Ahmet Haşim Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Ahmet Haşim Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Ahmet Haşim döneminin en güçlü şairlerinden biridir. Ahmet Haşim'in şiirleri birçok dergiye konuk olmuş ve büyük beğeni toplayarak uzun yıllar adından söz ettirmiştir. Ahmet Haşim'in hayatı, eserleri ve daha fazlasına Bilgihanem okurları için hazırlanan bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Erkan Karaca

Türk edebiyatında akşam şairi olarak anılan Ahmet Haşim, şiirleri ve düz yazıları ile kendine hayran bırakan donanımlı kalemlerden biridir. Aşk, ayrılık ve hüzünlü şiirleri ile adından yıllarca bahsettiren şair, Türk edebiyatının sahip olduğu özel yetenekler arasında kabul edilmektedir.

Şiirleri pek çok dile çevrilmiş ve yalnızca Türkiye sınırları içerisinde değil dünya genelinde sanatseverlere hitap etmiştir. Ölümünün üzerinden uzun süre geçmesine rağmen adı unutulmayan Ahmet Haşim için oldukça kaliteli ve başarılı eserler bıraktığını söylemek mümkündür.

[renkbox baslik="Halit Ziya Uşaklıgil Kimdir? Hayatı ve Eserleri" link="https://bilgihanem.com/halit-ziya-usakligil-kimdir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2014/12/halit-ziya-usakligil-hayati-hakkinda-bilgi-960x560.jpg" renk="siyah" yenisekme="evet"][/renkbox]

Ahmet Haşim, hayata bakış açısı ile karanlığı işaret etse de zorlu bir yaşama rağmen etkileyici eserler ortaya koymuştur. Bu nedenle bugün adı unutulmayacak şair ve yazarlar listesinde yerini korumaktadır.

Ahmet Haşim Kimdir?

Ahmet Haşim Kimdir?

Tarih ve güzel sanatlar öğretmenliğinin yanı sıra köşe yazılarıyla da hayata atılan Ahmet Haşim aynı zamanda usta bir şairdir. Türk edebiyatında çok yönlü özelliklere sahip olan nadir isimlerden biri olduğu için beğeni toplayan şair, yazarlık dışında çevirmenlik de yapmıştır.

Edebiyatla yakından ilgilenirken geçimini sağlayamayan Ahmet Haşim, bir yandan bankacılık görevini de sürdürmüştür. Bunun yanı sıra müzikle yakından ilgili olduğunu söyleyen şair kendini pek çok açıdan geliştirmiştir. Farklı edebi akımların etkisinde kalan Ahmet Haşim, yaşadığı her detaya eserlerinde yer veren bir isimdir. Müzik, doğa, insanlar, aşk onun eserlerinin bir parçası olmuştur.

Ahmet Haşim’in Hayatı

Ahmet Haşim’in Hayatı

1884 yılında Bağdat’ta dünyaya gelen Ahmet Haşim, Arif Hikmet Bey ile Sara Hanım’ın oğludur. Çocukluk dönemi Bağdat’ta geçen Ahmet Haşim, 12 yaşında annesini kaybetmiştir. Bir süre daha Bağdat’ta kaldıktan sonra babası ile beraber İstanbul’a yerleşmiştir. O dönem Mektebe-i Sultani olarak bilinen Galatasaray Lisesi’nde yatılı olarak kalmıştır.

Eğitim aldığı yıllarda öğretmenleri arasında bulunan Tevfik Fikret ve Ahmet Hikmet Müftüoğlu, Ahmet Haşim’in edebiyata olan ilgisini yoğunlaştırmışlardır. 1907 yılında mezun olan Ahmet Haşim daha sonra hukuk fakültesini kazanmıştır. Hem hukuk okuyup hem de Fransız mektebinde öğretmenlik yapmaya başlamıştır. Bir süre sonra hukuk fakültesini bırakan şair, İzmir’e yerleşerek Maliye Nezareti’nde çevirmenliğe başlamıştır.

Ahmet Haşim'in İlk Şiiri

Ahmet Haşim’in edebiyata olan ilgisi Galatasaray Lisesi’nde başlamıştır. Bilhassa şiir onun kendini ifade etme şekli olmuştur. Yazdığı ilk şiirlerde Abdülhak Hamit Tarhan ve Cenap Şehabettin'in izlerine rastlamak mümkündür. Dolayısıyla onun şiire karanlık kapıdan girdiği, örnek aldığı isimlerden belli olmuştur. Ölümü ve ayrılığı en iyi anlatan bu iki şair, Ahmet Haşim’in ilk eserlerini ortaya koymasında etkili olmuşlardır. Ahmet Haşim’in bilinen ilk şiiri Hayal-i Aşkım’dır. Sonrasında gençlik şiirlerini kaleme almaya başlamıştır.

