Bir Asya ülkesi olan Hindistan, yeryüzünün en büyük 7. coğrafi alanına sahiptir. Çin'den sonra en kalabalık ülkedir ve kısa bir süre sonra birinci sıraya yerleşebileceği düşünülmektedir. Son yıllarda yapılan reformlar sayesinde ekonomik büyümesi ivme kazanmıştır ve en hızlı büyüyenler arasına girmiştir. Buna karşın tıpkı Rus rublesi gibi düşük değerli para birimleri arasında yer almaktadır.
Hindistan'ın para birimi Hint rupisi, ülkenin yer altı ve üstü zenginliklerine rağmen değersizdir. Öyle ki güncel kur üzerinden 1 Türk lirası 17,1821 Hint rupisine eşittir. Ülkede gelir grupları arasında uçurum vardır ve bir taraf çok zenginken, diğer taraf günlük 2 dolar gibi bir miktarla geçinmeye çalışmaktadır. Dünyanın en pahalı evi olarak görülen Antilia, Hindistan'da bulunmaktadır ve sahibi 42 milyar dolarlık serveti ile ülkenin en zengin ismidir. Bu durum size gelir grupları arasındaki farkı, en iyi anlatacak örnektir.
[renkbox baslik="Ukrayna Para Birimi: Grivna Hakkında Bilgiler" link="https://bilgihanem.com/ukrayna-para-birimi-grivna/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2018/02/ukrayna-para-birimi-grivna-hakkinda-bilgiler.jpg" renk="turuncu" yenisekme="evet"][/renkbox]
Son dönemde kripto para birimlerine karşı koyduğu yasaklarla gündeme gelen Hindistan, rupinin gelişimi için sürekli reformlar yapmaktadır. Hindistan Rezerv Bankası denetimindeki para birimi ile Türk lirası arasında 2016 yılında ilk defa ticari bir ilişkinin temelleri atılması için çalışmalar yapılmıştır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir ziyareti sonucunda iki ülkenin para birimleri ile karşılıklı ticaret konusu gündeme gelmiştir. Bu nedenle tanımamız gereken para birimlerinden birisi de Hint rupisidir.
Hindistan Para Birimi Nedir?
Dünyanın en renkli ülkelerinden birisi olmasına karşın ilginç gelenekleriyle anılan Hindistan'ın para birimi rupidir. Hint rupisi adıyla anılan para biriminin sembolü ₹ ve uluslararası kodu INR şeklindedir. Para biriminin sembolü, birçok anlam barındırmaktadır; ama en önemlisi, gelir eşitsizliğinin giderilmesi arzulandığı için "eşittir" işaretinin üzerinde bulunmasıdır. Finans piyasalarında hem minör hem de egzotif para birimleri arasında anılmaktadır. Ülkeden rupinin çıkışı yasak olmasına karşın, finans piyasalarında işlem gören dövizler arasında yer almaktadır.
Nominal fiyatlarla dünyanın en büyük 12. ekonomisi olan Hindistan, satın alma gücü paritesine göre 4. sırada yer almaktadır. Aynı zamanda dünyanın en büyük demokrasisi olarak da anılmaktadır. Hindistan hem ticari hem de turizm zenginliği olan bir ülkedir. Tarihinde bulunan uygarlıklar, birbirinden farklı dinler ve kutsal görülen şeylerle dikkat çeken bir ülkedir. Gelir eşitsizliğinin yüksek olması ise ülkenin gerekli kalkınmayı sağlayamamasına neden olmaktadır.
Hint rupisinin değersiz para birimleri arasında yer alması; ülkedeki düşük okuryazarlığa, gelir eşitsizliğine ve paranın ülke dışına çıkışına izin verilmemesine bağlanmaktadır. Ayrıca rupide görülen ani değişiklikler, kırılgan para birimleri arasına girmesine de neden olmuştur.
Rupi Nedir? Hint Rupisi Hakkında Bilgi
Hindistan para birimi olan rupi, Türk lirası karşısındaki düşük değeriyle kendinizi zengin hissetmenize neden olacak dövizler arasında yer almaktadır. Hindistan Rezerv Bankası tarafından basımı ve dağıtımı sağlanmaktadır. Üzerinde Mahatma Gandhi'nin portresi bulunmaktadır. Renkli tasarımları ve boyutları ile Türk lirasına benzetilmektedir. Düşük değeri ile bilinmesine karşın finans piyasalarında kazançlı dövizler arasında yer almaktadır. Örneğin; 2017 yılında ekonomisindeki güçlü büyüme ile yatırımcısına kazanç sağlamıştır.
