Yaseminin büyüleyici kokan çiçekleri beyaz, pembe, mavi ve sarı renkte açar. Kokusuz olan türleri de vardır. Çiçekleri beyaz olsa da tomurcukları pembe renklidir. Bu sebeple pembe yasemin olarak da bilinirler.
Bu çiçekler yetiştirilme aşamasında gübreye çok fazla ihtiyaç duymaz. Yetiştirilmesi zor değildir. Her mevsim yeşil kalabilen veya sadece yazları yeşil olan türleri vardır.
[renkbox baslik="Kamelya Bitkisi: Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Bakımı Nasıldır?" link="https://bilgihanem.com/kamelya/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2019/03/kamelya-bitkisi-cicegi-nasil-yetistirilir-bakimi-nasildir-1024x597.jpg" renk="pembe" yenisekme="evet"][/renkbox]
Sarılıcı ya da dik olarak büyüyebilirler. Saflığın ve masumiyetin simgesi oldukları için sevgiliye veya dosta iyi bir hediye olabilirler. Aşağıda yasemin çiçeğinin yetiştirilmesi hakkındaki tüm sorularınıza cevap bulduk.
Yasemin Çiçeği Nerede ve Hangi İklimde Yetişir?
Bu mis kokulu çiçeğin anavatanı Himalayalar’dır. Buradan anlaşılacağı gibi çiçek doğal ortamında yüksek kesimlerde yetişir. Ev veya ofiste havadar, aydınlık ve hafif serin ortamları sever. Bahçelerde, balkon veya saksılarda yasemin yetiştirmek mümkündür.
Sıcak ve ılıman iklimleri sever. Soğuk iklim şartlarına dayanıklı değildir. Ülkemizde özellikle Akdeniz bölgesinde sıkça yetişir. Ilık yerlerde bahçede yetiştirilmesi daha iyidir.
Yasemin Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?
Diğer çiçek türlerinde “Nasıl Çoğaltılır?” kısmında ele aldığımız konuyu bu kez yetiştirme başlığı altında inceleyeceğiz. Bu bitkiyi yetiştirmenin 2 farklı yolu bulunur:
Çelikle Üretim
Yarı aydınlık ve rüzgarsız bir ortam tercih edilmelidir. 15-20 cm uzunluğundaki olgunlaşmış tek yıllık çubuklar ile sonbahar ortalarına kadar yapılabilir. Mart ortasına kadar üretilmesine rağmen bu zamanlar önerilmez. Marta sarkacak yetiştirmelerde ince dallar kullanılmalıdır.
Köklenmenin oluşması için ortamın sıcaklığı 16-18 derece altına düşmemeli, nem oranı sabit tutulmalıdır. Toprağın temizliği de oldukça mühimdir. Çoğaltma işlemi dezenfekte bir ortamda gerçekleşmelidir.
Daldırma ile Üretim
Yılın hemen her zamanı yapılabilir. Haziran, Temmuz, Ekim ve Kasım ayları çok elverişli değildir. Fakat kalan 8 ay verimli olacaktır. Rutubetli bir ortamda yapılması tavsiye edilir.
Bu şekilde bitkiyi yetiştirebilmek için büyük bir kısmı toprakta olan sağlıklı bir yasemin çiçeği bitkisi gereklidir. Köklenme daldırmada çok daha hızlıdır ve daha kesin sonuç verir.
Tam olgunlaşmamış sürgünlerin boğum noktalarındaki yapraklar kesilir ve minimum 5 cm derine, sağlam bir şekilde toprağa gömülür. 2 ay içinde köklenmesi beklenir. Bu yöntemler dışında yasemin kök sürgünlerinin ayrılmasıyla ve tohumla da çoğaltılabilir.
Yasemin Ne Zaman Çiçek Açar?
Gerekli ortam sağlandıktan sonra çiçekleri açmaya başlar. Bitki ekildikten yaklaşık 6 ay sonra çiçeklenir. Çiçeklenmeleri Haziran-Eylül ayları arasında olur. Kışın çiçeklendirmek için bulunduğu ortamın sıcaklığı 10 derece kadar artırılıp gerekli bakımları yapılmalıdır.
