Dış görünüşleri ile hayvanlar aleminin en çok sevilenlerinden biri olan tavşanlar, Leporidae ailesine ait bir türdür. Yaşam alanları daha çok dağlık kesimlerdir ancak evde bakımı da mümkündür. Memeli bir tür olan tavşanlar çoğalmalarını doğurarak gerçekleştirirler. Ancak yavrularına sadece 7 gün baktıktan sonra doğaya bırakırlar. Çok sevimli ve sıcak hayvanlar olmalarına rağmen, hareketli ve kemirgen yapıları nedeniyle ne yazık ki evlerde beslemek için uygun değillerdir.
Yeryüzünde tavşanlara ait yaklaşık 60 çeşit bulunmaktadır. En bilinen tavşan türleri arasında Ada Tavşanı yer alır. Ot ile beslenen tavşanlar kemirgen bir yapıya sahiptir. Çizgi filmlerde genellikle tavşanların havuç ile beslendikleri görülür. Gerçekte ise havucun yanında tüm ot türündeki yeşillik ve sebzelerle beslenirler. Ortalama yaşam süreleri 10 ile 12 yıl arasındadır.
[renkbox baslik="Sincaplar Hakkında Bilgi; Sincap Nedir? Özellikleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/sincap-hakkinda-bilgi/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/08/sincap-hakkinda-bilgi.jpg" renk="turuncu" yenisekme="evet"][/renkbox]
Uzun kulakları ile dikkat çeken tavşanlar, tüm dünya genelinde yaşama becerisine sahip hayvanlardır. Sadece Antartika’da çok fazla tavşanlara rastlanmaz. Ses algıları oldukça iyidir ve en ufak sesten irkilerek bulundukları yerden kaçarlar. Şimdi canlılar aleminin en sevimli hayvanlarından biri olan tavşanları daha yakından tanıyalım.
Tavşan Nedir?
Boyları 60 santimetreye kadar ulaşabilen, kiloları ise 3-5 kilo arasında değişen tavşanlar, doğada yabani olarak yaşayabildiği gibi evcilleştirilebilen de canlılardır. Ön dişleri devamlı uzama gösterir. Uzayan dişlerin kolaylıkla törpülenebilmesi için tavşanlar kemirgen hayvanlardır.
Yonca, marul ve lahana gibi yeşil sebzeleri oldukça sevdikleri için insanların tarlalarına en çok bu canlılar zarar verir. Ürkek yapıdaki tavşanlar gelincik, tilki ve kartal gibi diğer hayvanlarla dost ilişkisi içinde bulunamazlar. İri gözleri olan tavşanların kuyrukları kısadır.
Yine arka bacaklarının ön bacaklarına nazaran daha kısa olduğu görülmektedir. Gün içinde sürekli dinlenmeyi tercih ederler, sabah ve akşamın ilk saatlerinde beslenmek için arayış içine girerler. Yılda sekiz defaya kadar yavrulayabilen tavşanlar, tek doğumda 4-12 arasındaki yavru dünyaya getirir.
Tavşanların Özellikleri Nelerdir?
Kendilerine özgü özellikleri ile küçük büyük herkesin sevdiği hayvanlardan biri olan tavşanların kuyruk uzunlukları ortalama 10 santimetredir. İnce tüy yapısına sahiptirler ve yılda iki kez tüy değiştirerek yenilenirler.
Mevsimlere göre tüylerinin renkleri değişir ve kışları açık renkli iken, yaz aylarına doğru tüylerinin rengi daha da koyulaşır. Atik ve hızlı koşabilen bir hayvan olmasından dolayı avlanmaları güçtür. Ormanlık ve dağlık alanlarda kolaylıkla yaşayabilen tavşanların diğer yaşam alanlarından biri de bataklıklardır. Sıcak iklimlerin hayvanı olan tavşanlar soğuk ülkelerde yaşamakta zorluk çekerler.
Evcilleştirilmesi en kolay canlı türlerinden olan tavşanlar, pek çok kişinin severek evinde beslediği hayvanlardır. Bakımının oldukça kolay olması ve otçul bir hayvan olmasından dolayı çok zorlanmadan isteyen herkes evinde tavşan bakabilir. Ancak hareketli bir hayvan olmaları sebebiyle bakılacak evin bahçeli ya da tavşan bakımı için uygun özelliklerde olması gerekir.
Yeteri kadar evcilleşen tavşanlar tıpkı bir bebek gibi sahiplerinden ilgi beklerler. Bu nedenle bu hayvanları yeteri kadar seven ve evde bakmak için gereken ilgi ve anlayışı gösterebilecek olanların tavşan almaları önerilir. Evin içerisinde serbest dolaşmaktan mutlu olacak olan tavşanlar, yeteri kadar özgür olmadıklarını düşündüklerinde evdeki eşyalara zarar verebilirler.
Tavşanlarda Üreme Nasıl Olur?
Yaradılış itibariyle dişi tavşanların bünyesinde iki adet döl yatağı bulunmaktadır. Bu özellikleri sayesinde tavşanlar ardı ardına 8 tane yavru yapabilirler. Hamileliklerinden itibaren tavşanlar yaklaşık 33 günde doğururlar. Bir hafta ile 20 gün arasında yavrularına bakan ve besleyen anne tavşanlar daha sonra yavrularını terk eder.