Hint rupisinin alt birimi, paisadır ve fiziki olarak elinizde 1'den fazla olduğunda paise olarak ifade edilmektedir. 1 rupi, 100 tane paisaya bölünmektedir. Hindistan Hükümet Darphanesi tarafından basılmaktadır ve Rezerv Bankası'nın denetimindedir. Reserve Bank of India Act – 1934 kurallarına göre yönetilmektedir. Resmi kullanıcısı Hindistan iken, gayri resmi kullanıcıları Nepal, Butan ve Zimbabwe'dir.
Rupi ismi gümüş sikkeden gelmektedir ve Sultan Sher Shah Suri tarafından 16. Yüzyılda çıkarılmıştır. Ülke parasının sembolü, ₹ şeklinde 2010 yılında resmi olarak değiştirilmiştir. Yeni sembolü üzerinde bulunduran ilk paralar 8 Temmuz 2011 tarihinde dolaşıma girmiştir.
Yaygın kullanılan Hint rupisi banknot ve madeni paraları:
- 10 Hint rupisi
- 20 Hint rupisi
- 50 Hint rupisi
- 100 Hint rupisi
- 500 Hint rupisi
- 2000 Hint rupisi
- 1 Paisa
- 2 Paisa
- 5 Paisa
- 10 Paisa
Hindistan hükümeti, 8 Kasım 2016 tarihinde ani bir karar alarak bir günde 500 ve 1000 rupilik banknotları tedavülden kaldırılmıştır. 10 Kasım 2016 tarihinde ise 2000 rupilik banknotlar piyasadan çekilmiştir. Bu banknotlar, en çok kullanılanlar olmasına karşın güvenlik gerekçeleri ile kaldırıldığı açıklanmıştır. Kara para, vergi kaçırma ve sahte banknot kullanımı gibi risklere karşı atılan adım sonrasında, 500'lük ve 2000'lik banknotların yeni tasarımları ile piyasaya sürülecekleri açıklanmıştır.
En Çok İşlem Gören Hint Rupisi Pariteleri
Hint rupisi, düşük değerli olmasına karşın finans piyasaların hem küresel yatırımcılar hem de yerel tüccarlar tarafından tercih edilmektedir. Amerikan doları ile oluşturduğu parite, en yüksek işlem hacmine sahiptir. Dolar dışında majör para birimleri arasında yer alan Euro, İngiliz sterlini, Çin yuanı ve İsviçre frangı ile de işlem görmektedir. Aynı zamanda Türk lirası ile oluşturduğu kur da ülkemiz yatırımcıları tarafından izlenmektedir.
Amerikan Doları – Hint Rupisi Paritesi (USD/INR)
Amerikan dolarının, Hint rupisi karşısındaki değeri, USD/INR paritesi ile gösterilmektedir. Paritede; Amerikan doları baz, Hint rupisi karşıt döviz konumundadır. Aynı zamanda parite; Amerikan doları ile doğru, Hint rupisi ile ters orantı içerisindedir. Bu nedenle rupinin değer kazandığı durumlarda, parite düşüş göstermektedir.
USD/INR paritesinin 5 yıllık fiyat değişimlerini incelediğimiz zaman; en yüksek seviyenin 1 Kasım 2016 tarihinde 68,5981 ile kaydedildiğini görüyoruz. En düşük seviye ise 1 Nisan 2013 tarihinde 53,8050 ile kaydedilmiştir. Uzun vadede grafik incelendiğinde ise yatay bir seyre yakın yükseliş trendi dikkat çekmektedir.
Euro – Hint Rupisi Paritesi (EUR/INR)
Euro'nun, Hint rupisi karşısındaki değeri, EUR/INR paritesi ile gösterilmektedir. Paritede; Euro baz, rupi karşıt döviz konumundadır. Rupinin değer kazanmasıyla düşüş gösteren parite, Euro ile doğru orantılı hareket etmektedir.
EUR/INR paritesinin 5 yıllık fiyat değişimlerine baktığımızda; en yüksek seviyenin 1 Ağustos 2013 tarihinde 87,48 ile kaydedildiğini görüyoruz. Yani 1 Euro 87,48 rupiye eşitlenmiştir. Ardından düşüşe geçen parite, en düşük seviyesini, 1 Mart 2017 tarihinde 1 Euro 66,85 rupi eşitliği ile kaydetmiştir.
