Pertev Naili Boratav Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Pertev Naili Boratav Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Osmanlı İmparatorluğu Dönemi'nde dünyaya gelen Pertev Naili Boratav, Türk halkbilimcisi, edebiyatçı ve folklor araştırmacısıdır. 2 Eylül 1907 doğumlu olan Boratav, ilk Türk halkbilimcisidir. Asıl adı Mustafa Pertev'dir. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitiren Boratav, Nasredin Hoca, Gökoğlu Destanı gibi kitapların yazarıdır. Halk edebiyatına verdiği gönülle tanıdığımız Boratav'ın hayatı ve bazı eserleri şöyledir...

Erkan Karaca

Türkiye’den sürgün edilmesine rağmen, halk tarafından her zaman sevilen, bir sürü ödüle layık görülen, halk için yazan ve halk için yaşayan bir isimdir Pertev Boratav. Öyle birini düşünün ki soyadını alması konusunda bile birbirinden farklı hikâyeler oluşsun. Kimi kaynaklara göre eşi Hayrünnisa Hanım ile “Pertev” adının çeşitlendirmelerine dair bir oyun oynarken ortaya çıkmıştır, kimi kaynaklara göre ise hocası Nihal Atsız tarafından uzun boyu nedeniyle kendisine takılan bir lakaptır.

Ne yazık ki popüler kültürün etkisi ile halk edebiyatı eserleri ve bu eserler konusunda binlerce sayfalık dokümanlar oluşturan bu değerli insanlar gençler tarafından yeterince tanınmamaktadır.

[renkbox baslik="Akşemseddin Kimdir? Hayatı Hakkında Bilgi" link="https://bilgihanem.com/aksemseddin-kimdir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2018/04/aksemseddin-kimdir-hayati-hakkinda-bilgi.jpg" renk="kahve" yenisekme="evet"][/renkbox]

Oysaki Cumhuriyet Dönemi’nin gelmesi ve dilin değişerek laikleşmesi ile birlikte ilk eserleri verenler ve dil konusundaki hassasiyetleriyle bilinenler bu sanatçılardır. Gençlere Boratav gibi gerçek ilim ve bilim insanlarını tanıtmak ülke olarak herkesin sorumluluğundadır.

Pertev Naili Boratav Kimdir?

Pertev Naili Boratav Kimdir?Kimisi için araştırmacı, kimisi için yazar kimisi için ise bilim insanı olan Pertev Nail Boratav, geçtiğimiz yüzyılın Türk dili ve halk edebiyatı konusunda en çok çalışma yapmış insanlarından biridir. 2 Eylül 1907 tarihinde, Bulgaristan'da doğan, Türk halkbilimcisi olan Boratav'ın asıl adı Mustafa Pertev'dir. Edebiyata olan ilgisini ve başarısını annesinin küçükken anlattığı masallara bağlayan Boratav, hayatı boyunca o masallarla yaşamaktan hiç vazgeçmedi. Türk Edebiyatı’nın en önemli temsilcilerinden Sabahattin Eyuboğlu ile birlikte çalıştığı köy enstitüsünde bile verdiği tüm derslerle, gençlere hayal gücünü ve halk edebiyatının kişisel gelişim üzerindeki inanılmaz etkilerini öğretmeye çalıştı.

Pertev Naili Boratav’ın Hayatı

Pertev Naili Boratav’ın Hayatı20. yüzyılın en önemli halk bilimcilerinden biri olan Boratav 1907 ile 1998 yılları arasında dünyanın çok farklı yerlerinde yaşamıştır. Bulgaristan doğumlu olan Boratav, kendisini Türk halk edebiyatını ve Türk folklorunu araştırmaya adamıştır. 1948 yılına kadar Türkiye’de eğitim görmüş, doçentlik kazanmış, pek çok dergi ve gazetede eserler yazmıştır. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun olmuştur. 1948’de ise dönemin hükümeti tarafından komünist olduğu gerekçesi ile başkanı olduğu Halk Edebiyatı Kürsüsü kapatılınca yurt dışına gitmiştir.

Amerika, Almanya ve Fransa gibi pek çok ülkede bulunmuş, çalışmalarına bu ülkelerde devam etmiştir. Türk hikayelerini ve folklorunu batıda tanıtmayı misyon edinen Boratav pek çok eserini farklı dillerde yayımlamıştır ve hatta yine bu nedenle Stanford gibi dünyanın sayılı üniversitelerinden birinde Türkiye bölümünü kurmuştur. Yıllar 1998’i gösterdiğinde vatanından kilometrelerce uzakta, ama halkı tarafından sevilmenin gururuyla Paris’te vefat etmiştir.

Pertev Naili Boratav’ın Eserleri

Pertev Naili Boratav’ın EserleriHiç şüphesiz Pertev Nail Boratav’ın en önemli eseri, Yapıkredi Yayınları tarafından basımının reddedilmesinin ardından Edebiyatçılar Derneği tarafından yayınlanan Nasreddin Hoca kitabıdır. Bu kitap çoğu insan tarafından Nasreddin Hoca’nın asıl karakterinin ve sadece fıkraları ile bilinenden öte bir insan olduğunun kanıtı olarak kabul edilmektedir. Yazıldığı dönemde Boratav tarafından kök kültürün açığa çıkarılması ve verilen bilgilerin gerçek dışı olduğuna dair söylentiler çok eleştirilmiştir. Fakat Boratav 42 yıl boyunca üstünde çalıştığı bu kitap için dünyanın pek çok kütüphanesinden el yazması veriler elde edip hepsini tarayarak ortaya mükemmel bir sanat eseri çıkarmıştır. Nasreddin Hoca’yı Boratav’ın gözünden okumak, apayrı bir tattır.

Benzer Bilgi: Tevfik Fikret Kimdir?

Boratav’ın Nasreddin Hoca kadar ses getirmemesine rağmen, tüm ömrünü adayarak yürüttüğü çalışmalarının mahsulü olan iki kitabı ise 100 Soruda Türk Folkloru ve 100 Soruda Türk Halk Edebiyatı adlı eserleridir. Kitaplarını Türk edebiyatını ve kültürünü tüm dünyaya ve Türk vatandaşlarına tanıtmak amacıyla yazmıştır. Kitaplarında meddahlık, bilmeceler, Türk destanları, yöresel hikâye ve masallara yer vermiş, her birini ayrı başlıklar altında inceleyerek öğretmeyi hedeflemiştir. Kitapları pek çok dile çevrilerek tüm dünyada yayımlanmıştır. Bugün hala birçok insan halkın içinden çıkan bu edebi türleri Boratav’dan öğrenmektedir. Bilinen en önemli eserleri şunlardır;

  • Gökoğlu Destanı
  • Folklor ve Edebiyat I
  • Bey Böyrek Hikayesine Ait Metinler
  • Halk Edebiyatı Dersleri
  • İzahlı Halk Şiiri Antolojisi
  • Folklor ve Edebiyat II
  • Halk Hikayeleri ve Halk Hikayeciliği
  • Typen Türkischer Volsmarchen
  • Zaman Zaman İçinde
  • Le Tekerleme
  • Türk Mitolojisi
  • Az Gittik Uz Gittik
  • 100 Soruda Türk Folkloru
  • Nasreddin Hoca.
Okur Yorumları