Geven Otu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Geven Otu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?

Geven otu alternatif tıpta önemli bir yere sahiptir. Gençliğin sırrının geven otu bitkisi olduğunu söyleyen literatürler, merhem ve bitki çayı olarak kullanımıyla birçok faydası olduğunu desteklemektedirler. Geven otunun yararları ve yan etkileriyle birlikte daha birçok bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Yasemin Saygın

Dünya genelinde bilinen ve uzun yıllardır alternatif tıpta kullanılan geven otu, Güney Asya kökenli bir bitkidir. İnsan vücuduna çok yönlü faydası olan bitkinin düzenli olarak kullanıldığında birçok hastalığı tedavi etme özelliği bulunmaktadır. Bununla beraber cilt bakımı ve vücut tazeliği için kullanılan bitki özellikle bayanlar tarafından sık sık tercih edilmektedir.

Son dönemlerin en popüler bitkilerinden biri olan geven şifalı bitkiler arasında adını sıkça duyurmaktadır. Geven otu, Asya kültürünün yanı sıra Doğu kültürünün de bir parçasıdır. Hastalıklara çözüm olabilmesi için pek çok uygarlıkta farklı isimlerle tercih edilir olmuştur.

[renkbox baslik="Gıvışgan Otu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/givisgan-otu-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/05/givisgan-otu-nedir-nasil-kullanilir-960x560.jpg" renk="yesil" yenisekme="evet"][/renkbox]

Modern çağda ise kullanım alanı aynı olmakla beraber daha da yaygınlaşmıştır. Bugün binlerce kişinin kullandığı bitki, insan sağlığı açısından, doğa tarafından bize sunulmuş etkili bir bitkidir.

Geven Otu Nedir?

Geven Otu Nedir?

Bilim dünyasının Astragalus ismi ile bildiği geven otu, Baklagiller familyasına dahil olan bir bitkidir. Faboideae alt tabakasının kapalı tohumlular grubunda yer almaktadır. Ayrıca sınıfı ise iki çeneklilerdir. Yerleştiği ve yaygın olarak bulunduğu noktalarda birçok türü olan bitkinin, kalıcı olduğu alanda 2000 ayrı türe dönüştüğü tespit edilmektedir. Bu nedenle 2000 bin ayrı geven otundan bahsetmek mümkündür. Otsu ve küçük çalılıklar şeklinde görülen geven otu, kökleri sert ve nişastalı bir yapıya sahiptir. Tatlı ve şekerimsi bir yapıda olmasının sebebi nişastalı içeriğidir. Bununla beraber geven otunun üzerinde bulunan meyvelerine ise badıç ismi verilmektedir.

Geven Otu Nasıl Yetiştirilir?

Geven Otunun Nasıl Yetiştirilir?

Geven otunun çoğunlukla güneşli iklimleri tercih ettiği bilinmektedir. 30-45 cm boylarına ulaşabilen bitkinin bir yıllık otsu bir bitki olduğunu söylemek doğrudur. Yetişebilmesi için iklimin zorlu olması sorun teşkil etmemektedir. Çoğunlukla çok sıcak ve de çok soğuk ortamlarda büyüyebilmektedir.

Toprak seçimi daha çok çorak araziler olan geven otunun, dağlık alanlarda bolca bulunduğu görülmektedir.  Tercihe bağlı olarak otlak, çimenlik yerlerde de yetiştirilebildiği bilinmektedir. Kökleri 4 metreye kadar ulaşabilen geven otunun çok fazla suya ihtiyacı yoktur. Zor iklim koşullarında yetişebilmesi bu nedenle kolay olmaktadır. Mevsimi geldiğinde beyaz, mor ve mavi çiçekler açan bitki, kabuklu meyve verebilmektedir.

Geven Otu Nasıl Kullanılır?

Geven Otu Nasıl Kullanılır?

Geven otunun kökleri, gövdesi, yaprakları ve çiçekleri ayrı ayrı tüketilebilmektedir. En yaygın kullanım alanının ilaç sanayisi olması ise şifalı olduğunun kanıtıdır. Bu nedenle ilaçların içeriği için büyük alanlarda üretilip kullanılabilmektedir. Bitkinin kendisini kurutarak taze olarak tüketmeniz mümkündür. Bunun yanında parçalara ayırarak yemeklere ve çorbalara karıştırmanız da fayda sağlayacaktır. Anavatanı olan Asya’da öğütülerek tüketilen geven otunun özel bir baharat olarak yemeklerde kullanıldığı dikkat çekmektedir.

Geven Otu Merhem Olarak Nasıl Kullanılır?

Geven otunu ilaç sanayine gerek kalmadan kendiniz de kullanabilirsiniz. Her türlü yaralanma için çare olabilen bitki, hazırlanıp merhem olarak tüketilebilmektedir. Bunun için bir çorba kaşığı öğütülmüş geven otunu çay tabağına almalısınız. Üzerine bir tatlı kalığı bal ilave etmelisiniz. Karıştırıp merhem kıvamına getirmelisiniz. İstenilen macun kıvamını aldığında yaranın üzerine uygulayabilirsiniz. Hazırladığınız merhemi açık ve kanayan yaralar üzerine uygulamamalısınız. Aksi halde enfeksiyon kapma ihtimaliniz olabilir.

Geven Otu Çay Olarak Nasıl Kullanılır?

