Akciğer Kanseri Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Akciğer Kanseri Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Akciğerler vücudumuzda çok önemli yere sahip, hayati değeri olan bir solunum sistemi organımızdır. Kontrollü veya kontrolsüz yaptığımız bazı alışkanlıklar akciğer kanserine sebep olmaktadır. Bunların en başında ise sigara alışkanlığı gelmektedir. Akciğer kanserinin nedenlerini, belirtilerini ve almanız gereken önlemleri bu yazıdan öğrenebilirsiniz.

Hatice Biçer

Akciğerler bir insanın hayatta kalabilmesi için mutlaka ihtiyacı olan oksijen gereksinimini sağlayan yegane organıdır. Bir çift halindedir ve her iki göğüs kafesimizi doldurur. Yapısında bulunan hava kesecikleri sayesinde nefes alıp verirken oksijenin dokulara iletilmesini, karbondioksitin dışarıya atılmasını sağlar.

Vücudumuz için hayati değeri olan bir organdır. Diğer bir deyişle tüm omurgalı canlılardaki temel solunum organıdır. Soluk alma işlemi esnasında ağızdan ve burundan giren hava nefes borusundan, oradan da bronşlardan geçerek akciğere ulaşır. Esnek ve süngerimsi bir yapıya sahip olan akciğerler göğüs kafesi içerisinde yer almaktadır. Akciğerlere ulaşan temiz hava damarlar sayesinde vücudun diğer kısımlarına ve organlarına ulaştırılmaktadır.

[renkbox baslik="İnce Bağırsak Kanseri Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi" link="https://bilgihanem.com/ince-bagirsak-kanseri-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/01/ince-bagirsak-kanseri-nedir-nedenleri-belirtileri-korunma-yollari-tedavisi.jpeg" renk="turuncu" yenisekme="evet"][/renkbox]

Burada meydana gelen herhangi bir tahribat veya bozukluk sonucunda akciğerler görevini yapamaz. Görevini yerine getiremeyen bir organ ise önce kendinde daha sonra da vücudun diğer kısımlarında çeşitli hastalıkların doğmasına neden olmaktadır. Bunlardan en önemlisi ise erken teşhis ile tedavi edilebilir fakat hayati tehlikesi olan akciğer kanseridir.

Akciğer Kanseri Nedir?

Akciğer Kanseri Nedir?Normal akciğer hücreleri bazen çeşitli etkenlerden dolayı kontrolsüz bir biçimde çoğalırlar. Bu çoğalma sonucunda, akciğerin içinde veya çevresinde tümör adı verilen kitleler oluşur. Bu şekilde ortaya çıkan hastalığa ise akciğer kanseri denir. Tümörler akciğerin kan dolaşımı yoluyla organlara ve dokulara oksijen aktarımını engellemektedir.

[renkbox baslik="Lösemi (Kan Kanseri) Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi" link="https://bilgihanem.com/losemi-kan-kanseri-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/02/losemi-nedir-nedenleri-belirtileri-korunma-yollari-tedavisi.jpg" renk="yesil" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Eğer tümör bir bölgede kalıp çoğalmazsa benign (iyi huylu), kan veya lenf sistemi yoluyla diğer organlara yayılırsa malign (kötü huylu) olarak adlandırılır. Bir tümörün vücudun diğer kısımlarına ve organlarına yayılmasına metastaz denir. Metastaz yapmış bir kanser ise tedavisi oldukça zor ve ciddi bir hastalık olarak kabul edilmektedir.

Akciğer kanserinin küçük hücreli akciğer kanseri ve küçük hücreli olmayan akciğer kanseri olmak üzere 2 tipi vardır.

  1. Küçük Hücreli Akciğer Kanseri: Yulaf hücresi kanseri de denmektedir. Diğer tipe göre daha hızlı gelişir ve vücuda yayılması daha hızlıdır.
  2. Küçük Hücreli Olmayan Akciğer Kanseri: Genel olarak daha yavaş gelişir ve yayılırlar. Görülme sıklığı küçük hücreli akciğer kanserine göre daha yaygındır.

