Saint Pierre Kilisesi Hakkında Bilgiler; Nerededir, Mimarisi ve Tarihçesi

Saint Pierre Kilisesi Hakkında Bilgiler; Nerededir, Mimarisi ve Tarihçesi

Saint Pierre Kilisesi Hristiyanların bir araya gelmek için kullandıkları bir mağara niteliğindedir. Hatay'ın Antakya ilçesinde yer alan, bu eser yapıldığı dönemde, Hz. İsa’nın yolundan giden Hristiyanların gizli toplantılarını yaptığı yer olarak bilinmektedir. Makalemizde Saint Pierre Kilisesi hakkında merak ettiğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.

Erkan Karaca

Doğal bir mağara iken kiliseye dönüştürülen bu yapı, dünyada sayılı tarihi eserler arasında yer almaktadır. Saint Pierre Kilisesi’nin dünyadaki ilk kilise olduğu kabul edilmektedir. Saint Pierre Kilisesi Hatay, Antakya’da yeşil bir alan üzerine kurulmuştur. Dışarıdan bakıldığında pek de belli olmayan kilise, o dönem Hz. İsa’nın yolundan giden Hristiyanların gizli toplantılarını yaptığı yer olarak bilinmektedir. Vatikan, Saint Pierre Kilisesi’ni 1960’lı yıllarda Hristiyanlar için “Kutsal Hac Yeri” ilan etmiştir. Bu kararın altına imza atan kişi Papa IV. Paul’dür.

O günden bu yana her yıl çok sayıda Hristiyan, dünyanın çeşitli bölgelerinden Antakya’ya gelmektedir. Hac için Saint Pierre Kilisesi’ne gelen Hristiyanların çoğunluğunu, Katolik mezhebindekiler oluşturmaktadır. Ve Hac dönemi her yıl 29 Haziran’da başlamaktadır. Saint Pierre Kilisesi’nden Antakya’yı kuş bakışıyla izleyebilirsiniz. Büyüleyici bir manzarası vardır. Ancak ne yazık ki kilise çok bakımsızdır. Yıkık bir virane gibidir.

[renkbox baslik="Kız Kulesi Hakkında Bilgiler; Nerededir, Mimarisi ve Tarihçesi" link="https://bilgihanem.com/kiz-kulesi-hakkinda-bilgiler/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/02/kiz-kulesi-hakkinda-genel-bilgiler.jpg" renk="turuncu" yenisekme="evet"][/renkbox]

Yabancı ülkelerdeki kiliseler gibi şaşaalı bir yapı bekleyenler, Saint Pierre Kilisesi’ni görünce şoka uğrayacaklardır. Kaderine terk edilmiştir. Dünyadaki yaklaşık 2 milyar insan için “Hac Yeri” olan bir kilisenin, yıkık dökük bir viraneye dönüşmüş olması, Türkiye’nin imajına çok büyük darbeler vurmaktadır. Roma İmparatorluğu'nun en önemli kentlerinden biri olan Antakya'da bulunan bu tarihi yapı her ne kadar hak ettiği değeri göremese de mutlaka gidilip ziyaret edilmelidir.

Saint Pierre Kilisesi Nerededir?

Saint Pierre Kilisesi Nerededir?Saint Pierre Kilisesi, Hatay'ın Antakya ilçesindeReyhanlı’ya giden yolun ikinci kilometresinde bulunmaktadır. Kentin ana meydanında eski meclis binası bulunmaktadır. Eğer yolunuz düşerse burayı da ziyaret etmenizi öneririz. Bu meydandan Kurtuluş Caddesi'ne doğru gidildiğinde Habib Neccar Dağı'na varılmaktadır.

Burada ise dünya tarihinin ilk kilisesi olarak kabul edilen Saint Pierre Kilisesi'ne ulaşılmaktadır. Hristiyanlık dininin yeni yeni yayılmaya başladığı dönemlerde Antakya çok önemli bir ticari merkezdi. Aynı zamanda, diğer zengin ticaret merkezlerine giden yollar Antakya’da birleşmekteydi.

