Genel olarak otomobil üreticileri belli bir ürün çıkarmasının ardından 3 sene içerisinde makyajlama operasyonu, ortalama 7 sene sonrasında da komple kasa değişimine giderler. Hangi segment olursa olsun araçların bir sonraki tasarımları aslında o aracın üretimde durduğu tarihler içerisinde hazırlanır. Hazırlık aşamaları yoğun tasarımsal ve testler eşliğinde geçmektedir. Bir de otomobil üreticileri standart modellerinden daha fazlasını yansıtan versiyonlar çıkartırlar.
Ve bunlar için de daha farklı platformlara sahip yan kuruluşlar meydana getirirler. BMW de bahsettiğimiz modellerin üstün versiyon tiplerini “M Technic” adı altında üretmektedir. BMW arabasının üstünde taşıdığı M Dizayn rozeti ile daha üstün duruş ve performans rakamları sunulur.
[renkbox baslik="Otomobilin İcadı: Otomobil Nedir? Ne Zaman, Kim Tarafından Bulundu?" link="https://bilgihanem.com/otomobilin-icadi-otomobil-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/01/ilk-benzinli-otomobil-kim-tarafindan-ve-nasil-bulundu.jpg" renk="gri" yenisekme="evet"][/renkbox]
Ayrı bir mekanizma üzerine kurulu bu yan kuruluşta tüm BMW model gamı, normalinden daha sportif hale getirilir. Kullanılan malzeme yapısı M biriminin özel seçimlerinden oluşturulmaktadır. Modifikasyon ağırlıklı gidilen yöntemde araçların karoser yapıları dahi değiştirilebiliyor. M birimi için Alman mühendisliğinin resmi olarak en iyi uygulandığı yerlerden biri diyebiliriz.
BMW M Teknik - Dizayn Nedir?
BMW’nin yan kuruluşu olan M Teknik, bazı konularda BMW’den tamamen bağımsız hareket etmektedir. Çünkü rol aldığı kısımda arabalar sürekli daha fazlası için geliştirilir. M Teknik, BMW Motorsport yarış programı için oluşturulmuştur. Adında da anlayacağımız gibi üretim hatlarından daha gürültülü ve tuning işlemlerinin daha yoğun uygulandığı otomobiller çıkmaktadır.
M Teknik uygulaması sadece bir modelin en agresif versiyonu çıkarma görevinde değildir. Örnek verecek olursak; 3 serilerinin en güçlü temsilcisi olan M3 modeli özel kısımda parçaları bir araya getirilir. Bir de 3 serilerinin yine M Teknik ekibi tarafından hazırlanan body kit ve paket uygulamaları vardır. Bu şekilde satışa çıkartılan araçlar da genelde M Dizayn olarak isimlendirilir.
BMW M Teknik - Dizaynın Özellikleri Nelerdir?
Aslında özelliklerinden ve burada neler yapılmak istendiğini yukarıda sizlere kısa bir şekilde anlattık. Şimdi ise M Teknik’li bir BMW’de neler değişiyor onları anlatacağız. Alman markanın yarış otomobilleri üretim merkezi olarak görebileceğimiz M Teknik’te, sınıf araçlarının listelerde olmayan güç versiyonları çıkartılır. Bu kısmı sizlerin daha iyi anlaması için örneklerle ilerleyeceğim.
BMW’nin orta üst sınıfını temsil eden 5 Serisinin satın alabileceğiniz en güçlü versiyonu 550i'dir. 550i’nin ünitesinde oluşturduğu güç rakamları 407 beygir ve 600 nm torktur. Dönüyoruz M Teknik'te bu model üzerinden neler yapıldığına. Aynı yapı üzerinde çalışma yapan firma, 5 Serisini M5 moduna alıyor. Kasa yapıları birebir olan araç bu sefer 600 beygir güç ve 750 nm tork değerlerine sahip oluyor. Ve 5 saniyede 0-100 km/h hızlanmasını yapan 550i, M5 versiyonla beraber hızlanması 3.4 saniyeye indirmiş oluyor. Motor parçalarında olan krank mili ve kam mili vb. parçalar mukavemeti en iyi olanlarla değiştirilir.
Motor bloğunun en yüksek güçlere dayanabilecek şekilde malzeme yapısı belirlenir. Kısaca normal bir aile sedan aracı bir anda 4 kapılı bir spor otomobile dönüştürülüyor. Anlattığımız kısımlar M Teknik mühendislerinin motor üzerinde yaptığı gelişimlerdi. BMW’nin yan kuruluşuna giren modellere M rozeti altında olduğunu belli etmek adına vücut ek uygulamaları yapılır. Standart olan bir modelin süspansiyon sistemleri değiştirilerek daha alçak konuma getirilir.
M Teknik araçları yapacağı hız rakamlarına göre aerodinamik öğe takviyesi yapılır. Sonrasında ise tamponlara ek parçalar gelir. Lastik ölçüleri değişerek M’e özel grafiklerde jantlar üretilir. M ekibinin tek işi motor ve dış karoser değil! İç mekan yapısında da farklı uygulamalar yapmaktadır. Yaşam alanında kaplama malzemelerinden, parça yapısına kadar otomobilinizi standartların üstünde imal edilebiliyor. Aracınız M Dizayn ise direksiyon, koltuk, torpido kaplaması gibi malzemeler M Logolu ve nubuk- Alcantra döşeme seçenekleriyle sunuluyor.