Akciğer Kanserinin Nedenleri (Sebepleri) Nelerdir?

Akciğer Kanserinin Nedenleri (Sebepleri)Diğer tüm hastalıklar gibi akciğer kanseri de tek bir nedene ya da davranışa bağlanamaz. Oluşmasında birçok etken ve risk faktörleri rol oynamaktadır. Genetik faktöre bağlı olan hastalıklar elbette önlenemez ama bazı kötü alışkanlıklarımız ve sağlığımıza gereken önemi göstermememiz hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. İşte akciğer kanserine neden olan başlıca etkenler;

  • Sigara İçmek: Sigara neredeyse tüm hastalıklara zemin hazırlayan zararlı bir alışkanlıktır. Akciğer kanserinin oluşmasında ise en önemli risk faktörüdür.Türkiye’de akciğer kanseri olan kadınların % 17’sinin, erkeklerin ise % 94’ünün sigara içtiği tespit edilmiştir. Tütünün içerisindeki zararlı maddeler akciğer hücrelerine zamanla zarar vererek kanser oluşumuna yol açabilir. Sigara içen bir insanın akciğer kanseri olması, sigaraya hangi yaşta başladığı, ne kadar zamandır ve günde ne kadar içtiği, sigara dumanını içine ne derinlikte çektiği gibi durumlara göre değişkenlik göstermektedir. Pasif içiciler de (sigara kullanmayan ama dumanına maruz kalanlar) akciğer kanseri olma riski taşımaktadır. Sigara dışında puro ve pipo içenlerde riskli gruplar arasındadır.
  • Riskli Meslekler: Madenciler, baca temizleyiciler, tekstil, izolasyon, tersane, plastik-sanayi işçileri, boya, cam, seramik, çamaşır suyu, batarya fabrikalarında çalışanlar, petro-kimya, dökümhane ve çelik işçileri akciğer kanseri olma riski altındadır.
  • Asbest: Asbest ısıya, kimyasal maddelere ve aşınmaya dayanıklı, lifsi yapıda, kanserojen bir maddedir. Uçak, otomobil, inşaat ve gemi sanayiinde kullanılır. Asbest fiberleri partiküller halinde havada dolaşır, solunmayla akciğerlere yerleşir ve orada zamanla kansere yol açmaktadır. Asbeste maruz kalan işçilerin akciğer kanserine yakalanma riski, kalmayanlara göre 3-4 kat daha fazladır. “Öldürücü toz” adı da verilen asbest oldukça zararlı ve tehlikeli bir maddedir. Sadece akciğer kanseriyle kalmayıp birçok hastalığa da zemin hazırlamaktadır.
  • Genetik Yatkınlık: Aile üyelerinden herhangi birinde olan akciğer kanserinin daha sonraki kuşaklarda da görülme ihtimali vardır. Araştırmalar birinci derece akrabalarında akciğer kanseri görülen kişilerin, kansere yakalanma riskinin 2-4 kat fazla olduğunu göstermiştir.
  • Radon: Radon gazı toprakta doğal olarak bulunur. İyi havalandırılmayan ev ve iş yerlerinin altındaki toprağa bağlı olarak, kapalı alanda radon gazı miktarı yükselir. Solunumla alınan radon gazı akciğer epitel hücreleriyle etkileşime girip kansere yol açabilmektedir. Metro ve tünel işçileri ile, zemin kat eski binalarda yaşayan insanlar riskli gruplar içerisinde sayılmaktadır.

Akciğer Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Akciğer Kanserinin Belirtileri Nelerdir?Akciğer kanseri hemen belirti vermeyen bir kanser türüdür. Kanserin kendini göstermesi yıllar sürebilir ve genelde ileri evrede fark edilir. Hastalığın başlıca belirtileri şunlardır:

  • Geçmeyen, gittikçe kötüye giden öksürük
  • Göğüs ağrısı, omuzda, sırtta veya başta sürekli öksürmekten kaynaklanan ağrılar
  • Ses kısıklığı
  • Nefes hırıltısı
  • Kanlı tükürük, kanlı balgam
  • Yutkunmada zorluk
  • İştah azalması, kilo kaybı
  • Halsizlik, yorgunluk, kansızlık
  • Sık sık zatürre veya bronşit olma
  • Nedeni bulunamayan ateş
  • Eklem ve kemik ağrısı
  • Gözlerde ve deride sararma

Akciğer Kanserinden Korunma Yolları Nelerdir?

