Bipolar Bozukluk Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Bipolar Bozukluk Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Bipolar bozukluk, manik depresif hastalık olarak da bilinmektedir. Genelde ergenlik döneminde yaşanan bu hastalık dünya nüfusunun yaklaşık % 2’lik kısmında görülmektedir. Çevrenizde veya sizde bipolar bozukluk olduğunu anlayıp erken müdahale etmenizi sağlayacak yazımızda, hastalığın belirtileri, nedenleri ve tedavisi anlatılmıştır.

Yasemin Saygın

Bipolar bozukluk, depresyondan sonra en sık karşılaşılan psikolojik rahatsızlıkların başında yer almaktadır. Bu hastalığın temeline bakıldığında, tek bir hastalığın değil de birden fazla durumun zaman zaman hastada görüldüğü anlaşılmıştır. Hastalığın belli bir düzene bağlı kalmaksızın kendini tekrarlayan evreleri arasında mani, depresyon ve hipomani bulunur. Bipolar bozukluğun yanı sıra; manik atak, manik depresyon ve iki uçlu duygu durum bozuklukları adlarıyla da bilinmektedir.

Bu hastalığa, filmler, kitaplar ve sanatsal eserlerde sıkça yer verilmektedir. Ayrıca; biri gülen birisi ise üzgün olan iki yüzden oluşan amblem bu hastalığın bir sembolü olarak kabul edilmiş olup, aksesuarlarda da kullanılmaktadır.

[renkbox baslik="Tükenmişlik Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi" link="https://bilgihanem.com/tukenmislik-sendromu-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2015/02/tukenmislik-sendromu-hakkinda-bilgiler.jpg" renk="gri" yenisekme="evet"][/renkbox]

Çoğunlukla 20’li yaşların başında görülse de, her yaşta ortaya çıkması mümkündür. Alanında uzman bir psikolog ve psikiyatr tarafından aynı anda tedavi görüldüğü takdirde kontrol altında tutulabilmektedir.

Bipolar Bozukluk Nedir?

Bipolar Bozukluk Nedir?Manik ve depresyon evrelerinden oluşan bipolar bozukluk, kişilerin kimi zaman kendini çok mutlu ve enerjik hissederken kimi zaman da tam aksine yorgun, bitkin ve mutsuz hissetmeleri durumu olarak özetlenebilir. Çevrelerindeki insanlar tarafından, dengesiz davranışlarda bulunduğu düşünülse de, temelde yatan ciddi bir psikolojik rahatsızlıktır.

Bipolar Bozukluğun Nedenleri Nelerdir?

Bipolar Bozukluğun Nedenleri Nelerdir?

  • Bipolar bozukluğun altında çoğu zaman kalıtsal bir geçmiş yatmaktadır. Kişinin anne ve babasında bipolar bozukluk görülüyorsa, mutlaka belirtiler yakından kontrol edilmeli ve en ufak bir belirti hissedildiğinde, bir uzmandan yardım alınmalıdır.
  • Hastalığın erken yaşlarda öğrenilmesi, kontrol altında tutulması açısından önemlidir.
  • Kimi zaman, mevsim geçişlerinde karşılaşılan depresyonun uzamasıyla beraber, iki uçlu duygu durum bozukluklarının meydana gelmesi mümkündür. Önemsenmeyip tedavi olunmazsa, uzun süreli olarak devam edebilir.
  • Depresyon tedavisi için başlanılan antideprasanların kişinin bünyesine ağır gelmesi mani doğabilir ve ilaç doğru zamanda kesilmezse, mani-depresyon döngüsü devam edebilir.
  • Çocukluk döneminde yaşanmış olan bir travma sonucunda, kişide duygu durum bozukluğu görülmeye başlayabilir. Erken yaşlarda olması, terapiye daha çabuk cevap verilmesini sağlar.

Bipolar Bozukluğun Depresyon Evresinin Belirtileri

Bipolar Bozukluğun Depresyon Evresinin Belirtileri

  • Sabahları yorgun ve uykusuz uyanma, gün boyunca kendini bitkin ve enerjisiz hissetmesi
  • Alınganlık hissinin artması ve bazen hiç olmayacak nedenlerle karşısındaki kişinin söylediğine alınganlık yaparak, küsme durumu
  • Sorumlulukları yerine getirmeme isteği ve iş ya da okul başarısında aşağıya giden bir grafik olması
  • Cinsel isteğin azalması ve ilişki sırasında kendini ilişkiye verememe hali
  • Dikkat eksikliği ve konsantrasyon bozukluklarının görülmesi, kimi zaman çok basit konuşmaları dahi odaklanmadığı için anlayamama durumu

Bipolar Bozukluğun Mani Evresinin Belirtileri

Bipolar Bozukluğun Mani Evresinin Belirtileri

  • Fazlasıyla artan ve çevresindekilerin de dikkatini çeken enerji artışı
  • Kişinin kendini fazlasıyla mutlu hissetmesi ve normal zamanlarda üzülebileceği olayları ya da durumları dahi mutlulukla karşılaması
  • Uyku süresinin minimuma inmesi, sabahları erken uyanıp, geceleri bir türlü uyuyamama hali
  • Yaratıcılık gerektiren işler ve projelerde ciddi bir başarı artışı
  • Sürekli konuşma ve bir şeyler anlatma ihtiyacının duyulması
  • Alışveriş isteğinin artması ve saatler boyunca mağazalarda dolaşarak para harcama
  • Sinir katsayısının artması ve çevresindeki insanlarla sıkça tartışmaların yaşanması

Bipolar Bozukluğun Tedavisi Nedir?

Bipolar Bozukluğun Tedavisi Nedir?Bipolar bozukluk, ciddiye alınmaz ve tedavi olunmazsa kişilerin hayatlarını zorlu bir şekilde devam ettirmelerine hatta kimi zaman intihara dahi neden olabilir. Bu nedenle, tedavi düzenli olarak yapılmalı ve tek bir uzmanla tedavi yürütülmelidir.

  • İlaç tedavisi, hastalığın kontrol altına alınmasında önemlidir. Uzun yıllar boyunca tedavinin süreceği bilinmeli ve özellikle mevsim geçişlerinde doktor randevuları sıklaştırılmalıdır.
  • Terapiler, ilaç tedavisine destek olarak yapılmalı ve ilaç bırakılsa dahi terapilere belli aralıklarla devam edilmelidir.
Okur Yorumları