Farklı inanç ve kültürden insanların buluştuğu yer olan Antakya, dünyanın bütün bölgelerinden gelen insanlara Hristiyanlığı tanıtmayı amaç edinmiş olan papazlar için ideal bir merkez haline gelmişti. İşte bu yüzden dünyadaki ilk kilisenin Antakya’da kurulduğu düşünülmektedir. Kesin inşa edildiği tarih bilinmemektedir fakat milattan sonraki ilk yıllarda kurulduğu düşünülmektedir.

Saint Pierre Kilisesi'nin Mimarisi

Saint Pierre Kilisesi'nin MimarisiKilise, Antakya’da bulunan Habib-i Neccar Dağı oyularak inşa edilmiştir. Dağın üzerinde bulunan küçük kayalardan çıkan sular, kilisenin içindeki bir havuzda toplanmaktadır. Hristiyanlar tarafından bu sular, vaftiz suyunun ilk kaynağı olarak kabul görmüştür. Hem Hristiyanlar hem de Müslümanlar tarafından bu su şifa niyetiyle içilmektedir. Kilise 13 metre derinliğe, 9,5 metre genişliğe ve 7 metre yükseliğe sahiptir.

Bin yıldan beri süre gelen depremler ve hasarlar yüzünden kayalardan çıkan suyun miktarında azalma meydana gelmiştir. Havuzun sonunda bir de tünel bulunmaktadır. Bu tünelin, ani bir baskın durumunda orada ibadetlerini yerine getiren Hristiyanların, sığınağa kaçması için kullanıldığı söylenmektedir. Tünel duvarında bir kabartma bulunmaktadır. O kabartmaya “Cehennem Kayıkçısı” adı verilmiştir.

Kilise içindeki Hz. İsa Heykeli’nin ilk günden beri orada olduğu sanılmaktadır. Oysa o heykel oraya 1934 yılında konulmuştur. Bahçesinde bulunan mezarlardan dolayı, kilisenin birkaç yüz yıl boyunca mezarlık olarak kullanıldığı iddia edilmiştir. Kilisenin bugünkü haline bakıldığında taban mozaiğine ve duvardaki boyamalara rastlanmaktadır.

Dağa doğru açılan tünelin ise o dönemde Hristiyanların baskınlar sırasında kaçması için kullanıldığı bilinmektedir. Kayalardan sızarak bir alanda toplanan su vaftiz suyu olarak kabul edilmiş ve yakın zamana kadar şifa kaynağı olarak kullanılmıştır. Kilisenin ortasında bir taş kürsü yer almaktadır.

Haçlılar 1098 yılında Antakya'yı ele geçirdikten sonra kilisede ufak tefek restorasyon çalışmaları yapmışlardır. Kiliseyi birkaç metre daha uzatarak iki kemer ile ön cepheye bağlamışlar. Bu cephenin daha sonra Papa 9. Pius'un isteği ve Napolyon'un katkılarıyla yeniden restore edildiği bilinmektedir. Kilisenin iç kısmında mezarlar bulunduğu gibi bahçenin de birkaç yüzyıllık mezarlık olarak kullanıldığı tespit edilmiştir.

Saint Pierre Kilisesi'nin Tarihçesi

Saint Pierre Kilisesi'nin Tarihçesi

Rivayete göre; Aziz Petrus diğer adıyla Saint Pierre, Hz. İsa'nın 12 havarisinden biridir. Ancak bu 12 kişiden en ön planda olan isim olarak dikkat çekmiştir. Öyle ki, Hz. İsa'nın en güvendiği öğrencisi olduğu söylenmektedir. Bu sebeplerle Hz. İsa'nın çarmıha gerilmeden önce, Hristiyanlığı yayma görevini Aziz Petrus'a devrettiği ve kiliseyi onun adının üzerine kurulmasını istediği bilinmektedir.

Kurulan bu yerde Aziz Petrus, Hristiyanlığı yaymak için gizli toplantılar düzenlemiştir. Milattan sonra 29-30 yıllarında Antakya'ya geldiği ve burada gizlice yaptığı vaazlerle dinini yaymaya çalışmıştır. Bu dönemde Hz. İsa'nın dinine inanan insanlar içim ilk kez Hristiyan kelimesi kullanılmıştır.