BMW’de M Versiyon Olmayan Model Var mı?
Şirketler bazı durumlarda özel olmasını istediği ve onun üzerinde çalışmalara izin vermediği projeleri olabiliyor. Anlaşılacağı üzere BMW’nin tüm modellerinin M Versiyon uygulaması yoktur. Gerekli değişimlere müsade etmesinin nedenlerinden birincisi tercih meselesi olup, ikincisi ise bir modelin kalıplarının eski zamanlardan gelen duruşunu bozmak istememesidir. Alman otomobil üretici hiçbir zaman lüks Amiral Gemi sınıfında yollara çıkardığı 7 Serisine M Teknik altında geliştirmeler yapmamıştır. Yalnızca 7 Serisinde iç ve dış dizaynlarda değişiklikler yapılmıştır.
Eğer ki orjinal modifiyeli BMW 7 Serisine rastlarsanız, anlayın ki o otomobil BMW araçlarını sürekli geliştiren aile dışı bir firma yapımıdır. Mesela Alpina B7! BMW, 760Li modelinde motor gücüne gerek duyulmasın diye V12 silindir ve 544 beygir güç vererek sizi her yönden tatmin edebileceğini düşünüyor. Alman üretici ileri zamanlar için düşünür mü bilmiyoruz ancak şu an için X1 ve X3 SUV modellerinde M Teknik geliştirme versiyonu yoktur.
BMW M'nin Tarihçesi
M biriminin Mercedes AMG’ye karşı oluşturulan bir güç diyebiliriz. Rekabet pazarında Mercedes’in AMG ile versiyon güçlendirmesine karşı BMW’nin M ile ilerlemesi, ortama sıcak savaş hissi verdi. BMW’nin motorsporlarında gözle görülür şekilde ilerlemesi ve buradaki yeteneklerini normal yol otomobillerine aktarmasıyla, M birimin kurulumu gerçekleştirildi. 1972 yılının Mayıs ayında şirket, mesleğinde en iyi olan 35 kişiyle çalışmaya başladı.
İlk seneleri durgun ve Ar-Ge tarafına ağırlık verilmesiyle geçmiştir. 1978 yılında BMW ilk meyvesini Paris Otomobil Fuarı’nda M1’i göstermiştir. Normal yol otomobillerinin üstü bir yapı olarak insanlara sunuldu. BMW’nin pist yarışlarına geliştirdiği ilk proje ise 3.0 CSL dir. Sonrasında motorsport ekibi orta boyutlu sedan çalışmalarına geçerek 5 Serilerine yönelik M535i’yi 1979 yılında tanıttı. BMW Motorsport GmbH olan ismini değiştirerek şu anda kullandığı şekilde yani BMW M GmbH yaptı.
M birimiyle oldukça büyük başarılara imza atan BMW, rozet kısmında değişikliğe gitti. Çünkü seri numarasının önüne getirdiği M harfini artık tek olarak model ismine kullanacaktı. BMW 5 Serisilerine M5, 3 Serilerine M3 vb. şekilde tamamen standartlardan ayrılacak konuma getirildi. Dizel çağının turbo beslemelerle patlama yaptığı sıralarda BMW, dizel motorlu araçlarına da M Dizayn takviyesi yaptı.
550d sedan ve wagon ile başlayan değişim sonunda 381 beygir güç üretebilen gayet hızlı M550dx çıkartıldı. BMW’nin şu andaki hazırlığı M’lerin en agresifi olarak nitelendirilen M8 modelini çıkarmak için hazırlık yapıyor. BMW Motorsport GmbH’ye bağlı M Teknik’in sizlere ne amaçla kurulduğunu ve otomobillerdeki hizmetlerinden bahsettik. Sıfır kilometre bir BMW modeli almak istiyorsanız, karşınıza farklı donanım ve paketlerde seçenekler sunulacaktır.
[renkbox baslik="Drift Nedir? Nasıl Yapılır? Teknikleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/drift-nedir-nasil-yapilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2015/01/drift-hakkinda-bilgi.jpg" renk="kirmizi" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Çoğunlukla BMW modellerinin grafikleri bir Mercedes’e göre daha sportiftir. Eğer ki body kısmı daha spor arabalara yönelik olsun isterseniz tampon, marşpiyel, difüzör ve arka kanat gibi hafif yapılı parçalarla alacaksınız. Keza iç mekan yapısında da yukarıda anlattığımız gibi parçalar M logosuyla birlikte farlılık gösteriyor. Ancak M Teknik dediğimiz zaman asıl anlamamız gereken; BMW Serilerine tek harf ve tek rakam geliyorsa orada inanılmaz güçlerin toplandığını bilmemiz gerekiyor.
Süper bir anlatım olmuş tam da aradığım bir konuydu. Teşekkürler.
Vayyy süper anlatmışsınız valla helal