Drift Nedir? Nasıl Yapılır? Teknikleri Nelerdir?

Drift Nedir? Nasıl Yapılır? Teknikleri Nelerdir?

Sıra dışı motor sporlarını sevenlerin tercihi olan drift virajlı yollarda arkadan kayma açısının öne göre daha fazla olması esasına dayanır. Drift aracın merkez kuvvetine daha fazla dayanamayarak, arka kısmını savurmasına dayanan bir olaya verilen isimdir. Adrenalin sevenlerin ilgisini çekeceğini düşündüğümüz yazımızda; driftin özellikleri, puanlama sistemi ve teknikleri gibi genel bilgilere yer verilmiştir.

Erkan Karaca

Japonya’nın dağlık, engebeli ve bol virajlı yollarını kullanan kişiler, 1990’lı yılların başında drifti keşfetmiştir. Keşiflerini, bu zor yollardan hızlarını kesmeden gitmeye çalışırken yapmışlardır. Drift bir çeşit sürüş tekniğidir. Bu sürüş tekniğinde arkadan veya dört tekerlekten kayma ile viraj girişi ve çıkışı kontrollü bir şekilde geçilmektedir.

Bir arabanın arkadan kayma açısı, önden kayma açısından büyük olduğu durumlarda drift denilen sürüş tekniği gerçekleşmektedir. Drift yarışları genellikle sıralama seansı ve final eşleşmeleri şeklinde yapılmaktadır. Yarışa katılan yarışmacılar önceden belirlenmiş yarış çizgisini takip ederek yarışmanın kurallarına göre puan alırlar.

[renkbox baslik="AMG Nedir? Özellikleri ve Tarihçesi
" link="https://bilgihanem.com/amg-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/12/amg-nedir-amg-nin-acilimi-ve-tarihcesi.jpg" renk="kirmizi" yenisekme="evet"][/renkbox]

Aldıkları bu puanlar ile sıralaması yapılan yarışmacıların final için eşleştirilmesi yapılmaktadır. Eşleşmelerde iki çıkış olmaktadır. Eğer eşitlik söz konusuysa bir kez daha iki çıkış yapılmaktadır. Drift yarışlarında genel olarak çok büyük bir seyirci kitlesi olmaktadır. Bazılarına göre saçma gelen bu sürüş tekniği meraklısına büyük keyif yaşatmaktadır. Şimdi dilerseniz drift tekniklerini, drift yapacak araçta olması gereken özellikleri tüm ayrıntılarıyşa öğrenelim.

Drift Nedir?

Drift Nedir?Drift temel olarak sürülen aracın viraj dönerken; merkez kuvvetine daha fazla dayanamayarak, arka kısmını savurmasına dayanan bir olaya verilen isimdir. Dilimize yanlama olarak geçmiştir ama pek tutmamıştır. Türkiye’de de drift olarak kullanılır. Drift aslında aracın parçaları için zararlı bir harekettir ve tamamen gösteriş amaçlı olarak yapılmaktadır. Drift yalnızca aracın sistematik parçalarına zarar vermekle kalmaz; lastiklerin de kötü duruma gelmesine neden olur.

Drift Yapacak Araçta Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

Drift Yapacak Araçta Olması Gereken Özellikler

İyi bir drift izleyicisiyseniz, siz de bu adrenalini muhakkak denemek istersiniz. Hatta izlerken yerinizde duramaz ve keşke ben de yapsam dersiniz. Fakat sizin de tahmin edeceğiniz üzere bu kadar sert hareketler her araç için uygun olamaz. Peki, drift yapacak olan bir arabada hangi özelliklerin bulunması gerekir?

  • Drift için kullanılacak aracın jantlarının en az 17’’ olması gerekmektedir.
  • Drifte uygun bir aracın lastiğinin ince yanak özellikte olması gerekir. Farklı bir lastikle denendiğinde; jantın lastikten ayrılması büyük bir ihtimaldir.
  • Doğal olarak güçlü bir motora sahip olmalıdır. Çünkü driftte hız önemli bir belirleyicidir.
  • Aracın, arkadan itişli olması gereklidir.

Drift Yarışlarında Puanlama Sistemi

Drift Yarışlarında Puanlama SistemiHer ne kadar ülkemizde henüz yaygınlaşmamış olsa da aslında drift yarışlarının geniş bir izleyici kitlesi vardır. Üstelik yarışlar, gelişmiş ve sistematik bir puanlama sistemine sahiptir. Driftte aracın çizgiyi geçmesinin puanlamaya bir etkisi olmayacaktır.

