İnci Nedir? Nasıl Oluşur? Özellikleri Nelerdir?

İnci Nedir? Nasıl Oluşur? Özellikleri Nelerdir?

İnci, bir istiridye içerisine yabancı madde girmesi sonucu kendini koruması adına ürettiği salgıdan oluşmaktadır. Orta boy bir incinin oluşabilmesi için 5 yıl gerekmektedir. Tüm inciler birbirinden farklıdır ve mükemmel yuvarlaklıkta değildirler. Bu makalemizde sizlere incilerin özellikleri, nasıl oluştuğu, gerçek incilerin nasıl ayırt edilebileceği ve daha birçok bilgiden bahsedeceğiz.

Yasemin Saygın

Çağlar boyu kadınlar süslenmiş ve süslenmek için ise doğada bulduğu her türlü güzel malzemeyi kullanmıştır. Hiçbir işleme tabi tutulmasa bile kullanılabilen inci, bu yüzden hep en kıymetli mücevherlerden olmuştur. Doğallığı sayesinde, hiç değişmeden, bozulmadan, ilk çağlardan beri kadınların hizmetindedir.

Paranın icadından çok önceleri, değiş tokuş ile alışveriş yapılan dönemlerde, değerli taşlar ve madenler ile birlikte, inciler de ödeme aracı olarak kullanılmaktaydı. Taşıma kolaylığı ve yüksek ödeme gücü sebebiyle, büyük ödemelerde özellikle tercih edilirdi.

[renkbox baslik="Elmas Nedir? Özellikleri ve Çeşitleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/elmas-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/01/elmas-nedir-ozellikleri-ve-cesitleri.jpg" renk="mavi" yenisekme="evet"][/renkbox]

İnci, istiridye tüketilirken tesadüfen bulunabilen, ya da büyük bedeller ödenerek sahip olunabilen, güzelliği ile kendisine hayran bırakan bir maddedir. İnciye sahip olmak, her kadın için özel bir histir. Bu histe, eskiden sadece kraliyet kadınlarının takısı olarak bilinmesinin de etkisi olduğu söylenebilir. İnciye yüklenen tüm bu anlamlar bir kenara bırakılırsa; inci bir deniz ürünün içinde oluşan kisttir. Böyle olduğu bilinse de inci güzelliğinden ve değerinden hiçbir şey kaybetmez.

İnci Nedir?

İnci Nedir?

İnci, sedef ile kaplanmış görüntüsü, sert ve dayanıklı yapısı, benzersiz rengi ile bilinen, son derece kıymetli bir maddedir. Özel olarak, istiridyelerin içinden çıkanlar tercih ediliyor olsa da, neredeyse her tür midyenin içinde üreyebilir. Sanılanın aksine, inci kendisi üremez, istiridye, kendisini korumak amacıyla bünyesindeki maddeleri kullanarak inci yapar.

İnci Nasıl Oluşur?

İnci Nasıl Oluşur?

İstiridye, kapalı şekli sayesinde, diğer deniz canlılarından son derece iyi korunabilen bir varlıktır. Fakat beslenmek için kabuğunu açtığında, içine yabancı maddeler girebilir. İçine giren yabancı maddeyi dışarı atamayan istiridye, bünyesinde ürettiği nakre denen sedefi yabancı maddeyi kapatmak ve kendisi için zararsız hale getirmek için çalışır. Sonucunda inci meydana gelir.

Suyun ısısı, tuzlu veya tatlı oluşu, akarsu veya durgun su olması gibi etkenler, oluşan incinin rengini ve yapısını değiştirir. İncinin değerli olarak kalması için, istiridyenin içinde oluştuğu şekilde bırakılması, yani herhangi bir işleme tabi tutulmaması gerekir.

İncinin Özellikleri Nelerdir?

İncilerin Özellikleri Nelerdir?

Pek çok maden ve taş için çok değerli kelimesi kullanılır. Bu durum inci için de geçerlidir. Örneğin; doğal ortamda ve az sayıda çıkarılan siyah inciler, çiftlikte üretilen ve bir hasatta binlerce elde edilebilen incilere nazaran, çok daha fazla değerlidir.

İnciler için bir diğer değerlendirme kriteri, büyüklüktür. Bir inci ne kadar büyükse, o kadar yaşlı ve değerlidir. Çiftlikte ve özel bir amaçla büyük olarak üretilmediyse ve doğada büyük halde bulunduysa, inciye biçilen paha, çok yüksek olacaktır.

Gerçek incilerin en kaliteli olanları genellikle doğu ülkelerinde çıkarılmaktadır. Basra Körfezi inci oluşmu açısından elverişli bir bölgedir. Sulu takımadaları, Birmanya ve Seylan, Filipin açıkları, Avustralya açıkları, İnci Adaları, Panama Koyu, Aru Adaları Kızıldeniz, inci istiridyelerinin en çok çıkarıldıkları bölgelerdir.

İnci Üretimi Nasıl Yapılır?