Evcil tavşanların doğurdukları yavrular bu açıdan şanslı sayılmakta ve yaşam süreleri daha uzamaktadır. Anneleri tarafından doğaya terk edilen yavru tavşanların ise çok az kısmı yaşama şansı bulabilmektedir. Erkek tavşanların çiftleşme esnasında oldukça hızlı hareket etmelerinden dolayı iki tavşan arasında çiftleşme süresi 1 dakikayı geçmemektedir.
Tavşanlarda Beslenme Nasıldır?
Kemirgen hayvanlar sınıfına giren tavşanlar otoburdur, kesinlikle et yemezler. Her türlü ot, ağaç yaprakları, meyveler, bitki ve tohumlar tavşanların yiyebileceği besinlerdir. Ön dişleri sürekli uzadığı için içgüdüsel olarak bir şeyleri kemirme ihtiyacı duyarlar.
Tavşanlar Adet Görür mü?
Doğurganlık özellikleri oldukça gelişmiş olan tavşanlara dair merak edilen konuların başında adet görüp görmedikleri gelmektedir. Birçok bilimsel araştırmanın da konusu olmuş olan bu detay, sanılanın aksine tavşanların adet görmedikleri gerçeğini ortaya çıkarmıştır. Zaman zaman idrarlarının kırmızı rengine dönük olması büyük ölçüde böyle bir düşüncenin sebebi olabilir. Normal zamanlarda tavşanların idrar rengi son derece açık sarı renktedir.
Tavşan Eti Yenir mi?
İnsanlar için tavşanların hem giyinme hem de beslenme adına önemli yerleri bulunmaktadır. Oldukça değerli olan kürkleri pek çok kişinin severek giydiği kıyafetlerinin ana maddesi sayılmaktadır. Etinin ise lezzetli olmasından dolayı birçok ülkeden tavşan eti sevilerek tüketilmektedir.
Bazı dini inançlar gereği ise tavşan eti yemenin haram olduğu düşünülmektedir. Çok eski zamanlardan beri farklı amaçlar için yetiştirilen tavşanlar, Avrupa, Belçika ve Yeni Zelanda gibi bölgeler özellikle eti için yetiştirilmektedir. Hızlı bir hayvan olması tavşanların zor avlanmalarına neden olsa da pek çok kişi tavşanı eti için avlamayı tercih etmektedir.
[renkbox baslik="Kangal Köpekleri Hakkında Bilgi; Kangal Köpeği Nedir? Özellikleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/kangal-kopegi-hakkinda-bilgi/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/02/kangal-kopekleri-hakkinda-genel-bilgi.jpg" renk="yesil" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Tamamen tercih meselesi olan tavşan etinin tüketilmesi, ülkemizde çok fazla ilgi görmemektedir. Bazı yurt dışı ülkeleri ise özellikle tavşan eti için her yıl binlerce ton tavşan eti ithal etmektedir. Tavşan eti yemek tularemi hastalığı riskini artırdığı için çok fazla tüketmekten kaçınmak gerekmektedir.
Tavşan Türleri Nelerdir?
Tavşanların hem literatürde hem de halk arasında olmak üzere farklı şekilde adlandırılan birçok türü vardır. Bunlardan bazıları; Ankara tavşanı, İngiliz tavşanı, Havana tavşanı, Viyana tavşanı, Belçika tavşanı, Angora tavşanı, Rew Polish, Belgian Hare, Checkered Giant, keseli tavşan, Avrupa ada tavşanı, Kutup tavşanı, bayağı, tavşan, Sumatra tavşanı, Yeni Zelanda tavşanı, Fransız lop tavşanı, Hollanda kemerli tavşan, Benekli İngiliz, Burgogn, Himalaya tavşanı, Büska beyaz tavşanı, Kaliforniya tavşanı, Şinşilya ve Rex tavşanlarıdır.
Tavşanların Bilimsel Sınıflandırması
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Takım: Herbivora (Otçullar)
Familya: Leporidae (Tavşangiller)
Esim 1 hafta once 2 tane tavsan getirdi bugun bitanesi öldü otekiside olcek diye korkuyorum ne yapmam lazim bana yardimci olun
Benim tavsanim 1-2 aylik ama bol bol yemek yiyor korkuyorum cok fazla yiyor gibi geliyor bana cok yemesi sakincalimi ??
Tavşanlar in tuvalet eğitimi alması mümkün müdür
Evet verebilirsin intarnette tualet kapları bar bence ızgaralı olanı almalısın🐇💗🦄
olur tabi aç kalır susuz kalır yalnızlık yüzünden ölür bide evde beslenmez
1- sıkılınca evi başına yıkar
2- doğada yaşarlar evde ölür
3-onun evi doğaldır……..
Evde beslesem evi kirletmeyeceği bir şekilde nasıl besleyebilirim ?
7 günlüğüne şehir dışına çıkmam gerekiyor tavşanımı evde yalnız bıraksam bir sorun olur mu?
Suyunu ve yemini fazlaca koy. Suyunu dökebilir önlemini alman lazım bi de canı sıkılırsa evini kemirebilir