Tatlı suların en sevilen balıklarından biri olan somon balığı, daha çok ılıman denizleri sevmektedir. Bulundukları bölgelerde genellikle sürü halinde bulunan somon balığı sağlık için son derece faydalıdır. Başları pulsuz bir yapıda olmasının yanı sıra rengi yaşına bağlı olarak farklılık göstermektedir. B12 vitamini eksik olanların kırmızı et yerine omega 3 ve B 12 bakımından oldukça zengin olan somon balığı tüketimine özen göstermeleri yeterlidir.
Pek çok şekildeki pişirme yöntemi ile tüketilmesi uygun olan somon balığı kızartma dışındaki diğer pişirme yöntemleri tercih edildiğinde elde edilecek fayda miktarı da artacaktır.
[renkbox baslik="Kalamarlar Hakkında Bilgi; Kalamar Nedir? Özellikleri Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/kalamar-hakkinda-bilgi/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/06/kalamar-hakkinde-bilgi.jpg" renk="gri" yenisekme="evet"][/renkbox]
Somon balığını bu denli faydalı yapan noktalar arasında çeşitli kanseri türlerine iyi gelmesi ve sağlık için faydalı bir besin olması, somon balığına gereken özenin gösterilmesini gerektirmektedir. Bu nedenle somon balığını haftalık beslenme düzeni içine mutlaka dahil etmek gerekmektedir.
Somon Balığı Nedir?
Salmonidae familyasına ait olan somon balıkları Atlantik somonu ve Pasifik somonu gibi çeşitleri bulunmaktadır. Soğuk ve tatlı suların vazgeçilmez balıklarından olan somon balığı, sağlık için mutlaka tüketilmesi gereken bir balık türüdür. Hafif pembeye yakın rengi ile farklı bir balık olmasının yanı sıra, lezzetinin yerinde olması balık severlerin vazgeçilmezi olmasına neden olmuştur. Yağ içeriği en düşük balıklardan biri olması nedeniyle, formuna dikkat eden ya da kilo vermek isteyenlerin gönül rahatlığıyla tüketebilecekleri bir balık türüdür.
Somon Balığının Özellikleri Nelerdir?
Büyük okyanuslarda dahi yaşayabilen somon balıkları tüm seyahatlerine rağmen yeniden doğdukları tatlı sulara geri dönerler. Göçebe olan bu balıklar yumurtlamak için çok yüksek şelalelerden atlayarak tatlı sulara ulaşırlar. Erkek somon balıklarının üreme zamanı geldiğinde hem vücut şekillerinde hem de renklerinde değişiklik olmaktadır.
Yüksek oranda içerdiği D vitamini ile daha da değerli konuma yükselen somon balığı, sağlıklı yaşamın kıymetini bilen pek çok kişinin ilk tercihleri arasında yer almaktadır. İri ve lezzeti bir balık olmasından dolayı, farklı pişirme yöntemleri ile rahatlıkla tüketilmesi önerilen bir balıktır.
Somon balığının sağlıklı yönünü kaybetmemesi için pişirme yöntemi olarak buğulama ya da ızgara yöntemlerinin seçilmesi, somonun değerini kaybetmeden lezzetli bir şekilde pişmesini sağlayacaktır. Özellikle gelişim çağında olan çocukların kemik gelişimi ve bağışıklık sistemlerinin üst düzeyde gelişebilmesi için düzenli olarak somon balığının tüketilmesi önerilmektedir. Bağışıklık sisteminin ne olduğunu ve nasıl güçlendirileceğini bu yazımızda anlatmıştık. Pek çok aile çocuğuna balık yedirmek yerine balık yağını tercih etse de, balığın önemli etkilerinden doğal bir şekilde yararlanmak tüm çocukların en doğal hakkıdır.
Somon Balığının Faydaları Nelerdir?
Saçların ve tırnakların daha canlı, sağlıklı uzmanlarında oldukça etkili olan somon balığı tüketimi çocukluk döneminden itibaren kazanılması gereken en önemli alışkanlıklardan biridir. Hafızayı kuvvetlendirme ve beyin fonksiyonlarını iyileştirme özelliğinden dolayı, yaşlılıkta en çok görülen alzheimer olma ihtimalini oldukça aşağılara çekmektedir.
Düzenli somon balığı tüketen kişilerin cilt renginde düzelme ve parlaklaşma gibi olumlu etkilerin olduğu gözlenmiştir. Ayrıca kalp sağlığı için de vazgeçilmez bir balık türü olması, kalp krizlerine karşı daha sağlıklı ve dayanıklı olunmasını sağlamaktadır. Diyabet hastaları için içeriğinin oldukça masum ve yararlı olması şekeri yüksek çıkanların dengeleyici ve tedavi edici özellikte anılmasına neden olmaktadır.
Somon Balığı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Tüm balıklar için geçerli olan tazelik kuralı somon balığı için de oldukça önemlidir. Alınan balığın taze olmasına özen göstermek, somon balığının fazlaca olan yararlarından en doğru şekilde fayda görmeyi sağlamaktadır. Bu noktada güvenilir yerlerden alışverişte bulunmak gerekir.
Kokusunun çok keskin olmasına gerek olmayan somon balığının parlak görünümde olmasına dikkat etmek gerekir. Eğer derisi çok parlak değil veya soluk renkteyse, o balığın taze olmadığı anlaşılmalıdır. Deniz somonu tatlı suda yaşayan somon balıklarına göre daha lezzetlidir.
[renkbox baslik="Uskumru Balıkları Hakkında Bilgi; Uskumru Balığı Nedir? Özellikleri Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/uskumru-baliklari-hakkinda-bilgi/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/05/uskumru-baligi-genel-ozellikleri.jpg" renk="mor" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Fiyatı diğer balık alternatiflerine göre biraz fazla olan somon balığı, dondurulmuş olarak alındığında da aynı faydaları birebir sağlama özelliğindedir. Bu şekilde tüketmek alanında uzman doktorlar tarafından önerilmektedir. Somon balığının satışı konusunda birçok hileye başvurulmuş olması, alıcıların dikkatli olmalarını gerektirmektedir. Bu nedenle taze somon balığının genel özellikleri iyi bilinmelidir.
Somon Balığının Bilimsel Sınıflandırması
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Actinopterygii (Işınsal yüzgeçliler)
Takım: Salmoniformes
Familya: Salmonidea
Cins: Salmo, Salmothymus, Stenodus, Oncorhynchus
Fiyatı diğer balıklara göre yüksek ne yazık ki az tüketiyoruz bu sebeple
Somon balığını sırf tadını sevdiğim için tüketiyorum.
somon balıgı sarmısak soya sosu ve tane karabıber renklılerı tercıh edılır taze kekıkekleyerek harmanlayıp fırında 20 dakıka pısırılır afıyet olsun atiye kurban