Yaklaşık 7-8 yıldır devamlı gündemde olan domuz gribi, birçok kişinin hayatını riske atan hastalıklardan biri oldu. Dikkat edilmediğinde ya da ciddiye alınmadığında olumsuz sonuçlara neden olan hastalık, dünya gündemini devamlı meşgul eden rahatsızlıklar arasında yer alıyor.
En sık görülen ve korkulan virüs haline gelen H1N1 virüsü, domuz gribine neden olan virüsün adıdır. Temel olarak bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri yakalayan hastalık, güçlü ve sağlıklı bünyeye sahip olmayı gerektiriyor.
[renkbox baslik="Tifo Hastalığı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi" link="https://bilgihanem.com/tifo-hastaligi-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/03/tifo-hastaligi-nedir-nedenleri-belirtileri-korunma-yollari-ve-tedavisi.jpg" renk="kirmizi" yenisekme="evet"][/renkbox]
Basit bir solunum yolu hastalığı olarak görülse de kısa süre sonra ne kadar ciddi boyutlarda olduğu ispatlanan domuz gribi, 2009 yılından itibaren yüzlerce kişinin ölümüne sebep oldu. Sıradan bir hapşırık ya da öksürük yoluyla bulaşan bu grip, birçok belirti göstererek yaklaşık 3 gün içinde aktif hale gelmekte. Her zaman yakalanılan, mevsimsel gripten ayırt edemediği için zaman kaybeden pek çok kişi, domuz gribi olduğunu geç öğreniyor.
Domuz Gribi Nedir?
Domuz gribi; H1N1 virüsünün neden olduğu, insandan insana solunum yoluyla bulaşan viral bir hastalıktır. İlk olarak Meksika ve ABD’de görülen hastalık daha sonra dünyanın çoğuna yayılmıştır. Virüs; bardak, masa, koltuk, havlu, oyuncak, kapı kolu gibi cansız yüzeylerde yaklaşık 2-8 saat canlı kalabilmektedir. Hastanın temas ettiği malzemeler normal temizlik malzemeleriyle yıkanarak arındırılabilmektedir.
Hastalığın domuz gribi adını almasının nedeni, benzer bir virüsün domuzlarda da aynı hastalığa neden olmasıdır. H1N1 virüsünün tehlikeli olmasının nedeni ise hem kuş gribi hem de domuz gribi içeriğine sahip olmasıdır.
İnsandan insana solunum yoluyla yayılan domuz gribi, mevsimsel griplerle aynı dönemde ortaya çıkıp benzer belirtiler göstermektedir. Birçok kişi mevsimsel gribe yakalandığını düşünüp yapmaması gereken yöntemleri uygulamakta ve doktora başvurmamaktadır.
Domuz Gribinin Nedenleri Nelerdir?
Domuzlarda görüldüğü iddia edilen H1N1 virüsü, insan vücudunun bağışıklık zincirini rahatlıkla ortadan kaldırabilmektedir. Kolay bir grip gibi algılanan hastalık aslında ateşle beraber kişinin tüm sistemlerini yavaş yavaş zayıflatmaktadır.
Domuz gribinin nedeni tam olarak bulunamamış olsa da sürekli kendini yenileyerek ortaya çıkmasının sebebi bağışıklık koduna alışmasıdır. İnsan bünyesinin bağışıklığına alışıp kolayca yapı değiştiren bu virüs, kısa süre sonra daha güçlü bir şekilde geri dönmektedir.
Domuz Gribinin Belirtileri Nelerdir?
Domuz gribi belirtileri arasında; ateş, burun akıntısı, ishal, kusma, halsizlik dikkat çekmektedir. Virüs, vücuda yerleştiğinde eklem ağrıları da ortaya çıkacaktır. Mevsimsel griplerde olduğu gibi domuz gribinde de baş ağrısı, yorgunluk, boğaz kuruluğu, şişlik gözlemlenmektedir. Bu belirtiler sıradan bir grip olarak algılandığı için hastanın anlaması biraz zaman almaktadır. Bu belirtiler dışında acil müdahale gerektiren belirtiler de söz konusudur. Hastalık için tanı PCR yöntemi denilen özel bir test ile yapılmaktadır.
Domuz Gribinde Acil Müdahale Gerektiren Belirtiler Nelerdir?
Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde mevsimsel grip gibi başlayan daha sonra tehlikeli boyutlara ulaşan domuz gribi, birkaç belirti sonrasında acil müdahale gerektirmektedir. Sık ve kesik alınan nefesler, solunumda sıkıntı, bilinçte meydana gelen bulanıklık, sık ve devamlı kusma, vücutta yer yer morarma, iştahsızlığa bağlı yiyememe, dışarıdan verilen uyarılara cevap verememe, devamlı uyuma isteği, şiddetli ateş, huzursuzluk ve terleme acil olarak müdahale edilmesi gereken belirtilerdir.
Domuz Gribi Belirtileri Olduğunu Öğrenen Kişi Ne Yapmalıdır?
Domuz gribine yakalandığınızı öğrendiğiniz an hemen bir maske edinmelisiniz. Yaklaşık 3 günlük kuluçka süresi olan hastalığın belirtilerini takip etmelisiniz. Teşhis konulduktan sonra ilk 48 saatin önemli olduğunu unutmamalısınız. 48 saatlik süre içinde yatırılmadan tedavi edilmeniz mümkün. Ancak doktorların söylediklerine kesinlikle eksiksiz uymanız gerekir. Hastalık sürecinde olabildiğince evde kalmaya özen göstermelisiniz. Bağışıklık sisteminizi güçlendirecek besinler tüketmeli, aynı zamanda uykunuzu gerektiği kadar almalısınız.
Domuz Gribinden Korunma Yolları Nelerdir?
Domuz gribine yakalanmadan önce muhakkak mevsimsel aşınızı yaptırmaya özen göstermelisiniz. Domuz gribi olduğunu bildiğiniz kişilerin asla yakınına yaklaşmamalısınız. Eğer yaklaşmak zorundaysanız muhakkak maske kullanmalısınız. Bunun yanında hastaya her temasınızda ellerinizi sabunla yıkamaya özen göstermelisiniz.
Öksürülen veya hapşırılan ortamda muhakkak yüzünüzü korumalısınız. Eğer öksüren kişi sizseniz ağzınızı ellerinizle kapatmalısınız. Hem öksürük hem de hapşırık sonrası ellerinizi sabunla yıkamalısınız. Elleriniz, yüzeylere temas ettikten sonra kesinlikle gözlerinize ve burnunuza yaklaştırmamalısınız. Hastalığa yakalandığınızı öğrendiğiniz an evden dışarıya mecbur kalmadıkça çıkmamalısınız.
Domuz Gribinin Tedavisi Nedir?
Domuz gribi teşhisi konulduktan sonra yayılmasına izin vermeden kendinize bir maske edinmelisiniz. Hastalığın teşhisinin ardından kendinizi motive etmeye özen göstermelisiniz. Domuz gribine yakalanan pek çok kişi daha teşhis konmadan hastalığı atlatabilmektedir.
[renkbox baslik="Ebola Virüsü Nedir? Hastalığın Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi Nelerdir?" link="https://bilgihanem.com/ebola-virusu-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2016/01/ebola-virusu-nedir-hastaligin-belirtileri-korunma-yollari-ve-tedavisi-nedir.jpg" renk="sari" yenisekme="hayir"][/renkbox]
Tedavi sürecinde hastalığın aşamasına göre doktorlar tarafından müdahale edilecektir. Henüz ilk aşamadaysanız ilaç tedavisi ile evinize gönderilebilirsiniz. İleri düzeyde, tehlikeli bir durumdaysanız o zaman hastanede yatarak tedavi görebilirsiniz. Doktorlar tarafından bağışıklık sisteminiz güçlendirilecek, gerekli tedavi yöntemleri uygulanacaktır.
Kimlerin Domuz Gribi Aşısı Olması Gerekir?
Domuz gribi aşısı olması gereken ilk grup 65 yaşın üstündekilerdir. Bu yaş grubu ile beraber hasta ve yaşlı bakım evlerinde çalışanların da aşıyı olmaları gerekmektedir. Kronik kardiopulmoner hastalığı olan kişiler, astım hastası olan çocuklar, diyabet sorunu yaşayanlar, uzun dönem aspirin tedavisi alan kişiler, domuz gribi olan kişilerle temas halinde bulunanlar muhakkak aşı olmalıdır.
Geçtiğimiz yıllara oldukça korkutan bir hastalıktı. Bu nedenle rutin kontrolleri herkes yaptırmalı ve dikkat etmeli.
Bir dönem kırdı geçirdi hepiizi, bi daha olmasın inşallah.