Geven otu yurt dışında her ne kadar farklı yöntemlerle tercih ediliyor olsa da Anadolu’da demleme çay olarak tüketilmektedir. Bitki çaylarının demleme usulüyle çok daha etkili olduğuna inanıldığı için geven otu da bu şekilde kullanılmaktadır. Bir bardak kaynar suyun içerisine bir yemek kaşığı geven otu atıp demlenmesini beklemelisiniz. 10 dakika sonra süzüp içebilirsiniz. Aynı çayı yalnızca köklerini kullanarak da tercih edebilirsiniz. Geven otu, başlı başına fayda sağlayan bir bitkidir.

Geven Otunun Faydaları Nelerdir?

Geven Otunun Faydaları Nelerdir?

Geven otunun bilinen en genel faydası bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Dolayısıyla başta kanser olmak üzere tüm hastalıklara karşı vücudunuzun gücünü artırmaktadır. Vücuda yerleşen virüs, bakteri ve mikroplara karşı beyaz kan hücrelerini yenileyen bitki, hastalıklara karşı mücadele etme gücünüzü de yükseltecektir. Yaşlanma hücreleri üzerinde büyük bir etkiye sahip olan geven otu, cildin buruşmasını geciktirmektedir.

[renkbox baslik="Ciğer Otu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/ciger-otu-nedir-nasil-kullanilir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/10/ciger-otu-nedir-nasil-kullanilir.jpg" renk="mor" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Tazelik ve canlılık kazandırma açısından son derece etkili olduğunu söylemek mümkündür. Cildin gençleşmesiyle beraber esneklik kazanmasına da yardımcı olmaktadır. Sperm sayısını artırdığı tespit edilen geven otunun, sperm kalitesi üzerinde de etkisi olduğu tespit edilmiştir. Vücudun yaralanmalara karşı onarılmasını hızlandıran bitki, onarım hücrelerinin sayısını arttırmaktadır. Bu şekilde iyileşme sürecini kısaltmaktadır.

Geven Otunun Yan Etkileri Nelerdir?

Geven Otunun Yan Etkileri Nelerdir?

Geven otunun bilinen en genel yan etkisi, kan basıncı üzerinedir. Dolayısıyla tansiyon ilaçlarıyla beraber reaksiyon gösterdiği tespit edilmiştir. Kalp ve kan dolaşımı açısından sıkıntısı olan bireylerin geven otunu kullanmamaları daha sağlıklı olacaktır. Fazla tüketilmesi sonucunda çarpıntı, panik atak ve gerginliğe neden olan geven otu kalbi zorlayabilmektedir. Bu nedenle kalp sağlığına güvenen ve kararlı ölçüde kullanan kişilerde tüketilmesi önerilmektedir.

Geven Otu Kimler Tarafından Tüketilmemelidir?

Geven Otu Kimler Tarafından Tüketilmemelidir?

Geven otu kalp ve damar hastalıkları nedeniyle ilaç alan kişilerce tüketilmemelidir. Bunun yanında kan sulandırıcı, inceltici herhangi bir ilaç alıyorsanız geven otundan uzak kalmanız gerekmektedir.

Geven otunu tüketmesinde sakınca bulunan bir başka grup hamilelerdir. Hamilelik döneminde herhangi bir yan etkiye neden olacağı için geven otunun kullanılması önerilmemektedir. Tüm bunların yanında vücuduna herhangi bir organ nakli yapılan kişilerin de geven otunu tüketmesi iyi değildir. Vücudun organı reddetmesi durumunda kullanılan ilaçlar, geven otu ile reaksiyona girmektedir.

Geven otu gördüğünüz gibi birçok faydasıyla tercih sebebi olabilmektedir. Hem merhem hem de bitki çayı olarak kullanımıyla yarar sağlanmaktadır. Kullanmadan önce uyarılara dikkat edilmelidir.
Geven otunu kullandığınız zaman fayda sağladınız mı?
Geven otunu kullanırken herhangi bir yan etki ile karşılaştınız mı?
Bir bitkiyi kullanmadan önce araştırıp uyarılara dikkat ediyor musunuz?
Geven otunu hangi rahatsızlığınız için ne şekilde kullanarak sonuç aldınız?



Okur Yorumları
  1. bende iki yildir ostoonekroz kalcada kemik olumu vardi cok tedaviler gorum ama agrilarim devam etti. bu cin gevenini bir ay kullandim cok hizli bir sekilde rahatlama hissettim, simdi ayak ayak ustune bile atabiliyorum. ostoonekroz ve aveskuler nekroz hastaligi olanlar denemesinde fayda var. ben gunde bir kapsul kullandim.

  2. Merhaba ben ıspartada yaşıyorum ama benim bildiğim geven burada anlatılandan ve görselden tamamen farklı belkide bahsedilen 2000 türünden biri benim bildiğim tek değil çok yıllık bir bitki dikenlidir özellikle dağların veya tepelerin yamaçlarında çok rastlanır parmak ve bilek kalınlığında kök ve dalları vardır içlerinde krem şeklinde yağları vardır sıcak havada bu dalların çizilmesi ile dışarı çıkıp kuruyan yağlar toplanır bu yağın adına kitre diyorlar ben çocukken köyümüze gelen bir aile çadır kurarak yaklaşık 1 ay gibi köyümüzde kalarak gevenlerden yağ (kitre) toplamışlardı ayrıca bu bitkiyi kıyarak hayvanlarada yediriyorlar ayrıca yamaçlarda olması erozyonada faydalı

  3. Elbette bir bitkiyi kullanmadan önce daha önce onu kullananlara sorarım, eğer paket içinde aldıysam üzerini okurum. Şifalı bitkiler çok faydalı ama doğru yerde kullanılmazsa ciddi yan etkiler yapabilir.

  4. Kalp ve damar hastalıkları, kan sulandırıcı adı altında kullanabilirler. Öyle istenildiği gibi kullanılabilecek bir bitki türü değil.