Görülme oranı oldukça yüksek olan mide kanseri, çok az belirti verdiği için erken tanı koyma açısından ne yazık ki doktorların işini güçleştirmektedir. Tüm hastalıkların tedavisinde geçerli olan erken teşhis durumu, bu sebeple mide kanserinde dezavantajdır. Bu nedenle ailede daha önce kanser olan biri olmasa bile, özellikle de 50 yaşından sonra periyodik olarak sağlık muayenesi yaptırılmalıdır.
Mide kanseri dünya genelinde bakıldığında en sık görülen 4. kanser türüdür. Ülkemizde ise her yıl yaklaşık 20 bin gibi çok ciddi bir sayıda kişi bu kansere yakalanmaktadır. Kanser konusuyla ilgili yayımladığımız diğer yazılarımızda olduğu gibi, bunda da öncelikle mide denilen organı tanıyarak işe başlayalım. Mide kaslardan oluşan, alınan besinlerin geçici olarak depolandığı bir sindirim sistemi organıdır. Kaburgaların altında, karının üst bölgesinde yer alır.
[renkbox baslik="İnce Bağırsak Kanseri Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi" link="https://bilgihanem.com/ince-bagirsak-kanseri-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/01/ince-bagirsak-kanseri-hakkinda-bilgi.jpg" renk="turuncu" yenisekme="evet"][/renkbox]
Yemek borusu ile ince bağırsak arasında yer alan mide en az 1,5 litre, en fazla 4 litre su tutma kapasitesine sahiptir. Ağız yoluyla alınan besinler özefagus yani yemek borusu vasıtasıyla mideye ulaşır. Buraya ulaşan yiyecekler fiziksel ve kimyasal bir parçalanmaya uğrar. Midenin iç yüzeyi mukoza adı verilen bir tabaka ile örtülüdür. İçerisinde besin olan bir mide her 20 saniyede bir dalgalanma hareketi yaparak, besini parçalama işlemini gerçekleştirir.
Mide Kanseri Nedir?
Bir sindirim sistemi organı olan midede meydana gelen kansere mide kanseri adı verilir. Genellikle bir ülser şeklinde başlayan mide kanseri oldukça hızlı yayılım göstermektedir. Bu yüzden ne kadar erken tanı konur ve tedaviye başlanırsa hastanın bu kanserden kurtulma ihtimali o kadar artar.
Çeşitli sebeplerle ortaya çıkan mide kanseri midenin mukoza zarında oluşan tümörler ile kendini göstermektedir. Hastalık en hızlı ilerleyen ve yayılan kanser türlerinden biridir. Direkt kan yoluyla veya lenfatik yolla yayılabilmektedir. Dünyadan en sık görülen 4. kanser türü olan mide kanserinin ülkemizdeki görülme sıklığı da oldukça fazladır.
Kanser sebebiyle meydana gelen ölümlerde ilk başta gelmektedir. Vakaların geneline bakıldığında erkeklerde ve ileri yaştaki kimselerde daha çok görüldüğü tespit edilmiştir. Dünya çapında mide kanserinin en çok görüldüğü yerler ise; Japonya, Şili, Malezya, Çin ve Kolombiya gibi ülkelerdir.
Mide Kanserinin Nedenleri (Sebepleri) Nelerdir?
Genel olarak tüm kanser türlerinde sebep olan asıl faktör kesin olarak bilinmemektedir. Birçok uzmanın hemfikir olduğu bu konuda insanlara şu alışkanlıklara sahip olduğunuz için kansere yakalandınız demek yerine, bu duruma yol açan tüm faktörler anlatılmaktadır.
Bunların çoğunu artık ezbere bilsek de ne yazık ki sağlığımızı olumsuz etkileyen bazı alışkanlıklardan bir türlü vazgeçemiyoruz. Bunların en başında da hiç kuşkusuz sigara ve alkol gibi alışkanlıklar gelmektedir. Peki, mide kanserine yola açan diğer sebepler nelerdir?
- Beslenme: Mide kanserinin nedenleri arasında en önemli yer tutan beslenme alışkanlığıdır. Çok fazla tuzlu beslenen kişilerin mide kanserine yakalanma oranının daha yüksek olduğu görülmüştür. Tuzlu besinler çok fazla alındığında nitrit ve nitrat tuzları mide içinde kanserojen maddelere dönüşebilmektedir. Özellikle etin, mangal ve ızgarada pişirilmek üzere tuzlanması, pişirilme esnasında tuzun kanserojen maddeye dönüşmesine sebep olabilmektedir.
- Sigara ve Alkol: Yapılan araştırmalar sigara içen kişilerin, içmeyenlere oranla mide kanserine yakalanma riskinin 6 kat daha fazla olduğunu göstermiştir. Sigara mide mukozasında iltihaplanmaların oluşmasına yol açmaktadır. Yine alkol de diğer tüm kanser türlerinin olduğu gibi mide kanserinin de nedenleri arasında yer almaktadır.
- Cinsiyet: Mide kanserine yakalanan kişilere bakıldığında, erkeklerin kadınlara kıyasla 2 kat daha fazla olduğu görülmektedir.
- Genetik: Eğer birinci dereceden akrabanızdan herhangi birinde daha önce mide kanseri olan biri varsa, siz de riskli grup içerisindesiniz anlamına gelir.
- Yaş: Genel olarak 50 yaş ve üzeri kişilerde görülen mide kanserinin, en çok görüldüğü yaş aralığı ise 70-74'tür.
