Geniz Akıntısı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Geniz Akıntısı Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi

Bazen geçirilen gribal enfeksiyonlar, bazen de burunda oluşan et benzeri yapılar geniz akıntısına sebep olur. Geniz akıntısı olan kişinin sürekli burnu akar, nefes alması güçleşir, ağzı kokmaya başlar, kısaca yaşam kalitesi düşer. Bu yazıda geniz akıntısının sebeplerini, belirtilerini ve tedavisini öğreneceksiniz. Size verdiğimiz doğal yöntemler sayesinde, geniz akıntısına çözüm üretebileceksiniz.

Yasemin Saygın

Burun ve sinüslerde meydana gelen akıntının boğaza doğru yol almasına geniz akıntısı adı verilmektedir. Vücuda solunum yoluyla bakteri girmesine engel olan mukus salgısı, burun bölgesinde vücudu korumak için salgılanır. Buruna giren bakteriler önce kıllar tarafından tutulmaya çalışılır. Bu bölgeyi aştıktan sonra mukus salgısına takılır.

Salgı içinde bulunan antibakteriyel maddeler mikropları ve bakterileri yok eder. Sinüslerde ve burunda artan mukus salgısı, boğaz kısmına doğru yayılırsa geniz akıntısı oluşmaktadır. Akıntının birden fazla sebebi bulunmakla beraber genel olarak enfeksiyon kaynaklı olduğu bilinmektedir.

[renkbox baslik="Hapşırmak Nedir? Neden Hapşırırız? Hapşırmak Nasıl Gerçekleşir?
" link="https://bilgihanem.com/hapsirmak-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2015/01/hapsirmak-ve-nedenleri.jpg" renk="turuncu" yenisekme="evet"][/renkbox]

Hapşırmadan devamlı öksürmeye, ağız kokusundan sık burun kanamasına kadar pek çok belirti gösteren geniz akıntısı, doktorlar tarafından verilen sprey ya da ilaçlarla çözüme ulaştırılabilmektedir. Çözüm üretilemediğinde ise cerrahi müdahaleye gerek duyulmaktadır. Geniz akıntısı kişinin kendi çabalarıyla önüne geçebileceği bir problemdir. Her şeyden önce muhakkak bol su içilmesi gerekir. Bu şekilde akıntı engellenecektir.

Geniz Akıntısı Nedir?

Birçok sebebe bağlı olarak burun ve sinüslerde salgılanan mukusun, boğaz yoluna inmesine geniz akıntısı adı verilmektedir. Kişinin yaşam kalitesini düşüren bu sorun, toplum içinde zor anlar yaşamasına neden olmaktadır. Solunum yollarını koruyan burun, önce kıllar daha sonra da mukus salgısıyla bakterileri ve mikropları engeller. Bu aşamada mikropların önüne geçilemediğinde mukus salgısının arttığı görülür.

Artan salgı farklı sebepler nedeniyle genizden aşağı iner. Özellikle geceleri yatma pozisyonuna dayalı olarak geriye akan sıvı, öksürüğe sebep olmaktadır. Solunum yoluyla vücuda giren mikroplar akan salgı ile birleşirse sıvının rengi koyu sarı olacaktır. Eğer akıntı birkaç gün içinde geçmezse doktor müdahalesi gerekecektir.

Geniz Akıntısının Nedenleri Nelerdir?

Geniz akıntısı sağlıklı olan her bireyde bulunmaktadır. Fakat çeşitli nedenlerle bu salgının miktarı artarsa, işte o zaman bir sorun teşkil etmeye başlar. Soğuk algınlığı, ortam havasının aniden değişmesi ve çeşitli ilaçlar geniz akıntısına neden olabilir. Uzmanların geniz akıntısının sebepleri arasında saydığı başlıca faktörler şunlardır;

  • Geniz akıntısının temel nedeni soğuk algınlığıdır. Gribal enfeksiyonlar akıntının artarak boğaza doğru yol almasını sağlar.
  • Kişinin bulunduğu ortam, hastalığın meydana gelmesine neden olabilir. Sıcak, soğuk, kuru ve nemli ortamlar mukus salgısının yapısında değişime neden olduğu için boğaz akıntısını doğurur.
  • İlaçlar da geniz akıntısının temel nedenleri arasında yer almaktadır. Farklı sebeplere dayanarak ilaç kullanılması, salgı düzeninde değişime neden olabilir. Kıvamı ve yoğunluğu değişen salgı, ilaçların etkisiyle akıntı oluşturmaktadır.
  • Geniz akıntısının bir diğer nedeni buruna yabancı cisim sokmaktır. Sokulan cisim, mukusta hasara neden olduğu için akıntıya sebebiyet verir.
  • Akut sinüzit vakalarında, sinüs boşluklarında oluşan iltihap sinüs kanallarından burun boşluğuna yayılabilir. Yani sinüzit hastalığı da geniz akıntısının nedenleri arasında yer almaktadır.

Geniz Akıntısının Belirtileri Nelerdir?

