Dünyada bulunan ve uçamayan kuş türü olan devekuşu, türünün nesli tükenmeyen tek örneğidir. Aynı familyada bulunan diğer tüm kuş türlerinin nesilleri sona ermiş olması nedeniyle devekuşları özel olarak yetiştirilmektedir. Bu özel yetiştirme işlemi genellikle hayvanat bahçelerinde ve özel devekuşu çiftliklerinde yapılmaktadır.
Devekuşları, çöl ortamına adapte olabilen iri yapılı kuşlardır. Sıcaklık bu kuşlar üzerinde pek de etkili değildir. Bu sebeple özellikle kuluçka döneminde yüksek ısıya dayanabilmektedirler. Çöl ortamında görülmeye alışılan devekuşlarının ana vatanı Afrika’dır. Bunun yanında Suriye ve Arap ülkelerinde özel olarak yetiştirildiği de bilinmektedir.
[renkbox baslik="Kelaynak Kuşları Hakkında Bilgi; Kelaynak Kuşu Nedir? Özellikleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/kelaynak-kuslari-hakkinda-bilgi/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/03/kelaynak-hakkinda-bilgi.jpg" renk="siyah" yenisekme="evet"][/renkbox]
Bugün melezleştirilen devekuşları arasında en çok bilinen Kenya civarında yaşayan Masai türüdür. Bununla beraber Emu devekuşu da tüyleri ve eti yönünden tercih edilen kuşu türlerinden birisidir. Her iki devekuşu türü de özel bakımla yetiştirilen ve etinden, tüyünden yararlanılan hayvanlardır.
Devekuşu Nedir?
Bilim dünyasında Struthionidae olarak bilinen Devekuşugiller familyasına dahil olan devekuşu, küçük başlı iri gövdeli uçamayan bir kuş türüdür. Uçamama dezavantajının yanında oldukça hızlı koşabilme avantajı bulunan bu kuşlar, saatte 65-70 km hıza ulaşabilmektedirler. Korkak ve tedirgin hayvanlar olarak bilinen kuşlar, tehlike anında yaklaşık 90 km’lik hızla kaçma özelliğine sahiptirler.
Hızlı ve gösterişli bir kuş türü olan devekuşları, kuşlar arasında bu iriliğe sahip tek örnektir. Bunun yanında hiç durmadan yarım saat boyunca koşabilmesi ayak kaslarının ne kadar kuvvetli olduğunun da kanıtıdır. Üstelik sıkıştırıldıkları anlarda güçlü kasları olan bacaklarıyla tekme savurabilme özellikleri de bulunmaktadır. Bu nedenle devekuşları, tehlikeli kabul edilen hayvanlardır. Ne zaman ne yapacakları kestirilemediği için bakıcılarının dahi tedbirli olduğunu söylenebilir.
En büyük devekuşunun 150 kg’a kadar çıkabildiği gözlemlenmiştir. İri görünümlü devekuşlarının erkek olduğu bilinmekte, dişilerin daha kısa boylu ve cılız olduğu görülmektedir. Bunun yanında erkek devekuşları dişilere nazaran daha çok yaşamaktadır. Yumurtlama ve zayıf bedenleri nedeniyle dişiler erkeklerden önce ölür.
Devekuşlarının Özellikleri Nelerdir?
Devekuşları dış görünüş itibariyle baş kısımları küçük ve tüysüz olan hayvanlardır. Her ne kadar küçük ve sık tüyler bulunsa da gövdede bulunan tüyler kadar çok değildir. Baş kısmı yalnızca gözleri ve gagaları kaplar. Gözleri çöl ortamına adapte olabilecek şekilde yaratılmıştır. Kum fırtınalarında korunaklı olabilmesi için gözlerinin önünde koruyucu zar bulunmaktadır. Bu zarın yanı sıra kirpikleri de oldukça sıktır.
