Yengeçler, genel olarak zehirli ve çoğu zaman tehlikeli yaratıklardır. Kendilerini ani refleksleri ile koruyan ve bazen kıskaçları ile sizlerden bir parça almaya kararlı olan kabuklu canlılar olarak bilinirler. Boyu 1 cm kadar küçük olan minik yengeçlerin varlığı bilinir, bunlar bezelye yengeçleri olarak adlandırılır. Bunun yanında 4 metre kadar boya ulaşabilen bir de Japon örümcek yengeci vardır ki oldukça tehlikelidir. Hemen hemen her büyük su birikintisinde görülebilecek olan hayvanların okyanuslarda ve tatlı sularda yaşayan türleri oldukça farklıdır.
5 çift bacağa, yani on adet bacağa sahip olan yengeçler bir de avlarını yakalamak ve öldürmek için 2 adet kıskaca sahiptir. Kıskaçları ile yakaladıkları avlarını ağızlarına yine kıskaçları ile götürerek beslenirler.
[renkbox baslik="Çakallar Hakkında Bilgi; Çakal Nedir? Özellikleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/cakallar-hakkinda-bilgi/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/12/cakallar-hakkinda-bilgi-cakal-nedir-ozellikleri-nelerdir.jpg" renk="yesil" yenisekme="evet"][/renkbox]
On bacaklılar familyasına ait olan hayvanın en ilgi çekici özelliği yan yürümeleridir. Çünkü fazla sayıdaki bacaklarının tek bükülme yönü yanlardır.
Yengeç Nedir?
Yengeç her okyanusta bulunan bir canlıdır. Hem denizde hem de karada yaşayabilen canlının genel olarak deniz yosunları ile beslendiği bilinmektedir. Yengeçlerin otçul ve etçil olarak beslenebildiği bilinen özelliklerindendir. Yengeçler ne tür olursa olsun yan yürüyen canlılardır. Vücut anatomisinin deniz yaşamı için daha uygun olduğunu söylemek bu anlamda doğru olacaktır. Çünkü yengeçler suda kolay hareket etme adına bu şekle sahiptirler. Büyük bir örümcek yengecinin su dışında ayakta kalamayacak kadar güçsüz olması buna bağlanabilir.
Denizde en fazla 1500 metre derinliğe kadar inebilen yengecin en büyük silahı kıskaçlarıdır. Oldukça keskin ve güçlü olan kıskaçları ile bir insanın burnunu bile koparabilir. Bu yüzden kendini tehlikede hissettiği anda kıskaçlarını harekete geçirir. Kıskaçları bir refleks gibi oldukça ani çalışır ve siz ne olduğunu anlamadan yengece yakalanmış olursunuz.
Yengeçler insanlara ve diğer canlılara kıskaçları sayesinde zarar verebilmektedirler. Hiçbir yengeç bir tehlike algılamadan bu zararı vermez. Yengecin kendini koruma içgüdüsü geliştirmesi ve savunmaya geçmesi için bir titreşim algılamış olması ya da gözleriyle bir tehlike taramış olması gerekir. Bu aşamada yengeç kendini korumaya başlayacak ve kıskaçları ile size saldıracaktır.
Yengeçler çok çeşitli hayvanlardır ve çoğunda zehir bulunur. Akrepler kadar öldürücü olmayan yengeçlerin rengine göre zehirli olup olmadığı söylenmektedir. (Bakınız: Akrep Nedir?) Renk bakımından farklı olmaları da vücutlarında taşıdıkları zehir ile açıklanmaktadır. Ülkemizde bulunan yengeçler arasında nadiren zehirli türler bulunmaktadır. Bunlar da genelde denizde ya da kıyıda yaşadığından insanlara çok zarar vermez. Buna rağmen bir yengecin kıskaçlarına yakalanmışsanız bir sağlık kuruluşundan destek almanız gerekir.
Yengeçlerin Özellikleri Nelerdir?
- Yengeçler yan yan yürüyen nadide bir canlıdır. Hem karada hem de denizde yaşayabilir.
- Kıskaçlarını iyi kullanabildiği sürece her türlü hayvanı öldürebilecek bir gücü vardır.
- Avlarını uzaktan gözleriyle tarayarak algılarlar. Bu anlamda gözleri oldukça saydam olan yengeçlerin en büyük besin kaynağı su yosunları ve balıklardır.
- Yengeçlerin bilinen 5000 türü bulunmaktadır.
- Vücutları sert bir kabuk ile kaplıdır. Bu sertlik kıskaçlarında daha fazla ortaya çıkar.
- Yengeçler renk değiştirebilen ve yapı olarak farklı renklerde olan hayvanlardır.
- Yengeçlerin hayalet yengeç olarak adlandırılanı, oldukça iyi bir şekilde kendini kamufle edebilen bir yapıdadır.
- Yengeçler de aynı insanlar gibi acıyı hissedebilirler.
- Yengeçler çamur oyuklarında yaşayabilir. Bu yüzden sahillerin çamur kısımlarında çok görülürler.
- Yengeçler deniz içerisinde de yaşamakta ve burada kabuklu ya da kabuksuz her türlü canlıya karşı kendini savunabilecek kadar korunaklıdırlar.
Yengecin Bilimsel Sınıflandırması
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Arthropoda (Eklem Bacaklılar)
Alt Şube: Crustacea (Kabuklular)
Sınıf: Malacostraca
Takım: Decapoda (On Bacaklılar)
Alt Takım: Pleocyemata
ben severim
yengecler yuzebiliyolarmi?
Ben denizde gördüm fakat ısırıp ısırmadığını bilemedim bir bu sayfaya bakayım dedim ama yan yan yürüyen bu canlıların hakkında bir tek şey öğrenemedim.Isırır mı Karadeniz Yengeçleri!?
Yengeçleri seven,onlarla arkadaş olurmuş,
Yengeçlere laf eden,kendini onların ortasında bulurmuş.
yengeçler yan yan yürüyen nadide bi canlıdır
BEN SEVMEM
yengeçler her türlü hayvanı öldürebilecekbir güçleri vardır
Ne alaka bu gerçekten doğru mu?
Ben bir keresinde denizde yan yan yürüyen yengeç görmüştüm.
Sende Yan Yan Git…