Dolmabahçe Sarayı Hakkında Bilgiler; Nerededir, Mimarisi ve Tarihçesi

Dolmabahçe Sarayı Hakkında Bilgiler; Nerededir, Mimarisi ve Tarihçesi

Yapımı 1856 yılında Mimar Garabet Balyan tarafından tamamlanmış olan Dolmabahçe Sarayı, saray olmadan önce spor alanı olarak değerlendirilmekteydi. Günümüzde ise müze olarak hem yerli hem yabancıların ziyaret ettiği, son derece güzel ve değerli bir eser konumundadır. 250 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulmuş olan Dolmabahçe Sarayı, İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde yer almaktadır.

Erkan Karaca

1843 ve 1856 yılları arasında yapılmış önemli yapılardan biri olan Dolmabahçe Sarayı, Avrupa sanatı üsluplarından esinlenilerek yapılmıştır. Osmanlı döneminde yapılmış en nadide yapılardan biri olan bu saray, Abdülmecid Han tarafından yaptırılmıştır. O dönemlerde Marmara Denizi'nin bir kısmının doldurulması sonucunda Dolmabahçe adı verilen kısmın açığa çıkması ile burada inşa edilmiştir. Dolmabahçe Sarayı'nın konumlandırıldığı bölgede pek çok köşk ve saray bulunmaktaydı.

250 bin metrekarelik bir sahaya kurulmuş olan sarayın 64120 metrekare büyüklüğünde oturum alanı bulunmaktadır. Bazı kaynaklara göre ise bu alanın 110 bin metrekare olduğu belirtilmektedir. Sarayın bu kısmında tiyatro, cami, serasker dairesi, hazine-i hassa ve mefruşat daireleri mevcuttur. Dolmabahçe Sarayı'nın bugünkü konumu, Osmanlı Devleti Dönemi'nin Kaptan-ı Derya’sını demirlediği küçük bir koy niteliğindeydi. 17. yüzyılda bataklık halini almaya başlanan koyun doldurulması sonucunda Dolmabahçe Sarayı inşa edilmiştir. Yaklaşık 5 milyon altına yaptırılan Dolmabahçe Sarayı’nda Abdülmecid sadece 5 yıl kadar konaklamıştır.

[renkbox baslik="Kız Kulesi Hakkında Bilgiler; Nerededir, Mimarisi ve Tarihçesi" link="https://bilgihanem.com/kiz-kulesi-hakkinda-bilgiler/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/02/kiz-kulesi-hakkinda-genel-bilgiler.jpg" renk="pembe" yenisekme="evet"][/renkbox]

Sarayın mimarisinde oldukça zengin sanat üslupları ve motifler kullanılmıştır. Aynı zamanda Dolmabahçe Sarayı motiflerinde Türklere özgü sanat motiflerine de yer verilmiştir. Saraya giriş için öncelikle iki büyük saltanat kapılarından geçmek gerekiyor. Sonrasında sarayın içinde 6 tane daha kapı bulunmaktadır. Saray içerisinde sadece 1 adet asansör bulunmaktadır. O da Atatürk’ün kullanımı için yapılmış asansördür. Sarayın iç ve dış süslemeleri için Marmara Adaları’ndan çıkarılmış olan pek çok değerli taş, su mermeri ve somaki gibi taşlar kullanılmıştır.

Dolmabahçe Sarayı Nerededir?

Dolmabahçe Sarayı Nerededir?İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde yer alan Dolmabahçe Sarayı'na ulaşım son derece kolaydır. Saray, Taksim’den yaklaşık 15 dakika yürüme mesafesinde yer almaktadır. Beşiktaş ilçesine hizmet veren birçok otobüs, metro ve tramvaya binerek Dolmabahçe Sarayı’na ulaşmak mümkündür. Günümüzde müze olarak kullanılan Dolmabahçe Sarayı, tarihi bir değer niteliği taşıması sebebiyle oldukça fazla ziyaretçisi olan bir yerdir. Bu noktada İstanbul’da gezilmesi gereken yerlerin başında ilk sırada yer almaktadır. Tarihe tanıklık etmiş bir yapı olması ve içerisinde birçok tarihi olayın gerçekleşmiş olması, Dolmabahçe Sarayı’nın kültürümüzde önemli bir yere sahip olmasına neden olmaktadır.

Dolmabahçe Sarayı’nın Mimarisi

Dolmabahçe Sarayı’nın MimarisiDolmabahçe Sarayı’nın mimarı olan Balyan ailesi, sarayın mimarisinde Avrupa sanatlarının karışımı niteliğinde bir eser ortaya çıkarmışlardır. 285 oda, 43 salon, 600 metrelik rıhtımı, 6 hamam ve balkona sahip olarak inşa edilmiştir. Dolmabahçe sarayındaki 1427 pencerenin bulunması, bu sarayın ne kadar görkemli bir yapı olduğunun haberi niteliğindedir. Dolmabahçe Sarayı ihtişamlı görüntüsü ile bir ucu Kabataş’a bir ucu da Beşiktaş’a değmektedir. Dolmabahçe Sarayı’nın yapımına Garabet Balyan’a oğlu Nikoğos Balyan da yardım etmiştir. Sarayın saltanat kapıları Nikoğos Balyan tarafından yapılmıştır.

Dolmabahçe Sarayı’nın Tarihçesi

Dolmabahçe Sarayı’nın TarihçesiOsmanlı Dönemi’nin en önemli simgelerinden biri olan Dolmabahçe Sarayı, günümüzde de halen önemini korumaktadır. Sarayın mimarisinde Osmanlı ve Avrupa sanatlarının izleri görülse de, Osmanlı’nın hakimiyetinde kalmış pek çok bölgenin de izlerini taşımaktadır. Osmanlı Dönemi'nde Topkapı Sarayı’nın birçok organizasyon için yetersiz olduğu düşüncesi ile 19. yüzyılda Dolmabahçe Sarayı'nın yapımına başlanmıştır. Bu şaheser niteliği taşıyan saray, Osmanlı hükümetinin batı etkisinde kalışının en güzel örneklerinden biridir. Dolmabahçe Sarayı tarihteki birçok önemli olaya tanıklık etmiş bir yapı niteliği taşısa da en büyük önemi, Mustafa Kemal’in yaşamını yitirdiği yer olmasıdır. Atatürk döneminde yabancı misafirlerin sarayda ağırlanması ve sanat alanlarında sarayın dışarı açılmasından dolayı Dolmabahçe Sarayı önem kazanmıştır.

Okur Yorumları
  1. Çok güzel bir site öğretmenim çok güzel bir siteden bakmışsın dedi.

  2. Gezinin turla yapılıyor olması da avantaj. Her yeri en ince ayrıntısına kadar öğrenerek gezebiliyorsunuz hem de müze ücretleri uygun. Gerek osmanlının son dönemi gerek cumhuriyetin ilk yıllarını yansıtması sebebiyle önemli bir saray.