FriendFeed, internette ürettiklerinizle keşfettiklerinizi hızlı ve pratik bir şekilde paylaşmanızı sağlayan, tıpkı sizin gibi hareket edenleri takip edebildiğinizi bir platformdu. Aynı zamanda birçok kişi, sosyal ağ tanımına en çok uyan platform olduğunu da belirtmektedir. Üreten, araştıran ve keşfeden insanların platformu olan FriendFeed, RSS ağınızı oluşturmanızı sağlamaktadır.
Platformun Home Feed kısmında ilgi alanınıza uygun olan insanların paylaşımlarını değil de yorum yaptığı ve beğendiği başlarının sayfalarını görürsünüz. Tüm dünyanın ilgisini çekmeyi başaran platform, birçok kullanıcıdan haberdar olmanızı da bu şekilde sağlamaktadır. Sonuçta bir ağ oluşturuyorsanız yalnızca tanıdığınız isimlerle değil, sizin gibi ilgi alanları olan kişilerle de oluşturmalısınız.
[renkbox baslik="Foursquare Nedir? Nasıl Kullanılır? Ne İşe Yarar?" link="https://bilgihanem.com/foursquare-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2014/12/foursquare-hakkinda-bilgiler.jpg" renk="mor" yenisekme="evet"][/renkbox]
RSS kaynağı içeren her türlü web sitesindeki yeni içeriklerin, Flickr ve Picasa gibi servislerdeki resimlerin FriendFeed’e aktarılması mümkündü. Facebook ve Google Talk gibi durum bilgilerinizi de otomatik olarak hesabınıza aktarabiliyordunuz. Bu sayede benzer ilgi alanlarına sahip kişilerin özel konulardaki paylaşımları incelenebiliyor ve rooms denen bölümde tartışılabiliyordu. Facebook tarafından satın alındıktan birkaç sene sonra da kapatılmasına karar verildi.
FriendFeed Nedir?
Ekim 2007’de kurulmuş olan FriendFeed gerçek zamanlı olarak haberleşme ve paylaşım gerçekleştirilen bir sitedir. FriendFeed site kullanıcılarının internette üye oldukları bloglar, fotoğraf siteleri, arkadaşlık siteleri, imleme siteleri ve bunlar gibi pek çok kaynaktaki aktivitelerini arkadaşlarının paylaşmalarına ve yorum yapmalarına imkân veren yeni nesil bir sosyal ağdır.
Türkçe olarak da hizmet veren FriendFeed küresel projelerden bir tanesidir. Sitenin amacı internette bulunan içerikleri daha kullanışlı ve anlamlı bir hale getirmektir. Facebook tarafından site 10 Ağustos 2009 tarihinde satın alınmıştır.
Sosyal paylaşım siteleri son yıllarda oldukça popülerlik kazanmış durumdadır. Gerek ülkemizde gerek dünya genelinde oldukça geniş bir kullanıcı kitlesine sahip olan bu sosyal paylaşım sitelerinin birçok türü bulunmaktadır.
Kullanılma amacına, ulaşmak istediği kitleye ve daha birçok özelliğine göre farklı yapılarda olan bu sitelerden biri de FriendFeed’ dir. Kullanıcısına pek çok seçenek sunan bu paylaşım sitelerinden biri olan FriendFeed gerçek zamanlı bir haberleşme sitesidir.
İnternet üzerinde ürettiklerinizi, keşfettiklerinizi pratik bir şekilde paylaşmanızı ve sizin gibi düşünenleri, hareket edenleri, benzer ilgi alanına sahip kişileri izlemenizi sağlayan bir servistir. FriendFeed’ de Facebook, Twitter gibi diğer sosyal ağlarda bulunan arkadaşlarınızı ekleyebiliyorsunuz. Bu arkadaş listenizle dilediğiniz kadar fotoğraf, yazı, video gibi birçok paylaşımda bulunma imkanı sunan FriendFeed sosyal paylaşım siteleri içerisinde yerini almayı başarmıştır.
FriendFeed Nasıl Kullanılır?
Türkçe kelime anlamı “Arkadaş Beslemesi” olarak tanımlanabilecek FriendFeed sosyal içerik paylaşım sitesi olarak hizmet vermektedir. Oldukça basit görünüme sahip olan FriendFeed üye potansiyeli fazlasıyla yüksek olan bir sistemdir. Bu sayede de internet kullanıcıları tarafından ve özellikle de ülkemizde oldukça popüler bir şekilde kullanılmaktadır.
FriendFeed kullanımı için öncelikle üye olunması gerekmektedir. Üyelik işlemi ise oldukça basittir. Sitede Türkçe dil desteğinin bulunması ile kullanımı oldukça kolaylaşmaktadır. Henüz tamamen Türkçe olmasa bile kısmen Türkçe olan sisteme üye olmak için ana sayfada sağ üstte yer alan “Join Friend Feed” bağlantısına tıklamanız gerekmektedir.
Böylece üyelik işlemi başlamaktadır. Bu aşamada dört temel üyelik kutusunun doldurulmasıyla üyelik süreci tamamlanmakta ve hesap oluşturulmaktadır. Bu temel üyelik kutuları ise tam isim, takma isminiz, şifreniz ve e-mailinizden oluşmaktadır.
