Rusya Para Birimi: Ruble Hakkında Bilgiler

Rusya Para Birimi: Ruble Hakkında Bilgiler

Dünyada sözü geçen ülkelerden olan Rusya, federal yarı başkanlık tipi cumhuriyet ile yönetilmektedir. Enerji kaynaklarına ve madenlere dayalı ekonomisi ile en büyükler arasında üst sıralarda yer almaktadır. Rusya para birimi ruble ise değersiz olması ile dikkat çekmektedir. Şimdi Rus rublesi hakkında bilgilere göz atalım:

Cevat İmren

Rusya dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz üreticisidir. Bu nedenle dünyada sözü geçen ülkeler arasında yer almaktadır. Aynı zamanda tanınmış beş nükleer silah sahibi devletten birisidir ve dünyanın en büyük kitle imha silah stokuna sahiptir. Büyük güçler arasında yer alan Rusya'nın ekonomisi GSYİH verilerine göre 9. sırada; satın alma gücü paritesine göre 6. sıradadır.

Rusya'nın para birimi rubledir. Rus rublesi, dünyanın düşük değerli para birimleri arasında yer almaktadır. Ülkenin bu kadar güçlü konumda olmasına karşın, para biriminin neden değersiz olduğu fazlasıyla merak edilmektedir. Birçok ülke ile ticari ilişkileri bulunan Rusya, Dünya Ticaret Örgütü üyesidir. Rusya ile ilgili bilinmesi gereken konulardan birisi de yüzölçümü bakımından dünyanın geniş ülkesi olduğu ve dokuz zaman dilimine yayıldığıdır.

[renkbox baslik="Polonya Para Birimi: Zloti Hakkında Bilgiler" link="https://bilgihanem.com/polonya-para-birimi-zloti/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2018/02/polonya-para-birimi-zloti-hakkinda-bilgiler.jpg" renk="mor" yenisekme="evet"][/renkbox]

Rus rublesinin değersiz bir para birimi olmasının nedeni, SSCB döneminde uluslararası pazara yönelik bir ekonominin bulunmaması şeklinde yorumlanmaktadır. Bazıları ise SSCB yıkıldıktan sonra oluşan kapitalist pazar sonucunda ithalatın dengelenmesi amacıyla devalüasyona gidilmesini neden olarak göstermektedir. Bunu anlamak için Rusya para birimi ruble hakkında bilgileri sizlerle detaylıca paylaşmak istiyoruz.

Rusya Para Birimi Nedir?

Rusya Para Birimi Nedir?Dünyadaki süper güçlerden birisi olan Rusya'nın para birimi rubledir. Sembolü ortası çizgili P harfidir ve uluslararası kodu RUB şeklindedir. Finans piyasalarında yüksek işlem hacimli minör para birimleri arasında yer almaktadır. Basımı ve piyasaya sürülmesi, Rusya Merkez Bankası tarafından gerçekleştirilmektedir.

Rusya para birimi; Rusya Çarlığı, Rus İmparatorluğu ve Sovyetler Birliği döneminden beri rubledir. Dünyanın en büyük ekonomileri arasında ilk 10'da yer alan Rusya, petrol ve doğalgaz zengini olarak tabir edilen ülkelerdendir. Buna karşın ruble, bu zenginlikten nasibini alamamıştır. Öyle ki güncel kur üzerinden 1 Türk lirası, yaklaşık 15 Rus rublesine eşittir. Bu durum, finans piyasalarında para biriminin güçsüz kalmasına neden olmaktadır.

Piyasa ekonomisine sahip olan Rusya, 21. yüzyılın başından bu yana yüksek iç tüketim ve siyasi istikrar ile büyüme göstermiştir. Elinde bulundurduğu altın ve döviz rezervleri ile de dünya devleri arasında yer almaktadır. En eski para birimleri arasında yer alan ruble için Rusya Merkez Bankası çeşitli politikalar izlemekte ve buna bağlı olarak elindeki rezervin gücünü kullanmaktadır.

Ruble Nedir? Rus Rublesi Hakkında Bilgi

Ruble Nedir? Rus Rublesi Hakkında BilgiRusya para birimi olan ruble, düşük değerli para birimleri arasındadır ve finans piyasalarında minör paritelere konu olmaktadır. 2018 yılının başında birçok kredi derecelendirme kuruluşu tarafından yatırım yapılabilir notu alan Rusya ekonomisi ile ruble değer kazanmaya başlamıştır. Böylece gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en çok değer kazanan para birimi olmayı başarmıştır.

Rublenin alt birimi, kapiktir ve 1 ruble 100 kapike eşittir. Rusya Federasyonu dışında Abhazya ve Kuzey Osetya'da kullanılmaktadır. Belarus'ta kullanılan ruble ile karıştırılmamalıdır. Rusya Çarlığı döneminden beri kullanılan ruble, ülke ekonomisinin büyüklüğünü yansıtamamaktadır. Rusya Merkez Bankası'nın denetiminde olan ruble, 2014 yılının en çok değer kaybeden para birimi olmuştur.

