Sibirya Kurdu, yüzyıllar boyunca kızak çekme, bekçilik ve ren geyiği çobanlığı gibi görevlerde kullanılmış bir köpek ırkıdır. Bu köpeklerin en büyük özelliği, Sibirya’nın çok ağır iklim şartlarında bile yılmadan, yorulmadan gayet dayanıklı bir şekilde çalışmalarıdır. Neşeli, bağımsız, zeki, çevik, uysal, yaramaz bazen de dik başlı bir karaktere sahiptir. Sibirya kurtları, hareket etmeyi, koşmayı severler.
Çok nadir olarak havlarlar. Evdeki diğer hayvanlarla genellikle çok iyi geçindiği bilinmektedir. Buna rağmen yabancı diğer hayvanlardan pek fazla hoşlanmazlar. İnsanlara karşı oldukça yumuşak davranır onlarla çok iyi bir dostluk kurarlar. Güzel gözleri, gösterişli yapısı ve uysal karakteriyle dünyanın en sevilen köpek ırkları arasında yer almaktadır. Ancak soğuk iklimleri sevdiği için her yerde beslemek zordur.
[renkbox baslik="Pumalar Hakkında Bilgi; Puma (Dağ Aslanı) Nedir? Özellikleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/pumalar-hakkinda-bilgi/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2019/02/pumalar-hakkinda-bilgi-puma-nedir-ozellikleri-neler.jpg" renk="yesil" yenisekme="evet"][/renkbox]
Bu ırk yüzyıllar boyunca yalnızca Sibirya’da görülse de 1905 yılında Alaska’da da görülmeye başladı. 1925 yılında ortaya çıkan difteri salgını için gerekli olan ilaçları, bu köpeklerden oluşan bir sürü bölgeye götürmüş ve böylece insanların dikkatini çekmeye başlamışlardır. Ortalama 12-15 yıl arasında yaşayan bu güzel köpekler çok fazla bakım gerektirmez.
Sibirya Kurdu (Husky) Nedir?
Sibirya kurdu diğer adıyla Husky dayanıklı, küçük bir arabayı veya kızağı çekebilecek güçte olan bir köpek türüdür. Zeki, sosyal, aile fertlerine oldukça bağlı, oyun oynamayı seven köpeklerdir.
Sibirya kurtları çok kolay öğrenebilirler ama kendilerince mantıksız bulduğu şeyleri kabul etmezler ve komutlara uymamak için inat ederler. Öte yandan eğitim vermede en kolay türler arasında sayılır.
Buna rağmen çok çabuk öğrenir ancak eğitirken sabır ve tutarlılık gerekmektedir. Havalar çok sıcak olmadığı sürece koşup oynamayı tercih eden bir köpek türüdür. Çocuklarla da araları çok iyidir, onları sever ve korurlar.
Yüzyıllar boyunca Sibirya’da, yarı göçmen olarak yaşayan Chukchi halkı bu köpekleri kızak çektirmek için kullanmıştır. Tam olarak kökeni bilinmese de bu halk ile ilişkilendirilir. Chow chow, Pomerian gibi Spitz soyundan gelen Husky’ler birkaç yüzyıl boyunca Chukchi tarafından eğitilmiştir.
Daha sonra Alaska’da altın çıkarma işlemi sırasında işçi köpekler olarak kullanılmışlardır. Kuzey kutup bölgesinde yayılımını başlatan Sibirya kurtları eğlence amacıyla yapılan köpek yarışlarında gösterdiği başarılarla dikkat çekmiştir.
Uysal ve orta yapılı olan bu türler yarışmalarda güçlü bir rakip olarak görülmemesine rağmen oldukça zorlu kulvarları bile birincilikle bitirmiştir. 1925 yılında Alaska’nın Nome kentinde çıkan difteri salgınında Sibirya kurtları ilaçları taşıyan kızakları çekmede işe yaramıştır.
Ancak bu konuda o kadar başarılı olmuşlardır ki 1084 kilometrelik yolu 5,5 gün gibi rekor bir sürede tamamlamışlardır. Bu taşıma esnasında 20 kızak lideri olmak üzere 150 kızak köpeği kullanılmıştır.