Türk Lirası – Hint Rupisi Paritesi (TRY/INR)
Türk lirasının, Hint rupisi karşısındaki değeri, TRY/INR şeklinde gösterilmektedir. Türk lirasının değer kazandığı durumlarda, parite de yükselişe geçmektedir. Hint rupisinin değer kazanmasıyla da parite düşüş göstermektedir. Yani parite, TRY ile doğru, INR ile ters orantılı hareket etmektedir.
TRY/INR paritesinin1 yıllık fiyat değişimlerine göz attığımız zaman; en yüksek seviyenin 7 Eylül 2017 tarihinde 1 TL – 18,7889 rupi eşitliği ile kaydedildiği görülmektedir. En düşük seviye ise 29 Kasım 2017 tarihinde 1 TL – 16,2625 rupi ile kaydedilmiştir. En yüksek seviyenin görüldüğü tarihe kadar yükseliş gösteren parite, zirve sonrasında değer kaybetmiş ve 2 ay içerisinde dibi görmüştür.
Kısaca Hindistan Ekonomisi Hakkında Bilgiler
Hindistan ekonomisinin 2 farklı yapısı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, orta sınıfın en zekilerini çalıştıran modern ve küresel rekabet gücüne sahip bilgiye dayalı hizmetler sektörüdür. İkincisi ise az eğitimli işgücünün çalıştığı tarım sektörüdür. İmalat sektörü ise geleneksel olarak kalitesiz mallara sahiptir; ama son yıllarda hızla değişim göstermiştir. Hizmet sektöründe ise güçlü büyüme kaydedilmekte ve ülke ekonomisine, gayri safi milli hasılasına yansımaktadır.
Hindistan ekonomisinin performansı incelendiğinde, 1990 yılından önce yavaş bir büyüme görülmektedir. 1990 yılından sonra ise yüksek büyüme oranları yakalanmaya başlanmıştır. 2003 yılına gelindiğinde ise her yıl yüzde 8 üzerinde rakamlar elde edilmiştir. 2006 yılında ise rekor büyüme oranı yüzde 9,7 ile kaydedilmiştir. Buna karşın 2008 yılında görülen küresel ekonomik kriz nedeniyle büyüme oranı yüzde 6,1'e gerilemiştir.
[renkbox baslik="İnternetten Döviz Nasıl Alınır – Satılır?" link="https://bilgihanem.com/internetten-doviz-nasil-alinir-satilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2014/12/internetten-doviz-alim-satimi.jpg" renk="mor" yenisekme="hayir"][/renkbox]
2017 IMF verilerine göre; Hindistan'ın GSYİH oranı 31,3 milyar dolardır. Kişi başına GSYİH ise 4.960 dolardır. 2016 yılında yüzde 7,6 oranında büyüme kaydeden Hint ekonomisinin, 2017 yılında da aynı oranı kaydettiği görülmüştür.
Kısaca Hindistan'ın Ticari İlişkileri
Hindistan'ın ihracatta başlıca ilişkisi bulunan ülkeler; ABD, Çin ve Suudi Arabistan'dır. İhracat kalemleri ise petrol yağları, mücevherat, ilaç, pirinç, binek araçlar, pamuk, otomobil aksam ve parçalarıdır.
İthalat ilişkisi bulunan başlıca ülkeler; Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve İsviçre'dir. İthalat kalemleri ise ham petrol, altın, petrol gazları ve taşkömürüdür.
Hindistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi, 2016 yılında 6,409 milyar dolara ulaşmıştır ve ülkede 14 Türk firması faaliyet göstermektedir. Başlıca ihraç ürünlerimiz; altın, gümüş, adi metaller, bakır cevherleridir. Türkiye'nin Hindistan'dan ithal ettiği ürünler ise taşkömürü katranı, ham petrol ürünleri ve hafif yağlardır. Türkiye ile Hindistan arasında 1978 yılında imzalanan Ekonomik ve Teknik İşbirliği Anlaşması ile kurulan Karma Ekonomik Komisyonu mekanizması bulunmaktadır.
Paranın üzerinde Gandi’nin resmi var , bu hindistanı sevmem için ne öneli neden 😀