Son yıllarda çocukların gözdesi olan slime, bir tür oyun hamurudur. Hemen her çocuk evde veya okulda slime yapmayı denemiştir. 1970 yıllarında, Amerikalı bir oyuncak şirketi tarafından piyasaya sürülen slime için, aslında bir tür oyun hamuru veye stres topu ifadesini kullanabiliriz. Genelde borax eklenerek yapılan slime, farklı yöntemlerle de yapılabilir. Şimdi o yöntemlerden birkaçını sizlerle paylaşalım.

Banu Özekmekçi

Özellikle son zamanların artan oyun çılgınlıklarından bir tanesi olan slime, çocuklara hitap ettiği ölçüde büyüklerin de ilgisini çekmektedir. Instagram gibi fotoğraf ve video paylaşılan sosyal mecralarda sıklıkla karşınıza çıkan slime, çocuklarınızla beraber etkinlik yapmak için en iyi alternatiflerden bir tanesi olabilir.

Slime'nin temel mantığına inmek gerekirse, stres topu benzetmesi yapmak doğru olacaktır. Esasında içinde boraks ve tutkal gibi kimyasal maddeler içermesine ve kıvam olarak son derece akışkan olmasına rağmen yine de slime ile oynarken kafanız dağılır ve düşüncelerinizden arınırsınız.

[renkbox baslik="Tırnak Beyazlatma Nasıl Yapılır?" link="https://bilgihanem.com/tirnak-beyazlatma-nasil-yapilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/11/tirnak-beyazlatma-nasil-yapilir-tavsiyeler.jpg" renk="pembe" yenisekme="evet"][/renkbox]

Kıvam olarak oyun hamuru ile kıyaslamak gerekirse çok daha akışkan, mukusumsu bir dokuya sahiptir. Slime'yi dilediğiniz renkte ve şekilde yapabilmenizdir. Keşfedildiğinde ve piyasaya sürüldüğünde esas rengi yeşil olmasına rağmen, sizler evinizde rahatlıkla rengarenk slimeler yapabilirsiniz.

Slime Nedir?

Slime bir tür oyun hamurudur. Son yıllarda başta çocuklar olmak üzere, hemen herkes tarafından ilgi görmektedir. Bir nevi stres atma aracı olarak görülen slime, yumuşak kıvamı sayesinde avucunuzda istediğiniz şekli alabilir. Oyuncakçılarda satılan oyun hamurlarından farkı ise, kendi imkanlarımızla, evlerimizde de yapılabilir özellikte olmasıdır. Slime aslında, 1970 yıllarında, Amerikalı bir oyuncak şirketi tarafından piyasaya sürülmüştür. Viskozite özelliği olan bir malzemeden yapılan slime ilk olarak yeşil renkte üretilmiştir.
Slime’yi renklendirmek için son derece doğal yöntemler kullanabilirsiniz.

Ufak çocuklarınız ile beraber yapmanız halinde boraks kullanılmayan tarifleri tercih etmeniz çok daha iyi olacaktır. Kimyasal boyalar yerine gıda boyalarını tercih edebilirsiniz.
Manyetik slime yapmak için, sadece özel satış noktalarında bulabileceğiniz manyetik kumlardan da faydalanabilirsiniz. Slime'nizin daha uzun süre saklanabilmesi için ağzı kapalı bir kapta muhafaza etmeniz son derece önemlidir. Hatta akışkan kıvamını kaybetmeden önce streç film ile sarıp bir kaba koyarsanız çok daha uzun süre kurumadan saklanacaktır.

Boraks ile Slime Nasıl Yapılır?

