Ylang ylang bitkisi, kokulu çiçekleri olması bakımından çok kıymetlidir. Halk arasında çoğunlukla parfüm ağacı olarak bilinir. Bitkiden elde edilen yağ, parfüm üretiminde esans olarak kullanılır. Aromaterapi uygulamalarında sıklıkla kullanılan bir yağdır. Ylang ylang yağının birçok sağlık sorununa iyi geldiği bilinir. Bu nedenle bazı bitkisel ilaçların üretiminde de yaygın olarak kullanılan oldukça aktif bir maddedir.
Özellikle araç tutması neticesinde mide bulantısı ya da baş dönmesinde sıklıkla kullanılan ilaçların içinde bulunur. Yağ egzotik bir kokuya sahiptir ve rengi hafif sarımsı tonlardadır hatta amber rengine bile benzeyebilir.
[renkbox baslik="Meyan Kökü Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/meyan-koku-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/02/meyan-koku-hakkinda-bilgiler.jpg" renk="kahve" yenisekme="evet"][/renkbox]
Günümüze kadar yapılan araştırmalara göre yağın içeriğinde; p-kresil metil eter, metil benzoat, kariyofilen, seskiterpenler gibi çeşitli kimyasal maddeler bulunmaktadır. Bu maddelerin hepsi çeşitli faydalar sağladığından ylang ylang yağı vücut için de cilt için de çok faydalıdır.
Ylang Ylang Yağı Nedir?
Cananga odorata isimli ağacın hoş kokulu çiçeklerinden elde edilen bir yağdır. Bitki, Güneydoğu Asya yağmur ormanlarında yetişen, bölgeye özgü bir ağaçtır. Ağacın parlak, sivri yaprakları bulunur. Ağaçtan yıldız biçiminde çiçekler elde edilir. Bitki üzerindeki bu çiçeklerden damıtma yoluyla elde edilen yağa ylang ylang yağı adı verilir.
Ylang Ylang Yağı Nasıl Kullanılır?
Afrodizyak etkili bu yağ, antidepresan, antiseptik ve tansiyon düşürücü gibi çeşitli özelliklere sahiptir. Yatıştırıcı ve sakinleştirici etkisi ile stres durumlarında kullanılabilir. Aromaterapilerin en temel yağlarından biridir. Cilt bakımı yapan merkezlerde sıklıkla kullanılan bu yağ, özellikle aknelerde etkilidir. Cilde faydalı olmasından dolayı doğal olarak saç derisine de etki eder ve saç bakım ürünlerinin üretiminde kullanılır.
Ylang Ylang Yağının Faydaları Nelerdir?
- Sinir sisteminin etkisine dayanan streslerde, öfke nöbetlerinde, korku ve panik atak durumlarında oldukça etkili bir yağdır.
- Kadınlarda özellikle regl dönemlerinde yaşanan sıkıntı ve stres üzerinde etkilidir.
- Ciltte özellikle yüz bölgesinde üretilen fazla yağın dengelenmesinde ylang ylang yağı oldukça etkilidir. Yağın dengelenmesi ile beraber dolayısıyla akne sorununa çözümdür.
- Cildin nem dengesini sağlar hem de yumuşak olmasına yardımcı olur.
- Saç bakımında kullanıldığında, kırık saç uçlarında iyileştirme etkisi vardır. Sadece 1-2 damla ylang ylang yağı bunun için yeterli olacaktır. Kırıkları tedavi ettiğinden saçın uzamasında da olumlu etkiler gösterir. Sağlıklı saçlara ulaşmak için bilinmesi gerekenler bu yazımızdadır.
- Hormonların dengelenmesinde, salgılanmalarında düzenleyici etkisi bulunur. Afrodizyak etkili olan bu yağ hem kadınlarda hem erkeklerde enerji vericidir. İktidarsızlığa çözüm olabilir.
- Epilepsi krizlerinde rahatlatıcı ve yatıştırıcı etkisi olduğu, İngiltere’de yapılan bir araştırma ile tespit edilmiştir. Özellikle kriz öncesinde hastaya koklatılırsa krizin önüne geçilebilir.
- Banyo yapılan suyun içine bir miktar ilave edildiğinde ya da masaj yağına eklendiğinde rahatlatıcıdır.
- Cildinizi nemlendirmek için kullandığınız her türlü bitkisel yağın içerisine ilave ederek, tedavinin daha hızlı etki göstermesini sağlayabilirsiniz.
Ylang Ylang Yağının Yan Etkileri Nelerdir?
Çok ciddi yan etkiler göstermemiş olsa da çok az sayıdaki kişide, özellikle cilt hassas bir formdaysa alerjilere neden olabilir. Bu nedenle kullanmadan önce cildinizde en dayanıklı olan bölgelerde küçük bir alanda test yapmanız gereklidir. Daha önce herhangi bitkisel bir yağa ya da kimyasal losyona cildiniz alerji ile tepki verdiyse; bu testi mutlaka uygulamalısınız. Önemli olan bir diğer nokta da yağı satın alırken doğru olanını almaktır. Yağın kıvamı normal şartlarda yoğundur ve kokusu oldukça egzotiktir. Rengi amberimsi tonlarda olabilir. Bu özellikleri taşımayan yağları satın almamalısınız. Ayrıca gebelerde kullanımıyla ilgili herhangi bir araştırma ve elde edilmiş bilgi söz konusu değildir. Gebelerin kullanmadan evvel doktorlarına danışması gerekir.