Dünyanın 7 harikasından biri olarak kabul edilen Babil'in Asma Bahçeleri hakkında türlü türlü rivayetler bulunmaktadır. Antik dünyanın harikalarından olan bu yapı anlatılan hikayelerde cennetsi bir bahçe olarak tasvir edilirken, bazı kaynaklar aslında böyle bir yapının var olmadığını ve sadece hikayelerden, efsanelerden ibaret olduğunu savunmaktadır. Üst üste yapılmış, çok katlı bir yapı olan ve harika bir mühendislik örneği olarak anlatılan Babil'in Asma Bahçeleri'nin üzüm bağlarından, sayısız ağaç ve çiçeklerden oluşmuş bir yer olduğu betimlenmektedir.
Babil’i tarif edebilmek için en eski tarihçilerden Herodot, milattan önce 450 yıllarında; “Babil yeryüzünde bilinen bütün diğer şehirlerin ihtişamını aşar” sözlerini kullanmıştır. Heredot’un bilgilerine göre; şehrin dış duvarlarının uzunluğu 80 km, kalınlığı ise 25 metredir. Yükseklikleri ise 97 metredir ve 4 atlı arabanın rahatlıkla gezebileceği formdadır. Duvarlardan içeri girildiğinde ise som altından yapılmış devasa heykeller, kaleler ve tapınaklar karşımıza çıkıyor.
[renkbox baslik="Halikarnas Mozolesi (Kral Mausollos’un Mezarı) Hakkında Bilgiler; Nerededir, Mimarisi ve Tarihçesi" link="https://bilgihanem.com/halikarnas-mozolesi-kral-mausollosun-mezari-hakkinda-bilgiler/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/01/halikarnas-mozolesi-hakkinda-bilgiler.jpg" renk="mavi" yenisekme="evet"][/renkbox]
Şehrin merkezinde çok meşhur Babil Kulesi yer alıyor. Kulenin yapılma amacı tanrı Marduk’a ulaşmak ve cennete gitmek. Kulenin üst kısmının göğe ulaştığı söylenmektedir. Babil’in Asma Bahçeleri ile ilgili günümüz kaynaklarında yeterince bilgi olmaması sebebiyle, bu yapının aslında gerçek olmadığı sadece şiirsel bir eser olduğu yönünde tartışmalar bulunmaktadır. Bu yapıya dair bugüne kadar hiçbir arkeolojik bulguya ulaşılmamıştır. Ancak Fırat Nehri’nin altında Babil’in Asma Bahçeleri ile ilgili arkeolojik delillere ulaşılabileceği tahmin edilmektedir.
Babil’in Asma Bahçeleri Nerededir?
Babil’in Asma Bahçeleri’nin yeri hakkında net bir bilgi yoktur. Ancak Babil şehri günümüzde Irak, kuzeydoğu Suriye ve Güneydoğu Anadolu topraklarını kapsayan Mezopotamya adı verilen bölgede yer almaktadır.
Babil’in Asma Bahçeleri’nin Mimarisi
MÖ. ilk yüzyılda Yunan coğrafyacı Strabo’nun anlatımına göre; bahçeler birbirlerinin üzerinde yer alan ve bu şekilde yükselen kübik şekildeki direklerden meydana geliyordu. İçleri ise çukurdu. İleride ağaç ve bitki yetiştirilebilmesi için toprakla doldurulmuştu. Bahçelerin kubbeleri, sütunları asfalttan ve pişmiş tuğladan yapılmıştır.
Üst katlarda kalan bahçelerin sulanması için Fırat nehrinden su alınması gerekiyordu. Bu da zengin pompa sistemleri ile sağlanmıştı. Bir başka Yunanlı bilim insanı, tarihçi Diodorus’a göre bu bahçeler, 120 metre uzunlukta ve genişlikte, yüksekliği ise 25 metredeydi.
Ninova topraklarındaki Asurbanipal kitaplığında yer alan çivi yazısı tabletlerdeki bilgilere göre Babil şehrinde yüzlerce sığınak bulunuyordu. Sığınakların 53 tanesi büyük boyutlarda, 650 tanesi de küçük yapılardadır. Ayrıca 360 sunak, 2 tane ayin yolu, 24 tane büyük yapıda caddeler, 3 tane de kanal vardır. Şehrin yapısı dörtgen bir plana göre kurulmuştur. Şehrin çevresi hem içeride hem dışarıda olmak üzere büyük surlarla çevrilidir. Surların dış tarafında ise su ile dolu hendekler vardır.