Geniz akıntısı hissedilir derecede yoğun olduğunda elbette kendini göstermektedir. Fakat bazı durumlarda akıntı olmasına rağmen kişi tam olarak teşhis koyamaz. Bunun yanında sürekli de rahatsızlık ve huzursuzluk durumu hakimdir. Geniz akıntısının en yaygın belirtileri şunlardır;

  • Arka arkaya hapşırma, tıksırma ve gribe yakalanma geniz akıntısının temel belirtileri arasındadır.
  • Boğazdan devamlı balgam gelmesi, yabancı bir cisim takılmış hissine kapılınması refleks olarak öksürülmesi belirtiler arasında yer alır.
  • Burun tıkanıklarında artış görülmesi, devamlı kanamalar olması, burundan sarı, kanlı ve kokulu akıntının gelmesi belirtiler arasında kabul edilir.
  • Geniz akıntısı rahatsızlığı olan kişilerde, akıntının sebep olduğu ağız kokuları da oluşabilmektedir. Hem burun tıkanıklığı, hem geniz akıntısı, hem de ağız kokusu söz konusu olduğunda farklı hastalıkların olabileceği de akıllara getirilmelidir. Ağız kokusu ve sebeplerini öğrenmek için tıklayın.
  • Geniz akıntısının, geniz eti bulunan kişilerde görülme ihtimali oldukça yüksektir. İltihaplanmalara bağlı olarak geniz akıntısı meydana geldiğinde geniz eti büyüyebilmektedir.
  • Sık sık boğaz temizleme isteği oluşur.
  • Akıntının boğaza gitmesi durumunda ani bir nefes almama durumu olur. Refleks olarak meydana gelen öksürük ise genellikle balgamlı olabildiği gibi bazı durumlarda kuru da olabilir.
  • Yüz ve burun bölgesinde hafif şişlikler ile baş ağrısı meydana gelebilir.

Geniz Akıntısından Korunma Yolları Nelerdir?

Geniz akıntısının önlenmesi için kişinin sigara içilen ortamlarda bulunmaması gerekir. Kendisi sigara içiyorsa bırakmalı, bırakamıyorsa en aza indirmelidir. Hava değişimlerinin geniz akıntısına sebep olduğu unutulmamalı özellikle soğuk havalarda burun, kulak ve boğaz bölgesi sıkıca korunmalıdır. Kişinin geniz akıntısı sorunu yaşamaması için bol bol vitamin tüketmesi faydalı olacaktır.

Özellikle C vitamini; bağışıklığı kuvvetlendirecek, solunum yollarının daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Geniz akıntısının önüne geçmenin bir diğer yolu ise birkaç gün arayla tuzlu su ile temizlik yapılmasıdır. Tuzlu su, burun yoluyla hafifçe çekilmeli daha sonra normal su ile arındırılmalıdır. Geniz akıntısından korunmak istediğinizde baharatlı ve acı besinlerden uzak durmalısınız.

Geniz Akıntısının Tedavisi Nedir?

Geniz akıntısının birden fazla nedeni vardır. Tedavi sürecine başlanabilmesi için burunda kullanılan ince endoskoplarla sorunun sebebi tespit edilir. İç muayene ile burun boşluğundan başlanarak geniz civarına kadar her nokta kameralı cihazlarla incelenir. Bu yöntemle hastanın geniz akıntısının tanısı konulabilir. Geniz akıntısı bir süre devam ettikten sonra doktor müdahalesi gerektirebilir. Bu müdahale sırasında öncelik her zaman spreylerdir.

Sprey kullanımı, mukus salgısının kendini toparlayabilmesi amacını taşır. Eğer herhangi bir düzelme söz konusu olmazsa ilaç tedavisine başlanır. Kişide sinüzit ya da geniz eti problemi varsa geniz akıntısının temel nedeni bu ikisinden biridir. Uzun süren ilaç tedavileri yanıt vermediğinde cerrahi işlem ile sinüzit ve geniz eti sorunu çözümlenir. Buna bağlı olarak hastanın geniz akıntısı da son bulur.

Geniz Akıntısı için Doğal Çözümler

Geniz akıntısına en iyi gelen doğal yöntem tuzlu su temizliğidir. Eğer tuzlu suyu uyguladığınız halde düzelme olmuyorsa zencefil çayı içebilirsiniz. Bir bardak kaynamış suda bir miktar zencefil ve bir çay kaşığı kekik demleyip içerseniz geniz akıntınız son bulacaktır.

[renkbox baslik="Bronşit Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Korunma Yolları ve Tedavisi
" link="https://bilgihanem.com/bronsit-nedir/" resim="https://bilgihanem.com/wp-content/uploads/2017/02/bronsit-nedir-nedenleri-belirtileri-korunma-yollari-tedavisi.jpg" renk="mavi" yenisekme="hayir"][/renkbox]

Günde bir bardak zencefil çayı içmek solunum yolu sorunlarına birebirdir. Temiz bir beze nane yağı döküp burnunuzun yakınına koyarsanız geniz akıntınız son bulabilir. Bunun yanı sıra her gün içtiğiniz 2,5 litre su içine bir miktar elma sirkesi karıştırırsanız geniz akıntısı ortandan kalkacaktır.

Burnumuz günde 1 litre kadar mukus salgısı üretir. Bu salgı, burun boşluğundan geriye, yani genize doğru gider ve boğazdan yutulur. Böyle bir durumda geniz akıntısından bahsedilir.
Geniz akıntısı sorununuz var mı? Ne gibi zorluklar yaşıyorsunuz?
Önleme yollarında yer alan, tuzlu su ile burnu temizleme yöntemini yapıyor musunuz?
Geniz akıntısı için önereceğiniz bitkisel bir yöntem var mı?



Okur Yorumları
  1. Aşağıdaki referans linklerden atillasengor.net sayfasının link adresi güncellenmiştir. Bu linki güncellemeniz rica edilmektedir.

  2. Ulan millet hasta olur geberir gider bizimki öldürmüyor da 2 yıldır aralıksız genzim akıyor hastalığımız bile adam gibi değil bir kere bayılıyordum nefes alamadığım için her öksürdüğümde kusuyorum ne şarkı söyleyebiliyorum ne rahat nefes alabiliyorum sürekli bir şey takılı hissi böyle aptal bir hastalık daha yoktur literatürde ya.

  3. Uykudayken olunca çok kötü oluyor beee, önerilerinizi uygulayacağım teşekkürler.