Slime'nizin daha güzel görünmesini ve daha uzun süre saklanabilmesini istiyorsanız içine mutlaka boraks koymanız gerekmektedir. Boraks, slime'nin hem kıvamını hem de dayanıklılığını iyi yapacaktır. 1 su bardağı ılık suyun içine bir çay kaşığı boraks koyarak güzelce karıştırın. Daha sonrasında içine dilediğiniz renkte gıda boyası, guaj boya, sim veya oje koyabilirsiniz. Renk verici maddeyi koyup karıştırmaya devam edin. İçine yarım su bardağı su bazlı tutkal ilave edin ve kıvamı oturuncaya dek normal su koyun. İstediğiniz kıvam olduğunda karıştırmayı bırakın ve elinize alarak yoğurun. Slime'niz hazır olacaktır.

Sıvı Sabun ile Slime Nasıl Yapılır?

Dilediğiniz renkte slime yapabilmenizin en kolay yollarından bir tanesi de sıvı sabun kullanmaktır. Üstelik bu slime için herhangi bir kimyasal kullanmak zorunda kalmazsınız. Bu yöntem boraks olmadan yapılabilir ve çocuklar için çok daha uygundur. İhtiyacınız olan malzemeler; dilediğiniz renkte sıvı sabun, sıvı deterjan, şeffaf yapıştırıcı ve isteğe bağlı olarak kullanabileceğiniz simdir. Derince bir kasenin içine önce sıvı sabundan bir miktar dökün, içine dilediğiniz renkte ve şekilde sim parçacıkları ekleyin. Plastik bir kaşık yardımıyla hızlıca karıştırın. Karıştırırken içine bir kapak kadar sıvı çamaşır deterjanı ekleyin ve şeffaf yapıştırıcıyı da katarak karıştırmaya devam edin. İstediğiniz kıvama ulaştığında slime hazır olacaktır.

Tıraş Köpüğü ile Slime Nasıl Yapılır?

Tıraş köpüğü ile slime yapımı da boraks içermediği için en çok tercih edilen yöntemlerden bir tanesidir. İhtiyacınız olan tek malzeme tıraş köpüğü, çamaşır deterjanı, su bazlı yapıştırıcı ve renklendirmek istediğiniz malzemedir. Renk vermek için sim, guaj boya veya oje kullanabilirsiniz. Derince bir kabın içine bir miktar yapıştırıcı dökün ve dilediğiniz şekilde renklendirin. Tıraş köpüğünden, koyduğunuz yapıştırıcının 2 katı ölçüsünde ekleyin ve karıştırmaya devam edin. İçine sıvı deterjandan yarım kapak kadar ekleyin ve iyice karıştırın. Slime olmaya başladığında elinize alarak ovalamaya başlayın ve elinizle biraz yoğurun. Tıraş köpüklü slimelerı ağzı kapalı bir kapta 6 güne kadar saklayabilirsiniz. Kurumamasına dikkat edin ve ıslanmayacak yerlerde saklayın.

Manyetik Slime Nasıl Yapılır?

Slime çılgınlığının geldiği son noktalardan bir tanesi de manyetik slimelardır. Manyetik slime, mıknatıs ile tepkimeye girerek muhteşem bir görüntü sunar. Yaptığınız slime her türlü mıknatıs ve metal eşyalar tarafından çekilir, üstelik yapımı son derece pratiktir. (Mıknatıs Nedir?)

Kırtasiyelerden hazır alabileceğiniz oyun jellerinin içine 2 kaşık kadar boraks ekleyin. Boraks ile oyun jelini karıştırdıktan sonra 1-2 yemek kaşığı siyah demir oksit tozu ekleyin. Dikkat etmeniz gereken nokta siyah demir oksit elinizi bir miktar boyayabilir bu nedenle eldiven takmanız gereklidir. Boraksı eklemeden önce yarım bardak ılık su içinde çözdürürseniz çok daha yumuşak bir slime elde edebilirsiniz. Hızlı bir şekilde karıştırarak manyetik slime'nizi elde edebilirsiniz. Mıknatıs ile slime'yi çekerek eğlenceli anlar yaşayabilirsiniz.

Okur Yorumları