Yaygın kullanılan Rus rublesi banknot ve madeni paraları:

  • 5 Rus ruble (nadir)
  • 10 Rus ruble (nadir)
  • 50 Rus ruble
  • 100 Rus ruble
  • 500 Rus ruble
  • 1000 Rus ruble
  • 5000 Rus ruble
  • 1 kapik
  • 5 kapik
  • 10 kapik
  • 50 kapik
  • 1 ruble
  • 2 ruble
  • 5 ruble
  • 10 ruble

Rublenin değerini artırmak isteyen Rusya Merkez Bankası, 2014 yılının sonunda gösterge faizini bir gecede yüzde 10,5'ten yüzde 17'ye yükselterek dikkat çekmiştir. Bu adımın atılmasındaki en önemli neden ise rublenin son 16 yılın en sert düşüşünü gerçekleştirmesi olmuştur. Merkez Bankası da böyle bir ortamda kurdaki düşüşü durdurmak ve enflasyon riskini önlemek amacıyla faizleri artırdığını belirtmiştir. 2014 yılında 6 kez faiz artırımı yapan banka, rublenin yılın en çok düşüş yaşayan para birimi olmasını engelleyememiştir.

Petrolde görülen hareketlilikten direkt olarak etkilenen Rus rublesi, değeri düşük olmasına karşın tüm dünya tarafından yakın markaja alınmıştır. Özellikle Amerikan doları karşısındaki değeri, herkes tarafından takip edilmektedir. Buna ek olarak Türkiye ile ikili ilişkiler nedeniyle Türk lirası karşısındaki değeri de sürekli izlenmekte ve uzmanlar tarafından yorumlanmaktadır.

En Çok İşlem Gören Rus Rublesi Pariteleri

En Çok İşlem Gören Rus Rublesi PariteleriRus rublesinin Amerikan doları ile oluşturduğu kur yakından izlenmektedir ve dünya tarafından en çok takip edilen paritedir. Aynı zamanda Rusya'nın ticari ilişkileri kapsamında Euro, Japon yeni, Çin yuanı ve sterlin ile de oluşturduğu pariteleri takip edilmektedir. Bilgihanem olarak; Amerikan doları, Euro ve Türk lirası ile oluşturduğu paritelerin fiyat hareketlerini incelemek istiyoruz:

Amerikan Doları – Rus Rublesi Paritesi (USD/RUB)

Amerikan dolarının Rus rublesi karşısındaki değeri, USD/RUB şeklinde gösterilmektedir. Bu gösterim, rublenin karşıt, doların ise baz döviz olduğunu söylemektedir. Yani parite, ruble ile ters orantı içindeyken, dolar ile doğru orantılı hareket etmektedir. Buna göre ruble değer kazanırken, parite düşüş göstermektedir.

USD/RUB paritesinin 5 yıllık fiyat değişimlerini incelediğimiz zaman; en yüksek seviyenin 12 Şubat 2016 tarihinde 78,6638 ile kaydedildiği görülmektedir. En düşük seviye ise 8 Mart 2013 tarihinde 30,7353 ile kaydedilmiştir. En düşük seviye ile en yüksek arasındaki trend, dalgalı bir yükselişe işaret etmektedir. 2015 yılının Mayıs ayında ani bir düşüş gözlense de yükseliş trendi kısa süre sonra yeniden başlamıştır.

Euro – Rus Ruble Paritesi (EUR/RUB)

Euro’nun Rus rublesi karşısındaki değeri, EUR/RUB paritesi ile gösterilmektedir. Buna göre Euro baz dövizken, ruble karşıt konumdadır. Euro’nun değer kazandığı durumlarda parite de yükselmektedir. Rus rublesinin değer kazandığı durumlarda ise parite düşüşe geçmektedir.

EUR/RUB paritesinin 5 yıllık fiyat değişimleri incelendiği zaman; en düşük seviyenin 29 Mart 2013 tarihinde 39,8147 ile kaydedildiği görülmektedir. En yüksek seviye ise 12 Şubat 2016 tarihinde 88,5283 ile kaydedilmiştir. EUR/RUB paritesinin, USD/RUB paritesi ile birlikte hareket ettiğini, uzun vadeli grafiğe bakarak söyleyebiliriz.

Türk Lirası – Rus Ruble Parite (TRY/RUB)

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilere bağlı olarak, TRY/RUB paritesi dikkatlice takip edilmektedir. TRY/RUB paritesinde; Türk lirası baz, Rus rublesi karşıt döviz konumundadır. Buna göre Türk lirası değer kazandığında parite yükselmekte; ruble değer kazandığında parite düşmektedir.

