Anason Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Anason Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Halk arasında rakının hammaddesi olarak bilinen anason, aslında şifalı bitkiler arasında çok önemli bir yere sahiptir. Faydaları saymakla bitmeyen bu bitki; midede oluşan spazmın giderilmesinden sinirlerin yatıştırılmasına, yaraların iyileştirilmesinden iltihap gidermeye kadar birçok özelliğe sahiptir.

Yasemin Saygın

Uzun yıllardır insanlar, şifayı doğada aramışlardır. Günümüzde de bitkilerin şifalı dünyasına geri dönüş başlamıştır. Şifalı bitkilerin tanınmasında Lokman Hekim’in etkisi göz ardı edilemez. Ünlü ve iyi bir bilim insanı olması bakımından bitkilerin şifaları tüm dünyaya yayılmıştır. Modern tıbbın faydasız kaldığı zamanlarda bitkilerden medet umulmaktadır. Bu bitkilerden en önemli be tanınmış olanlarından biri se anasondur. İçeriğindeki anetol maddesi sakız üretiminde, rakı üretiminde, bazı baharatların içerisinde, meyankökü içeren şekerlemelerde, deterjan ve sabun üretiminde kullanılır.

Bu madde alkol ya da yağ ile temas ettiğinde çözünme göstermez. Anason bitkisi Temmuz ve Ağustos aylarında hasat edilmektedir. Mısır, Girit, Yunanistan ve Asya’nın bazı alanlarında yetiştirilen anasonun işlenmesi ilk olarak Mısırlılar tarafından yapılmıştır. Avrupa topraklarında ise Roma döneminde işlendiği bilinmektedir. Orta Çağ döneminde kullanımı yaygınlaşan anason, alkollü içeceklerde, yemeklerde ve özellikle de ete tat katmak için kullanılmıştır. Ayrıca parfümlerin içerisinde güzel koku vermek amacıyla kullanıldığı bilinmektedir.

[renkbox baslik="Karabaş Otu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/karabas-otu-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/06/karabas-otu-hakkinda-bilgiler.jpg" renk="mor" yenisekme="evet"][/renkbox]

Anason bitkisinin yaprakları, kökü ve tohumu olmak üzere tüm kısımları kullanılmaktadır. Yaprakları çay yapımında kullanılırken, diğer kısımlarından ilaç yapımında fayda sağlanılmaktadır. Sinirli ve gergin zamanlarda, yatmadan önce içilen bir bardak anason çayı sizde gözle görülür bir fark yaratacaktır. Özellikle bunu zencefil ve limon suyu ile karıştırdığınızda, hem yorgunluğunuzun geçmesini hem de huzurlu bir uyku çekmeyi sağlayabilirsiniz. Maydanozgiller ailesinden, anavatanı Doğu Akdeniz olan anasonun sağlığımız için faydalarını, en doğru kullanım şeklini ve olası zararlarını gelin birlikte okuyalım.

Anason Nedir?

Anason Nedir?Asya topraklarından tüm dünyaya yayılma gösteren Maydanozgiller familyasına ait bir bitki türüdür. Bitkinin yüksekliği yarım metre kadar olabilir. Yaprakları yuvarlak şekillerdedir ve beyaz çiçekleri mevcuttur. Bunun yanında bitkinin üzerinde küçük boyutlarda meyveleri de bulunmaktadır. Anasonun meyvesinde anetol adı verilen bir madde bulunur.

Anetol adı verilen madde birçok bitki ve çiçeklerde bulunan esans yağlarının başlıca bileşenlerinden biridir. Gıda sektöründe tatlandırıcı etkisinden dolayı kullanılmasının yanında, parfümeri ve kozmetik alanında da tercih edilmektedir. Yine temizlik sektöründe, deterjanlarda, sabunlarda hoş koku vermesi amacıyla kullanılmaktadır.

Anason Nasıl Kullanılır?

Anason Nasıl Kullanılır?Genellikle çay olarak hazırlanır ve bu şekilde kullanılır. Bitki çayı olarak içilebilir ya da gargara yapmak amacıyla kullanılır. Anason bitki çayını taze ve kurutulmuş yapraklarından ya da tohumlardan hazırlayabilirsiniz. Bir kupa anason bitkisi çayı için yarım tatlı kaşığı kuru anason yaprağını kullanmak yeterlidir. Kaynamış suyun içine anasonu ilave ederek ateşi kapatın.

