Akvaryumda beslenen balıklar arasında en çok sevilen ve tercih edilen türlerden biri olan Japon balıkları bakımı kolay gibi görünmesine karşın ciddi bir emek ve beceri gerektirmektedir. Evinde balık beslemek isteyen ya da sevdiği bir kişiye küçük bir canlı hediye etmek isteyen kişilerin akıllarına ilk olarak japon balığı gelmektedir.
İyi bir bakımla 25 santimetreye kadar büyüyebilen Japon balıkları için büyümelerine elverişli bir akvaryum olmazsa olmazlardan biridir. Bu noktada yapılan en büyük yanlışlardan biri Japon balıklarının fanus içerisinde bakılmasıdır. Ortalama 15 yıl gibi bir ömürleri bulunan bu balıklar, bazı durumlarda daha uzun yaşayabilmektedir.
[renkbox baslik="Uskumru Balıkları Hakkında Bilgi; Uskumru Balığı Nedir? Özellikleri Nelerdir?
" link="https://bilgihanem.com/uskumru-baliklari-hakkinda-bilgi/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/05/uskumru-baligi-genel-ozellikleri.jpg" renk="kirmizi" yenisekme="evet"][/renkbox]
Balıklar için hiç de elverişli olmayan bu tür fanuslar, Japon balıklarının normalden daha kısa sürede ölmelerine neden olmaktadır. Yaklaşık 10 litrelik bir akvaryum ilk etap için yeterli gelecek büyüklüktedir. Doyduklarının farkına varamayan Japon balıklarına yeterli ölçüde yem vermeye dikkat edilmelidir.
Japon Balığı Nedir?
Sazangiller ailesine mensup olan Japon balığı bilimsel adıyla Carassius auratus, çaprazlama tekniği kullanılarak çoğaltıldığında değişik renk ve yapıda bulunmaları mümkün canlılardır. Süslü ve vahşi olmak üzere birçok türü bulunan bu balıklar tek çeşit yem ile beslenmelerinden dolayı sıkça kabızlık sorunu çekerler. Bunun için haftada en az bir kez ıspanak gibi sebzeleri haşlayarak vermek fayda sağlayacaktır.
Gerekli koşullar sağlandığı takdirde akvaryum içerisinde üremesi mümkün olan Japon balıkları yumurtalarını dökerek çoğalırlar. Cinsiyetlerini öğrenebilmek için uygulanması gereken tekniklerden biri de yumurta dökmelerini izlemek olmalıdır. Cinsiyeti erkek olan balık tarafından kovalanan dişi Japon balıkları, yumurtaların dökülmesi için erkek Japon balıklarının karınlarına vurmaları ile destek alırlar.
Japon Balıklarının Özellikleri Nelerdir?
Sazan balığı türlerinin çaprazla tekniği ile yeni bir türü olarak geliştirilmiş olan Japon balığı, karakteristik yapı olarak tam bir sazan balığı özelliklerine sahiptir. Hafızalarının birkaç saniye ile sınırlı olduğu bilinse de aslında hafızaları güçlü canlılardır. Sadece beslenme konusuna aşırı şartlanmalarından dolayı verilen yemlerin hiçbirine hayır demezler.
Diğer balık türleri ile aynı akvaryum içinde yaşaması ve anlaşması oldukça zordur. Kendinden küçük ve farklı bir türe sahip balıkları yeme eğilimi gösterirler. Sürekli tek tip yem yemekten sıkılabilen Japon balıklarının kabız olmalarını önlemek için sebze haşlamalarından oluşan farklı yiyecekler sunulabilir. Anavatanı Asya kıtası olan Japon balıkları sadece ülkemizde bu isimle anılmaktadır.
Japon Balığının Bakımı Nasıldır?
Yaşam süreleri yaklaşık 40 yıla kadar çıkabilen Japon balıklarının ömrü fanusta bakılma yanılgısı nedeniyle düşmektedir. Mide organı bulunmayan Japon balıklarının doyma hisleri yoktur. Bu bilgiye sahip olmayan balık sahipleri her yem verildiğinde iştahla yiyen balıklarını gördükçe sürekli yem vermekte ve hasta olmalarına neden olmaktadır. Granül yemler ile besliyorsanız balık başına sabah 3 akşam 3, pelet yemler ile besliyorsanız, sabah 1 akşam 1 şeklinde verebilirsiniz.
