Develer Hakkında Bilgi; Deve Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Develer Hakkında Bilgi; Deve Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Çöl hayvanı olarak bilinen deve, su ve yağ tutma özellikleriyle aslında soğuk iklimlerde de adapte olabilmektedirler. Genellikle taşımacılıkta kullanılan develer araplar tarafından "camel" ya da "ibil" olarak adlandırılmaktadır. Bu makalemizde sizlere develerin özelliklerini ve bilmediğiniz yönlerinden bahsedeceğiz.

Yasemin Saygın

Develer hörgüçlerinde yağ depolayabilen, günlerce susuz kalabilen mucizevi özelliklere sahip hayvanlar arasındadır. Çöl ortamına uyum sağlayabilmesi için tüm donanıma sahip olan develer, dünyanın pek çok yerinde görülebilmektedir.

Yoğun olarak Ortadoğu ya da Afrika’da görülse de develerin farklı türlerini hemen her ülkede görebilmek mümkündür. Özellikle henüz gelişmemiş, teknolojinin yoğun olarak kendini gösteremediği ülkelerde deve ticareti ve binek satışı nedeniyle eski kullanımını sürdürmektedir. Bir yük hayvanı olmanın yanı sıra taşıma hayvanı da olan deve, yolculukların önemli bir parçasıdır.

[renkbox baslik="Kapibaralar Hakkında Bilgi; Kapibara Nedir? Özellikleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/kapibara-hakkinda-bilgi/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/08/kapibara-hakkinda-bilgi.jpg" renk="kahve" yenisekme="evet"][/renkbox]

Çoğunlukla çöl kervanlarında denk gelinse de karlı havalara da adapte olabilen bir yaratılışı vardır. Üstelik yalnızca yollar için değil besin değeri için de devenin tercih edildiği bilinmektedir. Etinin çok fazla tüketildiği aynı şekilde sütünün de besleyici değerinin oldukça yüksek olduğu görülmektedir. Kesiminden sonra yününün de kullanıldığı deve, tüyleriyle dahi işe yarayan verimli bir hayvandır.

Deve Nedir?

Deve Nedir?

Devegiller olarak bilinen Camelidae familyasının Camelus cinsini oluşturan develer, iki ayrı türe ayrılan binek hayvanlarıdır. Yumuşak ve yayvan olan ayakları sayesinde çölde herhangi bir sorun yaşamadan saatlerce yürüyebilen develer aynı şekilde karda da yürüyebilecek şekilde yaratılmıştır. Toynakları yere temas ettiğinde yüzeye dik gelmek yerine paralel olarak gelmektedir. Dolayısıyla yumuşak kum ya da kara gömülmek yerine basıp geçebilmektedir.

Devenin en bilinen özelliği hörgücünde yağ biriktirmesidir. Bu yağ sayesinde hiçbir hayvanın dayanamayacağı kadar açlığa ve susuzluğa dayanabilmektedir. Çöllerde aylar sürecek yolculuklara çıkıldığında develerin herhangi bir sorun çıkarmadan yolculuk yapabildiği dikkat çekmektedir. Hızlı ve pratik olmasının yanı sıra inadıyla bilinen develer, kendilerinden istenileni yapmak istemediklerinde asla yapmazlar. Aynı zamanda kendilerine yapılanı da asla unutmazlar. Türkçede kalıplaşmış olan deve kini ifadesi develer hakkında yapılmış doğru bir tespittir.

Devenin Özellikleri Nelerdir?

Devenin Özellikleri Nelerdir?

Uzun bacaklı, tüylü bir kürke sahip olan devenin bu kürkü ısı yalıtımına sahiptir. Gündüzleri aşırı sıcaklara maruz kalan deve, geceleri de tehlikeli soğuklarla mücadele etmek zorundadır. Bu uç noktalardaki sıcaklık dengesine ise kürkü ile adapte olabilmektedir.

Çapraz şekilde dizilmiş olan kirpikleri kapandığında göze tek bir toz tanesinin dahi kaçamayacağı şekilde yaratılmıştır. Bu birbirine girme özellikleri ile deve kumlu arazide rahatlıkla dolaşabilmektedir. Aynı şekilde burun yapısı da toz ve kum nedeniyle kapanabilecek şekildedir. Uzun boyunları sayesinde uzun dallara rahatlıkla yetişebilen develer, ot ile beslenirler. Göründüklerinin iki katına kadar uzayabilen boyun yapıları vardır.

Develer Açlık ve Susuzluğa Nasıl Dayanır?

Yediklerinin bir miktarını sindiren develer, kalan kısmını hörgüçlerinde biriktirmektedir. Aç kaldıklarında ya da kıtlık sıkıntısı olduğunda develer de biriktirdikleri yağlarla hayatta kalmaktadırlar. Aynı şekilde 1 aya yakın susuz kalabildikleri görülmüştür. Bu süre içinde vücut ağırlıklarının 20 ile 25 kilogramını kaybeden develer, su oranlarının da %45’ini kaybedebilirler.