Sibirya Kurdunun Özellikleri Nelerdir?
Sibirya kurtlarının genelde buz mavisi gözleri vardır. Ancak ürkütücü görünen gözlerine rağmen sevgi dolu bir hayvandır. Diğer köpekler gibi Sibirya kurtları da dillerinden terlerler.
Özgürlüklerine düşkün oldukları için inatçılığıyla bilinirler. Sibirya kurtları gördüğü tüm canlılarla iyi geçinebilir ancak kuş, fare gibi küçük olan hayvanları avlama istekleri olabilmektedir.
Aşırı sıcağı sevmezler, eksi 60 derece soğuğa dayanıklı hayvanlardır. Bu yüzden sıcak iklimlerde yaşayamazlar. Ancak ortam şartlarının ideal sıcaklığa getirilmesi halinde ılıman yerlerde de yaşayabilirler. Sibirya kurtlarının ömrü yaklaşık olarak 12-15 yıldır. Erkek Sibirya kurdunun ağırlığı 20-28 kilo arası, dişisinin ise 15-23 kilo arasındadır.
Fiziksel Özellikleri
Vücut yapıları çok iri değildir. Uzun, dikdörtgen ve orta yapılı kabul edilirler. Yetişkin bir erkek Sibirya kurdu 53-60 cm, 20 – 28 kilogram ağırlığında, dişileri ise 50 – 56 cm boyda, 15-23 kg arasındadır.
Baş yapıları Alman kurtlarına benzer. Vücuda orantılı bir büyüklüktedir. Burunları kurtların genelinde olduğu gibi sivri, gözleri badem şeklinde ve oldukça güzeldir. Kahve ya da mavi göz rengine sahiptirler.
Üçgen şeklindeki kulakları da orta büyüklüktedir. Kürkleri çift katmanlı, tüylerinin boyu orta uzunluktadır. Oldukça yoğun olan tüyler yumuşak ve pürüzsüzdür. Tüy dökme zamanında üst katmandaki uzunlar dökülür. Vücut renkleri siyah, beyaz, gri ve kahve olmak üzere birçok renkte olabilir.
Karakteristik Özellikleri
Oldukça zeki olan bu hayvanlar yabani doğada yaşamalarına rağmen uysal bir yapıya sahiptirler. Sahipleri tarafından zekasına saygı duyulan bir köpek ırkı olmayı başarmışlardır.
Verilen komutları çok çabuk öğrenip, uygularlar. Öte yandan çok çabuk sıkılıp, dikkatleri dağılabilir. Genel olarak sevgi dolu, neşeli, oyuncu, dost canlısı ve oyuncu köpeklerdir.
Çok eski zamanlardan bu yana kızak köpeği olarak kullanıldıkları için sosyal yönleri de çok gelişmiştir. Aynı anda onlarca kurt yan yana kızak çekme görevini üstlendiğinden, uyum sağlama yönleri de çok gelişmiştir.
Beslenmesi
Yemek artıkları sindirim sistemini bozabileceğinden daha çok petshoplardan alınan hazır mamalar önerilir. Eğer yemek vermeniz gerekiyorsa da yağ oranı çok yüksek gıdalar ve pişmiş kemikler önerilmez.
Köpeklere verilen kuru mamalar, bisküviler ve ödül mamaları verilebilir. Eğer çok fazla verirseniz obez olma riskleri bulunduğundan aşırıya kaçmamanız gerekir. Hatta diğer köpek ırklarına göre daha az yediği söylenebilir.
Beslenme düzeninde protein ağırlıklı gıdaların daha fazla olmasına dikkat etmelisiniz. Atalarına da bakıldığında çok uzun yollara dayanma özelliği olan bu ırklar hızlı metabolizmalarına rağmen az denecek kadar yemekle doyarlar.
Erişkin olanlar daha az yerken, yavrular günde 5 kez beslenmelidir. Doğduktan sonra ilk 2 ay mutlaka anne sütüyle beslenmelidir. Daha sonra verilen destek öğünlerin sayısı azaltılır.