Bu tür balıklarla uzun yıllar arkadaşlığın sürebilmesi için onlara akvaryum içerisinde doğal bir yaşam alanının sunulması gerekir. Balıkların daha uzun ömürlü olmalarını sağlamak için düzenli bir akvaryum temizliği de şarttır. Su değişim aşamasında dinlendirilmiş suyun ideal sıcaklığında olmasına dikkat ederek su değişimi yapılabilir. Akvaryum içindeki suyun sıcaklığı 18-24 derece arasında olmalıdır. Üreme için ise en elverişli sıcaklık 21 derece olarak belirlenmiştir.
Akvaryumun içerisindeki nitrat ve pH dereceleri önemlidir. Ömrü uzun olsun istiyorsanız arada bir kontrol etmekte fayda vardır. pH seviyesi 6.5-7.5 arasıdır. Nitrat değeri ise 40 olarak kabul edilir. Sahiplerine alışma konusunda zorluk çekmeyen ılımlı bir evcil hayvan olan Japon balıkları, hobi olarak pek çok kişinin evinde ya da iş yerinde baktıkları canlılardır. Isıtıcı ve hava olmadan fanus içerisinde bakımı mümkün olmasına karşın, imkanlar dahilinde geniş bir akvaryum ve ısıtıcı özelliği bulunan akvaryumlar idealdir.
Japon balıklarının sağlıklı gelişimlerine katkı sağlamak için düzenli ve sık aralıklarla su değişiminde bulunmak gerekir. Su değişimi sırasında sıcaklığın akvaryumdaki su sıcaklığı ile denk olması gerekir. Aksi halde ani bir sıcaklık değişimi Japon balıklarının hasta olmalarına neden olabilir. Japon balığı bakımında kaliteyi artırmak için akvaryum içerisinde mutlaka filtre bulundurulmalıdır. Sık beslenmeleri doğrultusunda sık dışkılanan bu canlılar için filtre etkili bir temizlik aracı olacaktır.
Japon Balığının Çeşitleri Nelerdir?
Çaprazlama tekniği ile Japon balığına dair birçok farklı tür elde edilebilmektedir. Renkleri ve kuyruk yapılarına göre daha çok farklılık gösteren türler arasında; çatal kuyruklu ve peçeli kuyruklu Japon balıkları yer almaktadır. Turuncu ve kırımız renkteki türlere daha çok rastlanmaktadır. Kendi türleri arasında nadir bulunan türleri, Japon balıklarının ticaretini yapan yerlerde bulunmaktadır. Akvaryum hobisine yeni başlayanlar için bakımı ve maliyeti en uygun özelliklere sahip balıklardan biri olarak, verilen önerilere dikkat edildiğinde uzun yıllar sağlıklı bir Japon balığı bakmak mümkündür.
Japon Balıklarında Görülen Hastalıklar Nelerdir?
Genellikle beslenme ve çevre şartları gibi konulardan dolayı bazı hastalıklara yakalanan Japon balıkları için kabızlık en önemli sorunlardan biridir. Bu canlılar için önemi büyük bir hastalık olarak, tedavi edilmediği takdirde zararlı bir hastalığa dönüşebilmektedir.
[renkbox baslik="Tekir Balıkları Hakkında Bilgi; Tekir Balığı Nedir? Özellikleri Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/tekir-baliklari-hakkinda-bilgi/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/01/tekir-baliklari-hakkinda-bilgi.jpg" renk="kahve" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Japon balıklarında görülme olasılığı bulunan mantar hastalığı ise bakımsız kalma ve kötü beslenme koşulları gibi nedenlerden dolayı oluşan hastalıklardan biridir. Beyaz ve kara benek, balık sülüğü, balık yengeci ve kuyruk erimesi gibi hastalıklarda bu tür balıklarda doğru bakılmadıkları takdirde görülebilen hastalıklardır.
Japon Balığının Bilimsel Sınıflandırması
Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Actinopterygii ((Işınsal Yüzgeçliler)
Takım: Cypriniformes
Familya: Cyprinidae (Sazangiller)
Cins: Carassius
Tür: Carassius auratus
Japon balığı yetiştiriciliğine başlamak istiyorum. Verdiğiniz bilgileri değerlendireceğim teşekkürler.
Benim kocaman akvaryumum vardır bir ara, hobi olarak yapıyordum, çoğaldıkça mutlu oluyor insan. Sonra okul filan kaldı öyle.