- Hastalıklar: Gastrit ve ülser gibi mide hastalıkları hafife alınmamalı ve gerekli tedavi zamanında yapılmalıdır. Çünkü bu hastalıklar önemsenmeyip tedavi edilmezse mide kanserinin başlamasına sebep olmaktadır.
- Çevresel Faktörler: Büyük şehirlerde yaşamanın getirdiği hava kirliliği, radyasyon, sanayi işlerinde çalışanların maruz kaldığı kömür, nikel gibi maddeler mide kanserine neden olmaktadır.
- Diğer Faktörler: Yukarıda saydığımız sebeplere ek olarak mide kanserine yakalanmada en önemli risk faktörleri arasında midede meydana gelen ve geç fark edilen polipler yer almaktadır. Geç belirti veren bu polipler daha sonradan kanserli hücrelere dönüşebilirler. Uzun süreli sigara kullanımı, pernisiyöz anemi, genetik yatkınlık ve uzun süren mide iltihabı da kansere yol açan diğer etkenlerdendir.
Mide Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Mide kanserinin erken evresinde hastalık kendini hemen belli etmez. Uzmanlar bu tür hastalıklar için "sinsi seyirli" ifadesini kullanmaktadır. Genellikle kendini çok geç gösteren mide kanserinin başlıca belirtileri şunlardır;
- Karın bölgesinde belli-belirsiz bir ağrı.
- İştahsızlık sebebiyle meydana gelen kilo kaybı.
- Bulantı, kusma.
- 1-2 günden uzun süren sebepsiz yorgunluk hissi.
- Yutkunma zorluğu.
- Dışkının kanlı veya koyu kahverengi bir hal alması.
- Halsizlik.
- Sürekli ve şiddetli hazımsızlık.
Mide Kanserinden Korunma Yolları Nelerdir?
Mide kanserinden korunmanın en basit ve pratik yolu kansere sebep olan faktörlerden olabildiğince uzak durmaktır. Mide kanserinin ve diğer tüm kanserlerin tamamen önüne geçmek ve %100 koruma sağlamak elbette mümkün değildir. Ancak sebep olan etkenleri hayatımızdan çıkarırsak en azından görülme ihtimalini düşürmüş oluruz.
Öncelikle beslenme alışkanlığınıza dikkat etmeli, sigarayı, alkolü hayatınızdan çıkarmalı ve olabildiğince sağlıklı beslenmelisiniz. Tuzu sofralarınızdan hatta mutfağınızdan bile uzaklaştırın. Amerikan Kanser Topluluğu konserve, turşu, dondurulmuş gıdalar gibi aşırı tuzlu besinlerin mide kanserini artıran etkenler arasında ilk sıralarda geldiğini ispatlamıştır.
[renkbox baslik="Böbrek Kanseri Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi" link="https://bilgihanem.com/bobrek-kanseri-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2018/01/bobrek-kanseri-nedir-nedenleri-belirtileri-korunma-yollari-ve-tedavisi.jpg" renk="pembe" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Patates, sarımsak, havuç ve turunçgiller kanser hücrelerinin yok olmasında ve çoğalmasında olumlu sonuçlar verdiğinden bu gıdaların bol bol tüketilmesi gerekmektedir. Bunun yanında düzenli egzersiz, hayvansal yağ kullanmamak, çok sıcak ve çok soğuk içeceklerin tercih edilmemesi de mide kanserinden korunmada işe yarayacak önlemler arasındadır.
Mide Kanserinin Tedavisi Nedir?
Kanserin hangi aşamada olduğuna, hastanın yaşına ve sağlık durumuna göre farklı tedavi türleri uygulanabilmektedir. Öncelikle midenizle ilgili bir şikayetiniz varsa, ya da size mide kanseri teşhisi konulmuşsa gastroenterolog, cerrah ve medikal onkologlardan tedaviniz hakkında bilgi alabilirsiniz. Mide kanserinde tercih edilen tedavi yöntemleri ağırlıklı olarak ameliyat (cerrahi müdahale) olmak üzere, kemoterapi ve radyoterapi gibi metodlardır.
- Cerrahi Tedavi: Mide kanseri tedavisinde en çok tercih edilen cerrahi tedavi şeklidir. Bu yöntemle öncelikle tümörün yeri, büyüklüğü, diğer organlara sıçrama ihtimali gibi durumlar hesaplanır ve ona göre hareket edilir. Genellikle göbeğin üst kısımdan açılan kısımdan midenin bir bölümü veya tamamı çıkarılarak alınmaktadır. Ameliyatın bu şekline gastrektomi adı verilir. Eğer midenin bir kısmı alındıysa kısmi gastrektomi, midenin tamamı alındıysa total gastrektomi denmektedir. Ameliyat sonrasında hasta kendini bir süre yorgun ve halsiz hissedebilir, kabızlık veya ishal gibi bağırsak düzeninizin bozulduğu durumlar görülebilmektedir. Bu gibi yan etkiler görüldüğünde endişeye kapılmamalı, eğer çok şiddetli ağrı ya da daha başka yan etkiler görürseniz hemen ameliyatınızı yapan doktorunuza danışmalısınız.
- Kemoterapi: Kanser tedavi yöntemlerinden biri olan kemoterapi, ameliyattan önce, sonra ve hastalığın en ileri aşamasında bile yapılabilmektedir. İlaçların damar yoluyla verilmesi prensibine dayanan kemoterapi, ileri safhadaki hastalarda 8-9 ay sürecek şekilde uygulanmaktadır.
- Radyoterapi: Genellikle cerrahi tedavinden sonra tercih edilen bir yöntemdir. Radyoterapi kanser hücrelerinin yeniden oluşmasını engellemek için ışınla yok etmektir.