İnci, pek çok midye ve istiridyenin içinde oluşabilir. İçinde oluştuğu canlının türüne ve meydana geldiği suların özelliklerine göre, birbirinden çok farklı inciler ortaya çıkmaktadır. Midye ve istiridyelerin, uygun ortamı bulduklarında hızla çoğalması ve uzun süre aynı yerde kalması gibi sebeplerle, doğal olan incinin toplanması son derece kolaydır.

Gerekli ortam yaratılarak, uygun sularda istiridye üretmek, yeterince bekletildiğinde ise incilerin hasat edilmesi mümkündür. İstiridyenin içine giren bir yabancı maddenin etrafının kaplanması ile üreyen inci, çiftliklerde zaman kazanmak için, istiridyenin içine minik bir boncuk konularak üretilmektedir.

İnci Nasıl Kullanılır?

İnciler, eski çağlarda para yerine kullanılarak, alışverişte tercih edilmekteydi. Paranın icadından sonra, inci değerinden bir şey kaybetmemiş, ancak hala değerli bir madde olduğundan, kullanım şekli değişmiştir. Çağlar boyu, kadınların aksesuar ve ziynet eşyası olarak kullandığı takıların baş kahramanı incidir. İnci gerdanlıklar, inci küpeler, inci bilezikler ve inci yüzükler her zaman kadınların gözdesi olmuştur. Doğal yapısı ve içerdiği maddeler sebebiyle, son yıllarda makyaj malzemelerinin yapımında ve cilt bakım ürünlerinin içinde kullanılmaya başlanmıştır.

İnci Takının Bakımı Nasıl Yapılır?

İncinin oluşum şekline bakıldığında, sert yapısına rağmen, zaman içinde aşınmaya açık olduğu görülür. Bu yüzden, inciden oluşan takıların temizliği ve bakımında, kesinlikle kimyasal maddeler kullanılmamalıdır. Çok uzun yıllar rengini ve parlaklığını kaybetmez, bu yüzden uzun aralıklarla, nemli ve yumuşak bir bez ile tozunun alınması, bakım için fazlasıyla yeterli olacaktır. İnci takıları, kullanılmadıkları zamanlarda, kapalı bir kutu içinde muhafaza etmek; gereksiz güneş ışığından korumak, donma derecelerinin altındaki havalarda uzun süre kalmasına engel olmak için gereklidir.

İncinin Kalitesi Nasıl Anlaşılır?

Tatlı su incisi, tuzlu su incisi, çiftlik incisi, doğal inci gibi pek çok türü bulunmaktadır. Çıktığı yere göre; pembe, siyah ve beyaz gibi renklere sahip olduğundan, uzman olmayan bir inci kullanıcısı, bunun kalitesini anlayamayabilir. Takı olarak kullanılacaksa ve büyük paralar vererek sahip olunacaksa, bu konuda dikkatli olmak gerekir. Ülkemizde kullanılan bir kalitesi belgesi olan ve ilgili bakanlık tarafından kontrollerden sonra verilen GEM isimli belgeye sahip incilerin, kaliteli olduğundan emin olabilirsiniz.

[renkbox baslik="Gümüş Nedir? Özellikleri, Kullanım Alanları ve Çıkarıldığı Yerler" link="https://bilgihanem.com/gumus-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/08/gumus-nedir-ozellikleri-kullanim-alanlari-ve-cikarildigi-yerler.jpg" renk="gri" yenisekme="hayir"][/renkbox]

İnci konusunda tecrübesiz iseniz ve sertifikaya bakamayacak bir durumdaysanız; incinin yüzeyinde pürüzlerin olmaması ve aşırı düzgün bir yuvarlıkta olması, incinin kalitesinin düşük olduğunun, büyük bir ihtimalle tecrübesiz kişiler tarafından çiftlikte üretildiğinin işareti sayılabilir.

İnci Çeşitleri Nelerdir?

İnci Çeşitleri

Amerika'da Kaliforniya kıyılarında siyah renkte inciler çıkmaktadır. İnciler bulundukları hayvanın cinsine göre ya mavimtırak ya da sarımtırak beyaz renkte olurlar. Bazı inciler de istiridye kabuğunun kenarında oluşarak siyah bir renk alırlar. Bugüne kadar rastlanan incilerin arasında en büyüğü armut biçiminde olup, uzunluğu 3,5 cm genişliği 2,7 cm’dir. Avrupa’da en ünlü inci pazarları Londra, Paris ve Amsterdam'da bulunmaktadır.

İnci takılarda, makyaj malzemelerinin içeriğinde ve daha birçok alanda kullanımı yaygın bir mücevherdir. Gerçek inciyi ayırt etmek adına ve ücretinize değmesi için aldığınız ürünün sertifikasına lütfen dikkat ediniz.
Yüksek ücretler ödediğiniz incinin sertifikasına dikkat ediyor musunuz?
Makyaj malzemelerinde ve cilt bakım ürünlerinde kullanılan incinin ne işe yaradığı hakkında bir bilginiz var mı?
İnci takıları seviyor musunuz?
İncinin vücut üzerinde bildiğiniz olumlu enerji olarak etkileri var mı?



Okur Yorumları
  1. inci takmayı çok seviyorum ama bu şekilde meydana geldiğini bilmiyordum açıkcası, çok şey öğrendim bu yazıdan.