Barkod Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanım Alanları Nelerdir?

Barkod Nedir? Ne İşe Yarar? Kullanım Alanları Nelerdir?

Birbirine paralel, farklı kalınlıklarda çizgilerden oluşan ve her çizginin farklı rakamı ifade ettiği sembole barkod denmektedir. Ürünlerin üzerine yapıştırılan barkodlar, barkod okuyucu denilen aletlerle okutulur ve ürün hakkındaki tüm bilgilere ulaşılır. Bu cihazlar sayesinde ürün üzerindeki bilgiler, çok kısa bir zaman dilimi içinde okunabilmektedir. Bu da hem emekten hem de zamandan tasarruf edilmesi anlamına gelir.

Selim Ateş

Birçok ambalajlı ürün üzerinde yazılı olan çizgi ve rakamlardan oluşan barkod, sahip olduğu özel sistemi ile alışverişlerde büyük kolaylık sağlamaktadır. Özellikle market alışverişlerinde, barkodların okutularak, ürünün fiyat bilgisine erişilmesi, market kasalarında uzunca kuyrukların oluşmasını engelleyen önemli sistemlerden biridir.

Barkod sistemi, yaşamı daha kolay hale getiren bir teknoloji niteliğindedir. Bir kere okutulan barkod, ürünün adı ve fiyatı gibi bilgilere çok kolay bir şekilde sahip olmayı sağlamaktadır.

[renkbox baslik="Patent Nedir? Nasıl Alınır? Patent Verilmeyecek Konular Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/patent-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/02/patent-nedir-nasil-alinir.jpg" renk="gri" yenisekme="evet"][/renkbox]

Barkod programları aracılığı ile daha önce hazırlanmış olan barkod numarası ve içeriği, barkod okuyucu cihazlarla kısa sürede barkodun okunabilmesine olanak sağlamaktadır. Pek çok kişiye göre karmaşık gelen barkod sistemi, aslına bakıldığında kendi içinde belli bir düzene sahip bir sistemdir.

Barkod Nedir?

Barkod Nedir?Ürünlerin bir anlamda kimliği niteliğinde olan barkod, ürün hakkındaki bilgilere kolaylıkla ulaşılmasını sağlayan bir sistemdir. Barkod sistemine sahip olan ürünlerin, üretim ve tüketim aşamalarında güvenilir olduklarından emin olmak mümkündür. Market alışverişleri sırasında kasa görevlileri barkod okuttuğu zaman sadece ürün adı ve fiyatı gibi bilgilerin öğrenildiği zannedilir ancak, barkod numarası ürünler hakkındaki en önemli referans niteliğindedir.

Barkod Ne İşe Yarar?

Barkod Ne İşe Yarar?Barkod adı verilen çizgi ve rakamlardan oluşan sistemi birçok kullanmaktayız. Marketlerde satışa sunulan her üründe barkod numarası yer alır ve kasiyer tarafından barkod okuyucuya okutularak, alışverişin hızlı bir şekilde tamamlanmasına olanak sağlar. Barkod üzerindeki çizgiler barkod okuyucu dediğimiz optik okuyucularla okunur. Bu sistem sayesinde her ürünün fiyatını tek tek yazmak yerine barkodunun okutulması yeterli olmaktadır. Fiyatı değişen ürünler için barkod numaralarını değiştirmek oldukça zahmetli olacağı için, sadece fiyatın değiştirildiğinde güncellenen bir sistemin oluşturulması barkod sisteminin işletme ve muhasebeciler için kullanışlı bir sistem olmasına neden olmuştur.

Barkodun Kullanım Alanları Nelerdir?

Barkodun Kullanım Alanları Nelerdir?En çok ticaret alanında kullanım alanına sahip olan barkod, çeşitli kalınlıklardan meydana gelen ve her çizgiye ait bir kodun olduğu bir semboldür. Birbirine paralel olan, inceli kalınlı çizgilerin oluşturduğu, barkoda adı verilen bu sembol, bilgilerin bilgisayara çok hızlı bir şekilde girilmesini sağlamaktadır. En fazla ürün ve malların üzerinde yer alan barkod sistemi, ticari işletmelerin işlerinin hafiflemesinde önemli bir role sahiptir. Muhasebe alanında demirbaş ve taşıma birimleri için de barkod sisteminden faydalanılmaktadır.

Belli bir ürünün dünya genelinde tanımlanması amacıyla kurulan bu sistemde, bir ürün dünyanın neresinde olursa olsun, barkod sistemine kayıtlı olduğu bilgileri ile tanınır. Üretimden sevkiyata, depolamadan kalite kontrole kadar birçok birimde barkod sistemi geçerli olarak kullanılmaktadır. Ayrıca elektrik, su ve doğalgaz gibi alanlarda da barkod sisteminden yararlanılmaktadır.

Barkod Numarası Nasıl Oluşturulur?

Barkod Numarası Nasıl Oluşturulur?Belli bir alanda sistemsel işlerin daha kolay ilerlemesini sağlayan barkod sistemine kayıt olmak için, belirli bir rakam düzenine sahip olmak gerekiyor. Belirli kalınlıklardaki çizgileri takip eden rakamların arasındaki bazı boşluklar, rakamların belli bir düzene göre oluşturulduğunu göstermektedir. Bu noktada ilk 3 basamak ürünün bulunduğu ülke kodunu içermektedir. Sonraki 4 rakam üretici firmaya ait olan kodu, daha sonraki 5 adet rakam ürünün kodunu ve son rakamlar ise kontrol kodunu temsil etmektedir. Barkod sistemine dahil olan ülkenin kendine ait barkod referans numarası bulunmaktadır. Ülkemizde aldığımız birçok ürün barkodunun ilk basamağında yer alan 869 rakamı Türkiye’nin barkod numarasıdır. Bu şekilde her ülkenin barkod numarasının olması, ürünlerin hangi ülkeye ait olduklarının anlaşılmasını sağlamaktadır.

Okur Yorumları
  1. çok teşekkür ederim bayıldım çok güzeldi ve ayrıca çok yaratıcı