Akciğer Kanserinden Korunma Yolları Nelerdir?Akciğer kanserine yakalanmak istemiyorsanız öncelikle sigarayı bırakmalı ve sigara içilen ortamlardan uzak durmalısınız. Sağlıklı beslenmeli, az yağlı gıdalar tercih etmeli, alkolden ve monotonluktan uzak durup düzenli olarak spor yapmalısınız. Bunun yanında eğer yukarıda saydığımız riskli mesleklerden birinde çalışıyorsanız çalışma saatlerinizin ilgili yönetmeliklere uygun olarak ayarlanmasını isteyebilirsiniz. Ek olarak çalışırken maske gibi kişisel koruyucu ekipmanlarla zararlı gazların en az düzeyde solunmasını sağlayabilirsiniz.

Akciğer Kanserinin Tedavisi Nedir?

Akciğer Kanserinin TedavisiTedavi kanserin tipine, evresine, hastanın yaşına ve sağlık durumuna göre değişiklik göstermektedir. Birçok tedavi yöntemi ve tedavi kombinasyonu bulunmaktadır.

Cerrahi: Kansere yol açan tümörün ameliyat ile alınmasıdır. Eğer akciğerden küçük bir kitle alınacaksa yapılan operasyona wedge denir. Sağ veya sol akciğer loblarından herhangi birinin çıkarılması işlemine lobektomi, iki lobun birden çıkarılmasına bilobektomi veya pnomonektomi (akciğerin tamamen çıkarılması) denmektedir.

Kemoterapi: Metastatik, küçük hücreli olmayan akciğer kanserlerinde ilk tercih edilen tedavi yöntemidir. Tedavi esnasında hasta hastaneye yatmaz, ilaçlar damardan sıvı şeklinde veya hap şeklinde verilir. Her kür sonrası hastanın kan sayımı yapılır, şikayetleri dinlenir, ilaçların yan etkileri sorgulanır ve gerekiyorsa hastaneye yatırılır. Bir günün 12 saatini yatarak geçiren hastalar kemoterapinin yan etkilerini kaldıramayacağından bu tedavi yöntemi kesilir.

Radyoterapi (Işın Tedavisi): Cerrahiye uygun olmayan hastalara uygulanır. Yüksek enerjili ışınlar ile kanser hücreleri yok edilmeye çalışılır. Genellikle kemoterapi ile birlikte uygulanmaktadır.

Akciğer kanseri, kanser türleri arasında en tehlikeli ve ölüm oranı en yüksek olanların ilk sıralarında gelir. Hayati bir organ olan akciğerde meydana gelen bu kanser türü, oldukça ağır seyreder. Biz makalemizde bilinmesi gereken temel bilgilerden bahsettik.
Akciğer kanserinin bizim anlattığımız dışında başka belirtileri var mı?
Etrafınızda akciğer kanseri olan insanlar var mı? Varsa tedaviye nasıl yanıt verdiler?
Akciğer kanseri halk arasında çok sigara içilmesine bağlanır. Sizce asıl sebebi bu mu?
Bu ve diğer kanser türlerine yakalanmamak için ne tür önlemler alıyorsunuz?



Okur Yorumları
  1. Akciğer kanseri büyük risk taşıyan bir hastalık. Erken teşhis her zaman önemlidir.

  2. En tehlikeli kanser türlerinden olduğunu biliyorum. Peki hiç sigara içmeyen birisinin akciğer kanseri olma riski var mı? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

    1. Elbette risk var Ümit Bey, ama sigara içmenin daha çok artırdığı biliniyor.