Demlenmesi için 10 dakika bekleyin ve ılık olarak tüketin. Eğer çayı kuru tohumlardan yapacaksanız; 1 çay kaşığı tohumu öncelikle havan içinde ezmelisiniz. Ardından suya atarak aynı şekilde demleyebilirsiniz. Uykunun gelmesini tetiklediğinden gün içinde içmek yerine yatmadan önce tüketilmelidir.

Anasonun Faydaları Nelerdir?

Anasonun Faydaları Nelerdir?Anason midenin güçlenmesini sağlamaya yardımcı olmaktadır. Solunum yolu problemlerine ya da mide hastalıklarına bağlı olarak görülen öksürüğün dindirilmesinde etkilidir. Hazımsızlık, gaz sancısı gibi problemlerde gaz söktürücü ve rahatlatıcı etkisi vardır. Uykusuzluk problemlerinde rahatlatıcı etkisi bulunur.

Rahatlatıcı etkisi sayesinde sinirleri de sakinleştirdiği bilinir. Emziren bayanlarda anne sütünü artıran etkisi olduğu bilinmektedir. Kusma ve ishal gibi şikâyetleri hafiflettiği tespit edilmiştir. Beyin yorgunluğunun giderilerek beynin daha sağlıklı şekilde çalışmasına ve gelişmesine yardımcı olur.

Etkili maddeleriyle iyi balgam söktürücü bitkilerdendir. Hıçkırık tutması gibi durumlarda, hıçkırığı kesmek için kullanılır. Gargara olarak kullanılması durumunda nefesi tazeler ve ağız kokularını ortadan kalkar. Halk arasında sadece rakı yapımında kullanılmasıyla bilinen anason bitkisinin en bilinen faydaları şunlardır;

  • Gaz söktürücüdür.
  • Uzun süren ve bir türlü geçmeyen öksürüğün kesilmesinde yardımcıdır.
  • Aynı şekilde bir türlü geçmek bilmeyen ve kişiyi yoran hıçkırığın son bulmasını sağlar. Bunun için bir bardak
  • anason çayı içilebilir.
    Anason iştahı açar. Yemek yemeyen çocuklara veya herhangi bir nedenle yemekten tiksinen kişilere önerilmektedir.
  • Hazımsızlık sorununa iyi gelir, sindirimi kolaylaştırır.
  • Uyku sorunu çekenler akşamları yatmadan önce bir bardak anason çayı içebilirler.
  • Anne sütünü artırıcı etkisi vardır.
  • Sinirleri yatıştırır, strese iyi gelir.
  • Migren benzeri çok şiddetli baş ağrılarını dindirir.
  • Mide bulantısı ve kusmaya iyi gelir.
  • Sakinlik hissi vermesinin yanında çok yoğun çalışan veya kafası çok fazla meşgul olan insanlar, anason çayı sayesinde beyinlerini dinlendirebilirler.
  • Nefes darlığı, astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarının tedavisinde destekleyicidir.
  • Kadınlarda göğüs sarkmasının önüne geçer.
  • Bağırsaklarda oluşan gaz sancısını geçirir.
  • İdrar kaçırma sorunu olan kişilere önerilmektedir.
  • Adet döneminde veya cinsel ilişkiden sonra meydana gelen ağrıların tedavisinde faydalıdır.
  • Erkeklerde orta yaşlarda görülen antropoz dönemi semptomlarını engeller.
  • Anasonun hem tohumu, hem kökü hem de yaprağı ilaç yapımında kullanılmaktadır.
  • Sinir krizlerini veya havale benzeri ciddi sorunların oluşma ihtimalini engelleyen şifalı bir bitkidir.
  • Kalsiyum, bakır, demir, çinko, potasyum ve magnezyum gibi mineraller açısından zengin bir içeriğe sahiptir.
  • Anasonun içerisinde bulunan potasyum vücut sıvılarının kontrolüne, kan basıncına ve kalp ritmine yardımcı olan hücrelerin temelinde yer almaktadır.
  • İçerisinde bulunan bakır elementi kırmızı kan hücrelerinin üretimi için son derece önemlidir.
  • Epilepsi benzeri histerik nöbetlerin yaşanması esnasında meydana gelen dolaşım ve solunum bozukluklarının giderilmesinin yanında, kişinin sinirlerinin yatışması ve dışarıdan yardımcı olmaya çalışan kişilere karşı yanıt vermesinde çok önemli bir rol oynamaktadır.
  • Antiseptik özellikte olduğu içine enfeksiyona, deri üzerindeki yaralara ve iltihaplara karşı iyileştirici özellik göstermesinin yanında, aynı zamanda mikrop kapmamasını da sağlar.
  • Eklem iltihabı nedeniyle meydana gelen ağrıları hafifletir.
  • Depresyon ve aşırı sinir hali durumda faydalıdır.
  • Ağızda oluşan kötü kokuların ve diş eti iltihabının giderilmesinde yardımcıdır.
  • Hem kadın hem de erkeklerde cinsel isteksizlik sorununa ve güçsüzlüğe iyi gelir, libidoyu artırır.
  • Sinir sistemine etki ederek daha aktif çalışmasını sağlar.
  • Metabolizmayı uyarır, bu sayede insan vücudundaki enzim ve hormonların düzenli şekilde salgılanmasını sağlar.