Bu tarihi yapı hakkında fikir beyan eden birçok tarih adamı ve yazar olmuştur. Milattan önceki bir dönemde var olduğu sayılan ve hatta yeri bile tam olarak belli olmayan Babil'in Asma Bahçeleri hakkında çıkan rivayetler de elbette türlü türlüdür. Bunlardan biri olan Romalı tarihçi Josephus'tur. Josephus'a göre Babil'in Asma Bahçeleri; "Bu sarayda yüksek taş duvarlar bulunur. Duvarlardan aşağılara sarkan bitkiler ve ağaçlar vardır. Kral, sevgili eşinin Media’daki baba evini andıracak şekilde burayı yemyeşil bir dağ kasabası gibi tasarlatmıştır.”.
Babil’in Asma Bahçeleri’nin Tarihçesi
M.Ö 605 yılından itibaren Babil’e 43 yıl hükmeden kral Nebuchadnezzar tarafından inşa ettirilmiştir. Bu bilgi kadar güçlü olmayan bir başka bilgiye göre de M.Ö 810 yılından sonra 5 yıl Babil’e hükmeden Asur kraliçesi Semiramis tarafından inşa ettirildiği rivayetler arasındadır.
Asma bahçeleri, ünlü kral Neburchadnezzar’ın memleket hasreti çeken karısı Amyitis için yaptırılmıştır. Medes kralının kızı olan Amyitis’in evlenmeden önce yaşadığı ülke, yemyeşil, engebeli bir ülkeydi. Bu özellikleri yaşatmak bakımından asma bahçeleri inşa edildi.
Mezopotamya’ya gelin olarak gelen Amyitis, bu dümdüz ve sıcak ortamdan sıkılmış ve depresyona girmiş. Kral da karısının bu halini görünce üzülmüş ve onu neşelendirmek adına onun memleketine benzer bir yer inşa etmek istemiş. Büyük büyük teraslar ve teraslardan akan sular, yapay olarak hazırlanmış dağlar yaptırmıştır.
Yunan tarihçi Diodorus Siculus, bu olağanüstü yapının Suriyeli bir kral tarafından yaptırıldığını, bahçenin kat kat olduğunu ve Fırat Nehri'nden çekilen kanallarla sulandığını anlatmaktadır. Yine kare biçiminde olan bahçenin her katının göz alabildiğince uzun olduğu ve en üst katının 25 metre yükseklikte olduğu da Siculus'un bilgileri arasında yer almaktadır.
Babil’in Asma Bahçeleri'nin Yok Oluşu
Çeşitli istilalar sonrasında tahribat alan Babil, son olarak Pers Kralı Keyhüsrev’in Babil topraklarını fethetmesi sonucunda iyice yok olmaya başlamıştır. MS. 5. ve 6. yüzyılda tamamen kumlara gömülmüştür. Sonrasında ise geriye sadece bir kum dağı kalmıştır. Kum yığını altında kalan asma bahçeleri ve şehrin kalıntıları, 20.yüzyılda yapılan arkeolojik kazılarda bulunabilmiştir.
[renkbox baslik="Keops Piramidi Hakkında Bilgiler; Nerededir, Mimarisi ve Tarihçesi" link="https://bilgihanem.com/keops-piramidi-hakkinda-bilgiler/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/01/keops-piramidi-hakkinda-bilgiler.jpg" renk="kahve" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Kazılarla bazı parçalar bulunmuş olsa da günümüzde kesin bilgiler ve izler yoktur. Kazılara katılan araştırmacılar Babil Sarayı’nın kuzeydoğusunda kalan bölgede bazı temel ve tonozlar bulmuşlardır. Bu kalıntıların Asma Bahçeleri'ne ait olup olmadığı konusunda net bir bilgi yoktur ve araştırmalar devam etmektedir.
Bahçelerin nasıl göründüğü ile ilgili bilgilerde eski yüzyıllarda yapılan tariflerle sınırlıdır. Aslında varlığı da efsane halindedir. Günümüzde elimizde sadece yapılan tanımlamalara göre çizilmiş görseller bulunmaktadır ve bunlarda birbirinden farklıdır.
aynen
bence bu insanların nankörlüğünden ve kibrinden yıkılmıştır
Babilin asma bahçeleri hakkında çeşitli kaynaklardan anladığım kadarı ile o dönemde bunun yapılması mümkün.Ancak bulunamaması bir muamma.Bu yapının tamamen kaybolabilmesi için çok çok büyük bir deprem ile olabilir.
Aynen