Yasemin Çiçeğinin Sulama Sıklığı Nasıl Olmalıdır?
Bu bitki suyu çok sever. Özellikle yaz aylarında bol ve düzenli sulanmalıdır. Toprak kurumaya başladıkça sulama yapılmalıdır. Aşırı sulamanın çürümelere yol açabileceği unutulmamalıdır. Sık sulandığı dönemlerde suyuna iki haftada bir besin takviyesi karıştırılması önerilir. Kış aylarında fazla sulanmasına gerek yoktur. Toprağının nemli olması yeterli olacaktır.
Yasemin Çiçeğinin Toprak İsteği Nasıldır?
Toprak konusunda çok seçici değildir. Genellikle nemli toprakları sever. Kışın toprağın nem oranı biraz azaltılmalıdır. Hafif kumlu, humuslu, iyi drenajlı ve derin topraklarda iyi gelişim gösterir. İlkbahar mevsiminde toprak değişimi yapılabilir.
Çiçek gelişiminin daha iyi olması için bitkinin gelişim gösterdiği ilkbahar ve yaz aylarında toprağına bitki besini katılabilir.
Yasemin Çiçeğinin Işık ve Sıcaklık İsteği Nasıldır?
Türüne göre değişiklik gösteren tam güneşten yarı gölgeye kadar bir ışığa ihtiyaç duyarlar. Direkt gün ışığı olmamalıdır. Aşırı sıcaklardan hoşlanmazlar.
Serin yerleri seven bu çiçek, kış aylarında günde en az 4 saat dolaylı ışık almalıdır. Bu yüzden kış aylarında bu bitkiyi balkonda tutmak önerilir. Böylelikle serin bir ortamda bulunurken dışarıdaki yağışlardan ve kötü hava koşullarından etkilenmez.
Sıfır derecenin altındaki sıcaklıklara hassastır. Özellikle Ocak-Şubat aylarındaki gece donlarından zarar görürler. Eğer kış kesimi erken yapıldıysa ve bitki sürgün vermeye hazırlanıyorsa bu zarar daha yüksektir.
Yasemin Çiçeğinde Budama Nasıl Olmalıdır?
Gerektiğinde, ilkbahar aylarında çiçeklenmeden sonra uç dallarından kesilerek budanmalıdır. Makaslamaya yatkındır. Çiçeklenmeden sonra budanması çiçek verimini ve yeni sürgün oluşumunu artırır.
Bitki yeniden filizlenene kadar sulama miktarını azaltmak ve bitki besini vermemek gerekir. Yasemin çiçeği bir fidan halindeyken, yeni uzayan dalları 15 cm uzunluğuna geldiğinde budamak bitkinin fazla dallanması için önemlidir.
Ayrıca yerini seven ve köklerini toprağa iyice salan yaseminler ilkbahar ve yaz ayları boyunca arsızca filizlenmeye başlar. Bunlar budamayla yok edilmelidir. Aksi takdirde başa çıkılması zor olur ve dallar birbirine girerek karmakarışık bir hal alır.
Yasemin Çiçeğine Zarar Veren Faktörler Nelerdir?
Bitkinin sağlıklı bir şekilde yetişmesi için bakımı ve temizliğine dikkat edilmelidir. Sulama çok büyük bir öneme sahiptir. Eğer fazla sulama yapılırsa çiçek çürüyebilir. Yaz ve kış aylarında sulamadaki püf noktalara dikkat edilmelidir.
Kış aylarında fazla sıcakta kalırsa yaprak bitleri oluşabilir. Yine kış aylarında çok sıcağa maruz kalırsa çiçek açmaz. Ayrıca yukarıda bahsettiğimiz gibi dallarının ve çiçeklerinin sağlığı için budamaya dikkat edilmelidir. Bunun dışında maruz kaldığı sürekli bir hastalık bulunmaz.
Yasemin Çiçeğinin Peyzajda Kullanımı Nasıldır?
