Skolyoz Hastalığı (Omurga Eğriliği) Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Skolyoz Hastalığı (Omurga Eğriliği) Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

İnsan omurgasında bel bölgesinde olan çukurluk, arkadan bakıldığında düz görünür. Omurgadaki sağa veya sola doğru olan kaymış şekilde görülen anomaliler skolyoz belirtisidir. Tedavisi, fizik tedavi ile mümkün olan skolyoz hastalığı, son çare ameliyatla da düzeltilebilmektedir. Skolyoz hastalığı hakkında daha fazla bilgiye yazımızı okuyarak ulaşabilirsiniz.

Yasemin Saygın

Gelişmiş teknoloji, stres dolu yaşamlar kişilerin psikolojisini bozmakla kalmayıp fiziksel sorunlara da neden olmaktadır. Gündelik yaşamda hemen herkesin elinde olan bilgisayarlar sayısız hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Son dönemin en sık görülen hastalıklarından birisi de skolyoz olmuştur. Uzmanlar vaka sayısında ciddi bir artış olduğu açıklamasını yapmaktadırlar.

Omurgalarda deformasyon olması neticesinde ortaya çıkan hastalık bel ve göğüs bölgesini etki etmektedir. Erkeklerde görülme oranı kadınlara göre daha yüksektir ve her geçen gün artmaktadır. Hastalar ilk etapta hastalığı dikkate almayarak hata yaparlar. İlk bulgular çok rahatsız edici olmasa da yıllar geçtikte gündelik yaşam ciddi oranda etkilenmektedir.

[renkbox baslik="Boyun Düzleşmesi Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi" link="https://bilgihanem.com/boyun-duzlesmesi-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/05/boyun-duzlesmesi-nedir-nedenleri-belirtileri-korunma-yollari-ve-tedavisi.jpg" renk="siyah" yenisekme="evet"][/renkbox]

Skolyoz yanlış oturma biçimleri dışında çocuklarda doğuştan görülebilecek bir hastalıktır. Ayrıca yine çocukluk döneminde geçirilen çocuk felci gibi omurga sistemini etkileyen ciddi hastalıklardan sonra da ortaya çıkabilir. Hastalıkla birlikte omurgada hafif bir eğrilik olabileceği gibi kamburluk seviyesinde ciddi bir eğilme de görülebilmektedir.

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Nedir?

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Nedir?

Skolyoz, omurganın bel ya da göğüs bölgelerinde rastlanan yana doğru eğrilmelere verilen hastalık ismidir. Hastalık tek başına görülebileceği gibi arkadan öne doğru eğrilik yani kifoz ile birlikte de görülebilir. 30 dereceyi geçen skolyoz seviyeleri en sık görülenlerdir. Türkiye'de skolyoz hastası olan 2,5 milyon civarında kişi vardır.

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Hastalığının Çeşitleri Nelerdir?

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Hastalığının Çeşitleri Nelerdir?

Skolyozun çeşidi, tedavinin planlanmasına önemlidir. Skolyoz hastalığı üç gruba ayrılmaktadır. Hastalığın çeşitlendirilmesinde altta yatan nedenler de önemlidir. Oldukça sık rastlanan fiziksel bir hastalık olan omurga eğriliğinin çeşitleri ve özellikleri şunlardır:

  • İdiopatik Skolyoz: Ülkemizde en sık rastlanan skolyoz türüdür. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmez ama teşhis koyulması daha kolaydır.
  • Nöromusküler Skolyoz: Bu skolyoz türü genellikle çocukları etkilemektedir. Hastalığın bu türü görülme sıklığı bakımından ikinci sırada yer alır. Kaslar ve sinirler de etkilenebilmektedir. Hastalığın kökeninde daha çok yaralanma, travma, çocuk felci, serebral palsi gibi birçok hastalık söz konusudur.
  • Konjenital Skolyoz: Hastalığın doğuştan olan türüdür ve genetik olma ihtimali çok yüksektir. Bebeği daha anne karnındayken etki altına alan hastalık, omurga anomalilerinin görülmesine sebep olmaktadır. Hızlı ilerleme riski en yüksek olan türdür. Anomali anne karnında tespit edilebileceği gibi bebek doğduktan sonra da fark edilebilir.

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Skolyoz vakalarında nedenler tam olarak bilinmemektedir. Araştırmalar sonucunda bazı hastalıkların skolyozu tetiklediği öğrenilmiştir. Bunun dışında günlük hayatta vücudun yanlış kullanılması da hastalığa neden olabilir. Ağır çanta taşımak, ağır yüklenmek, duruş bozuklukları, çevresel etkenler, uzun süreli bilgisayar kullanımları vakaların görülmesinde altta yatan nedenler olarak kabul edilmiştir. Romatizmal hastalıklar, tümörler, omurga kırıkları, metabolik rahatsızlıklar, kemikte oluşan deformasyonlar skolyoz hastalığının oluşumunda risk faktörleridir.

