Aradığınız her türden videoya ulaşabildiğiniz Youtube, 15 Şubat 2005 tarihinde kurulmuştur. 3 PayPal çalışanı tarafından kurulan site, 2006 yılının Ekim ayında Google tarafından satın alınmıştır. Platformun en çok izlenen videosu 6 milyarı geçen görüntüleme sayısı ile Luis Fonsi – Despacito ft. Daddy Yankee’dir. Bu rekor uzunca bir süre, PSY – Gangnam Style isimli şarkıda kalmıştır.
Youtube ülkemizde 5 kez engellenmiştir ve ilki 6 Mart 2007 tarihidir. Daha sonra da 16 Ocak 2008 tarihinde engellenmiştir. Ardından 2010 yılının Haziran ayında DNS yasağı, IP yasağına dönüştürülmüştür. Alternatif giriş yolları ise her zaman bulunmuştur. Daha sonra bu sorunlar ortadan kalmış ve ülkemizde birçok Youtuber ortaya çıkmaya başlamıştır. Şu sıralarda Youtuber dendiği zaman akla gelen isimler ise Enes Batur, Danla Biliç, Reynmen, Orkun Işıtmak’tır. Bunlar dışında çocuk kanalları en büyük ilgiyi görmektedir.
[renkbox baslik="Foursquare Nedir? Nasıl Kullanılır? Ne İşe Yarar?" link="https://bilgihanem.com/foursquare-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2014/12/foursquare-hakkinda-bilgiler.jpg" renk="mor" yenisekme="evet"][/renkbox]
Televizyon izleme alışkanlığını ortadan kaldıran Youtube, her yaş grubuna hitap eden bir platformdur. Kimisi saçma kimisi bilgi deposu olan videolar ile doğrudan televizyonlardan da izlenebilmesi ile herhangi bir TV kanalının yerini almıştır. Bu nedenle hemen hepsi kendi Youtube kanalını açmıştır. Aynı zamanda en çok izlenen programlar için de resmi kanallar kurulmuştur.
YouTube Nedir?
Videoların e-mail üzerinden yollanamaması sebebiyle PayPal çalışanları tarafından 15 Şubat 2005’te kurulmuş olan YouTube, maddi sorunlar sebebiyle ilk video yüklemesini 23 Nisan 2005’te kurucularından olan Jawed Karim tarafından yapmıştır.
9 Ekim 2006 tarihinde YouTube, 1.65 milyar dolar karşılığında Google tarafından satın alınmıştır. Bu durum Google tarihinde yapılmış en büyük satın alımlardan biri olarak görülmektedir. Ödenmiş olan 1.65 milyar dolar ise YouTube çalışanları arasında paylaştırılmıştır.
3 PayPal çalışanı tarafından kurulmuş olan bu site daha sonra Ekim 2006 tarihinde Google tarafından satın alınmıştır. Site üzerinde en fazla izlenme sayısına sahip olan video 19 Eylül 2014 tarihinde 2.1 milyara yakın izlenmeye ulaşmış olan PSY - Gangnam Style isimli videodur. Youtube erişimi Türkiye’de 5 defa engellenmiştir.
Bunlardan ilki 6 Mart 2007’de, ikincisi 16 Ocak 2008’de olmuştur. 2010 yılının haziran ayında Youtube’a getirilen yasak, DNS yasağından IP yasağına çevrilmiştir. Bu da Youtube’a erişimin tamamen engellendiği anlamına gelmektedir.
30 Ekim 2010’da kaldırılan engel, 2 Kasım 2010’da yeniden getirilmiştir. 27 Mart 2014’te bazı bakan ve müsteşarlara ait ses kayıtlarının internette yayınlanmasının ardından TİB, Youtube’a erişimi aşamalı olarak kapatmıştır.
YouTube Nasıl Kullanılır?
YouTube üzerinde video formatı olarak Flash Video Formatı olan *.flv kullanılmaktadır. Web sitesi üzerinden istenen video klipler Flash Video formatında izlenebilmekte ya da bilgisayara *.flv formatıyla dosya olarak indirilebilmektedir. YouTube üzerindeki video kliplerin izlenebilmesi için Adobe Flash plug-ini programının bilgisayarda kurulmuş olması gerekmektedir. Eklenen video kliplerin YouTube tarafından otomatik olarak 320x240 piksele küçültülmesi gerekmektedir. Bununla birlikte videolar Flash Video Format’a “*.flv” dönüştürülmektedir.
Mart 2008 tarihinde yüksek kalite özelliği olarak 480x360 piksel seçeneği eklenen YouTube üzerinde şuanda 720p ve 1080p özelliği de mevcuttur. Tüm bu özelliklerin yanı sıra ise en son teknoloji piksel seçeneği olan 4K teknolojisi de kullanılmaktadır. MPEG, AVI ya da Quicktime gibi video formatlarına sahip olan videolar kullanıcı tarafından YouTube üzerine en fazla 1GB kapasitesine kadar yüklenebilmektedir.