Üyelik işleminin tamamlanmasıyla birlikte sizden Twitter, Facebook, Yahoo, Gmail ve Hotmail üyeliklerinizde bulunan arkadaşlarınızın FriendFeed siteminde aranmasını kolaylaştıracak olan bir sistem önerilmektedir. Şöyle ki Fecebook üyeliğinizin olması durumunda Facebook kullanıcı adınız ve şifrenizi girerek FriendFeed uygulaması üzerinde Facebook sisteminde olan arkadaşlarınızın bu sistemde aranmasına izin vermiş olursunuz.
Eğer Facebook üzerindeki arkadaşlarınız FriendFeed sistemine üye olmuş ise bu arkadaşlarınız öncelikli olarak listelenmekte ve size hangi arkadaşınızın “feed” yani beslemesini takip edeceğinizi sormaktadır. Bu işlemin de tamamlanmasından sonra takiplerinize eklediğiniz arkadaşlarınıza bir mail gönderilmektedir.
FriendFeed Ne İşe Yarar?
FriendFeed uygulamasına otomatik bir şekilde diğer sitelerde yapmış olduğunuz herhangi bir video, fotoğraf ya da yazıyı gönderme imkânınız bulunmaktadır. Toplamda 57 site desteklemekte olan FriendFeed uygulamasıyla bu sitelerde yapmış olduğunuz bir hareket otomatik bir şekilde FriendFeed sistemine gönderilmekte ve sizi takip eden kişiler aynı zamanda diğer sistemde yaptığınız hareketleri de takip altına alma imkânına sahip olmaktadır.
FriendFeed sisteminin aynı zamanda eğer varsa sitenize eklemek için kullanılmakta olan gadget denilen araçları da bulunmaktadır. Bu araçlar ile FriendFeed üzerinde yapmış olduğunuz herhangi bir hareketliliği sitenizde de yayınlayabilirsiniz. FriendFeed diğer sosyal paylaşım sitelerini de içerisinde barındırmakta olan bir ağdır.
Arkadaşlarınızı ekleyerek onlarla iletişime geçebilme imkânı bulacağınız FriendFeed ile diğer sosyal ağlarda bulunan arkadaşlarınızla davet göndererek onların da bu platforma katılmalarını sağlayabilir, onları FriendFeed üzerindeki arkadaş listenize ekleyebilirsiniz. Arkadaş listenize eklediğiniz kişilerle sosyal paylaşımlar yapabilir, video, fotoğraf, yazı ve daha birçok içerik paylaşma imkânına bulabilirsiniz.
İnsanların günümüzde sosyalleşmek ve boş zamanlarını değerlendirmek için sinemaya gitmek, spor yapmak, farklı etkinliklere katılmak gibi alternatifler yerine sosyal medya araçlarını kullanarak sosyalleşmeye çalıştıkları görünen bir gerçektir. Bu konu göz önünde bulundurularak sosyal medya oldukça büyük bir sektör olarak ortaya çıkmıştır. Diğer sosyal ağlar gibi FriendFeed de bu sektörden kendi payına düşeni almaktadır.
FriendFeed Neden Kapatıldı?
Facebook 2009 yılında FriendFeed’i 50 milyon dolar karşılığında satın almıştı. Satın alma gerekçesini ise altyapısı olarak belirtmişti. Diğer kısımlarıyla ilgilenmediğini belirten Facebook, Tornado teknolojisini kendi altyapısına entegre etti ve FriendFeed mühendislerini Facebook elemanı yaptı.
[renkbox baslik="Google Plus Nedir? Nasıl Kullanılır? Ne İşe Yarar?" link="https://bilgihanem.com/google-plus-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2014/12/google-plus-nedir-nasil-kullanilir-kapanma-karari.jpg" renk="pembe" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Facebook bir süre sonra FriendFeed’in artık geliştirilmeyeceğini ve tek bir satır kod yazılmayacağını söyledi. Bu şekilde 2015 yılında FriendFeed kapatıldı. 9 Nisan 2015 tarihinde sunucuları kapatılarak internet dünyasının tozlu raflarına kaldırılan FriendFeed, yeni üye kabul etmeyeceğini ve 9 Nisan tarihine kadar tüm içeriklere ulaşılabileceğini belirtmişti.
Facebook tarafından satın alındıktan 5 yıl sonra popülerliğini kaybeden platform, doğal olarak anlamsız bir yatırım olarak görülmeye başlandı. FriendFeed resmi bloğu tarafından yayımlanan yazıda ise kullanıcı sayısının her geçen gün biraz daha azaldığı ve daha az zaman geçirilen bir yer olduğu belirtildi. Duygusal bir mesaj yayınlayan platform, bu gerekçelerle kapatıldı.
FriendFeed 2012 yılının Eylül ayında 19 saatliğine kapalı kalmış ve bunu çok az kişi fark edebilmişti. Bu durum bile sosyal platforma ilginin ne kadar azaldığının en büyük göstergesi olmuştur. O zamanlarda Facebook’un FriendFeed’i kapatacağı ilk defa söylenmişi. Bundan 3 yıl sonra da kapatma işlemi gerçek olmuştur. O tarihe kadar da FriendFeed’in en çok kullanıldığı ülke Türkiye olmuştur.