İnsan vücudu su oranının %12’sini kaybettiğinde ölürken develer %50’ye kadar dayanabilme özelliğine sahiptirler.  Su kaynağı keşfeden deve, tek seferde 90 litreye kadar su içebilmektedir. Ayrıca tek öğünde 55 kilogram yeşillik tüketebilir.

Çöl sıcaklarıyla uyum sağlayan vücudu mekanın sıcaklığı ile orantılı olarak kendi ısını da artırmaktadır. Gündüzleri vücut ısılarını 42 dereceye kadar çıkaran develer, bu sayede su kaybını rahatlıkla önlerler. Geceleri ise vücut ısıları 30 dereceye kadar düşer.

Develerin Üremeleri Nasıldır?

Uysal ve evcil bir hayvan olarak bilinen develer, çiftleşme dönemlerinde tehlikeli bir hal almaktadır. Aşım dönemi adı verilen bu süreçte sahibini dahi umursamayan develer, ısırma ve tekme atma gibi huylar edinirler. Bununla beraber devamlı tükürdükleri de gözlemlenmiştir. Tek hörgüçlü deve türünde aşım sürecinde, yanağında kırmızı kese ortaya çıktığı gözlemlenmiştir.

[renkbox baslik="Pudular Hakkında Bilgi; Pudu Nedir? Özellikleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/pudular-hakkinda-bilgi/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2015/02/pudular-hakkinda-bilgi-pudu-nedir-ozellikleri-nelerdir.jpg" renk="yesil" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Diğer memelilerde olduğu üzere doğurarak çoğalan develer, türlerine göre farklı aile yapılarına sahip olurlar. Genellikle beraber dolaşırlar ancak sahiplenildikten sonra adaptasyonları çok zorlu olmaz.

Develerin Yaşam Tarzı

Çoğunlukla çift hörgüçlü develere denk gelinse de tek hörgüçlü deve sayısı da bir hayli fazladır. Yalnızca Afrika civarında tek hörgüçlü deve türü 20’den fazladır. Çoğunlukla iki türü melezleyerek daha güçlü ve sağlıklı türler ortaya çıkarılmaktadır. Kemik yapısı, kas düzeni ve daha dayanıklı olması nedeniyle melezler daha çok tercih edilmektedir.

Deve ticaretinin yoğun olduğu bölgelerde develerin bir arada büyütüldüğü, beraber bakıldığı görülmektedir. Evcil hayvanlar olan develer, yabani olarak neredeyse hiç kalmamıştır. Yabani türlerinden pek de farklı olmayan bu hayvanlar, asırlardır herhangi bir değişikliğe uğramadan varlıklarını devam ettirmektedir.

Türkiye’de Deve Bulunur mu?

Türkiye’de Deve Bulunur mu?

Türkiye’de en çok tercih edilen deve, melez tülüdür. Tüylü olarak da bilinen bu tür, tek hörgüçlü ve uzun tüylüdür. Çoğunlukla Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da kullanılan tülü deve, ortamının aşırı sıcağına ve soğuğuna rahatlıkla adapte olabilmektedir. Bunun dışında Akdeniz ve Ege civarında Yörükler tarafından yetiştirilen Teke devesi de bulunmaktadır. Eskisi kadar kullanılmayan ve yetiştirilmeyen develer artık yalnızca ulaşımın zor olduğu yerlerde taşıma için kullanılmaktadır.

Dünyanın her yerinde görülebildiği gibi Türkiye’de de bulunan develer, Anadolu’da farklı amaçlarla kullanılmaktadır. Çoğunlukla fuar ya da geleneksel aktivitelerde süslenerek misafirleri kısa bir yolculuğa çıkarmak için tercih edilirler. Deve üzerinde geçirilen birkaç saat özellikle çocukları çokça eğlendirmektedir.

Develerin Bilimsel Sınıflandırması

Develerin Bilimsel Sınıflandırması

Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Takım: Cetartiodactyla
Familya: Camelidae
Cins: Camelus

Develer çoğunlukla sıcak iklime sahip alanlarda karşımıza çıkmaktadırlar. Hem taşımacılıkta hem de süslenerek turistler için kullanılırlar. Devasa boylarıyla o kadar da ürkütücü özelliklere sahip değillerdir.
Develer ile ilgili bildiğiniz ilginç bilgiler varsa paylaşır mısınız?
Deveye bindiniz mi? Deneyiminizi paylaşır mısınız?
Değişik deve türleri ile karşılaştınız mı?
Türkiye'de nerede deve ile karşılaştınız? Ne amaçla kullanılıyordu?



Okur Yorumları