Çok su içen bu köpek ırkının suyu sürekli taze tutulmalıdır. Özellikle sıcak havalarda hayvanın çok fazla yorulmaması gerektiği gibi bol suya ihtiyaç duyacağı unutulmamalıdır. Mamanın haricinde; kuru erik ve kuru üzüm gibi gıdalar verilebilir.
Eğer aç kalırlarsa etraflarında bulunan her şeyi kemirme eğilimindedirler. Günlük düzenli yürüyüşler Husky’lerin sindirim sistemi için çok faydalıdır.
Bakımı
Özgürce hareket etmeyi, koşup oynamayı seven Sibirya kurdu için apartman hayatı uygun değildir. Havalar onun için uygun şartlarda olduğu zaman sizin için çok iyi bir koşu arkadaşıdır. Tüyleri çok uzun olmadığı için düzenli olarak tüylerini fırçalamak gerekmektedir.
Ancak tüyleri fırçalarken nazik olmak gerekir çünkü canı acırsa sinirlenebilir. Egzersiz yapmaya oldukça fazla ihtiyaç duyarlar. Tek başınayken oynamaktan hoşlanmazlar ve canı sıkıldığı için etrafındaki eşyaları kemirebilirler.
Eğitimi
Köpeğe eğitim verecek olan kişi sahibi, sahibine doğruyu gösterecek olan da eğitmendir. Köpeğe eğitimin nerede olacağı önemli değildir, aksine eğitim verilirken köpek farklı ortamlara girmelidir.
Sibirya kurtlarında adaptasyon en az 2-3 yaşına gelmiş ve profesyonel bir eğitim görmüş köpeklerde mümkün olmaktadır. Köpek ne kadar küçük olursa eğitim de o kadar başarılı olmaktadır.
[renkbox baslik="Sincaplar Hakkında Bilgi; Sincap Nedir? Özellikleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/sincap-hakkinda-bilgi/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/08/sincaplar-hakkinda-bilgiler.jpg" renk="kahve" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Çünkü yaşlı bir köpek ona verilen komutu görev gibi algılayacak, genç bir köpek ise bunu bir davranış biçimi olarak algılayacaktır. Örneğin; birini koruma, yaşlılara yardım etme gibi.
Sibirya Kurtlarında Hangi Hastalıklar Görülür?
Sibirya kurtlarının genele yayılabilecek önemli bir hastalığı yoktur. Küçük sağlık sorunları yaşayabilirler. Bunlar ise; gözde retina tabakasının zayıflaması, kirpiklerin gözü tahriş etmesi, katarakt, korneanın merkezinde beyaz lekeler belirmesi gibi hafif sorunlardır.
Nadir görülen sorunlar ise; göz küresi içindeki sıvı basıncının artması, kalça kemiğinin anormal gelişmesi nedeniyle femür başının pelvik yuvaya rahatça oturmaması gibi problemlerdir.
Sibirya Kurdu Bilimsel Sınıflandırma
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Takım: Carnivora (Etçiller)
Alt Takım: Caniformia (Köpeğimsiler)
Familya: Canidae (Köpekgiller)
Cins: Canis
Tür: Canis lupus familiaris
Arkadaşlar Yavru Sibirya kurdu olan yada alına bilecek bir yer varmı ?
ben sibirya kurtlarını çok seviyorum ellerinize sağlık
Merhaba, sitenizdeki faydalı bilgiler için çok teşekkür ederim!
Sibirya kurtları ailesine çok sadık bir ırk olmakla birlikte oldukça inatçı bir yapıya sahiptir. Eğitim anlamında dünya sıralamasının altlarında yer almaktadır. Bunun sebebi aşırı inatçı bir yapıya sahip olmasıdır. Bir Sibirya kurdu ile eğitim yapmayı amaçlıyorsanız son derece sabırlı ve sakin olmanız gerekmektedir. Evde ki diğer köpeklerinizle iyi geçinecek bir dosttur. Bilinenin aksine bekçilik özelliğine sahip bir ırk değildir. Bir çok köpek sahibi koruma amaçlı sahiplenmelerinin ardından koruma yapmaması karşısında hayal kırıklığına uğramaktadırlar. Bu sebeple Sibirya kurdu sahiplenmeden önce ırk standartlarına iyice hakim olunması gerekir.