Gaga bölgesi pembe sert olan devekuşlarının gövdeye kadar uzanan boyun bölgesinde başta olduğu gibi az tüy vardır. Gövdeye ulaşıldığında ise oldukça güçlü ve çok fazla tüyle kaplı kanatlar dikkat çeker. Kanatlar açıldığında enine 2 metre olabilen bir hayvandır. Siyah tüylerinin alt kısmı farklı renkte olup yuvarlak gövdeyi sonlandırmaktadır. Aynı şekilde kuyrukta da farklı bir renk dikkat çekmektedir. Devekuşlarının gövdesinden sonra boyun yapısına benzeyen ayakları gelmektedir. Uzun bacakları bulunan bu kuşun ayakları da çift tırnaktan oluşmaktadır.
Devekuşlarının Erkeği ile Dişisi Arasındaki Farklar Nelerdir?
Devekuşlarının dişileri ile erkekleri arasında uzaktan görülebilecek bariz farklılıklar bulunmaktadır. Bunlardan ilki vücut büyüklüğüdür. Dişiler erkeklere nazaran daha çelimsiz görünmektedir. 156 kg’a kadar ulaşabilen erkek devekuşları bulunurken, dişilerin en fazla 90-100 kg olduğu görülmüştür.
Bunun yanında dişilerin erkeklere nazaran biraz daha yavaş koştuğu gözlemlenmektedir. Boylarının kısalığı ve bacak kaslarının zayıflığı da aralarındaki bariz farklılıklardan biridir. Dişi devekuşlarının gövdelerinin alt kısımları pembeye yakın bir tondadır. Bununla beraber kuyrukları da bir o kadar pembedir. Erkeklerin ise ara renklerinin mavi olduğu dikkat çekmektedir.
Devekuşlarında Üreme Nasıl Olur?
Devekuşlarının üreme şekli yumurta ile gerçekleşmektedir. Nisan ve Ekim aylarında yumurtlama sürecine giren anne devekuşu, tek seferde yumurtlamaz. Genellikle 6 ya da 8 yumurta olur ve ikişer tane yumurtlar. Bu şekilde her bir yumurtasını yumurtladıktan sonra kuluçka dönemine girer. Bu süreçte havanın çok sıcak olmasına rağmen yumurtalarını güneşten korumak için üzerilerinde bekler. Birkaç dakikalık aralıklarla kanatlarını iki yana açarak yumurtaları güneşten korur.
[renkbox baslik="Bıldırcınlar Hakkında Bilgi; Bıldırcın Nedir? Özellikleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/bildircinlar-hakkinda-bilgi/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/05/bildircinlar-hakkinda-bilgi-genel-ozellikleri-960x560.jpg" renk="yesil" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Yaklaşık 1,5 kg ağırlığa sahip olan her bir devekuşu yumurtası sırayla kırılmaya başlar. Yavrular ilk doğduklarında civciv kabul edilirler. Bu süreçte her geçen ayda 25 cm büyüdükleri dikkat çekmektedir. 1 yaşına geldiklerinde yeterli büyüklüğe ulaşmış olan devekuşu yavruları 25 kg civarındadır.
Devekuşları Grup Halinde mi Yalnız mı Yaşarlar?
Devekuşu yavruları dünyaya geldikten sonra aile şeklinde hareket ettikleri dikkat çeker. Yavrular en az 2 yaşına dek anneden çok uzağa gitmez. En az 5 en fazla 50 devekuşunun bulunduğu gruplarla dolaşmayı tercih ederler. Devekuşlarında her erkek ailesini kurduktan sonra gruba dahil olur. Bu şekilde grubun dışında yalnız bir devekuşu görmek mümkün değildir.
Devekuşunun Bilimsel Sınıflandırması
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Aves
Takım: Struthioniformes
Aile: Struthionidae
Cins: Struthio
Tür: Struthio camelus
Bu ilginç hayvanların gözleri beyinlerinden büyükmüş XD Birde gözleri 360 derece görüyormuş. Hayır yani bu kadar iyi görüp küçücük beyine nasıl sahip oluyorlar ben onu anlamadım. :d
Koşmaları falan çok iyi ya. Hayvanat bahçesinde görmüştüm daha önce.
Çok komik hayvanlar ya bunlar :))