Saksıda yetişebildikleri gibi bir duvara veya ağaca tırmanabilirler. Çiçeklerin hoş görünümü ve kokusundan dolayı süs bitkisi olarak park ve bahçeleri süslerler. Ortamın aydınlık olması koşuluyla iç mekanlarda da yetiştirilip ortamı güzelleştirirler.
Yasemin Çiçeğinin Kullanım Alanları Nerelerdir?
Genellikle çiçeklerinden elde edilen ve popüler olan yasemin çayı birçok derde devadır. Yine yasemin çiçeklerinden elde edilen infusyon göğüs yumuşatıcı ve kabızı giderici olarak kullanılır. Çiçekleri koku vermesi için çaya da katılabilir. Bu çiçeklerin yapısında bulunan uçucu yağ parfümeride ve kozmetikte sıkça kullanılır.
Yasemin Çiçeğinde Saksı Seçimi ve Değişimi Nasıl Olmalıdır?
Uygun toprak şartları sağlandığında saksı seçimi çok önemli değildir. Çiçeğin boyutuna uygun bir saksı seçmek yeterli olacaktır. Saksıda yetiştirilecek olan yasemin yaz mevsimini iyi güneş alan bir yerde geçirmiş olmalıdır. Kökleri saksıya sığmadığında saksı değişimi yapılmalıdır. Saksı değişiminde en uygun mevsim ilkbahardır.
Yasemin Çiçeği Kışın Ev Ortamında Nasıl Yetiştirilir?
Sonbahar aylarında sıcaklık 13 derecenin altına düştüğü zamandan itibaren 45 gün boyunca eve alınmayıp dışarıda üşütülen yasemin çiçeğinin, eve alınmadan önce toprağının kuru olduğundan emin olunmalıdır. Aksi takdirde ani sıcaklık değişiklikleri sebebiyle köklerde çürümeler meydana gelebilir.
Eve alındıktan sonra 10 gün kadar çiçeğin sulanmaması gerekir. Bu, yeni ortamına uyum sağlayabilmesi için yapılır. Ocak ayında tomurcuklanmalar başlar. Bu zamanlarda ev içinde en az 3 saat güneş gören bir yerde olması önerilir.
Yasemin Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?
Her çiçek gibi yasemin çiçeğinin de sağlığa faydaları bulunur. Bunlardan bazıları:
- Romatizma, mafsal, niksil gibi ağrıları giderir.
- Ateş düşürücü etkisi vardır.
- Sinirleri yatıştırır.
- Göğsü yumuşatır.
- İdrar söktürücüdür.
- Kabızlığa iyi gelir.
[renkbox baslik="Altın Çilek Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/altin-cilek-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/02/altin-cilek-hakkinda-bilgiler-1024x597.jpg" renk="kahve" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Günümüzde oldukça popüler olan bitki çaylarından olan yasemin, yeşil çay ile birlikte kullanılabileceği gibi sadece yaseminden de hazırlanabilir. Yasemin çayının faydalarından bazıları şunlardır:
- Yağ yakımına yardımcıdır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Stresi azaltmaya yardımcı olur.
- Soğuk algınlığını iyileştirmeye yardımcıdır.
- Kalp rahatsızlıklarına karşı korur.
- Alerji belirtilerine karşı korur.
- Enerjiyi artırır.
- Kolesterolü düşürür.
- Eklem ağrılarını azaltmaya yardımcıdır.
- Bel ve sırt ağrılarına iyi gelir.
- Antioksidan etkileri bulunur.
Verdiğiniz güzel bilgiler için çok çok teşekkür ederim. Benim çiçeğimin budama zamanı gelmişti bir sitede çiçeklendikten sonra budanırsak yeni gelen sürgünün daha verimli olacağı yazıyordu. Denemek isteyen arkadaşlar olursa ben denedim ve daha iyi oldu. Bu bilgiyi de ekleyebiliriz. Kötü olursa beni sorumlu tutmayın, günah keçisi olmayayım.
Kokusuna hayranim, en kisa zamanda dikecegim
Tabiki diğer çiçeklerden ayırt edebilirim.
Evimde saksıda var.Hemde 2 tane.