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın belirtileri kişilere göre ve hastalığın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Göğüs kısmının üst kısmında kamburluk görülebilir. Kürek kemiğinin bir tanesi diğerine göre daha yüksekte kalabilir. Hastalıkla birlikte kalça ve omuzların orantısı bozulur. Kalçada da tıpkı kürek kemiğindeki gibi tek taraflı yükseklik görülebilir.

Sırtta hörgüç görünümü söz konusudur. Hörgüç görüntüsü kişi eğildiğinde daha net görünmektedir. Kol ve gövde arasındaki boşluk hastalıkla birlikte açılır. Bu semptomlara yorgunluk, omuzda, belde ve kalçada ağrılar, nefes almada güçlük gibi belirtiler eşlik edebilir. Hastalıkta eğim oranı az ise dışarıdan gözle görülür ciddi bir fark görünmeyebilir. Bu nedenle diğer belirtiler de göz ardı edilmemelidir.

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Hastalığının Teşhisi

Hastalığın teşhisinde sıradan bir fiziksel muayene çoğu zaman yeterli olmaktadır. Hatta görünüşteki farklılık dışarıdan bakan herkes tarafından rahatlıkla görülebilir. Doktor hasta şikayetlerini dinlendikten sonra muayene bulgularını toparlayarak kolaylıkla bir sonuca varabilir. Ancak eğrilik seviyesi ve nerede konuşlandığı gibi daha detaylı bilgiler için çeşitli tetkikler gerekebilir.

Hastanın farklı pozisyonlarda röntgeni çekilir. Röntgen ile hastalığın nerede oluştuğu, ne kadar büyüklükte bir bölgeyi etkilediği anlaşılmaktadır. Skolyoz hastalığına özel eğrilik ölçen bir alet ile ölçümler yapılır. Bu alet ile skolyoz miktarı belirlenmektedir. Teşhis aşamasında skolyozun çeşidi de belirlenir ve buna göre tedavi programlanır.

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Hastalığının Tedavisi Nedir?

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Hastalığının Tedavisi Nedir?

Hastalığın tedavisi tamamen kişiseldir. Hastanın kişisel durumu, hastalığın çeşidi, ilerleyiş durumu tedavi planlanmasında önemli detaylardır. Tedavide cerrahi müdahale en son tercih olarak değerlendirilmektedir. Hastaya öncelikle korse kullanması önerilir. İlaç kullanımına başlanır ve egzersiz programı belirlenir.

Egzersiz programına ilaveten gerek duyulursa fizik tedavi desteği de yapılabilir. Korsenin fayda gösterebilmesi için günde en az 20 saat civarında takılmalıdır. Vaka ilerlemiş ise hasta gözlem altın alınır. Korse kullanımı %20 ila %40 arasındaki eğriliklerde uygundur. Önerilere rağmen hastalık ilerlemeye devam ediyorsa tekrar bir değerlendirme yapılmalı ve cerrahi düşünülmelidir.

[renkbox baslik="Adale Çekilmesi Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi" link="https://bilgihanem.com/adale-cekilmesi-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/04/adale-cekilmesi-nedir-nedenleri-belirtileri-korunma-yollari-tedavisi.jpg" renk="gri" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Cerrahide hastalığın nereye yerleşmiş olduğu önemlidir. Omurilikte hayati risk taşıyan bölgelerde oluşan hastalıkta cerrahi müdahale daha ciddi sorunlara neden olabilir. Yanlış bir uygulama hastanın felç olmasına, sakat kalmasına, hayatını kaybetmesine kadar ciddi problemler doğurabilir. Bu nedenle cerrahiden önce hastanın kesin onayı alınmakta riskler hastaya anlatılmaktadır.

Skolyoz hastalığı kişinin hayat standardını önemli derecede etkileyen ciddi bir hastalıktır. Erkenden teşhis ve tedavi edilmesi çok önemlidir.
Skolyoz hastası iseniz tanı ve tedavi sürecinizi paylaşır mısınız?
Skolyoz hastasının yaşadığı zorluklar nelerdir?
Skolyoz hastası ve ameliyat olmuş iseniz nasıl bir süreçten geçtiniz paylaşır mısınız?
Skolyoz hastası yakınının kişiye nasıl destek olması gereklidir?
Skolyoz hastalığı sizce en çok neden meydana gelmektedir?



Okur Yorumları
  1. bendede tam 5yıldır bu hastalık var.sırt egrersizleri yapıyorum bazende yapmıyorum.arılarım çok oluyor.😔

  2. mrb ben 4 aydır kolum ağrıyor gitmediğim bölüm kalmadı fizik tedavi doktoruna gittim emar çekildim röntgen çekildim ilaç kullandım iğne yapıldı ama halen kolumun ağrısı devam ediyor fizik doktoru skolyoz bölümüne ve kbb gitmeniz gerekiyor dedi tam açıklama yapmadı zaten ne yapmalıyım acaba sizden yarıdm istiyorum.

  3. Ne kötü bir hastalıkmış hiç bilgim yoktu bu konuda, geçenlerde adını bir sohbet esnasında duymuştum araştrdım da öğrendim şimdi

  4. Çok zor bir hastalık. Tedavi için birçok yola başvurdum. Sonuç ameliyat.