sıcak Akdeniz ikliminde yetişebilen orman ağaçlarındandır. Derin ve nemli toprakları seven ağacın, ortalama 6 cm boyutunda, açık kahve renkte kozalakları vardır. Ağacın sağlıklı yetişmesi için yarı gölge ortamlara ve ışık dengesine gerek vardır. Bir diğer sedir ağacı türü Cedrus deodora yani Himalaya sediridir. Adı üzerinde ana vatanı Himalayalar olan ağacın uzunluğu 50 metreye kadar çıkabilmektedir.
Sedir türleri içinde en uzunu olarak bilinir. Kozalakları ve yaprakları da en büyük olan sedir türüdür. Cedrus libani yani Lübnan sedirinin anavatanı Toros dağlarıdır. Lübnan'da yetişen ağacın günümüzde buradaki varlığı azalmıştır. Lübnan sediri 40 metreye kadar uzanabilir ve fazla nemden hoşlanmaz. Soğuklara ve kurak havaya karşı daha dayanıklıdır. Son olarak Cedrus brevifolia yani Kıbrıs sediri de, sedir türleri arasında yer almaktadır.
Sedir Ağacının Faydaları Nelerdir?
Sedir ağacının doğrudan bir faydası bulunmamaktadır ama sedir ağacından elde edilen sedir yağı birçok fayda barındırmaktadır. Yağın ciltteki gözenekleri açma etkisi vardır. Böylece hücreleri canlandırarak cildin güzelleşmesine olanak sağlar. Cildin en büyük sorunlarından biri olan siyah noktalara da iyi gelmektedir. Saç bakımında kolay kırılan saçlara ve kepekli saçlara ilaç niteliğindedir. Yani sağlıklı saçlara ulaşmanın yolu sedir ağacı yağından geçmektedir.
Cildin yağ dengesini sağladığı için akneyle savaşta da başarılı bir alternatiftir. Sedir ağacı yağı sakinleştirici etkisiyle de bilinir. Sinirlilik durumlarında tedavi edici olarak tercih edilebilir. Ayrıca öksürüğe, bronşite, idrar yolu iltihaplarına iyi gelir. Çok terleyen insanlar için kurtarıcı olabilir. Terlemeyi önleyen sedir ağacı yağı ayrıca vücutta oluşan kötü kokunun da önüne geçer.
Mide rahatsızlıklarından özellikle ülser ve gastritte iyileştirici etki göstermektedir. Bunun dışında ağacın kozalakları dekor amaçlı kullanılabilmektedir. Yaşlanmış ve artık faydası olmayan ağaçların gövdelerinden ve dallarından faydalanılır. Sedir ağacının insanlığa kazandırdığı en önemli şey sedir ağacı yağı olmuştur. Sedir ağacı yağı çok önemli bir antioksidandır. Ayrıca; çinko, fosfor, demir, selenyum ve manganez açısından zengindir.
Sedir Ağacı Yağı Nasıl Kullanılır?
Sedir ağacı yağının en genel kullanımı cilde masaj yapmak şeklindedir. Cilt için kullanılacaksa ele damlatılan 3 damla yağ doğrudan masaj ile uygulanır. Ardından ılık suyla iyice yıkanmalıdır. Saç için kullanılacak durulama suyu içine birkaç damla sedir ağacı yağı damlatıp döktükten sonra saf su ile bir kez daha durulamanız yeterlidir.
Bazı uzmanlar sedir ağacının suya katılarak içilebilir olduğunu dile getirmiş olsa da bu yöntemin sağlıklı olup olmadığı konusunda net bir bilgi yoktur. Sedir ağacı yağı adı altında piyasada çok sayıda sahte ürün bulunmaktadır. Bu nedenle yağı satın alacağınız zaman güvenilir bir yerden almaya dikkat etmelisiniz. Akdi halde cildinizde beklenenin aksine ciddi sorunlar görülebilir.
[renkbox baslik="Selvi Ağacı Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/selvi-agaci-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/01/selvi-agaci-nedir-ozellikleri-ve-faydalari-nelerdir.jpg" renk="yesil" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Sedir ağacı yağının diğer faydaları şunlardır; bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korur, bağırsaklardaki parazitleri temizler, egzama gibi cilt hastalıklarına iyi gelir, sivilce ve aknelere iyi gelir, kalp-damar hastalıklarına iyi gelir, iltihap giderici özelliği vardır.
Ahmet Maranki hocamdan öğrendim faydalarını Allah razı olsun ondan değerli bir bilim adamı devlet büyüklerinin faydalanması gerek
sedir ağacının kozalağını içindeki asitler