Ahmet Haşim’in Askerlik Yılları

1912 yılında İzmir’e yerleşen Ahmet Haşim kısa süre sonra yedek subay olarak askere alınmıştır. 1.Dünya Savaşı süresince İzmir’de ve Çanakkale’de askerlik yapmıştır. Savaşın olduğu yıllarda yazmaktan vazgeçmeyen Ahmet Haşim, hayatının bu dönemini kaleme almış ve hatıralar oluşturmuştur. Savaş sonrası izlerini eserlerine serpiştiren yazar, mütarekenin ardından İstanbul’a geri dönmeye karar vermiştir. Harp Akademisi'nde öğrencilere Fransızca eğitimi veren şair daha sonra Osmanlı Bankası’nda görev almaya karar vermiştir.

Ahmet Haşim’in Yurt Dışı Seyahati

İstanbul’daki hayatına adapte olmaya çalışan ancak yoğun iş temposu nedeniyle yorgun düşen Ahmet Haşim bir süre sonra hastalanmaya başlamıştır. 1924 yılında böbreklerindeki rahatsızlık nedeniyle Paris’e gitmiş ancak hiçbir çare bulamamıştır. Hastalığı artarak devam eden şairin 1932 yılında Frankfurt’a gittiği bilinmektedir. Hastalığına çözüm bulmak için bir süre de burada kalan Ahmet Haşim, ne yazık ki ağrılarıyla geri dönmek mecburiyetinde kalmıştır.

Frankfurt yıllarını özel bir eser olarak kaleme alan Ahmet Haşim, bu eseriyle sanatını kuvvetlendirmiştir. Yurt dışından döndükten sonra öğretmenliğe yeniden başlayan şair, 4 Haziran 1933'te Kadıköy'de gerçekleşen ölümüne dek aynı görevde bulunmaya devam etmiştir.

Ahmet Haşim’in Eserleri

Ahmet Haşim’in Eserleri

Ahmet Haşim’in birbirinden farklı kaynaklarda yayımlanan eserlerinin yanı sıra bir araya getirdiği, toparladığı eserleri de bulunmaktadır. Şiir kitaplarına göz atıldığında 1921 yılında tamamlanan Göl Saatleri ve 1926 yılında tamamlanan Piyale dikkat çekmektedir. Merdiven ve O Belde en önemli şiirlerindendir.

Ahmet Haşim en az şiirde olduğu kadar düzyazıda da oldukça başarılıdır. Bunun için kaleme aldığı her eser çokça okunmuş ve sevilmiştir. Yazarın Bize Göre ve Gurabahane-i Laklakan isimli eserleri sohbet ve fıkra türünde yazdığı eserlerdir. Ayrıca gezi yazılarıyla da tanınan Ahmet Haşim, dolaştığı her yerde kalemini kullanmaya devam etmiştir. Frankfurt Seyahatnamesi bu alanda yazdığı en başarılı eseri olarak bilinmektedir.

[renkbox baslik="Abdurrahim Karakoç Kimdir? Hayatı ve Eserleri" link="https://bilgihanem.com/abdurrahim-karakoc-kimdir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/04/abdurrahim-karakoc-kimdir-hayati-ve-eserleri.jpg" renk="gri" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Sanatçının bazı eserleri döneminin ünlü dergilerinde yayınlanmaya başlamıştır. Ahmet Haşim yazmaya başladığı günden itibaren şiirleri beğenilmiş ve takdir görmüştür. Bu nedenle dönemin en ünlü dergilerinde şiirlerinin  yayımlandığı bilinmektedir. En çok Fecr-i Ati ve Servet-i Fünun dergilerinde şiiri yayımlanan şairin; Mecmua-i Edebiye, Musavver Terakki gibi dergilerde de eserleri yer almıştır. Ayrıca Aşiyan, Jale, Musavver Muhit ve Resimli Kitap dergileri de şiirlerine yer vermiştir. Ahmet Haşim, bu dergilerde yayımlanan şiirlerinin hemen hiçbirini şiir kitaplarına ilave etmemiştir.

Ahmet Haşim şiirleriyle edebiyatın güçlü şairlerinden olmayı başarmış ve yıllarca okullardaki derslerde dahi adı geçmeye devam edecektir.
Ahmet Haşim'in en sevdiğiniz şiiri hangisidir?
Ahmet Haşim'in şiirleri duygusal anlamda sizi nasıl etkiliyor?
Sizin şiir yazma deneyiminiz oldu mu? Bizimle paylaşır mısınız?
Ahmet Haşim hakkında bizim yazımızı okumadan önce neler biliyordunuz?



Okur Yorumları
  1. Ben hiç şiir yazmayı denemedim ama yapabileceğimi sanmıyorum, Roman yazmaya benzemez çünkü şiir yazmak, çok daha zor ve saygı duyulası bir iş bence.