[renkbox baslik="Anti Patinaj Sistemi (ASR) Nedir? Nasıl Çalışır?
" link="https://bilgihanem.com/anti-patinaj-sistemi-asr-nedir-nasil-calisir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2014/12/asr-nedir-nasil-calisir.jpg" renk="siyah" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Drift yarışlarının puanlaması, yarışmacı araçlara takılan drift box aygıtı tarafından yapılmaktadır. Takılan bu aygıt, aracın drift yaparkenki açısını, hızını ve g kuvvetini hesaplayabiliyor. Neticede bu verilerin bir ortalaması alınarak; skor elde ediliyor. Buradan çıkan sonuçta en yüksek puanı alan kişi driftin galibi sayılıyor.

Drift Teknikleri Nelerdir?

Drift Teknikleri

Oldukça tehlikeli hareketlerin yapılmasıyla ortaya çıkan bu drift şöleninde, kaza yapmamak ve aracınıza zarar vermemek için doğru teknikleri bilmeniz gerekmektedir. Farklı şekillerde yapılabilen başlıca drift teknikleri şunlardır;

  • El Freni ile Drift: Genel olarak kullanılan tekniktir denebilir. Araç viraja girerken; debriyaja sonuna kadar basılmalıdır. Araç burnunu viraja doğru sokarken; el freni çekilmelidir. Aracın arkasının kopması ile birlikte anında gaza yüklenilmelidir. Driftte en temel kuralı bu hareketleri yaparken; kopan aracı direksiyon ile toparlamayı başarmaktır.
  • Ağırlık Transferi ile Drift: Bu teknikte viraja giriş yaparken vites küçültülmelidir. Aracın burun kısmı viraja girdiğinde debriyaj aniden bırakılır ve ardından gaza basılır. Böylece arkası kopan araçla etkili bir drift yapılmış olur. Tekniğin temeli; debriyajdan ayak çekilince aracın yavaşlaması ve frene basmış gibi bir etki yaratmasıyla ağırlığın ön kısma kayması ve arka tekerlerin üstündeki ağırlığın azalmasıdır.
  • Güç ile Drift: Aracın ön tarafı viraj içine doğru giderken; gaz verilir ve araç virajı yanlamasına ve viraj çizgisini takiben döner. Bunun için güçlü bir araca ihtiyaç vardır. 200Hp ve üzeri motor modelleri için bu teknik uygundur denebilir.
  • Karşıt Ağırlık Nakli ile Drift: Virajın içine en yakın noktaya yani apekse girilirken; direksiyon virajın dışına doğru çevrilip; aniden de içe çevrilirse bu ani değişiklik nedeniyle araçların arka tarafı kayar. Bu aşamada araç gaz verilerek toparlanır. Gösteriş açısından en hoş teknik budur.
  • Debriyaj ile Drift: Güç ile yapılan driftle benzer yanları vardır. Aracın gücünün bitmek üzere olduğu zamanlarda devri yükselterek debriyajı aniden bırakarak patinaj elde edip arkayı kaydırmak olarak tanımlanabilir.
  • Fren ile Drift: Viraja giriş yapılırken öncelikle viraj içine doğru giderken; arka taraftan kayana kadar sertçe fren yapılmalıdır. Aracın arka tarafı kaymaya başladığında gaz verilir ve araç toparlanır. Bu teknikte dikkat edilecek en temel nokta aracın hız miktarının doğru ayarlanabilmesi ve fren yapma aşamasında önden kaymayı önleyerek gaza basmaktır.
  • Hız ile Drift: Hız ile yapılan driftler için geniş virajlar gereklidir. Hız yüksekken direksiyon yavaş yavaş kırılır ve ön kısımdan kayma olmaksınız hızı artırmaya devam edilir. Bu sırada merkez kuvvetinin katkısı ile direksiyon açısı ayarlanırken diğer yandan da gaz vermeye devam edildiğinden yüksek hızla ve araç tamamen yan konuma gelerek virajı almış olursunuz. Başlangıç aşamasında direksiyon fazla kırılmışsa araç önden kayar. Bu dengeyi iyi kurmak önemlidir.
Drift, Japonlar tarafından keşfedilmiş olan motorlu araç sporudur. Virajlı yollarda araçların hızlı bir şekilde viraja girmesi ile araçların arka kısımlarının, ön kısımlarından bağımsız bir şekilde hareket etmesi esasına dayanır.
Daha önce hiç drift gösterisi izlediniz mi?
Sizce drift yapacak olan kişide ne gibi özelliklerin olması gerekir?
Drift korkulacak ya da tehlikeli bir motor sporu mu?
Daha önce izlediğiniz drift gösterilerinde herhangi bir kaza meydana geldi mi?



Okur Yorumları
  1. Sürekli dirift videoları izliyorum abi süper ya. İlk fırsatta dirift yarışlarını izlemeye gideceğim.

  2. Drift ile ilgili videolarda paylaşmanızı görmek isteriz 🙂 Drift yapmak gerçekten cesaret işi

  3. Ben drift yapan araçları izlemeye bayılıyorum, hayatım boyunca drift yapacak bir aracım olmadı ancak birgün olursa o zaman korksun virajlar benden 🙂