TRY/RUB paritesinin 1 yıllık fiyat değişimleri incelendiği zaman; en yüksek seviyenin 1 Ağustos 2017 tarihinde 17,1332 ile kaydedildiği görülmektedir. 1 yıllık süreçte en düşük seviye ise 28 Kasım 2017 tarihinde 14,7382 ile kaydedilmiştir. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler, paritenin seyrine doğrudan etki etmektedir.

Kısaca Rusya Ekonomisi Hakkında Bilgiler

Kısaca Rusya Ekonomisi Hakkında BilgilerYeraltı zenginlikleri ile Rusya, dünyanın enerji ihtiyacını sağlayan ekonomilerinden birisine sahiptir. Petrol, doğalgaz, kömür gibi birçok enerji kaynağı, Rusya’dan sağlanmaktadır. Doğal kaynaklar dışında insan gücüne dayalı bir ekonomidir. Zengin doğal kaynak rezervlerine sahip olması, büyük bir şansken; aynı zamanda bazı sakıncaları da beraberinde getirmektedir. Yine de son 10 yıllık süreçte, petrol fiyatlarının yüksek seyri ve elverişli ticari koşullar ülke ekonomisinin büyümesinde itici bir güç olmuştur.

Rusya’nın yüzölçümü bakımından dünyanın en büyük ülkesi olması; emek, doğal kaynaklar ve iş merkezleri arasında büyük mesafelerin olması gibi çeşitli ekonomik dezavantajları beraberinde getirmektedir. Deniz ulaşımının da zor olması nedeniyle ülkede taşımacılık giderleri, uluslararası ortalama maliyetlerin 3 katı kadar yüksektir.

[renkbox baslik="Petrol Ticareti Nasıl ve Nerede Yapılır?" link="https://bilgihanem.com/petrol-ticareti-nasil-nerede-yapilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/02/petrol-islemlerinin-forex-piyasasinda-yapilmasi.jpg" renk="mavi" yenisekme="hayir"][/renkbox]

2017 EIU verilerine göre; Rusya GSYİH oranı 1.562 milyar dolardır. Kişi başına GSYİH ise 10.574,638 dolar olarak hesaplanmıştır. Bu oran, 2016 yılında 8.708 dolar civarındadır ve yaşanan yükseliş, dikkat çekmiştir. Rusya 2017 yılında yüzde 1,8 oranında büyüme kaydetmiştir.

Kısaca Rusya’nın Ticari İlişkileri

Kısaca Rusya’nın Ticari İlişkileriRusya’nın başlıca ticaret ortakları; Çin, Almanya, Hollanda, ABD, Belarus, İtalya ve Türkiye’dir. Ülkenin başlıca ihracat kalemleri ise petrol, doğalgaz, yakıt şeklindedir. İthalat kalemleri de ilaç, telefon, makine ve ekipman, kimyasal ürünler, gıda ve tarım ürünlerdir.

Türkiye ile Rusya arasındaki ihraç ürünlerine baktığımızda; turunçgiller, karayolu taşıtları için aksam, parça ve aksesuardır. İthalat ürünleri ise mineral yakıtlar ve yağlar, taş kömürü, ayçiçeği, aspir ve pamuk tohumu şeklinde sıralanabilir.

Ülkemizdeki Rus yatırımlarının toplam değeri, yaklaşık 10 milyar dolar civarındadır. Rusya’da faaliyet gösteren yaklaşık 1500 Türk firma bulunmaktadır ve ülkedeki toplam yatırımları 10 milyar dolardan fazladır. Türk müteahhitlik firmaları ise Rusya’da bugüne kadar 65 milyar dolar değerinde 1910 adet proje tamamlamıştır. İki ülke arasında sıkı bir turizm ilişkisi de bulunmaktadır. 2017 yılının ilk 10 ayında Rusya’dan ülkemize gelen turist sayısı, 4 milyon 565 bine ulaşmıştır.

Rusya'nın dünyadaki süper güç ülkelerden olması, ekonomisine yansımasına rağmen para birimini güçlendirmeye yetmemiştir. Eski para birimleri arasında yer alan ruble, merkez bankasının politikaları ile güçlendirilmeye çalışılmaktadır.
Rus rublesinin düşük değerli bir para birimi olması konusunda sizin yorumunuz nedir?
Rublenin düşük değeri, Rusya'nın ekonomisini ilerleyen süreçte kötü etkiler mi?
Rusya'nın kripto para girişimleri hakkında bilginiz var mı?



Okur Yorumları
  1. Çok enteresan bir ülke gerçekten ekonomisi ile parası arasında uçurum var.

  2. bir ülkenin parası diğer tüm ülkelerden düşük olur mu arkadaş. sıfır atmayla bu işler olmuyormuş, milletce bunuda öğrrenmiş olduk.