Elmas Nedir? Özellikleri ve Çeşitleri Nelerdir?

Elmas Nedir? Özellikleri ve Çeşitleri Nelerdir?

Temel maddesi saf karbon olan elmas bilinen en sert taşlardan biridir. En değerli taşlar arasında yer alan elmasın sert yapısı diğer tüm mineralleri çizebilmesini sağlar. Bu özelliği endüstriyel alanda kullanılmasını sağlamıştır. Ancak daha çok ziynet eşyası olarak tercih edilen ve kadınların aklını başından alan elmasın özellikleri hakkında yazımızda bilgi verilmiştir.

Yasemin Saygın

Elmas, doğal olarak bulunan ve uzun yıllar sonucu değerli bir taş haline gelen organik bir taştır. Dünyada bilinen en sert taş olarak dikkat çekmiştir. Maddi anlamda değeri oldukça yüksektir. Hatta mücevher alanında en yüksek fiyatlı satılan taşlardan bir tanesi olarak bilinir. Elmas takılarda kullanılır, maddi değerinden dolayı da kullanıldığı takıların oldukça lüks olmasını sağlar. Özel olarak işlenir ve piyasaya sürülür. Yeryüzüne çıkışı volkanik patlamalar ya da depremler sonucu olur.

Çünkü elmasın oluşumunun tamamlanması için oldukça yüksek bir ısı gerektiğinden magmaya yakın yerlerde ortaya çıkar. Bu yeryüzüne çıkma olayı yeryüzü çatlakları sayesinde olmaktadır.

[renkbox baslik="Akuamarin Taşı Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/akuamarin-tasi-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/05/akuamarin-tasi-hakkinda-bilgi.jpg" renk="mavi" yenisekme="evet"][/renkbox]

Elmas diğer tüm elementleri çizebilen bir yapıdadır. Bu sertliği ile de endüstriyel amaçlı kullanılabilir. Dünyada çıkarılan tüm elmaslardan ¾’ü takı sektöründe kalan ¼’ü ise endüstriyel amaçlı kullanılır.

Elmas Nedir?

Elmas Nedir?Elmas dünyada yalnızca kimberlit kayalarında oluşan çok değerli doğal bir taştır. Kimberlit kayaları magnezyum ve demirin birleşmesi ile oluşan volkanik kayalardır. Yüzyıllar boyunca içinde oluşturduğu elmasları aşınma sonucu gün yüzüne çıkarır. Elmasın yeryüzüne çıkması için deprem ya da volkanik olaylar gereklidir. Aksi takdirde magmaya en yakın yerde ancak oluşabilen elmasın yeryüzünde görülmesi imkânsızdır. Elmasın oluşumu için çok yüksek bir sıcaklık gerekir, bu da ancak magmaya olan yakınlıkla sağlanabilir. Elmasın işlenmesi halinde otaya pırlanta çıkar. Dünyadaki en pahalı ve en eşsiz taşlardan olan elmas oldukça yüksek rakamlarda müşteri bulabilmektedir.

Elmasın Özellikleri Nelerdir?

Elmasın Özellikleri Nelerdir?

  • Elmas dünyadaki kırılması en zor olan, hatta en sert taş olarak gösterilen ve doğal olarak oluşan bir elementtir.
  • Yeryüzüne ancak yeryüzü kırıkları, volkanik faaliyetler ve depremler ile çıkar. Bazı alanlarda açık olarak elmas bulunmuş olsa bile nehirler tarafından taşınan kumlar sayesinde buralara taşınmış olabileceği düşünülür.
  • Kimberlit kayalarının içerisinde uzun yıllar yüksek ısıya maruz kalarak ortaya çıkar.
  • Dünyanın en değerli taşları arasında gösterilen elmasın ticari amaçlı kullanımı yaygındır.
  • Genel olarak süs eşyalarında kullanılır.
  • Elmasın değerini parlaklığı, büyüklüğü, çiziği ve rengi belirler.
  • Elmas işlenirse pırlanta haline dönüşür ve her biri birbirinden farklı, eşsiz birer sanat eseri olur.
  • Ametalik özellik gösteren elmas elementinin erimesi için 3547 derecelik bir ısıya ihtiyaç vardır.
  • Elmasın tartıdaki ölçü birimi ise karattır
  • Işığı yansıtması bakımından dünyada yer alan nadide taşlardandır.
  • Isı iletkenliği en yüksek maddelerden bir tanesidir.

Elmasın Çeşitleri Nelerdir?

Elmasın Çeşitleri Nelerdir?

  • Ham Elmas: Elmasın ilk çıkarıldığı haline verilen isimdir. Bu aşamada kayadan ayrılan elmas parlaklığına ve boyutuna göre kullanım alanına ayrılır.
  • Sanayi Elması: Elmasın sanayide kullanılacak olan çeşididir. Kırılması en zor olan element olan elmas endüstriyel amaçlı kullanılır. Tüm maddeleri çizebildiği için çıkarılan elmasın büyük bir bölümü sanayi alanında kullanılmaktadır. Sanayi elması da kendi içerisinde ballas, bort ve karbonat olarak 3‘e ayrılmaktadır. Kullanım yerine göre değişiklik gösteren bu elementin değer derecesine göre isim aldığı bilinmektedir.
  • Sentetik Elmas: Elmas doğal olarak oluşan bir taştır, ama maddi çıkar amaçlı ya da endüstriyel kullanım adına yapay olarak üretimi de mevcuttur. Böyle elmaslar sentetik elmas adı ile piyasada bulunmaktadır. Fiziksel ya da kimyasal değişimler sonucu oluşturulan bu elmasların iki türlü ortaya çıktığı bilinmektedir. Sentetik elmas yüksek basınç ve yüksek ısıya maruz bırakılarak üretilebilir, ya da kimyasal buhar biriktirme yöntemi ile elde edilir.
Okur Yorumları
  1. Bir tane elimde var sarımsı ve heryerinden ışık veriyor matimsi yağlı gibi ışığı çok keskin elmas gibi rengarenk