Tac Mahal Hakkında Bilgiler; Nerededir, Mimarisi ve Tarihçesi

Tac Mahal Hakkında Bilgiler; Nerededir, Mimarisi ve Tarihçesi

Hindistan'ın Agra şehrinde bulunan Tac Mahal için tam bir sanat eseri ifadesini kullansak az bile söylemiş oluruz sanırım. UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'nde yer alan Tac Mahal, her yıl 3 milyon ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Bu makalemizde Hindistan’ın dünya çapında bir sembolü haline gelen şaheseri Tac Mahal hakkında, daha önce hiç duymadığınız bilgileri okuyacaksınız.

Erkan Karaca

Tac Mahal denince akla, “Aşk Anıtı” gelmektedir. On yedinci yüzyılda Babür İmparatorluğunun 6. hükümdarı Şah Cihan’ın, vefat eden eşi Mümtaz Mahal adına inşa ettirdiği muhteşem bir şaheserdir. Büyüleyici güzelliği ve süksesi günümüzde hala tüm dünyayı etkilemektedir. Dünyada aşk için dikilmiş en büyük ve en güzel anıt olarak görülen Tac Mahal aynı zamanda dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilmektedir.

Romantik görünümüyle herkesi büyüleyen, dünyanın birçok yerinde yaşayan doğulu – batılı birçok ünlü yazar ve şaire ilham olan Tac Mahal’in yapımında yakut, zümrüt ve pırlanta gibi değerli taşlar kullanılmıştır. Rivayete göre Tac Mahal’in mehtaplı gecelerde dahi aydan daha parlak göründüğü söylenmektedir.

[renkbox baslik="Palmira Antik Kenti Hakkında Bilgiler; Nerededir, Mimarisi ve Tarihçesi" link="https://bilgihanem.com/palmira-antik-kenti-hakkinda-bilgiler/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2018/01/palmira-antik-kent-hakkinda-bilgiler-nerededir-mimarisi-ve-tarihcesi.jpg" renk="kahve" yenisekme="evet"][/renkbox]

Yaygın efsaneye göre Tac Mahal’in inşasında kullanılan iskelenin masrafı ve iş gücü kubbeden daha fazla olmuştu. İnşaat bitmeye yakın Şah Cihan’a iskelenin sökümünün 5 yıl süreceği haberi verildi. Bunun üzerine Şah Cihan’ın verdiği, herkesin söktüğü tuğla kendine kalacak emriyle, iskelenin sökümü 1 gecede bitmiştir.

Tac Mahal Nerededir?

Tac Mahal, Hindistan’ın Agra şehrinde inşa edilmiştir. Yamuna Nehri’nin kıyılarında bulunmaktadır. Bu nehir Jumna Nehri olarak da bilinmektedir.

Tac Mahal’in Tarihçesi

Mümtaz Mahal tarihte Ercümend Banu Begüm adıyla da bilinmektedir. 1631 yılında bir doğum esnasında hayatını kaybetmiştir. Daha önce 12 çocuğu bulunan Mümtaz Mahal, hamile olmasına rağmen eşi Şah Cihan’ı yalnız bırakmamış ve onunla birlikte sefere çıkmıştır. Sefer, Burhanpur’da çıkan bir isyanı bastırmak amacı ile düzenlenmiştir. Sefer esnasında doğum sancıları tutan Mümtaz Mahal (Ercümend Banu Begüm), ne yazık ki doğum esnasında talihsiz bir şekilde hayatını kaybetmiştir. O dönem, doğum esnasında hayatını kaybeden kadınlar kutsal kabul edilirdi.

Eşinin ölüm haberi, Şah Cihan’ı bir anda yıkmıştır. Bu olay üzerine devlet işleriyle ilgisini büyük ölçüde kesmiştir. Yaklaşık 2 yıl boyunca yas tuttuğu söylenmektedir. Şah Cihan, tuttuğu yasın acısını hafifletmek ve kendisini teselli etmek amacıyla daha sonra mimariyle ilgilenmeye başlamıştır. Eşi Mümtaz Mahal’e duyduğu aşkın yüz yıllar sonra bile bilinmesini istemiştir. Ve bu amaçla daha önce örneği hiç görülmemiş bir şaheser yaptırmaya karar vermiştir. Tac Mahal işte bu amaçla inşa edilmiştir.

Ancak Şah Cihan’ın aşkı ne kadar büyükse gaddarlığı da o kadar büyüktü. Bir efsaneye göre, Tac Mahal’in inşasında çalışan bütün işçilerin kolları, yapı tamamlanınca kesilmiştir. Çünkü Şah Cihan, bu eserden bir tane daha yapılmasını engellemek istemiştir. Şah Cihan öldükten sonra, Tac Mahal’in üst katında mezarı bulunan Eşi Mümtaz Mahal’in yanına gömülmeyi vasiyet etmiştir. Ölümü üzerine bu vasiyeti yerine getirilmiştir.

Tac Mahal’in Mimarisi

Şah Cihan, Tac Mahal’i yaptırmak için Mimar Sinan’ın talebeleri Mehmet İsa Efendi ve Mehmet İsmail Efendi’yi, İstanbul’dan Hindistan’a davet etmiştir. Tac Mahal’in inşası yaklaşık 20 yıl sürmüştür. 1631 yılında başlayan inşaat çalışmaları, 1651 yılında tamamen bitmiştir.

Tac Mahal’in Kubbe yüksekliği yerden yaklaşık 82 metredir. Parlak mermerlerden inşa edilmiştir. Bu mermerlerin üzerinde ince ve mavi çizgiler bulunmaktadır. Altından yapılmış bir alem, Kubbe’nin üstünü süslemektedir. Yüzbinlerce sedef, akik, firuze taşlarının gömülü olduğu duvarlarında ayrıca 42 zümrüt, 142 yakut, 625 pırlanta ve 50 adet iri inci bulunmaktadır.TacMahal’in etrafında, Yasin Suresi’nin tamamı yazılıdır. İstanbul’dan davet edilen Hattat Serdar Efendi tarafından Yasin Suresi, bu şaheserin dört bir yanına işlenmiştir.Tac Mahal’in inşasında yaklaşık 20 bin inşaat işçisinin çalıştığı tahmin edilmektedir.

Tac Mahal’in bilinen en önemli özelliklerinden biri de, mehtaplı gecelerde bile Ay’dan daha parlak oluşudur. Hem de hiçbir ışıklandırma kullanılmadığı zamanlarda bile. Yüzyıllar boyunca Hindistan gecelerini aydınlatan bu şaheser, pek çok şaire de ilham kaynağı olmuştur.

UNESCO, 1983 yılında Tac Mahal’i, Dünya Koruma Listesi’ne almıştır.

Okur Yorumları
  1. Aşkını daha güzel kimse böyle gösteremezdi. Lakin kaynak israfını da gereksiz yere kullanmış. Hürrem sultan kutsal mekanlara olan aşkını medreseler ve aş evleri kurarak göstermiş. Vakıf müessesi de yüzyıllar boyu muhtaç insanlara el uzatmış. Şimdi hangisi Allah inçinde daha güzel.

    1. Kaynak israfı dediğiniz eser inşasından 400 yıl sonra bile para basıyor.

  2. Karadır kaşların ferman yazdırır bu dert beni diyar diyar gezdirir…
    Bende sevdiğim için yaparım ☺️

Daha Fazla Yorum