[renkbox baslik="Mescid-i Aksa Hakkında Bilgiler; Nerededir, Mimarisi ve Tarihçesi" link="https://bilgihanem.com/mescid-i-aksa-hakkinda-bilgiler/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2018/01/mescid-i-aksa-hakkinda-bilgi-nerededir-mimarisi-tarihcesi.jpg" renk="gri" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Hz. İncil’de yer alan “Resullerin İşleri” kısmında Barnabas’ın Tarsus’a doğru yola çıktığı, orada Pavlos’u bulduğu ve onunla birlikte Antakya’ya gittiği yazmaktadır. Ek olarak orada yaklaşık on iki ay emek sarf edip bu dini yayma faaliyetlerinde bulunduğu ve bu dine girenlere “Hristiyan” adı verilmesinin ilk kez Antakya’da bulunan Saint Pierre Kilisesi’nde gerçekleştiği yazılmaktadır. İşte bu yüzden Hristiyanlar, St. Petrus’u, Saint Pierre Kilisesi’nin ilk kurucusu ve oradaki Hristiyan halkın ilk baş papazı olarak kabul etmişlerdir.

Tarih profesörleri Müslümanlar için Kudüs ne anlama geliyorsa, Hristiyanlar için de Antakya'nın ve Saint Pierre Kilisesi'nin aynı anlama geldiğini belirtmektedir. Çünkü Hz. İsa'nın dinine inanan ilk insanlar buradan çıkmış ve Hristiyan ifadesi ilk kez burada kullanılmıştır. Onlarca medeniyet, din ve kültüre ev sahipliği yapan Antakya bu özelliği ve tarihsel açıdan da çok önemli şehirlerimizden biridir.

St. Pierre Kilisesi, Türkiye'nin Hatay ilinde, Asi Nehri’nin batısında, Habib Neccar Dağı'nın eteğinde yer almaktadır. Dünyanın ilk kilisesi olarak kabul edilen bu yapı Hristiyanlar için çok önemli bir yere sahiptir.
Saint Pierre Kilisesi'ni görme fırsatınız oldu mu?
Bu yapıyı ziyaret ettiyseniz izlenimlerinizi bizimle paylaşır mısınız?
Sizce bu yapılara hak ettiği önem veriliyor mu?



Okur Yorumları
  1. DÜNYANIN 7 HARİKASI VE TÜRKLERLE İLİŞKİSİ | Kara Kutu Kanalı dedi ki:

    Her biri Yunanlı dört heykeltıraş IN  inşa ettiği  heykel kabartmaları mezarı çevrelemektedir. Mozole’nin bitmiş hali, Antik Dünyanın Yedi Harikasından biri olarak tanımlamasına kadar estetik bir zafer olarak kabul edilmiştir. Yapı hem Yunan hem de Mısır mimarisinin karışımı olarak yapıldığı için “mozole” adını almıştır ve bundan sonraki tüm bu tarzdaki yapılara bu isim verilmiştir. Yapının üçgen şeklindeki piramidi andıran tasarımı son derece farklı bir çizgi sunmaktadır.

  2. Gerçekten bakımsızliktan berbat durumda.Hadi Müslümanlar tarafindan önemsemiyor peki Hristiyanlar neden manevi değeri çok büyük olan bu mekana sahip çıkmıyorlarki😏 Hristiyanlik dediğimiz din şuan dünyada inanilan en büyük dinler kategorisindedir.
    Hac yapilacak yerin böyle durumda olmasi tuhafima gitti.
    Acaba hakkinda anlatilanlar uydurma olabilirmi diye düşündüm

    1. sevgili Ercin,
      Mor Petrus Kilisesi Yani saint Pierre, Süryanilere ait olan ilk Kilise ve Başepiskoposluk merkezi idi, bu kilise 581 kadar Başepiskoposumuz Yani Patriğimiz merkez olarak kullanıyordu Patriğimiz Rumlar tarafından sürgün edildi ve bir daha antakyaya geri dönemedi. Bu Kilise el değiştirerek bu güne geldi şimdi de müze oldu müze olunca biz de olmadığı içinde hiç bir tadilat yapamayız ki…! Şeyat Yaparsa anlıtlar ve müzeler genel müdürlüğü yapar ve zannedersem geçen sene tadilatı bitti yapmışlar bildiğim kadarıyla. esenlikler dilerim sayın Ercin….

    1. Alfa ve omega anlamındadır.Alfabenin ilk ve son harfi. başlangıç ve son. İsa başlangıç ve son benim dedi.ve bu simgeler onu nitelemektedir.