Anasonun Yan Etkileri Nelerdir?

Anasonun Yan Etkileri Nelerdir?Yan etkilerle ilgili yapılmış bir araştırma ya da bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Genellikle herhangi zararlı bir etkisi görülmemiştir ama doğru miktarlarda tüketmek önemlidir. Aşırıya kaçmak her bitkide olduğu gibi anason bitkisinde de sorunlara neden olabilir. Belirli ciddi hastalıkları olanların, hamile ve emziren kadınların tüketmeden önce doktorlarına danışmaları gereklidir.

Bunların yanında aşırı tüketildiğinde ciltte kızarıklık benzeri alerjik reaksiyonların oluşmasına sebep olabilir. Eğer anason çayını içtikten sonra vücudunuzda kızarıklık ve kaşınma tarzında durumlar görüyorsanız, hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kurumuna gitmenizi öneririz. Mide bulantısı, kusma, ishal, hırıltılı nefes alma, kasılma nöbetleri de anasonun olası zararları arasında yer almaktadır. Son olarak düzenli ilaç kullanan biriyseniz, son derece dikkatli olmalı, tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Anason Yetiştiriciliği

Anason YetiştiriciliğiBitkinin Anadolu topraklarında yetiştiriciliği yapılır. Özellikle de nem derecesi orta seviyede olan iklimlerde yetiştirilmektedir. Gelişme dönemlerinde rutubetli havaları tercih eder. Böyle havalarda bitki daha hızlı gelişir. Ülkemizde en çok Ege bölgesinde yetiştirilmektedir. Anadolu’nun diğer bölgelerinde çok ciddi miktarlarda olmasa da bölgelerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde üretilmektedir.

[renkbox baslik="Zerdeçal Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/zerdecal-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/01/zerdecal-faydalari-hakkinda-bilgi.jpg" renk="sari" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Anasonun Tarihçesi

Anasonun TarihçesiAnasonun 4000 yıl öncesine kadar uzanan bir geçmişi vardır. İlk olarak Eski Mısır’da kullanılmaya başlanmıştır. Ardından parfümlere koku vermek amacıyla kullanılmıştır. En eski yazılı belgelerde anason bitkisinin idrar söktürücü etkisi ve sindirim sorunlarında etkili olduğu çözümlerine yer verilmiştir.

Anason mide rahatsızlığına, bağırsakta oluşan gaz sancısına, şiddetli öksürüğe neden olan balgamın atılmasına, idrar kaçırma problemine, iştah artırmaya ve daha birçok sorunun çözümünde yararlı bir bitkidir.
Anason çayının tadını seviyor musunuz? Ne sıklıkla tüketirsiniz?
Sizce anasondan fayda sağlamak için çok sık rakı içmek doğru mu?
Anasonun hangi ilaçlarla etkileşime girdiğini gözlemlediniz?



Okur Yorumları