YouTube isimli platform üzerinde kullanıcılar var olan video klipleri izleyebildiği gibi bununla birlikte istenildiğinde kendi video kliplerini YouTube’ye ekleyebilme imkânına sahiptir. Platform üzerinde yer alan kategorilerde kullanıcının geliştirmiş olduğu içerikler, kişisel amatör video klipler, film ve TV programları parçaları ve müzik videoları yer almaktadır.
Kullanıcıların YouTube’ye ekledikleri video klipler günlük yaklaşık olarak 65.000 adede ulaşmakta ve her gün yaklaşık 100 milyon civarında video klip izlenmesi gerçekleşmektedir. Kullanım koşulları dışında olan video klipler için kullanıcı bildirimleri aracılığıyla YouTube yetkilileri tarafından gerekli incelemeler yapılarak silinmesi gerçekleşmektedir.
YouTube’ye üye olan kullanıcıların izledikleri video klipleri değerlendirerek not vermesi ve aynı zamanda izlenen video klipler hakkında yorum yazabilme imkânları bulunmaktadır. YouTube sitesinin kullanım şartlarına göre kullanıcılar telif hakkı izni alınmış olan videoları yükleyebilmektedir. Şiddet, pornografi, reklam, tehdit ve suç sayılan içeriklerin YouTube üzerinde yüklenmesine izin verilmemektedir. Telif hakkına sahip olan şirketler eklenmiş videoları sildirme hakkına sahiptir. Bu hak ise müzik ve film videolarında sık sık uygulamaya geçmektedir.
YouTube Ne İşe Yarar?
Oldukça geniş bir yelpazede video klibin yer aldığı site üzerinde kolaylıkla video izlemesi yapılabilmektedir. Videolara HTML 5 özelliğinin eklenmesiyle Flash Player’a gerek duymadan video izlemesi gerçekleştirilmektedir. Bu özellik yalnızca IE9, Chrome, Firefox 4+ ve Opera güncel sürümlerinde bulunmaktadır.
YouTube’de üyelerin kanallarını daha uygun bir hale getirebilmelerine imkân veren kanal türleri yer almaktadır. Bunlar;
- YouTuber: Standart YouTube hesabı
- Director: Deneyimli film yapımcıları için tasarlanmıştır. Video boyutu bakımından avantaj bulunmaktadır.
- Musician: Müzik eserleri bulunan kullanıcılar içindir.
- Comedian: Mizahi video yapımcısı kullanıcılar içindir.
- Guru: İlgi alanına bağlı olarak video yapan kullanıcılar içindir.
- Reporter: Bu kanal ise uygunsuz videoları rapor eden kullanıcılar içindir.
Youtube Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Hepimizin severek kullandığı Youtube’un çeşitli klavye kısayolları bulunmaktadır. Mesela space tuşu ile videoyu durdurabilir ve yeniden başlatabilirsiniz. Home tuşu ile videonun başına, end ile sonuna ulaşabilirsiniz. Numerik klavyedeki her bir rakam ile videonun yüzdelik kısımları atlanabiliyor. Örneğin; 1 ile yüzde 10’luk, 5 ile yüzde 50’lik kısmı atlayabilirsiniz.
[renkbox baslik="Google Plus Nedir? Nasıl Kullanılır? Ne İşe Yarar?" link="https://bilgihanem.com/google-plus-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2014/12/google-plus-nedir-nasil-kullanilir-kapanma-karari.jpg" renk="kirmizi" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Sağ ve sol yön tuşları ile videoyu 5 saniye geri veya ileri atlatabilirsiniz. Eğer bu işlemi, CTRL tuşuna basarak yaparsanız videoyu 10’ar saniye ileri veya geri alabilirsiniz. Aynı zamanda yukarı yön tuşuyla videonun sesini açabilir, aşağı ok ile de kısabilirsiniz.
Bir video hakkında teknik bilgi almak istiyorsanız Mouse ile videonun üstüne sağ tıklamanız yeterli. Karşınıza çıkacak olan “Meraklısı için İstatistikler” kısmını seçerek, videonun ayrıntılarına ulaşabilirsiniz.
Video indirmek için en kolay yöntem, URL’sinin başına ss getirmeniz yeterli olacaktır. Eğer videoların hızını değiştirmek istiyorsanız sağ alt kısmındaki ayarlar butonuna tıklayarak istediğiniz oranda yavaşlatıp hızlandırabilirsiniz.
Eğer bir sanatçının müziklerini dinlemek istiyorsanız kanal isminin yanına disco yazmanız yeterli olacaktır. Örneğin sadece Tarkan dinlemek istiyorsanız youtube.com/user/Tarkan/Disco şeklinde bir arama yapmanız gerekiyor. Bu sayede ek önerilerin çıkmasını engellersiniz.
Bazı videoları izleyemiyorum. GSuite ile izin veriyor. O da indirilmiyor.
Ücretlimi ne kadar interneti yermi
Youtube geleceği olan bir sektör, umarım doğru kullanılır
Youtube olmasaydı nasıl bir dünya olurdu hiç düşünmek bile istemiyorum
Akılda kalan sorulara net cevaplar vermişsiniz tebrik ederim